základní část, 1. kolo
20.07.2024 17:00 CET
2 : 1
(0:0)
Stadión:
Ďolíček, Praha

Reportáž

Ďolíček (© SK Slavia Praha)

Bohemians zlomili prokletí jménem Baník, po 14 zápasech se opět radují z výhry

Fotbalisté Bohemians 1905 porazili v úvodním kole Chance ligy ostravský Baník 2:1, a prolomili tak 13 zápasů dlouhou šňůru bez výhry nad tímto soupeřem. Klokani tak navíc nechali zapomenout na střelecké trápení z minulé sezony, kdy doma vstřelili pouhých 15 gólů a s 34 brankami celkem skórovali nejméně ze všech týmů.

Bohemians nastoupili v útoku ve zcela novém složení Václav Drchal - Júsuf Hilál, jelikož jejich nejlepší střelec v minulé sezoně Erik Prekop (8 gólů) odešel v létě právě do Baníku. Baník sice v klubu udržel svého nejlepšího střelce v minulé sezoně Ewertona (14 gólů), v závěru přípravy však přišel o brankářskou jedničku Jiřího Letáčka, jehož na této pozici nahradil Jakub Markovič.

První poločas se nesl v zahazování gólových šancí ze strany Baníku. V 16. minutě ztratil uprostřed hřiště míč Vojtěch Smrž, Filip Kubala poslal do šance Davida Buchtu, jeho střelu k levé tyči však dokázal vyrazit brankář Bohemians Michal Reichl.

Na přelomu půlhodiny hry měl Baník tři obrovské šance otevřít skóre. Nejprve agilní Kubala přetlačil Matěje Hybše a křižnou střelou trefil pravou tyč, míč se odrazil ke zcela volnému kapitánovi Baníku Ewertonovi, jehož střelu do odkryté brány vykopl u brankové čáry stoper Jan Vondra. O minutu později odtlačil Kubala před pokutovým územím nedůrazného kapitána domácích Lukáše Hůlku, v tutové šanci však těsně minul bránu.

Ve 34. minutě pak poprvé zahrozili domácí. Střelu navrátilce do Bohemians Aleše Čermáka nejprve obrana hostí srazila, Čermák si míč doběhl a odcentroval na zadní tyč, kde byl na malém vápně zcela osamocený Drchal, hlavou však branku vysoko přestřelil.

Do druhé půle vstoupili Bohemians jako vyměnění a od její první minuty byli velmi aktivní. Výsledkem toho byla úvodní branka utkání, když Júsuf v 54. minutě vybojoval míč u brankové čáry, předložil ho pod sebe Smržovi, který přízemní střelou k pravé tyči zaznamenal svůj první ligový gól v zelenobílém dresu.

Baník se dlouho nemohl dostat před bránu soupeře, v 76. minutě však po kombinaci střídajících hráčů našel Matěj Šín za obranou Abdullahiho Tanka, Reichl však jeho střelu konečky prstů vyrazil. A tak to byli zanedlouho zákonitě opět Klokani, kdo se radoval ze zvýšení skóre. V 82. minutě zůstal za obranou Baníku Robert Hrubý, který skóroval podél vyběhnuvšího Markoviče. A přestože sudí Ondřej Berka kvůli ofsajdu Hrubého nejprve gól neuznal, po konzultaci s VAR svůj verdikt změnil.

Ve třetí minutě nastavení vykřesal naději Baníku Tanko, který se střelou z hranice pokutového území mezi nohama hráče soupeře trefil přesně k tyči. Víc už však Ostravané nestihli, a tak všechny tři body zůstaly v Praze.

Pro Ostravu to byla generálka na čtvrteční úvodní zápas 2. předkola Konferenční ligy, který odehraje doma proti arménskému Urartu. Baník se v evropských pohárech představí po 14 letech.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Šindelář

Komentáře (3)

Přidat komentář
fcb+mufc

0:3

Reagovat
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
Lawman

Baník v plné parádě předvedl směs neschopnosti, namyslenosti a neduslednosti. S takovým výkonem budou mít proti Arménum minimální šanci na postup.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele