31. kolo
30.03.2014 21:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Olympique Lyon - AS Saint-Étienne 1:2

Je to tady! AS Saint-Étienne zlomilo prokletí slavného Derby du Rhone a udolalo věčného rivala z Lyonu na jeho hřišti 2:1. Sainté tak i nadále tlačí na pozice pro Ligu mistrů, zatímco Les Gones se vzdálila elitní čtyřka už na šest bodů. Vítěznou branku vstřelil čtvrt hodiny před koncem střídající Max Gradel.

Svěřenci Christophe Galtiera zažívají zatím skvělou sezonu, šedesátikilometrový výlet na sever však podnikali v hodně napjaté atmosféře - lyonské jarní zlepšení totiž znamenalo, že oba týmy před utkáním dělily pouze tři body. Pokud by domácí splnili úlohu favorita a vyhráli, byl by rozdíl mezi čtvrtou a pátou příčkou najednou pouze záležitostí skóre. Výhra Stéphanois však znamená, že jsou na nejlepší cestě zakončit sezonu nad svým rivalem poprvé od roku 1993.

Galtier to se svými ambicemi myslí skutečně vážně, což ukázal už před výkopem - na hřiště totiž vyslal ofenzivní sestavu v rozestavení 4-4-2, které vůbec poprvé vévodil útočný tandem Brandao - Erding. ASSE mělo také první opravdovou šanci zápasu - Benoït Trémoulinas se probil po levé straně dopředu a našel ve vápně nikým nehlídaného Francoise Clerka, proti kterému se musel vytáhnout gólman Anthony Lopes (21').

Mladá lyonská jednička v první půli vůbec ukazovala, že si důvěru kouče Gardeho zaslouží. Jen pár minut po Clerkově šanci se do další gólovky dostal Brandao, kterému hlavou sklepl míč jeho nový parťák Erding, a Lopes musel předvést hned dva fantastické zákroky - pořádně jej protáhla jak Brandaova tečovaná rána, tak i Erdingova dorážka. O dvě minuty později však už ani on nic nezmohl a hosté tak šli do zaslouženého vedení. Další z Trémoulinasových chirurgických pasů našel obrovitého Brazilce, ten posunul míč na svého kolegu, a na toho už čekala jednoduchá práce. Mevlüt Erding, 0:1.

Před zápasem se hodně řešila postava Bafétimbiho Gomise, odchovance ASSE, který coby mladá hvězdička odešel do Lyonu a dnes mohl přidat svůj jubilejní 100. zásah v Ligue 1; kdyby se to povedlo, vyplnily by se hostujícím fanouškům nejhorší noční můry. Naštěstí pro ně se Gomis vlastně ani nedostal do pořádné šance, byl to však on, kdo se zásadní měrou podílel na vyrovnávací trefě - probil se přes bránícího Loïce Perrina, šikovně obehrál i jeho stoperského kolegu Bayala Salla a prostrčil míč na nabíhajícího Lacazetteho, jehož volej nedal Ruffierovi v hostující kleci žádnou šanci (39').

To už vypadalo pro Lyon lépe, s remízou by se však hrdý Garde jen těžko spokojil. Za téměř tři roky u lyonského kormidla navíc s ASSE ještě neprohrál, takže není divu, že jeho hráči vyběhli po (předpokládané) poločasové domluvě na trávník jako vyměnění; v 50. minutě Steed Malbranque nabil Gomisovi, Ruffier však vše vyřešil včasným odvážným výběhem. Galtierova reakce na měnící se herní obraz byla jednoduchá - stáhl z trávníku Erdinga a naopak vyslal do hry čerstvého Maxe Gradela. To se nakonec ukázalo jako geniální tah.

Gradelův vliv na herní projev byl vidět prakticky okamžitě, a v 74. minutě už se reprezentant Pobřeží Slonoviny radoval z vítězné trefy. Nejprve rozehrál míč na Hamoumu, který z pravého křídla nacentroval zpět do vápna; Lopes sice balon vyrazil, ale pouze k nohám Gradela, který zblízka bez problémů upravil skóre na 1:2. V závěrečné zuřivé snaze získat alespoň bod se Lyon dostal do několika dalších šancí (Briand, Gomis, Ferri), ale díky kombinaci skvělého Ruffiera a nepřesné mušky se až do finálního hvizdu už nic nezměnilo.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
Langi

tady to musí být povinně za 3 body...jinak se ta zase EL vzdálí

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam, ze ten Lyon konečně porazíme

Reagovat
waynemarkrooney

sou normalni když Max Gradel šel do hřiště v 66.minutě a tu je že dal gol v 28.minutě tak co to je

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele