základní část, 29. kolo
20.04.2024 15:00 CET
4 : 3
(1:0)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Jan Kuchta (© AC Sparta Praha)

Nabroušený útočný trojzubec Sparty přestřílel ve šlágru kola ostravský Baník

Fotbalisté Baníku nepotvrdili roli úspěšného týmu na venkovních stadionech, když ve šlágru 29. kola Fortuna ligy padli se Spartou 3:4. Hosté sice za svým soupeřem zpočátku příliš nezaostávali, jenže si nepohlídali Veljka Birmančeviče, který se trefil již v šestém z posledních sedmi soutěžních duelů. Krátce po změně stran se navíc dvakrát prosadil Jan Kuchta a poprvé od konce února se radoval i střídající Lukáš Haraslín. Právě až trefa slovenského reprezentanta se ukázala být vítěznou, jelikož Baník v závěru náskok Letenských mohutně dotahoval.

Nedávno rozladění sparťanští příznivci mohli být po minulém víkendu opět výrazně veselejší. Pražané nejenže předvedli úspěšný obrat ve vršovickém Ďolíčku, ale především se po prohře Slavie vrátili s dvoubodovým náskokem do čela tabulky. K jistotě udržení první příčky potřebovali uspět v tradičně vypjatém klání s ostravským Baníkem, který z posledních osmi zápasů prohrál pouze jednou.

V úvodu souboje nesmiřitelných rivalů se děly zajímavé věci především na tribunách, kde se fanoušci předháněli nejen v hlasitosti pokřiků, ale také v kvalitě choreografií. Chvíli po čtvrthodině hry o sobě dali vědět i hráči Baníku, když ránu Davida Buchty musel vyrážet Peter Vindahl. Sparťané působili zakřiknutě, a tak mohli děkovat Abdullahimu Tankovi, že nadějnou akci zakončil jen slabou a nepřesnou střelou. Záhy se prohnal až do vápna Kuchta, jenž poprvé prověřil Jakuba Markoviče zaskakujícího za zraněnou jedničku Jiřího Letáčka. Domácí si nechali přesný zásah až na závěr prvního poločasu, v němž Birmančevič vyslal na zadní tyč nenápadný pokus, za kterým se Markovič jen nešťastně ohlédl.

Ještě smutněji se ostravský gólman díval na počínání spoluhráče Filipa Blažka, po jehož promáchnutí se dostal do šestnáctky Kuchta a díky povedené kličce mu stačilo poslat balon do odkryté branky. Slezané zanedlouho inkasovali potřetí, když jejich defenziva dopřála spoustu prostoru Birmančevičovi s Kuchtou a druhý jmenovaný se opět mohl radovat ze snadného gólu. O další zásah se postaral po rohovém kopu Ladislav Krejčí, ke své smůle ovšem rozvlnil síť vlastní brány. Chvíli před uplynutím hodiny hry přišel na trávník i Haraslín, jemuž stačily pouhé tři minuty na to, aby nádhernou ranou zpoza vápna vymetl šibenici. Ačkoliv na Letné bylo jen pár stupňů nad nulou, ostravská obrana hořela. Další příležitosti soupeře však přežila. Hosté naopak sami zkorigovali skóre zásluhou umístěných střel Jiřího Klímy k levé a Filipa Kubaly k pravé tyči.

Sparta nicméně utkání dovedla do zdárného konce. Oba týmy čeká závěrečný zápas základní části 28. dubna. Letenští pojedou do Olomouce, Baník přivítá Liberec.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Buda

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele