základní část, 31. kolo
24.04.2024 21:00 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Chuba Akpom (© AFP)

Oslabený Ajax zachránil bod s podceňovaným Excelsiorem až v samém závěru

Ajax v předchozím kole dokázal otočit vývoj se silným Twente (2:1) a teď byl považován za jasného favorita proti zachraňujícímu se Excelsioru, jenže po brzkém vyloučení kapitána Stevena Bergwijna přišel o jednobrankový náskok a zdálo se, že z trávníku bude odcházet poražen. Nicméně v samém závěru i v deseti nečekaně vyrovnal zásluhou střídajícího Chuby Akpoma a s rotterdamským vyzyvatelem tedy nakonec remizoval po výsledku 2:2.

Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa zaznamenali v tomto ročníku Eredivisie další z mnoha neuspokojivých výsledků, v tabulce jim náleží pátá příčka s devětačtyřiceti body a v neděli je opět může předskočit konkurenční Nijmegen. SBV naopak po nedávném skalpu Volendamu (4:0) vybojovalo nesmírně cenný bod v boji o záchranu, aktuálně se nachází na patnácté příčce se šestadvaceti body o dva body před šestnáctou barážovou pozicí Waalwijku.

Amsterdamský gigant přitom vstoupil do tohoto utkání lépe než soupeř a první větší možnost si vypracoval po necelé čtvrthodině hry, avšak ránu Godtse skvěle zneškodnil pozorný gólman Van Gassel. AFC vzápětí ještě zvýšilo svůj aktivitu a ve 27. minutě už vedlo, jelikož Devyne Rensch po přihrávce Taylora prokázal dostatečný důraz a i v pádu zblízka nekompromisně zavěsil přímo pod břevno.

Jeden z klíčových okamžiků tohoto střetnutí byl k vidění krátce po odehrané půlhodině. Bergwijn totiž ve vyložené brankové možnosti stáhl k zemi unikajícího Benitu, rozhodčí Van der Eijk okamžitě ukázal na penaltový puntík a po přezkoumání videozáznamu dokonce udělil Bergwijnovi přímou červenou kartu. Nabídnutou možností pak nepohrdl Julian Baas, neboť se bez potíží trefil do pravého spodního růžku.

Nabuzení hosté hráli po změně stran s obrovským nasazením a po osmi minutách hry otočili vývoj - prosadit se dokázal řecký kanonýr Lazaros Lamprou, který si po vynikajícím pasu Goudmijna udělal prostor k hlavičce a z hranice brankového území zavěsil k bližší konstrukci kolem plachtícího brankáře Rulliho. Ajax pak ale i v deseti přidal a tlačil se za vyrovnáním.

Nejprve dvacet minut před závěrečným hvizdem pálil těsně nad Taylor, stejný hráč pak v 85. minutě hlavičkoval do břevna. O čtyři minuty se však Ajax přeci jen dočkal zasloužené druhé trefy. Van Gassel sice nejprve vykopl před sebe nepříjemnou střelu Rensche, jenže následně anglický útočník Akpom stál ve správnou chvíli na správném místě a i s trochou štěstí tečoval míč do zcela prázdné branky.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele