29. kolo
24.04.2024 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Monaca (© AFP)

Monako vítězstvím ve střetu pohárových aspirantů oddálilo titulové oslavy PSG

Monako přehrálo v domácím utkání 29. kola Ligue 1 Lille 1:0 a udrželo si alespoň teoretickou šanci na zisk ligové trofeje. Vítěze vyrovnaného klání určila 62. minuta, kdy Youssouf Fofana zamířil zpoza vápna přesně k pravé tyči. Klub z Azurového pobřeží tak porazil Dogy teprve podruhé od prosince roku 2019 a upevnil si druhé místo tabulky. Naopak hosté nevyužili možnosti posunout se na příčky zajišťující přímý postup do Ligy mistrů.

Rozjeté Monako udělalo v minulém kole klíčový krok k jistotě základní skupiny milionářské soutěže v následujícím ročníku, když porazilo Brest na jeho půdě 2:0. Po sérii sedmi zápasů v řadě bez porážky se tak knížecí klub nacházel na druhém místě. I tentokrát však před ním byla veledůležitá bitva, neboť na jeho hřiště přijely Dogy z Lille. Ty na svého soupeře ztrácely ze čtvrté příčky jen tři body a v lize už šestkrát po sobě neprohrály.

Že jsou oba celky kvalitativně na podobné úrovni a půjde o vyrovnanou bitvu, potvrdily hned úvodní minuty zápasu. Těžiště hry se přelévalo ze strany na stranu a každý tým si vypracoval několik slibných příležitostí. Například již ve třetí minutě mohl z dobré pozice poslat hosty do vedení Gabriel Gudmundsson, jeho pokus však gólové parametry neměl. Na druhé straně demonstroval snahy červenobílých o skórování Takumi Minamino nadějnou střelou, která jen těsně minula bránu. Mezi tři tyče se nevešla ani zakončení Hákona Arnara Haraldssona či Fofany.

Stejně jako v prvním poločase, i ve druhém dějství zahrozil jako první Gudmundsson, hlavičkou ale pouze orazítkoval tyč. V 55. minutě zachránil Monako od inkasovaného gólu brankář Lucas Chevalier, který lapil dorážku Maghnese Aklioucheho. O první změně skóre tak rozhodl Fofana, který zachytil rozehrávku soupeře a střelou do pravého dolního rohu poslal knížecí klub do vedení.

Velice aktivně vstoupil do utkání hráč Monaka Breel Embolo, který po příchodu na hřiště v 68. minutě nejprve sám těsně minul tyč a pak vyslal do úniku Wissama Ben Yeddera. Francouzský kanonýr ovšem nenašel na brankáře recept. Až do konce zápasu si pak hráči Monaka výsledek hlídali a čtyřnásobný francouzský šampion z Lille už nedokázal zareagovat.

Monako tak zvládlo další klíčovou bitvu a po zisku tří bodů zůstalo na druhé příčce. Obě mužstva sehrají příští ligový zápas 28. dubna. Knížecí klub bude čekat těžká zkouška v podobě Lyonu, Dogy vyzvou Méty.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Kocián

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele