základní část, 1. kolo
21.07.2024 14:30 CET
1 : 3
(1:2)

Reportáž

Radoslav Kováč (© FC Slovan Liberec)

Liberec vstoupil do nové éry vítězně, obrat proti Karviné řídil Hlavatý

Liberec vstoupil do nové klubové i ligové éry vítězstvím, když v prvním kole Chance Ligy zdolal Karvinou 3:1. Vítězství Slovanu se však nerodilo snadno, domácí totiž šli krátce po začátku zápasu do vedení. Souboj nových trenérů Radoslava Kováče a Martina Hyského však nakonec ovládli Severočeši, jejichž obrat řídil dvěma asistencemi Michal Hlavatý.

Karviná vstoupila do sezony pod taktovkou prvoligového debutanta Hyského s jasným cílem, udržet ve Slezsku prvoligový fotbal. Na druhé straně Liberec aspiroval na cíle diametrálně odlišné. Nový majitel Ondřej Kania se nechal slyšet, že by se Slovanem rád zaútočil na postavení mezi elitní pěticí. K tomu má Severočechům pomoci nejen tvář trenéra Kováče, ale i 11 posil v čele s Hlavatým.

Úvodní šanci si vypracovali hosté z Liberce, když Denis Višinský akrobatickým kopem zpoza vápna jen těsně minul karvinskou svatyni. Ve čtvrté minutě se však radovali domácí. Střelecký účet Karviné v Chance Lize načal slovenský útočník Martin Regáli, který krásným volejem nasměroval míč do horního rohu brány gólmana Huga Jana Bačkovského. Brankář Slovanu mohl o dvě minuty později lovit míč ze své sítě znovu, Denny Samko ale střeleckou pozici těsně za malým vápnem zahodil.

Karviná pokračovala i nadále v ofenzivní aktivitě. Ve 20. minutě Rajmund Mikuš prověřil z úhlu Bačkovského, kterému po nejistém zákroku vypadl míč z náruče na rohový kop. Chvíli poté byli domácí nuceni střídat - zraněného stopera Douglase Bergqvista nahradil Dávid Krčík. S pozměněnou obranou se svěřencům trenéra Hyského vytratila jistota v zadních řadách. A tak ve 27. minutě přišlo vyrovnání, když aktivní Višinský zužitkoval průnikovou přihrávku Hlavatého a proměnil samostatný únik.

O sedm minut později vykouzlil Hlavatý další gólovou přihrávku a Kováčova družina šla do vedení. Tentokrát novic v liberecké sestavě poslal rohový kop přesně na hlavu Adama Ševínského, který se na přední tyči nemýlil. V poslední nastavené minutě první půle sahala Karviná po vyrovnání, střela Amara Memiče ani následná Krčíkova dorážka ale síť nerozvlnily.

Osm minut po startu druhé půle si hosté chtěli zajistit dvoubrankové vedení, střela Benjamina Nyarka ale brankáře Milana Knoblocha nevylekala. V mimořádně disciplinovaném duelu viděl první žlutou kartu až v 73. minutě Dominik Plechatý. Trest libereckého obránce byl dlouho jedinou výraznější událostí druhého poločasu, tři minuty před koncem základní hrací doby však triumf Slovanu korunoval střídající Ľubomír Tupta. Slovenský forvard potrestal špatně načasovaný výběh gólmana Knoblocha a třetí brankou pečetil vítězství hostů.

Liberec oblečený do nového kabátu tak odmítl předzápasový tlak a do nové sezony vstoupil ziskem tří bodů. Karviná naopak dobře rozehraný duel ztratila a na úspěch pod trenérem Hyským si bude muset počkat.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Přidal

Komentáře (2)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:2

Reagovat
fcb+mufc

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele