o titul, 1. kolo
04.05.2024 18:00 CET
5 : 0
(1:0)

Reportáž

Mojmír Chytil (© SK Slavia Praha)

Sešívaní na úvod nadstavby rozstříleli Baník, Tanko se Slavií opět nedohrál

Pražská Slavia porazila v prvním kole nadstavbové skupiny o titul Fortuna ligy Baník Ostrava 5:0. Zápas sice ovlivnila červená karta z 52. minuty pro Abdullahiho Tanka, jenž nedohrál ani předchozí vzájemný duel, už v čase jeho vyloučení však vedli dominantní slávisté o dvě branky. Početní převaha nicméně ještě více otevřela obranu Slezanů, a tak si ofenzivní hráči sešívaných mohli vylepšit osobní statistiky. Povedlo se to například Ivanu Schranzovi, jenž jednou trefou a dvěma asistencemi zdvojnásobil svá čísla z předchozího průběhu sezony, nebo dvougólovému Mojmíru Chytilovi.

Boje ve skupině o titul otevíral duel celků, kterým závěr základní části příliš nevyšel. Sešívaní si dvěma ztrátami ve třech posledních zápasech nechali utéct vedoucí Spartu na rozdíl čtyř bodů a ke zmenšení tohoto manka nezbytně potřebovali porazit Baník. Ten sice vybojoval kýžené čtvrté místo, jeho náskok však mohl být bez dvou zbytečných ztrát větší než jednobodový.

Tempo hry od úvodu utkání určovali červenobílí, kteří se po pěti minutách prokombinovali k centru zprava. Mojmír Chytil zakroutil míč na zadní tyč a našel přesně Jana Bořila, jehož hlavička proletěla těsně nad břevnem. Balon do sítě poprvé dostal ve 24. minutě Lukáš Provod, jeho trefa ovšem byla po konzultaci s videorozhodčím kvůli ofsajdu odvolána. Regulérní zásah si tak připsal až o čtyři minuty později Schranz, jenž sice se svým zakončením napoprvé neuspěl, dorážku hlavou však pohodlně dopravil přesně na místo určení. Odpovědět mohl hostující Filip Kubala, ale jeho volej po centru z pravé strany prosvištěl jen těsně nad bránou.

Jakékoli šance Slezanů na bodový úspěch vzaly za své na začátku druhého dějství. Nejprve se ve 48. minutě prosadil Chytil, který chytře patičkou ztečoval ránu Davida Douděry mimo dosah brankáře Jakuba Markoviče. Krátce nato přišla pro hostující celek další pohroma. Tanko v souboji s Tomášem Holešem nepříjemně prošlápl slávistickému bekovi nohu a byl po zásluze vyloučen. Pražané početní výhodu zužitkovali prakticky okamžitě. Nejprve se v 55. minutě trefil střídající Václav Jurečka, tři minuty nato přidal po Schranzově centru čtvrtou branku Chytil. Odevzdaný Baník před pátým zásahem zachránil výborný zákrok Markoviče proti Jurečkovi, který se před ostravským gólmanem ocitl úplně sám. Nepopulárního bůra Ostravané schytali v 78. minutě, kdy Markoviče ranou pod břevno překonal Matěj Jurásek.

Slavia tedy získala povinné vítězství a minimálně na několik hodin stáhla náskok Sparty na jediný bod. Právě na Letné se sešívaní představí příště, klíčové derby je na programu 11. května. Baník ve stejný den přivítá v dost možná rozhodujícím zápase o poháry Mladou Boleslav.

Autor: Livesport.cz / Šimon Juračka

Komentáře (3)

Přidat komentář
Alan

3:1

Reagovat
oli9

3:1

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele