základní část, 1. kolo
20.07.2024 17:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Jan Kliment (© SK Sigma Olomouc)

Dvougólový Kliment se v Olomouci uvedl nůžkami. Dynamo na Sigmu nestačilo

Osvěžený kádr s novým hlavním trenérem, právě tato kombinace má v této sezoně dovést Sigmu Olomouc k úspěchu. Jestli se to povede, se uvidí, nicméně první kolo ukázalo, že by to mohlo fungovat. Klub z Hané zvítězil v Českých Budějovicích 2:0, dvakrát se prosadil Jan Kliment, posila z Plzně. Zvlášť první branka po akrobatickém kopu stála za to!

Ani jeden z týmů se moc nerozpakoval a do svého soupeře se pustil s velkou chutí. Více ze hry měla v úvodních minutách Olomouc, která zapsala první výrazný moment. Filip Zorvan totiž z přímého volného kopu trefil tyč, gólman Martin Janáček už byl překonán. Hra se za pár vteřin ale přesunula na druhou stranu, kde dvojice hráčů Dynama utíkala do protiútoku. Samuel Šigut mířil z úhlu na brankáře Tadeáše Stoppena, ten ale předvedl důležitý zákrok, stejně jako jeden z obránců proti dorážce.

Netrvalo dlouho a Sigma zahrozila opět, přihrávka přes celé hřiště našla Jáchyma Šípa, který unikal domácí obraně, ale zakončil velmi nepřesně. Obraz hry byl víceméně stejný. Ať už se kterýkoliv z týmů dostal k míči, vážil si ho a zbytečně neodevzdával. Ofenzivní akce pak byly rozvinuty hlavně přes křídla, jako například ve 27. minutě, kdy centroval olomoucký Jan Navrátil, ale od Jana Klimenta se míč odrazil jen do zámezí. Zaváhání mohl napravit o zhruba deset minut později, ale z úhlu Janáčka nepřekonal.

Zbytek prvního poločasu žádnou větší šanci nenabídnul, byť se týmy o vytváření šancí snažily. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Úvodní minuty druhé půle patřily spíše Českým Budějovicím, které hýřily aktivitou a kombinovaly i u vápna Olomouce, ale byli to právě hosté, kterým pak stačilo málo k tomu, aby přidělali vrásky na čele trenérů Dynama. Nejprve aktivní Kliment nestihl doklouznout k centrovanému míči, nicméně už za pár chvil vstřelil výjimečným kopem přes hlavu první gól utkání.

Do útoku se po inkasovaném gólu logicky více tlačili domácí, ale v závěrečné třetině hřiště chyběl nápad, Olomouc navíc velmi pozorně bránila. A když hrozila, tak z protiútoků, nicméně Jan Fiala ani Matěj Mikulenka se neprosadili. Naopak Kliment ano - zužitkoval přihrávku z vlastní poloviny, po které se řítil na stopera Lukáše Havla. Toho lehce obelstil a střelou na bližší tyč rozvlnil síť. Musel si sice počkat na posvěcení od videorozhodčího, ale ten ofsajd nenašel.

Na Dynamu bylo vidět, jak ho inkasovaný gól zchladil. Elán po vyrovnání byl pryč, byť se domácí stále snažili. Hostům naopak zachutnalo a stále v ofenzivě hrozili, nicméně v posledních fázích akcí vždy ke gólu něco chybělo. Po gólu nejvíce křičela situace z 90. minuty, kdy se do otevřené obrany řítil Mikulenka, střetly se mu ale myšlenky a gólman Janáček mu sebral míč zpod nohou.

Sigma tak neměla problém dohrát utkání do vítězného konce, na úvod sezony si tak připisuje tři cenné body z venku, a to hlavně díky novému střelci. Domácí Dynamo se sice snažilo zlobit, ale kvalita byla na straně hostujícího celku.

Autor: Livesport.cz / David Zlomek

Komentáře (1)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele