27. kolo
29.03.2024 21:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Edon Zhegrova u míče (© AFP)

Severofrancouzské derby ovládlo Lille, obranu Lens provětral svěží vítr z jihu Evropy

Fotbalisté Lille porazili ve 27. kole Ligue 1 na vlastním hřišti regionálního rivala z Lens 2:1. Hlavní postavou Derby du Nord se stal Edon Zhegrova, jenž zatápěl obráncům soupeře technickými finesami. Výborný výkon navíc ozdobil jednou brankou v každém poločase. Dogy se tak po páteční předehrávce dostaly ve vyrovnaném čele tabulky na třetí místo, zatímco druhá prohra Racing Clubu v řadě dala opět možnost Marseille bodově se dotáhnout na pohárové příčky.

Pařížané sice byli na čele francouzské nejvyšší soutěže odskočení od zbytku pelotonu, za nimi se ale sváděl tvrdý boj o druhou příčku. V minulé sezoně na ní skončilo Lens, jenže Racing Club před reprezentační pauzou nestačil na Nice a propadl se na šestou pozici. O bod více mělo Lille, které naposledy prohrálo před svými fanoušky před více než půl rokem. Dogy navíc ovládly sedm z předchozích osmi domácích vzájemných střetnutí.

A i tentokrát vstoupily do utkání fantasticky, když se již v deváté minutě prosadil Zhegrova. Nabil Bentaleb vyslal famózní pas za obranu, kde se nacházel právě útočník z Kosova, jenž si následně zpracoval míč, kličkou do středu zmátl obránce soupeře a střelou na přední tyč rozvlnil síť. Další tvrdá rána mohla přijít pro Lens po půlhodině hry, obránce Facundo Medina tvrdě fauloval a rozhodčí mu nejprve ukázal červenou kartu, po zhlédnutí videa se ovšem nakonec rozhodl udělit kartonek žluté barvy. Ve zbytku první půle sledovali diváci hru, která se přelévala ze strany na stranu, branka už však nepadla.

Po změně stran spálil první velkou šanci v 53. minutě Jonathan David, který pouze orazítkoval levou tyč. Mrzet jej to ovšem příliš nemuselo, jelikož stejně stál v jasném ofsajdu. Dogy se ale druhé trefy přece jen dočkaly. Skvělou práci odvedl Gabriel Gudmundsson, jenž si po výborné individuální akci navedl míč do pokutového území a přízemní střelou donutil Brice Sambu k zákroku. Francouzský gólman však vyrazil balon pouze k Zhegrovy, který jej doťukl do odkryté sítě. Hosté se své první větší šance dočkali až v 76. minutě, po rohovém kopu nebezpečně hlavičkoval k pravé tyči Elye Wahi, brilantně se ale vytáhl Lucas Chevalier. Jen o dvě minuty později se ovšem mladý Francouz prosadil, když po samostatném úniku z levé strany propálil míč pod nohama domácího brankáře. Les Dogues však nakonec závěr přežili a jednogólové vedení ubránili.

Lens tak na dlouhodobě neoblíbeném stadionu padlo. V příštím kole přivítá 6. dubna Le Havre, na hřiště Lille přijede o den dříve Marseille.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele