36. kolo
05.05.2010 19:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Lyon trefoval tyče, nakonec ale Auxerre porazil

Auxerre se dlouho vyhýbalo spekulacím o zisku titulu. Nyní na konečné prvenství v Ligue 1 může zapomenout docela. Přestože Ireneusz Jeleń dal AJA v 15. minutě vedení, Lyon dokázal nepříznivý vývoj zvrátit díky trefám Lisandra a Pjaniće. Auxerre se tak může nakonec strachovat i o Ligu mistrů.

Hostům dnes skončila dlouhá dvanáctizápasová ligová série bez porážky. A hned to znamenalo sešup o jednu příčku níž. Z druhého místa odsunulo výběr Jana Fernandeze ambicioznější Lille, jenž porazilo o dvě branky Toulouse. Ačkoliv mají oba celky stejný počet bodů, skóre hovoří jasně ve prospěch OSC. Auxerre by tak v posledních dvou kolech mohlo přijít i o Ligu mistrů, na kterou v koutku mysli musel každý v týmu myslet. Lyon se po dnešní výhře, mimochodem druhé v řadě, dotáhl na čtvrté místo a ztrácí pouze dva body. Zaútočit by mohl ještě i Montpellier, jenž ztrácí z páté pozice body čtyři.

Ihned po rozehrávce chtěli dát hosté svým soupeřům najevo, že boj o poháry pro ně může být ještě pořádně těžký. Již v první minutě se do solidního zakončení dostal Dariusz Dudka. Jeho half-volej ale bez větších problémů vyrazil gólman Lloris na rohový kop. Z toho již žádné nebezpečí nepřišlo. Ve čtvrté minutě to bylo opět Auxerre, které svými útočnými nájezdy strašilo defenzivu protivníka. Jeleń se po šikovné přihrávce řítil sám na brankáře Llorise, polský kanonýr parádně francouzskou jedničku přehodil. S útrpným výrazem pak ale mohl pouze sledovat, jak se míč odráží od tyčky a nakonec ho z pokutového území definitivně odkopává obránce Boumsong.

První branka přišla po čtvrt hodině hry - a vstřelil ji tým, který si to zasloužil více, tedy Auxerre. Jeleń snad vytušil špatnou "zadovku" Reveillereho, míč ještě před brankářem doběhl - Llorise zkušeně obkroužil a pálil již do prázdné branky. Tentokrát brankovou konstrukci nenatrefil a jeho tým mohl živit titulové naděje - 0:1.

Lyon mohl vyrovnat pouze o pět minut později. První vážnější šance domácích, a hned se za Olivierem Sorinem rozřinčelo břevno. To Cris hlavičkoval po přímém kopu Pjaniće pouze o pár centimetříků vedle. A nastřelování brankových konstrukcí dnes bylo opravdu velikou zábavou - ačkoli tempo hry postupně upadalo a bojovalo se spíše ve středu pole. Další ukázka smolné střely přišla pár minut před koncem první půle. Po dobré práci Cissokha s Lisandrem se do zakončení procpal Makoun, trefil ale jen tyč.

Vyrovnávací branka ale nakonec přišla ještě v prvním dějství. Pár vteřin před tím, že se sudí chystal ohlásit píšťalkou poločasovou pauzu, se v pokutovém území Auxerre skácel Aly Cissokho. Viníkem byl Benoit Pedretti, nutno dodat, že se jednalo o pokutový kop sporný. Ať už ale penalta měla být, či ne, Lisandro si s tím příliš hlavu nedělal. Zakončil zkušeně a v poslední minutě vyrovnal na 1:1.

Gól do kabin hostům notně ublížil, nyní to byl Lyon, který se rychle tlačil do zakončení a bylo ho plné hřiště. Pjanić se ve 47. minutě postavil k přímému kopu jenom těsně za hranicí velkého vápna - míč již překonal zeď, už překonal i brankáře. Nakonec ale přeci nemohlo být takové překvapení, když se míč zastavil na tyči. Další šance přišla o minutku později, opět se již hráči téměř radovali z vedení - tentokrát jim ale radost zkazil rozhodčí. Bafe Gomis sice po přiťuknutí Toulalana poslal míč do sítě, nicméně byl v ofsajdovém postavení.

Krátce po hodině hry pěkným ťukesem dostali diváky do varu Pjanić s Gomisem. Krátké nahrávky vytvořily mohutnému útočníkovi dostatek místa k zacílení, tentokrát si ale gólman Sorin připsal solidní zákrok. Na druhé straně si konečně šanci vytvořilo také Auxerre, to byla 68. minuta. Jeleń opět prokázal svůj um, když parádní přihrávkou poslal Oliecha do samostatného úniku. Pokus keňského útočníka ale nebyl dostatečně razantní, brankář Lloris si s ním tak nakonec dokázal poradit.

Rána Pedrettiho z dálky sice nepostrádala razanci, ale chyběla větší přesnost. Lyon mezitím znovu trefil tyčku. Tentokrát to byl švédský dříč Kim Källström, který svým volejem levačkou pořádně vystrašil již řádně rozdivočené fanoušky soupeře. Tak tedy další z tyčí. Nakonec ale Lyon vítězství získal. Pět minut před koncem se prosadil Pjanić. Byl to Källström, který branku zařídil. Záložník svým nebezpečným centrem možná až příliš vystrašil Sorina, ten vyrazil míč pouze před sebe. Zde čekala na Pjaniće již jednoduchá věc - doklepnout míč do sítě. Domácí zvítězili 2:1 a stále tak mají dobrou výchozí pozici v boji o Ligu mistrů.

Autor: Anna-Marie Kroupová / soccernet.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele