Liverpool je modrý: 25. kolo Premier League v kostce

24.02.2021, 15:36
Názory a komentáře
Tak tohle tady dlouho nebylo. A nemyslím tím, že Liverpool hraje na Anfield Road nejhůř od roku 1923 - právě tehdy totiž naposled prohrál doma čtyři zápasy v řadě. Myslím tím to, že Liverpool patří modrým. Po 22 letech Everton vyhrál venkovní Merseyside derby. Tohle byla nejdůležitější událost uplynulého kola Premier League. Stalo se toho ale víc...

U krize Liverpoolu se zastavíme jen chvíli, beztak už jsme se o ní drahně bavili někdy nedávno. Za zmínku snad stojí jen to, že Reds po hrůzné sérii padl na šestou příčku a Everton je sedmý jen o skóre. Má však utkání k dobru. Že by se pod Jürgenem Kloppem třásla manažerská sesle? Asi ne. Bude ale v ohrožení, kdyby se mu nepovedlo kvalifikovat svůj tým do příštího ročníku Ligy mistrů?

Na tu se teď mimo jiné třese i West Ham, jenž má pro změnu nejlepší fazónu v novodobé historii Premier League. Teď Kladiváři roztloukli Tottenham, i když na šití byl spíš Tomáš Souček. Český záložník zase získal velké sympatie, a to nejen jako bojovník, který za Hammers doslova potí krev. Též jako starostlivý chlapec, jemuž opravdu hodně ležel na srdci i stav Vládi Coufala po srážce s Fabianskim.

K žádné kolizi se naopak v žádném případě neschyluje v Manchesteru City. Pep Guardiola udělal ze Citizens nezastavitelný stroj, který dominuje v každém utkání a soupeři nedovolí vlastně vůbec nic. V neděli se o tom přesvědčil Arsenal, byť z toho byl jen těsný výsledek 1:0. Znamenalo to každopádně už 18. výhru Man City ve všech soutěžích. Brilantní série.

V pondělí se 25. kolo dohrávalo a duel Brightonu s Crystal Palace si leckdo nechal ujít. Na první pohled neatraktivní duel však skýtal mnoho zajímavého, třeba tenhle tripe save Vicenteho Guaity, nebo taky skutečnost, že Eagles stačily k vítězství 2:1 slovy dva doteky s míčem ve vápně soupeře. Oba gólové.

TOP 3 góly kola




Hvězdy kola dle WhoScored.com


1. Raphinha (Leeds) - 8.89 | 4 střely, 6 klíčových přihrávek, 6 přesných centrů, 3 obranné zákroky (100%), 4 přerušené útoky soupeře

2. Marcus Rashford (Man Utd) - 8.70 | gól, vybojovaná penalta, 5 úspěšných průniků (71%)

3. Rui Patrício (Wolves) - 8.52 | 7 zákroků, 1 vyhranný vzdušný souboj (100%), 1 lapený míč

Nejlepší Čech (-): Tomáš Souček (West Ham) - 6.67 | 5 vyhraných vzdušných soubojů (56%), 2 obranné zákroky (67%), 2 přerušené útoky soupeře, 4 odklizené balóny

Sestava 25. kola Premier League


Autor: Marek Ustohal

Gólman - Jordan Pickford (Everton): Asi mi dá značná část fanoušků Premier League za pravdu, když napíšu, že Pickford je v letošní sezóně vůbec nejhorší gólmanská nejvyšší anglické soutěže. Konkurenci mu dělá snad jen Aaron Ramsdale. To všechno ale nic nemění na tom, že potenciál anglického reprezentanta je úplně někde jinde - a v top formě umí dohánět útočníky soupeře k šílenství. Tak jako v Merseyside derby, kde předvedl famózní výkon a čistým kontem pomohl k výhře.

Pravý stoper - Joachim Andersen (Fulham): Fulham se poslední dobou zvedá z popela a vypadá to, že závěr sezóny bude oproti předpokladům ještě co do bojů o udržení zajímavý. Chalupářům skvěle funguje především defenziva, z posledních sedmi zápasů udrželi čtyřikrát čisté konto. Třeba jako proti Sheffieldu, proti kterému stoper Joachim Andersen k bezchybné práci vzadu přidal nadstavbu v roli deep lying playmakera. Zprostředka obrany ostatně založil i jediný gól Lookmana.

Střední stoper - Michael Keane (Everton): Neprohrál jediný hlavičkový souboj a jako magnet přitahoval míče (13), které se Liverpool pokoušel dostat do vápna Evertonu. V úvodu zápasu zblokoval nebezpečnou střelu Firmina, pak zastavil i Maného v jasné gólové šanci. Keane zažívá úžasnou sezónu a patří k nejlepším stoperům Premier League.

Levý stoper - Rúben Dias (Man City): No a po svém boku má asi toho vůbec nejlepšího. Rúben Dias je přesně to, co chybí třeba Liverpoolu. Naprosto bezchybný stoper schopný řídit defenzivu a nezatěžovat ji špatnými rozhodnutími. S výjimkou zaviněné penalty právě proti Reds je portugalský stoper skutečně dokonalým lídrem. Proti Arsenalu byl pevný jako skála a troufnul si vydat se i dopředu. Zkompletoval tři průniky a před jediným gólem Sterlinga poslal krásný pas na Mahreze.

Pravý záložník - Raphinha (Leeds): Dokonalý výkon Beckhamovského typu. Už dlouho jsme v Premier League neviděli, aby někdo od rohového praporku či jiných standardek vytvořil pro svůj tým tolik šancí. Raphinha má dokonalou kopací techniku (což mimochodem potvrdil i včera proti Southamptonu) a jen skvělý výkon gólmana Wolves Ruie Patrícia či nemohoucnost v zakončení Leedsu jej připravila o jednu či dvě asistence. Navíc se poctivě činil i v defenzivě.

Pravý střední záložník - Tom Davies (Everton): Tentokrát je tu modrá evertonská barva skutečně značně rozesetá. Zcela zaslouženě. Toffees Liverpool nepřehráli co do statistik střel či držení míče, ale přesto si ho namazali na chleba. Reds byli uprostřed pole pochopitelně kreativnější, ale jejich naděje na většinu nebezpečných akcí Everton v čele s neúnavným Tomem Daviesem uhasil.

Defenzivní záložník - Declan Rice (West Ham): Často jej v sestavě kola předčí kolega ze středu zálohy Tomáš Souček, ale dnes padla volba na mladšího a dražšího z dvojice výjimečných středopolařů. Spolu s českým kolegou znovu pokryli celý střed pole, avšak byl to kapitán West Hamu, kdo proti Tottenhamu přidal kýženou nadstavbu. Čtvrt hodiny před koncem klíčovým a velmi těžkým a riskantním obranným zákrokem zamezil Spurs ve vstřelení vyrovnávacího gólu.

Levý záložník - Jesse Lingard (West Ham): A tohle je pro změnu borec, který je po boku Pepa Guardioly asi nejvíc nenáviděnou postavou v Alžírsku. Před příchodem Jesseho Lingarda do West Hamu totiž Said Benrahma hrál v sestavě Kladivářů stěžejní úlohu tvůrce hry. Teď se o ni - i o herní čas - musí dělit s dalším hráčem. Nutno říct, že hra Kladivářů šla s Lingardem nahoru, je přímočařejší, rychlejší a nebezpečnější. Kmenový hráč Man Utd konečně po letech znovu ukazuje, co v sobě má. Tottenhamu vstřelil i vítězný gól - už svůj třetí ve čtyřech ligových zápasech za WHU.

Pravé křídlo - Ademola Lookman (Fulham): Fulham se musí soustředit hlavně na obranu, jen tak může pomýšlet na záchranu. O to víc ale potřebuje rozdílové hráče, kteří i z mála šancí dokážou vyhrát zápas. Ademola Lookman je jedním z nich - a proti Sheffieldu byl i úspěšný. Pro defenzivu Blades znamenal nebezpečí celý duel, a když dostal po Andersenově krásném pasu prostor poblíž vápna, nemilosrdně Ramsdalea propálil.

Střední útočník - Richarlison (Everton): Zranění Dominica Calvert-Lewina dělalo fandům Evertonu velké starosti. Vždyť je to vlastně jediný schopný hrotový útočník v týmu. Richarlison však jeho roli dokázal uzmout a daří se mu i střelecky. Skóroval proti Manchesteru City a zaúřadoval i v derby s Liverpoolem. Navíc dřel jako kůň a uvolnil i DCL předtím, než vybojoval penaltu.

Levé křídlo - Harvey Barnes (Leicester): Před týdnem se tenhle dynamický mladík poprvé dostal do povědomí široké české veřejnosti. Na levé straně útoku Slavii ničil a pohybově zcela převyšoval. To však Barnes dělá týden co týden i v Anglii. Posledně takhle znemožnil Aston Villu, které jeden gól dal a na druhý přihrál.

Hráči, kteří si zaslouží zmínku: Alphonse Areola, Rui Patrício, Joël Veltman, Joao Cancelo, John Stones, Gary Cahill, Luke Shaw, Luke Thomas, James Maddison, Tomáš Souček, Mason Mount, Daniel James, Raheem Sterling, Jordan Ayew, Marcus Rashford

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City25185250:1559
2.Manchester United25147453:3249
3.Leicester City25154644:2749
4.West Ham United25136639:2945
5.Chelsea FC25127641:2543
6.Liverpool FC25117745:3440
7.Everton FC24124837:3340
8.Aston Villa23113937:2636
9.Tottenham Hotspur24106837:2736
10.Leeds United251121243:4335
11.Arsenal FC251041131:2634
12.Wolverhampton Wanderers25961026:3233
13.Crystal Palace25951129:4332
14.Southampton FC25861131:4330
15.Burnley FC25771118:3028
16.Brighton & Hove Albion25511926:3226
17.Newcastle United25741426:4325
18.Fulham FC254101121:3222
19.West Bromwich Albion25281519:5514
20.Sheffield United25322015:4111

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (65)

Přidat komentář
Luc-Luc

Klopp by mel zustat, i kdyby se sestoupilo do champu, navic za tituly z PL a LM by zaslouzil sochu. A Henry by mel radeji zacit premyslet, jak vydelat jinde nez na LFC, parchant, aby nebyl takovej chudak v porovnani s ostatnimi majitely. Jo a Liverpool je cerveny, vzdycky byl a vzdycky bude !

Reagovat
PP

ty vole.. řekni mi jediný důvod nebo způsob, jak by mohl Liverpool sestoupit letos do Champu??

Reagovat
Luc-Luc

prohrat zbytek zapasu

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Zkusit to můžete, ale podle mě se to už nepovede. Měli jste začít prohrávat o pár týdnů dřív, dokud jste byli okolo 30 bodů, to ještě šance byla.

Reagovat
Bandita_Harry

Škoda no

Reagovat
Front hell
Reagovat
Liquid

na tu sochu by se chodilo močit

Reagovat
smazaný uživatel

Jak vždy Liverpool červený když vznikl z evertonu 1929

Reagovat
martin.b

Bylo by dost hloupý dělat závěry po extrémně náročné a specifické sezoně. Otázka ale je, zda po návratu marodů dokáže do týmu opět vrátit vítěznou mentalitu a zda v létě dojde k investicím, druhou takovou sezonu by už nepřežil.

Reagovat
Zacique

Opravdu si Everton Liverpool "Namazal na chleba" ? Vyhrál, o tom žádná...Vyhrál i zaslouženě, ale až tak ?

Reagovat
Usty

Výsledkově, ne herně! Vzhledem k tomu, co je psáno všude v článku, jsem doufal, že to nikoho neurazí

Reagovat
Kixi Syhimour

Ten nadpis je mi dost proti srsti

Reagovat
herbage

Náhodou celkem fajn Horší je modrý Londýn

Reagovat
Kixi Syhimour

Tak to se dneska říká častěji, přeci jen Chelsea ty výsledky má, ale tohle slyšet je opravdu nezvyk

Reagovat
fenixLFC

to je aspon pravda...

Reagovat
Svatej

Věc vkusu

Reagovat
smazaný uživatel

West Ham ale není vyloženě modrý, teď je to teda claret&sky blue London.

Reagovat
AC Sparta Praha good

Reagovat
Remt

Asi jako když mi trhaj zub mi bylo když jsem četl ten nadpis poprvi

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Frantszek

Mně trhají oči, když čtu poprví.

Reagovat
Remt

Aby ses neposral čoveče poslouchej

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Čisto herne Toffees hrali ešte horšie ako LFC, fakt si zaslúžia taký hajp?

Reagovat
Luc-Luc

od nich se to ocekava, tak asi proto takovy hype

Reagovat
smazaný uživatel

To dáva zmysel .

Reagovat
stiflerovamama

Liverpoolu se vrátil do tréninkového procesu Diogo Jota. Portugalský ofenzivní hráč byl mimo hru jedenáct týdnů se zraněním kolena. Podle prvních odhadů by se mohl příští čtvrtek poprvé objevit na lavičce při zápase proti Chelsea.

Škoda, že môže posadiť len jedného z trojice Salah-Firmino-Mane.

Reagovat
martin.b

Tak třeba na Salaha je docela spoleh, vede tabulku střelců, co víc od něj chceme ? To že je v mezihře často tragickej je druhá věc, ale to byl skoro vždy, kopací techniku ani přihrávky dobrý nemá, za to je ultra rychlej a stabilně dává góly.

Reagovat
emanuel habasko

Myslím, že i na mňaučku ti musí být jasný koho Jota posadí a jaký vliv to bude mít na zbytek útoku.

Reagovat
cristiano.K.

jj Salah a Mané už nedali zápas gola, okamžitě posadit.

Reagovat
stiflerovamama

Kiež by všetko bolo len o góloch. A teda píšeš tu ako keby tam sádzali jeden gól za druhým, len mi je záhadou ako sme potom mohli prehrať posledné 4 domáce zápasy a gól sme boli schopní streliť len z penalty. O ich medzihre, finálnej fáze a rozhodovaní v období od Vianoc radšej ani nehovorím.

Reagovat
cristiano.K.

Salah je nejlepší střelec soutěže. Manému se sice nedaří, ale pořád maká. Na posazení je jedinej Firmino. Jestli mám vidět v sestavě makajícího Maného nebo Origiho, tak chci vidět určitě Maného.

Reagovat
Frantszek

Není to jen o gólech, ale Boby už nemá ani ten přínos mimo góly, co ho zdobil. Jota je přímočarý a efektivní.

Reagovat
SunFells

Mendy je slabý?

Reagovat
aragorn

Poradíte někdo stránku na platy hráčů PL, která se dá brát jako spolehlivý zdroj. Našel jsem jich víc ale ty platy se strašně rozchází.

Reagovat
smazaný uživatel

Football Manager

Reagovat
aragorn

Zrovna nemám

Reagovat
smazaný uživatel

https://streamvi.com/watch/1614186627

Mourinho out, Dele Alli in

Reagovat
jk

A ten pass na Viniho gól taky luxusní

Reagovat
Front hell

Reagovat
Rick_Mečoheň

Ale no tak To, že Alli podá dobrý výkon proti Wolfbergu nebo Marine z něho nedělá dobrýho hráče. Vždyť kdykoliv nastoupí v PL, tak je naprosto nevýrazný a strašně kazí

Reagovat
Rick_Mečoheň

ale s Mourem souhlas. Četl jsem nějaké spekulace s Nagelsmannem...

Reagovat
smazaný uživatel

no tak on dokazal valcovat i v PL, chyba neni v kvalite hrace, bud se mu nechce, nebo ma vyraznej problem s trenerm

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
celeb

No mozno by vas Dele Alli na lavicke posunul dalej nez Jose, treba to skusit

Reagovat
FUnk

jestli by neposunul dal i barcu

Reagovat
celeb

Ono Koeman si az hrozne nevedie. Na to, ze nielen, ze nedostal nikoho, ale mu aj pred sezonou vyholili kabinu (Suarez, Rakitic, Vidal, Rafinha, Semedo) a hlavne v zalohe nam zufalo chyba nahrada Busquetsa a cele to stoji akurat na mladom Pedrim s De Jongom. Nikto dalsi s podobnou kvalitou tam nie je. Potrebovali by sme niekoho ako Pogbu, ci Daviesa z Evertonu, Fabinha, Rodriho, ... silne, vysoke, pohyblive DM s dobrou technikou a dobrou pozicnou hrou. Niekto ako Busquets pred 5 rokmi. Bez toho sa 4-3-3 hrat neda, aspon na top urovni.

Reagovat
PaulinhoTheGunner

OT: Proc se zde nepise o Wedosu? Neustale se tu rozcilujeme, jaka je ceska liga zumpa, volame po zmene, podepisujeme petice a ja nevim co vsechno a kdyz se nejaky sponzor rozhodne nahlas vystoupit a podporit opravdovou zmenu, tak to na eurofotbalu uplne zignorujete? Eurofotbal by mel byt prvni, kdo o tom bude psat a od koho to budou prebirat i jina nefotbalova media... Takhle se nemuzeme divit, ze se to zase prejde a pojede se vesele dal...

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
Busby babes

jako ze sponzor prisel do ligy, kdyz tu pevne vladl Berbr, rikaji, jak jim to pomohlo nakopnout byznys a ted, kdyz je Berbr ve vazbe a vysetrovanej, mozna se i neco podari zmenit, tak kvuli tomu, ze se jim nezda piskani v poslednich 3 kolech reknou, ze je to pro ne des?

spis to vypada jako levna snaha o zviditelneni pripadne dopad Covidu a snaha vycouvat...

Reagovat
kattos

Ty vole, proč je Mendy mezi top 3 nejhorší brankáři?

Sice nemá moc práce a udělal chybu, ale notak

Reagovat
smazaný uživatel

Everton som sledoval zo začiatku sezóny pár zápasov a hrali nádherne hovoril som si že ak im to vydrží s tým futbalom by mohli byť aj majstri. Ste najväčší rival ale prajem úspech aj vám , všetci si ho zaslúžia viac ako City

Reagovat
cristiano.K.

jo, jasně. Už asi šestý zápas v řadě mají jiný výsledek než je očekávání

Reagovat
AC torino

Som fanusik Evertonu. Ale nadherny futbal? Vazne? Oni hraju ako Atletico Madrid. Rozdiel medzi zapasom s Fulhamom a LFC bola iba cista bojovnost, inak nic

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
martin.b

Alisson Becker's father was found dead. The Fire department found his body after he went swimming in a dam located in one of their properties. Shitstorm pokračuje....RIP

Reagovat
AC Sparta Praha good

3 nejlepší hráči kola podle whoscored - 2 z nich se nedostanou do sestavy kola

Reagovat
iamek

Reagovat
Hlahart

Ta kompletní 11 na WhoScored je Patricio, Lowton, Maguire. Tarkowski, Digne, Raphinha, Anguissa, Cheek, Rashford, Rodriguez, Antonio.

Z 11 se tam dostal 1

Reagovat
smazaný uživatel

WhoScored EF

Reagovat
thewall

Liverpool byl modrý už před Merseyside derby (?). Údajně je v samotném Liverpoolu více fandů modrých než červených, což je mimo Liverpool naopak. V počtu fandů (hlavní klub) na EF vedou Reds nad Toffies 332:18.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele