Ozvěny z Bundesligy: Útočník si spletl roli, nikomu to ale nevadí

08.11.2022, 10:39, aktualizováno 08.11.2022, 10:39
Názory a komentáře
Randal Kolo Muani (© AFP)
Před blížícím se mistrovstvím světa schytávají Francouzi jednu nepříjemnou ránu za druhou. Zranění opor rozložilo středovou řadu Les Bleus, účast dalších hráčů v Kataru pak zůstává nejistá. Na druhou stranu se na světlo dere šikovný útočník. Randal Kolo Muani přitom góly spíš připravuje, než aby je sám střílel. Avšak... kdo by se na něj kvůli tomu zlobil?

Po nějakém čase se autorovi Ozvěn zase jednou podařilo vyrazit na Bundesligu. Spolu s kamarády se rozhodl procestovat Bavorsko a při té příležitosti zavítat do Augsburgu. Pohostinnosti FCA zrovna toho času využil Frankfurt.

Před zaměřením na samotný zápas dovolte pár slov o městě jako takovém. Sice jsme se mimo stadion pohybovali jen několik hodin, nicméně i za tu dobu stihl Augsburg zaujmout. Do značné míry připomínal bádenský Freiburg: malebné sídlo o velikosti někde mezi Ostravou a Plzní, s historickým jádrem a univerzitou, jehož přívětivou chuť doplňují dominující tramvajová a cyklistická doprava.

Zatímco ve středu dýchá minulost někdejšího významného obchodního centra, stadion ležící na okraji ještě zavání novotou. Moderní stavba trochu připomíná středočeské hnízdo politika, jenž nikdy nic a nikam nechtěl. Avšak zatímco jedno dílo je už roky předmětem soudního sporu, to německé bez zdlouhavých tahanic slouží výhradně fotbalu.

Augsburg sice nepatří mezi vyhlášené bundesligové bašty. Nejvyšší soutěž se zde hraje teprve poslední desetiletku. A tak se ani o zdejší atmosféře nemluví tolik jako o té v Dortmundu. Nicméně vůbec nebylo od věci vstoupit na ochozy s nižšími očekáváními. Zaplněný kotel domácích i několik tisíc návštěvníků podporujících hosty společně vytvořili vynikající kulisu. Soutěživou, avšak zároveň přátelskou. Rozhodně příjemné překvapení.

Všem tedy můžeme doporučit návštěvu města i prohlídku stadionu. A jak vypadalo dění na hřišti?



FC Augsburg - Eintracht Frankfurt 1:2

05.11.2022 15:30
Více informací k zápasu

V zápasech proti FCA skutečně nechcete inkasovat jako první. A už vůbec ne v úvodní minutě. Frankfurt známou past neodhalil a po trefě Mërgima Berishy jej chtě nechtě čekalo tuhé dobývání.

Augsburg se nové kousky nechce pranic za nic učit. Po květnovém odvolání Markuse Weinzierla, s nímž se během nedávné historie rozloučil už podruhé, přivedl pro širokou veřejnost neznámého Enrica Maaßena. Nyní ale začíná být jasné, že povolání mladého stratéga v Bavorsku dobře promysleli. Maaßen si totiž udělal jméno jako trenér rezervy Dortmundu. Porúrské mladíky dovedl do třetí ligy, přičemž svým jonákům vštěpoval zejména důraz na pevnou defenzivu. Vskutku ideální kandidát na lavici augsburských "Fuggerstädter".

Co se Maaßen v Dortmundu naučil, to mohl v Augsburgu ihned aplikovat. Těšení na nové, svěží FCA vzalo rychle za své. Maaßen dosavadní klubové principy nikterak nepopírá, naopak je dál rozvíjí.

Medicínu vyvíjenou v bavorském Švábsku naposledy ochutnával Frankfurt. Fuggerstädter se po nabytí brzkého vedení rychle zatáhli blíže ke svému brankáři Rafału Gikiewiczovi. Ten se mezi tři tyče vrátil po několikadenní pauze zaviněné zraněním. Tomáš Koubek se tak z malého vápna vrátil zpět na lavici náhradníků a jeho čekání na ligovou výhru bude ještě nějaký čas pokračovat.

Defenzivní přístup FCA se proti Frankfurtu logicky odrážel také v útočné fázi. Fuggerstädter se spoléhali především na nákopy směřující na útočné duo, které spolu se střelcem brzkého gólu Berishou utvářel Florian Niederlechcner. Právě druhý jmenovaný se nejčastěji pouštěl do ostrých soubojů ve vzduchu. Z nich následně těžili převážně krajní hráči.

Takovou taktiku nicméně omezovala úspěšnost forvardů v soubojích se stopery SGE. Do jisté míry sice fungovala: dávalo smysl pouštět Niederlechnera do bitev s Kristijanem Jakićem, jenž se jako středopolař přesunul do stoperské trojice teprve před nějakou dobou. Navíc se (na rozdíl od parťáka Evana N'Dicky) musí vyrovnat s výškovým handicapem. Ne vždy se ovšem Augsburgu takto zadařilo. Pokud ano, startoval dopředu zejména Ermedin Demirović operující u pravého kraje hřiště. Vlevo pak občas pomohl Mads Pedersen, ten je ovšem zvyklý spíše na roli krajního beka (kterou proti Frankfurtu obsadil Iago). A na rozdíl od technicky obratnějšího Demiroviće se spoléhal především na přímočařejší tah po křídle, který ovšem zřídkakdy rezultoval v centr do předbrankového prostoru.

Jakmile Augsburgu selhal plán A, žádná alternativa nepřicházela. Frankfurt se tak minimálně herně rychle vrátil do zápasu. Sebastian Rode s Djibrilem Sowem snadno ovládali střed pole, wingbaci Junior Dina Ebimbe a Luca Pellegrini pak dodávali vítanou podporu ofenzivnímu trojzubci, perle celého Eintrachtu.

Síla ofenzivního šiku Frankfurtu spočívá především v rychlosti a variabilitě pohybu na hřišti. Zatímco Mario Götze si s Jesperem Lindstrømem často měnili místa, Randal Kolo Muani terorizoval zadáky FCA svými úprky. Právě francouzský útočník byl nejnebezpečnější zbraní Eintrachtu, paradoxně ale přímo nepřispěl k ani jednomu z obou gólů hesenského mančaftu.

Kolo Muani má v Bundeslize vůbec potíže ze střílením branek. (Pod)průměrný gólový příspěvek ale kompenzuje asistencemi na přesně trefy, kterých z bundesligových hráčů doposud posbíral nejvíc. V Augsburgu své schopnosti ukázal hned několikrát, typicky pak prodriblovaním mezi početní převahou protihráčů. V útočné třetině následně vyhledával podporující druhy, případně se do zakončení natlačil sám. Jedno pohledné sólo uzavřel ke své smůle střelou do tyče.

Stačí tedy, aby Kolo Muani zapracoval na zakončení a muze se stát téměř dokonale komplexním útočníkem. Frankfurt si nicméně jistě pochvaluje i současnou formu letní akvizice z Nantes. A stejně tak si mne ruce také Didier Deschamps. Ten Kolo Muaniho pozval do francouzské reprezentace již v září, od té doby navíc hraje forvard Eintrachtu ještě lépe. Z toho vychází jediné: katarský mundial volá.

Byť se Kolo Muani v Augsburgu gólově neprosadil, svou vytrvalou snahou výrazně přispěl k obratu ve skóre. Po jeho dokonání se Frankfurt obrnil chytrými střídáními. Na trávník totiž vyběhl Hrvoje Smolčić, který je na rozdíl od krajana Jakiće čistokrevným obráncem. To šlo pozorovat přímo v pokutovém území hostů, kde chorvatský zadák několikrát odklidil balón daleko pryč. Zároveň Smolčić ve srovnání s Jakićem výrazněji koordinovat celou defenzivu. Gesty nabádal k soudržnosti, při útoku SGE naopak vybízel k vysunutí celé linie.

Domácí Fuggerstädter neměli v závěru sílu na to, aby nepříznivý výsledek ještě pozměnili. Předešlý průběh duelu je příliš vyšťavil. Není se co divit: double-pivota ve středu pole spolu teprve podruhé v sezoně (a poprvé po dvouměsíční pauze) utvořili Arne Maier s Julianem Baumgartlingerem. Maier, někdejší reprezentant německé jednadvacítky, zvládl odehrát necelou hodinu, zkušený Baumgartlinger se po letním přesunu z Leverkusenu vůbec poprvé zdržel na celých 90 minut. Tady zřejmě ještě chvilku potrvá, než se záložníci sehrají a vydrží celozápasové tempo.

Frankfurt v Augsburgu vyhrál naprosto zaslouženě. Obzvlášť ve druhém poločase dominoval, když soupeři jedinou vážnější příležitost dopřál nešťastným podklouznutím N'Dicka. A my jsme následně převahu Eintrachtu poznali také v tramvaji. Bavorské Švábsko toho času právem ovládli hesenští Orli.

Obrat Frankfurtu v Augsburgu

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (6)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Randálek mi dělá radost, skvělý hráč. Už ted má více asistenci než měl loni za celou sezonu, paráda. V minulé sezoně tam taky měl momenty, kdy se zdál jako komplexní útočník, letos se posunul zase o dost kupředu. Hlavně je v ofenzívě dost variabilní, loni hrál na hrotu sám, na hrotu se Simonem v 3-5-2, podhrot v nějakém 4-2-3-1, popřípadě i 3-4-2-1, ale dost často taky na křídle ve 4-2-3-1. Skvělý hráč, snad na MS pojede.

Reagovat
smazaný uživatel

Randal Kolo Touré by znělo o dost líp, škoda.

Reagovat
Rudnevs

Len tak mimochodom, Weinzierl (ktory sa spomina v clanku) je teraz s Norimbergom predposledny v druhej lige. On asi fakt nebude dobry trener. Nechapem, jak si jednu dobu cele Nemecko myslelo, ze to je najvacsi trenersky talent ever. A uprimne som mu to aj prial. Slusny zosup. Ak to aj v Clube dopadne blbo, tak uz mu asi niet pomoci.

Reagovat
Hyrax

Přitom tu první štaci u FCA neměl špatnou, jestli si to pamatuju dobře, tak se dostali do evropy a nebyl to žádnej propadák. Zvláštní jak dopadnul.

Reagovat
Rudnevs

No prave, predtym s Regensburgom tiez dal postup do 2. BL. Ale odkedy isiel do Schalke, tak je to vsade prepadak. Ja som si vravel, ze to je tym, ze Schalke a VfB su tazke kluby na trenovanie, tam su mnohe veci zle nezavisle od trenera. Ale ze to moc nevyslo ani potom… som zvedavy na jeho dalsiu karieru a ako to s nim dopadne.

Reagovat
Hyrax

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele