Ozvěny z Bundesligy: Gute Besserung, Jungs!

05.10.2022, 13:18
Názory a komentáře
Cesty dvou největších berlínských klubů se v posledních letech spíše rozcházejí, v jednom nicméně najdou fanoušci Herthy i Unionu společné pochopení. Oba tábory před nedávnem vřele uvítaly hráče, kteří překonali zákeřné onemocnění. Marco Richter i Timo Baumgartl již znovu běhají po trávnících a jistě fandí také Sébastienu Hallerovi s Jean-Paulem Boëtiusem, kteří nelehký boj s rakovinou nadále svádí.

Rozhodně už vyšly veselejší Ozvěny. Avšak je důležité na problémy čtyř hráčů Bundesligy upozornit. Už jen z osvětových důvodů, neboť nádorové onemocnění může potkat každého z nás. Či někoho z našich blízkých. Pokud má tedy tento článek něco vzkázat, tak je to důraz na prevenci. Sledujme své tělo a nebojme se v případě potíží navštívit lékaře. Snad všichni známe někoho, kdo si zdravotní komplikace způsobil odmítáním nabízené péče. Leckdy to přitom dotyčného může stát i život.

Profesionální fotbalisté mohou mluvit o velkém štěstí. Sami svému organismu nemusí věnovat tolik pozornosti, přesto je o ně v zásadě perfektně postaráno. Moderní medicína je sleduje od hlavy až k patě, díky čemuž jim kluboví lékaři sdělí vše o jejich zdravotním stavu.

Bohužel ne vždy jde o příjemné sdělení. Špatnou zprávu si nejprve v květnu tohoto roku vyslechl Timo Baumgartl. Obránci Unionu Berlín vyšlo v sezoně 2021/22 parádně hostování z PSV Eindhoven, avšak na konci berlínského angažmá se dozvěděl o výskytu nádoru na varleti. Klub ze stadionu An der Alten Försterei se následně zachoval tak, jak bychom od oddílu, jenž si váží každého svého člena i podporovatele, čekali: Baumgartlovo hostování navzdory nepříznivé diagnóze o jeden rok prodloužil. Nyní už Baumgartl splácí laskavost přímo na hřišti. Po operaci nádoru se dal přes léto dokupy a před dvěma týdny si proti Wolfsburgu připsal svůj první bundesligový start v probíhajícím ročníku.

Happy end čekal také na hráče ze západní části Berlína. Marco Richter se o rakovině varlat dozvěděl v červenci, následná operace ale dopadla úspěšně a již v srpnu se křídelník mohl hlásit na tréninku "Staré dámy”. Svůj návrat na bundesligová kolbiště proti Dortmundu málem rovnou oslavil gólem, avšak povedenou ránu zastavilo břevno. Z přesné trefy se nicméně Richter radoval o týden později, kdy pečetil výhru BSC v Augsubrgu, jenž právě Richtera pro vrcholovou kopanou vychoval.

Jednoho maroda však na berlínském Olympiastadionu vystřídal jiný. Jean-Paul Boëtius dorazil v srpnu do hlavního města jako poměrně zvučná posila, neboť v Mainzu patřil k oporám. V dresu BSC ale zatím posbíral jen šest bundesligových startů. Těsně před nedávnou reprepauzou totiž šel stejně jako dříve Baumgartl s Richterem na operaci tumoru varlat. Podle posledních zpráv nemusí Nizozemec podstupovat chemoterapii, i tak ovšem zřejmě nějakou chvíli potrvá, než Herthě zase pomůže.

Chemoterapie se naopak nevyhnula Sébastianu Hallerovi, jemuž stejnou diagnózu jako třem fotbalistům výše sdělili lékaři krátce po červencovém přestupu z amsterdamského Ajaxu do Dortmundu. Léčebná procedura má zanedlouho skončit, a pokud vše skutečně půjde dobře, může se Haller o góly za Borussii pokoušet od ledna.

Není nutné ihned zaměňovat zdánlivé korelace za kauzální vztahy a rádoby edukativně tvrdit, že bez očkování proti koronaviru by k nárůstu onkologických pacientů mezi fotbalisty nedošlo. Žádný vědní obor nic takového ostatně nepotvrzuje. Proto se prostě jen těšme z dobrých konců, které Baumgartl s Richterem napsali. A které snad napíší také Boëtius s Hallerem.

Fotbal přináší různé radosti. Markuse Weinzierla například jistě potěšilo to, že po květnovém konci v Augsburgu dostal pracovní smlouvu v druholigovém Norimberku. Středopolař Dortmundu Jude Bellingham se zase může pyšnit tím, že v 19 letech navlékl na paži kapitánskou pásku. Útočník Randal Kolo Muani se ve Frankfurtu tetelí blahem jako sběratel asistencí. A Hamburk zase juchal poté, co na půdě spřáteleného Hannoveru prodloužil pozoruhodnou sérii.

A pak jsou fotbalisté, které potěší zkrátka to, že jsou konečně zdraví.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Rudnevs

Nastastie su Timo i Marco uz spat, obzvlast u Richtera mi prislo, ze sa vratil velmi rychlo.

Inak teda Weinzierl a Nürnberg moze byt dobre spojenie, prenho znova sanca nieco vybudovat (asi uz posledna). Z HSV mam taktiez radost, tento rok by to uz konecne mohlo vyjst, aj ked zatial nechcem robit priskore zavery.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele