Tottenham. Wales. Golf. In that order: 26. kolo Premier League v kostce

04.03.2021, 01:45
Názory a komentáře
Gareth Bale (© AFP)
"Na světě není manažer, který by nepostavil Garetha Balea, když je fit," pravil José Mourinho. Naposledy Bale góly jako na běžícím páse dával někdy na podzim 2018, a to je skutečně dlouhá doba. Mezitím, z různých důvodů, exceloval spíš na golfových pažitech. Teď to však vypadá, že se velšský hrdina skutečně dostává do staré formy. A o víkendu to odneslo Burnley.

Tým známý svou neochotou útočit, avšak též známý pro schopnost svou houževnatostí otrávit kteréhokoli soupeře, byl roztrhán na kusy. K Mourinhově spokojenosti fungovalo celé ofenzivní kvarteto Spurs, avšak Gareth Bale nad všechny ještě o stupeň vyčníval. Dva góly dal, na další exkluzivně nahrál.

Navíc to nebyl žádný výstřel ze tmy, jednatřicetiletý křídelník v únoru dvakrát pálil i v Evropské lize a nedávno asistoval u jediného gólu Tottenhamu proti Hammers. A tak, byť s půlročním zpožděním, se nyní konečně můžeme dočkat, kterak ofenzivní trojzubec Bale-Kane-Son skutečně ovládne Premier League. Proti Clarets to tihle chlapíci měli dohromady za 3+3.

Se smutkem a závistí se na produktivitu Kohoutího tria kouká manažer Brightonu, jemuž chci věnovat druhou polovinu tohoto prologu, Graham Potter. Trenér nevýrazný vzhledem už dokázal svému týmu vtisknout naopak výrazný styl, kterýmžto je schopen přehrát de facto kohokoli. V mezihře patří Albion mezi špičku ligy. Jenže ve finální fázi je na padáka.

Možná je to přílišné zjednodušení a navíc klišé, ale pro žádný jiný tým v Premier League není tahle fráze příhodnější. Brighton by potřeboval jednu věc. Jednoho prvotřídního střelce. A pak může klidně pomýšlet na pohárovou Evropu...

Milovníci statistik a mnohdy kontroverzních vzorců xG postavení mančaftu z jihu Anglie nechápou. Brighton si tvoří obrovské množství střeleckých příležitostí. Dle papírových hodnot měli dát Seagulls šestý největší počet gólů v lize. A pakliže by tak opravdu učinili, patřila by jim čtvrtá příčka v Premier League.

Posuďte sami. Kdyby měl fotbal logiku a všechno by v něm záleželo na měřitelných a zcela objektivních hodnotách, vyhrál by Brighton 18 zápasů z dosavadních 26. Řečeno ještě smysluplněji - osmnáctkrát si Potterova parta vytvořila více šancí než soupeř. Ptáte se, kolikrát doopravdy vyhrála. Pětkrát.

Smůla Brightonu nyní graduje. Aston Villu (0:0) přehrál v poměru xG 2.33-0.14, Crystal Palace (1:2) herně znemožnil 2.59-0.18, no a West Brom (0:1) taktéž, tentokrát v poměru 3.12-0.69. A právě víkendový duel ve West Midlands byl už skutečně jak vystřižený z nějaké dada reality. Gól inkasovaný z rohu (jak jinak), dvě neproměněné penalty, další zpackané stoprocentní šance, no a ta nadvakrát neuznaná branka Lewise Dunka... Tenhle dvouminutový sestřih si fakt dejte, stojí za to.

Nechme ale chudáky "Racky" na pokoji a pojďme se společně podívat na to nejlepší, co se uplynulý víkend v Premier League stalo...

Poznámka: Vložené midweek zápasy se do této kostky nepočítají.

TOP 3 góly kola




Hvězdy kola dle WhoScored.com


1. Gareth Bale (Tottenham) - 9.44 | 2 góly, asistence, 3 střely, 2 úspěšné průniky (50%), 2 vyhrané vzdušné souboje (100%)

2. Adama Traoré (Wolves) - 9.33 | 3 střely, 4 klíčové přihrávky, 14 úspěšných průniků (74%), 4x faulován, 2 přesné centry

3. Heung-min Son (Tottenham) - 8.85 | 2 asistence, 2 střely, 7 klíčových přihrávek

Nejlepší Čech (-): Tomáš Souček (West Ham) - 7.05 | 4 vyhrané vzdušné souboje (67%), 4 přerušené útoky soupeře, 4 odklizené balóny, 2 zblokované střely

Sestava 25. kola Premier League


Autor: Marek Ustohal

Gólman - Sam Johnstone (West Brom): Kopaly se na něj dvě penalty a dalších šest střel mezi tři tyče. Jeden by řekl, že to bude minimálně třígólová nálož. Sam Johnstone však oba pokutové kopy očima "vytlačil" do brankové konstrukce a všechny ostatní rány kryl. Střelci Brightonu na něj nebudou vzpomínat v dobrém.

Pravý stoper - John Stones (Man City): Kdo jsi, a co jsi udělal se starým Johnem Stonesem? Spolu s Rúbenem Diasem vytvořil Stones nejlepší stoperskou dvojici v Premier League. Proti West Hamu vyhrál všechny souboje (i vzdušné), jež podstoupil, a svůj výkon podtrhnul ještě vítězným gólem. Co víc si od stopera přát?

Střední stoper - Tyrone Mings (Aston Villa): Leeds a Patrick Bamford zvlášť patří v letošní sezóně k tomu nejnebezpečnějšímu v celé Premier League. Jenže Tyrone Mings naopak platí za jednoho z nejlepších stoperů tohoto ročníku. Kromě toho, že svého krajana vymazal z hřiště, vyhrál všechny vzdušné souboje a nenechal přes sebe nikoho projít. Skála.

Levý stoper - Kyle Bartley (West Brom): Pozice stopera byla v tomto kole suverénně nejsilnější. I kdybychom poskládali dvě trojice, pořád to bude jeden skvělý výkon vedle druhého. Kyle Bartley zajistil triumf nad Brightonem jediným gólem - jako smyslů zbavený však slavil dvakrát. Podruhé na konci utkání, když překazil radost střídajícímu Jakubu Moderovi.

Pravý wingback - Trent Alexander-Arnold (Liverpool): Zatímco loni byl málem nejlepším hráčem sezóny, letos patří k šedivému průměru. V Sheffieldu konečně TAA připomínal toho energického jezdce po lajně, nedělal chyby v obraně a byl neustále hrozbou pro obranu soupeře. Třikrát pálil na bránu, vytvořil tři šance. Jeho průnik a centr ostatně vyústil ve vedoucí gól Liverpoolu.

Defenzivní záložník - N’Golo Kanté (Chelsea): Platí pro něj totéž jako pro Alexander-Arnolda, akorát že Kantého vrchol formy má ještě o něco starší datum. První poločas proti Man Utd to nebyla žádná hitparáda, ale po pauze byl zase všude. Nikdo v šlágru 26. kola neudělal víc obranných zákroků ani nepřerušil víc akcí soupeře. A taky nikdo tak skvěle nezneutralizoval Bruna Fernandese...

Levý střední záložník - Curtis Jones (Liverpool): Henderson je zraněný, ať žije Jones. Záloha Liverpoolu má nového lídra, čert to vem, že mu teprve na konci ledna bylo dvacet. Mladičký středopolař toho spoustu naběhá, nezkazí takřka jedinou přihrávku (26/27) a přidává nadstavbu i v soupeřově třetině. Byl to on, kdo Sheffieldu vstřelil vítězný gól.

Levý wingback - Luke Shaw (Man Utd): V posledních měsících patří zaprvé k nejlepším hráčů Manchesteru United a zadruhé k nejlepším krajním obráncům Premier League. A v obou kategoriích do úplné špičky. I kvůli jeho ofenzivním výpadům nahradil Calluma Hudson-Odoie Reece James, aby Chelsea zpevnila defenzivu. I tak měl Shaw na svědomí tři vytvořené šance United.

Pravé křídlo - Gareth Bale (Tottenham): Už o něm bylo řečeno dost v úvodu článku, tak už jen telegraficky. Skóre proti Burnley otevřel už ve druhé minutě, zakrátko parádně vyzval ke skórování kolegu Kanea. Velšský křídelník předvedl svůj nejlepší výkon za dlouhé, dlouhé měsíce - a korunoval ho ještě druhým krásným gólem. Ještě pozitivnější byl ale jeho pohyb. Zase totiž vypadal jako ten Bale, který Bartrovi "ukončil kariéru" tím absurdním Forestovským sprintem.

Střední útočník - Harry Kane (Tottenham): Výjimečně to nebyl on, kdo tvořil hru Spurs. V této roli jej více než skvěle nahradili nejen Son (7 klíčových přihrávek), ale i Bale, který vykouzlil typický Kaneův dalekonosný pas přímo do šance. Přesto se devítka Spurs dostala ke svým okamžikům. Dal gól (svůj 14. v sezóně) a měl smůlu, že do sítě nespadl i další z jeho celkem pěti střeleckých pokusů.

Levé křídlo - Nicolas Pépé (Arsenal): V Leicesteru nastoupil vpravo, v naší sestavě ho konkurence vyhnala doleva. Nicolas Pépé podle mnohých odvedl vůbec nejlepší výkon v dresu Arsenalu - takový Luke Thomas chudák musel po poločase ze hry. Tak moc ho Pépé vodil po place. Třešničkou na dortu byl pojišťující gól na 3:1, ještě předtím přitom reprezentant Pobřeží slonoviny vybojoval penaltu.

Hráči, kteří si zaslouží zmínku: Vicente Guaita, Aaron Ramsdale, Joachim Andersen, Davinson Sánchez, Andreas Christensen, Rúben Dias, Sergio Reguilón, Granit Xhaka, Willian, Anwar El Ghazi, Heung-min Son

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City27205256:1765
2.Manchester United27149453:3251
3.Leicester City27155746:3150
4.West Ham United26136740:3145
5.Chelsea FC26128641:2544
6.Liverpool FC26127747:3443
7.Everton FC25134838:3343
8.Tottenham Hotspur25116841:2739
9.Aston Villa251231038:2739
10.Arsenal FC261141134:2737
11.Leeds United261121343:4435
12.Wolverhampton Wanderers27971128:3734
13.Crystal Palace27971129:4334
14.Southampton FC26861231:4430
15.Burnley FC27781219:3529
16.Brighton & Hove Albion265111026:3326
17.Newcastle United26751427:4426
18.Fulham FC264111121:3223
19.West Bromwich Albion26381520:5517
20.Sheffield United27422116:4314

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (67)

Přidat komentář
FUnk

Mam radost za Garetha, snad forma vydrzi

Reagovat
Svatej

Pěknej titulek, chválim.

Reagovat
Svatej

Jinak dnešní diskuze pod prewkem nebo tady?

Reagovat
smazaný uživatel

Rubrika nejlepsi Cech uz jsou v PL aspon 3?

Reagovat
bobis21

Ano

Reagovat
PH8

Reagovat
Vsadim gule

Taky to mohla být Top 3 Čechů v PL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Zapomínáš snah na Vydríska?!

Reagovat
Spalovač šancí

A ještě Čech

Reagovat
smazaný uživatel

Tak počítejte nominované. To můžeš počítat i Jaroše potom.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak počítejme*

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Willi mohl být místo pepeho

Reagovat
SunFells

Reagovat
Pony Slaystation

Ten Brighton Garethovi to přeji, po tom hejtu na něj

Reagovat
Kovalsky

Aka moze byt cca cena za Mingsa? Tak 30-40 mil ci aj viac?

Vzdy ked pozeram Villu, hra vyborne. Ku Gabrielovi by sa mi hodil, Luiz uz asi buduci rok zaklad asi hrat nebude. Holding fajn ako 3. stoper, ale na zaklade to tiez nevidim. Saliba je velky otaznik.

Reagovat
SpecialOne

Kdo by řekl, že z toho věčně zraněného smolaře Bournemouthu bude taková opora. Angličan, 27 let, ten by byl min. za 45, ale britské kluby se toho nebojí a řeknou si klidně o 70.

Reagovat
Mates_Matesović

Konsa je lepší

Reagovat
herbage

Mings i Gabriel jsou oba levaci

Reagovat
pa3ce

málo istôt je na svete, ale som rád, že tvoje prítomnosť v diskusii vždy keď sa spomenie možnosť dvoch ľavonochých stopérov je jedna z nich

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Rišty

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Trand

Reagovat
Swarley

Reagovat
J0EL

Sorry ale Mings je fakt priemerak a tych par zapasov, co zahra "obstojne" na tom nic nezmeni.

Reagovat
SunFells

Hloupý titulek, ale rád vidím Garetha rozjíždět se.

Reagovat
mikelinos

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že počet našich hráčů v PL v létě výrazně stoupne, tím spíš jestli naši udělají výsledek na Euru.

Reagovat
kolouch

Tak se Baleovi povedl zápas proti 15. týmu tabulky. Předtím zahrál proti 5. celku rakouské ligy. Neříkám, že to pro Tottenham není příslib, ale s těmi řečmi o "návratu Gereta" bych ještě počkal

Reagovat
smazaný uživatel

Nam ale bude uplne stacit ked sa bude presadzovat proti timom od 8-10 miesta nizsie, lebo presne take muzstva musime pravidelne porazat ak chceme hrat o pohare.

Navyse to nie je len o tychto 2 zapasoch, vyrazne zlepsenu formu ukazal aj v tych predoslych. Posledny mesiac a pol sa stale zlepsuje tak snad mu to vydrzi

Reagovat
hefy

Nejlepší z týmu byl i proti City a WHU. Máš zcela jistě pravdu, že je přeběžné trvdit, že je zpět, ale více než zřejmý náznak to tedy je.

Reagovat
FUnk

Reagovat
Studni

Nicolas Pépé neni Francouz

Reagovat
Usty

Jj

Reagovat
Studni

Kéž by, pak by nemusel odjíždět na pohár afrických národů

Reagovat
Spalovač šancí

Ale vypadá tak

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
Dominator

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat
pa3ce

Reagovat
Gazdo

Reagovat
bayern987

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Seydou Doumbia

je černej tak je francouz

Reagovat
smazaný uživatel

Doherty a Davies su tak mizerní. Neuveriteľný downgrade oproti Reguilonovi a Aurierovi. Katastrofa.

Reagovat
Seydou Doumbia

Nebyl orír na odpis už? Čekal jsem odchod do Monaca v létě.

Reagovat
smazaný uživatel

Bol. Ale stále je to najlepší RB u nás.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jsem myslel že Daerty byl koupě jak svině za ty prachy. Na začátku sezony se to tu teda psalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Sklamal. A to velmi. Nehneval by som sa ak by obidvaja po sezone odisli a prisiel jeden poriadny RB. Ako backup s Tangangou.

Reagovat
Bayern +

Ten istý prípad čo tvoj obľúbený Masuaku. Na wingbacku kráľ, na krajnom bekovi naproste hovno. A to je u Dohertyho ten zošup oproti Masuakovi ešte výraznejší.

Reagovat
Seydou Doumbia

Čili systémový hráč...divím se že Spurs to nedošlo.

Reagovat
Bayern +

Bol, ale Doherty jeho latku neuveriteľne tragikomickými výkonmi ešte dokázal podliezt.

Reagovat
Greny

mohl tam dat jeste Kovacice misto Ziyecha

Reagovat
smazaný uživatel

Beckham, Messi a Ronaldo spolu?

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

Zdravím, kamarádka shání zejména Slováky na vyplnění následujícího dotazníku ohledně cukrovinek PEDRO. Díky za případné vyplnění.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScC33t4--1Jee_7B6f5fKJbANdpehRvMqNd_haZ2rYs33v9Sw/viewform?fbclid=IwAR0DQ6w7wBMrTwxrOU6kHqrUZuZ9HVm7EM5w7wpSjCacPv2Ay-sNJtTG2p4

Reagovat
smazaný uživatel

vyplnil jsem to úmyslně nepravdivě

Reagovat
Freedo

Reagovat
Neutron

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele