základní část, 1. kolo
19.07.2024 19:00 CET
2 : 1
(1:1)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Victor Olatunji (© twitter.com/ACSparta_CZ)

Sparta vykročila za obhajobou titulu vítězně, při Friisově premiéře ale musela otáčet

Fotbalisté pražské Sparty porazili v páteční předehrávce úvodního kola Chance Ligy Pardubice 2:1. Vítěz posledních dvou ligových ročníků sice na svém hřišti od 25. minuty prohrával, góly na konci první půle a v úvodu druhého dějství však skóre otočil. Letenští tak úspěšně vykročili za obhajobou ligového titulu, a zároveň zvládli generálku před úterním zápasem druhého předkola Ligy mistrů na hřišti irského Shamrock Rovers.

Oba týmy přišly před sezonou o trenéry - Sparta o Briana Priskeho, Pardubice o Radoslava Kováče. Pro bývalého asistenta Larse Friise to tak v pátek byla soutěžní premiéra, Východočechy pak poprvé v lize vedl Jiří Saňák. Friis kvůli absenci několika hráčů ukázal oproti minulé sezoně na výrazně odlišnou jedenáctku, v níž však nechyběl Veljko Birmančevič. Východočeši zase až na Michala Surzyna nastoupili ve zcela nové čtyřčlenné obraně.

Po opatrném začátku se v první šanci objevil ve 21. minutě Matěj Ryneš. Po špatné rozehrávce pardubického brankáře Viktora Budinského však levý bek Sparty v ideální pozici branku netrefil. Přestože Pardubice v přípravě na novou sezonu ani jednou nevyhrály, na Letné to pro ně od 25. minuty vypadalo veseleji. Jan Kalabiška, který v létě po šesti letech opustil Slovácko, si narazil s Tomášem Zlatohlávkem, křižnou střelou k tyči překonal Vindahla a utišil zaplněnou epet ARENU. O čtyři minuty později mohl vyrovnat Birmančevič, jeho sražená střela však skončila na tyči.

Ve 37. minutě se sparťané sice radovali z vyrovnání, poprvé v sezoně však přišla do akce novinka v podobě kalibrované ofsajdové čáry, a gól Tomáše Wiesnera tak neplatil. O chvíli později navíc mohl zvýšit na rozdíl dvou branek Kamil Vacek, jeho střelu však s vypětím všech sil vyrazil Vindahl. Domácí fotbalisté přesto potěšili zaplněné letenské ochozy ještě před přestávkou, když Daňkův centr z pravé strany uklidil z voleje do brány Ryneš.

Produktivní levý obránce, kterému v týdnu přibyla ve sparťanském kádru konkurence, neubral na aktivitě ani po přestávce. Těsně před uplynutím hodiny hry sice jeho střelu obrana Pardubic zblokovala, následný pokus Davida Pavelky však díky teči Victora Olatunjiho zapadl obloučkem do brány. V 65. minutě se po spolupráci dvou střídajících hráčů ocitli před Budinským osamocení Ermal Krasniqi s Janem Kuchtou, kosovský útočník se rozhodl akci zakončit, pardubického gólmana ale neprostřelil a rozdíl mezi oběma týmy zůstal minimální.

Obětavě bránící Pardubice povolily ve zbytku zápasu Spartě šanci už jen v 86. minutě, kdy Kuchta opět vybídl ke skórování Krasniqiho, jeho pokus však tentokrát branku těsně minul. Obhájci ligového titulu tak vyhráli nad Pardubicemi i osmý z devíti vzájemných ligových zápasů.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Šindelář

Komentáře (4)

Přidat komentář
John Obi Mikel

Tip 2:0, přání 0:2

Reagovat
deporpepa

Reagovat
Filip236

3:0

Reagovat
deporpepa

5:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele