36. kolo
05.05.2024 15:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

João Pedro (© AFP)

Brighton doma prolomil střelecké trápení a přitížil Aston Ville v cestě za Ligou mistrů

Hráči Brightonu vyhráli ve 36. kole Premier League před vlastními fanoušky nad Aston Villou 1:0. V duelu s birminghamským týmem měli domácí herně navrch, avšak akcie The Lions držel dlouhou dobu nad vodou Robin Olsen. Racci na něj však nakonec našli recept. Hektický závěr prožil Joao Pedro, jenž v poslední pětiminutovce základní hrací doby stihl nejprve zahodit penaltu, svůj hřích nicméně následnou dorážkou napravil a jediným regulérním zásahem duelu souboj v přístavním městě rozhodl. The Seagulls tak prolomili sedmizápasovou ligovou sérii bez vítězství a zároveň se po dvou prohrách dokázali prosadit. Villans naopak ztratili důležité body v boji o čtvrtou příčku.

Villans nedokázali na své famózní ligové tažení navázat v Konferenční lize, kde mají po domácím debaklu od Olympiakosu nakročeno k vypadnutí. To ale nemuselo posledního anglického zástupce v pohárové Evropě příliš mrzet, neboť i díky sérii zaváhání Tottenhamu byl velmi blízko historické účasti v Lize mistrů.

Místenku v milionářské soutěži si mohl tým z Birminghamu pojistit proti Rackům. Nečekal je však snadný úkol, což ukázaly hned úvodní minuty. Domácí vedli útočné výpady především přes Simona Adingru na levé straně. Ten se prezentoval rychlým uvolněním přes svého strážce a následnou prudkou střelou, kterou s obtížemi likvidoval Olsen. Posléze se neujala ani nebezpečná hlavička po rohovém kopu z dílny Adama Webstera. Ještě v nastaveném čase oslovil aktivní Adingra z hloubi pole nabíhajícího Pascala Grosse. Ten se pokusil obejít vyběhlého Olsena, nicméně švédský gólman mu jeho kličku přečetl a celý útok zneškodnil.

Bezzubá Villa se osmělila směrem dopředu až po návratu ze šaten. Byl u toho střídající Matty Cash, jenž napřáhl z hranice vápna a jen o kousek minul levou šibenici. Na druhé straně úřadoval opět rychlík Adingra, který vyvezl míč středem hřiště a následně vyslal na zteč nabíhajícího Joaa Pedra. Ten však ztroskotal na vynikajícím Olsenovi. O chvíli později už byl hostující gólman bezmocný proti dorážce Grosse, jenže zakončení německého záložníka předcházelo jeho ofsajdové postavení, a skóre se tak po právu neměnilo. V 87. minutě přetavil Brighton svou převahu v kýžené vedení. Joao Pedro se po narážečce s Adingrou nechal faulovat v pokutovém území a následně se sám postavil k exekuci penalty. Jeho pokus z bílého puntíku Olsen dokázal vyrazit, nicméně z dorážky se již brazilský útočník nemýlil.

Brighton tedy nenechal svému soupeři nic zadarmo a zkomplikoval mu cestu do Ligy mistrů. Dalším sokem Racků bude 11. května Newcastle, Villans o dva dny později přivítají Liverpool.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele