Už nějakou dobu nám ujíždí vlak. Nevychováváme kreativní hráče, to je hlavní problém, varují experti

27.06., 13:58
Aktuality
Dušan Uhrin mladší (© AFP)

Neúspěch reprezentace na mistrovství Evropy v Německu podle expertů oslovených ČTK ukázal, že český fotbal doplácí na kritický nedostatek kreativních hráčů. Přehlížet podle nich nelze ani velký problém s disciplínou. Národní tým hrál ve středu v klíčovém utkání proti Turecku od 20. minuty o deseti bez vyloučeného Antonína Baráka, prohrál 1:2 a ve skupině skončil poslední až za Gruzií, která je jediným nováčkem šampionátu.

Výsledky jsou zarážející. V kvalifikaci Češi výrazně zaostali za Albánií, na Euru získali jediný bod za remízu s Gruzií a nepostoupili ze skupiny. "Bohužel. Už nějakou dobu bliká červené světlo, že nám ujíždí vlak, jenže nevíme, jak z toho," poukázal internacionál Libor Sionko. "Vidím řadu věcí, kterými jsme prostě nešli štěstí naproti. Ať už se týkají nominace, určení sestav pro jednotlivé zápasy nebo nedisciplinovanosti," řekl trenér Dušan Uhrin mladší.

Oba souhlasí s Karlem Poborským, který ve studiu ČT sport upozornil na kritický nedostatek kreativních hráčů. Podle české legendy byl na turnaji schopný individuálně přejít přes protihráče pouze nováček Matěj Jurásek. "Vedle Juráska snad ještě Lukáš Provod, ale jinak s Karlem plně souhlasím. Soupeři na turnaji ukazují spoustu mladíků, kteří mají odvahu hrát jeden na jednoho a pořád to zkoušet. Náš fotbal je založený na tom, že to nějak vykombinujeme. Individuálně jsme toho předvedli strašně málo," srovnal Sionko.

"Zásadní problém je, že vůbec nevychováváme kreativní hráče. Ani v dorosteneckých kategoriích žádné takové nevidím. Nad tím by se měla asociace okamžitě zamyslet. Vždyť kombinací po zemi jsme byli schopní připravit snad jen jednu šanci Schickovi proti Gruzii, jinak jsme hrozili po centrech nebo dlouhých autech. Máme hráče v nejlepších ligách, ale asi není náhoda, že třeba Souček s Coufalem jsou defenzivní typy v defenzivně laděném West Hamu," přidal se Uhrin.

Národní tým po letech 2008 a 2016 do třetice ztroskotal v závěrečném utkání ve skupině na Turecku. Sionko u toho byl v prvním případě jako hráč. "Klukům jsem teď hodně věřil, myslím, že Turci letos nejsou tak silní jako tehdy proti nám. Začali jsme dobře, ale vyloučení Tondy Baráka zápas samozřejmě zásadně ovlivnilo," řekl ostravský rodák, který po skončení kariéry působil také jako vedoucí reprezentace.

Baráka vzal trenér Ivan Hašek zpátky do týmu poté, co ho jeho předchůdce Jaroslav Šilhavý vyřadil. Záložník Fiorentiny doplatil na svou pomalost a rychle inkasoval dvě žluté karty. "Hlavně první byla hloupá, místo přihrávky se točil uprostřed s míčem. Víme však, že Tonda takhle hraje," připomněl Sionko. "Barák to pokazil strašidelně. Kdybych ho v týmu měl, tak bych ho jako trenér do zápasu taky postavil. Druhá otázka je, jestli měl být vůbec v nominaci, když se postavil proti Šilhavému jako Haškovu předchůdci. Na takové věci já hodně dám," zdůraznil Uhrin.

Reprezentace má s disciplínou problém dlouhodobě. Šilhavého éra končila skandálem v olomouckém baru Belmondo. Před šampionátem zase přišel podivný případ Michala Sadílka, který se na soustředění během volna zranil na tříkolce. Proti Turkům nebyl vyloučen jen Barák, ale ve strkanici po závěrečném hvizdu také Tomáš Chorý, zraněný Patrik Schick za protesty na lavičce zase dostal druhou žlutou kartu na turnaji, takže by stejně v osmifinále hrát nemohl.

"Když si to takhle všechno seřadíme, je to dlouhodobější problém, který nemůžeme přehlížet," přikývl Sionko. "Už je toho opravdu moc, dává to špatný signál i fanouškům," souhlasil Uhrin.

Češi doplatili na neproměňování šancí. (©Enetpulse)

Z odborného hlediska má řadu otazníků. "Šilhavý byl úspěšný trenér, na minulém Euru dovedl mužstvo do čtvrtfinále. Nevybavuji si teď jinou zemi, která by kouče po postupu vyhodila. My jo. Mám pocit, že ani v jednom utkání na šampionátu jsme se úplně netrefili do sestavy. Někteří nenastoupili na svých obvyklých postech. Třeba Douděra hrál proti Portugalcům přes nohu a se Šulcem ztráceli spoustu míčů," všiml si kouč s bohatými zkušenostmi z české, rumunské či gruzínské ligy.

"Stoper Hranáč, který ještě před rokem hrál baráž za Pardubice, doplatil na svou nezkušenost. Nevím, proč zůstal úplně stranou Zima, dobrý a hlavně rychlý obranný hráč. Myslím, že místo tří stoperů pro nás bylo vhodnější hrát na čtyři obránce a dva klasické útočníky. Nerozumím ani tomu, proč jsme kromě Davida Juráska neměli v nominaci dalšího levého obránce. Takové místo bych chtěl mít zdublované, vzal bych ze Sparty buď Ryneše, nebo Zeleného," dodal Uhrin.

Dalším cílem je postup na mistrovství světa, kam se samostatný český tým probojoval pouze jednou. "Chci zůstat optimistou, může se to podařit. S ohledem na poslední vývoj a výkony to však bude hodně těžké. Jak poukázal Karel Poborský ve studiu, když z deseti šancí ani jednu neproměníte, nemůžete mluvit o smůle. To už je prostě důsledek menší kvality. Světový šampionát je sen, ale určitě nám do kvalifikace vylosují jednoho, dva silné favority. Abychom přes ně přešli, bude se nám muset všechno sejít. A to se nám již dost dlouho nedaří," uzavřel Sionko.

Autor: ČTK

Komentáře (332)

Přidat komentář
JacoBee

Pokaždé fail a následně stejné články a názory jako tento... Tak zase příště a pak znovu a znovu to samé

Reagovat
xjert02

Reagovat
Pablos

No konečně to zase padlo... návrat v čase o 20 let. Musíme začít v mládeži ...tak dobrý, že teď už to stopro určitě víme

Reagovat
FC-RUBRIKA

Je nezbytné provést důkladnou analýzu tohoto neúspěchu a učit se z chyb. Spolupráce mezi kluby a fotbalovou asociací by měla být posílena, aby byla zajištěna jednotná filozofie a kontinuální rozvoj hráčů. Také je důležité, aby fanoušci zůstali trpěliví a podporovali tým v jeho snaze vrátit se na vrchol.

Reagovat
ratusek

Ale máme vysoké xG a to dle místních expertů stačí

Reagovat
JacoBee

To je nejhorší metrika v historii

Nikdo najednou není schopný a ochotný koukat byť jen na sestřih... "BRO MĚLI JSME VYŠŠÍ xG, TO JE JASNÝ ZÁŘEZ"

Reagovat
ratusek

Reagovat
kilobyte

Protože třeba držení míče a nebo počet střel jsou o hodně lepší metriky.

Reagovat
Uwe háže buly

Jsou no.

Reagovat
Benfica

Reagovat
pobody's nerfect

Vůbec. xG není špatná statistika, ale záleží, jak ji interpretujes. Má smysl hlavně z dlouhodobého pohledu. V jednom zápase je jasné, že tam mohou být obrovské rozdíly mezi xG a skutečně vstrelenymi góly. Ale porovnání za celou sezónu? Tam už ti dává dost užitečných informací. Rozhodně více, než sezónní držení míče.

Reagovat
naheCZ

Reagovat
fenixLFC

obe statistiky su samostatne useless a pomozu ti prave v kombinacii s dalsimi statistikami

Reagovat
pobody's nerfect

Reagovat
kilobyte

V čem?

Reagovat
vitasrp

Jako proč by měla být? Máš 70 procent držení míče, vyprodukuješ úplný hovno a 10x vystřelíš zpoza vápna mimo.

V čem je to jako lepší? Bude to vypadat, žes zrál dobře. xG ti naopak vyjde nízké pod 1, což bude poukazovat na to, že ti to bylo k ničemu.

Reagovat
andrew96

Nikdo to neříká, ale zkusils.

Reagovat
ratusek

Pan chytrej jako vždy, nezklamals

Reagovat
Y.N.W.A

nestačí, hraje se na branky... ale xG je skvělej ukazatel... máme jej vysokej díky zápasu s Gruzií, bohužel kvůli nekvalitnímu zakončení z toho nebyly góly - což právě něco ukazuje

Reagovat
pobody's nerfect

Dokonce dvě věci. Zaprvé, že jsme v tom zápase byli výrazně aktivnější a zadruhé, že naše zakončení je tragické.

Reagovat
Y.N.W.A

přesně

Reagovat
Busby babes

spatnou kvalitu v zakonceni. ale kdyz se mluvi o male kreativite, tak nevim... vytvorili jsme si ve dvou zapasech vic nez souper, ale nezuzitkovali to.

Reagovat
pobody's nerfect

Kreativitou bych to fakt příliš nenazyval. Většina šanci byla po centrech, dlouhých autech, prostě ze vzduchu. Šancí po kombinacích, nabezich za obranu bylo za všechny tři zápasy žalostně málo.

Reagovat
Busby babes

ale tak neni jen jeden zpusob jak hrat fotbal. Hrajem jak Spanelsko? urcite ne. ale to ani nemusime...

Reagovat
pobody's nerfect

Souhlasím s tebou. Šance se dají vypracovat i jinak než kreativní hrou. Když nám schází kreativní hráči, musíme hrát jinak, to je naprosto jasné. Já nekritizuji, že jsme si vypracovali málo šancí, myslím, že jich bylo hodně. Bohužel zakončení bylo zalostne.

Reagovat
Messi14

.. a stejne s tim nic neudelame

Reagovat
kattos

Spíše bych ocenil článek o tom, jak Hašek bral euro jako přípravu, ale pak hrál basic sraxku, místo toho aby ten tým skutečně vlepik nejakou tvář, začal hrát odzadu, od golmana s kvalitní rozehravkou, Vitika tam dal už místo Holeše (kterej nejspíše skončí s repre podle toho co řekl před EUREM) atd...

V tom mě to hrozně zklamalo.

Nejvíce funny bylo ale to že i když se hrál celkem basic styl tak i tam Hašek selhal - viz jeho nenasazení Chorého.

Reagovat
Taarabt_QPR

Uprimne tim, ze je Kostl jako asistent jsem cekal mnohem vic. Obrovske zklamani z herniho pristupu k turnaji.

Reagovat
lampas

Kostl jako asistent se projevil jen tím, že si tam prosadil hromadu kopyt ze Slavie, který nemají na tuhle úroveň typologii a kvalitu.

Reagovat
Me2win

Bez Slavie by nebylo ani Euro.

Reagovat
koudys2

tak ty musíš mít dobrej mindrák

Reagovat
Messi14

co je naše typologie a kvalita?

Staněk chytal v pohodě. Na Kováře bych sice byl zvědavej taky, ale reálně - co bychom s tím míčem dělali? Naše síla není v kombinaci odzadu. Nicméně GK problém nebyl.

Holeš nevyčníval ani špatně, ani dobře. Na standardky bych sice preferoval Vitíka, ale svoje si ukopal. Buďme objektivní. Ten náš styl stejně na tom postavenej nebyl. (Ostatně na čem byl, že hehe.)

Provod hrál dobře. Jedinej použitelnej ze zálohy téměř ve všech zápasech. Dopředu i dozadu.

Ševčík - Toho bych s sebou nevzal. Imo zbytečná nominace. Chyběl LB. Třeba Ryneš. Hru ti nezrychlí a v zápasech, kde většinou dominovat nebudeš, je zbytečnej.

Douděra - vlevo katastrofa. Ale je to jeho vina? To je spíš Haška (realizační) blbost.

Chytil s Juráskem si svoje taky ukopali. Ano, nebyl to ideál, ale u koho byl? Pořád platí, že Jurásek > Černý. Ano, zkazil milion věcí. Ale pořád to, co nezkazil, bylo víc, než ukázal třeba Venca.

Zimu a Vlčka nemůžeme hodnotit.

Čili "hromada kopyt" vychází na 2.

Reagovat
lampas

Staněk je naprostý průměr, včera hned jak šel do hry Kovář, zvedla se naše rozehrávka o 100 %.

Holeš je starý a pomalý, ale nic neposral. Vitík je každopádně lepší.

Provod mě překvapil, nemá na to, ale hrál lépe, než bych čekal.

Douděra, Chytil, M. Jurásek byli k smíchu, nemám k nim žádný pozitivní komentář. Vlček a Zima naštěstí překáželi jen na lavičce.

Reagovat
Me2win

Ježiš ty jsi jouda .

Reagovat
mistr129

Reagovat
Miguel19

Však ty jsi to samý ale ve slávistickým dresu...

Reagovat
Me2win

Reagovat
ratusek

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
PBLead

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
Y.N.W.A

"Provod mě překvapil, nemá na to, ale hrál lépe, než bych čekal"

Reagovat
Pablos

No docela ho vystihl dobře ale

Reagovat
guzman

Reagovat
Kucka

Reagovat
Odborný diskutér

Reagovat
PP

Holeš byl dost možná nejlepší hráč na tomto ME. Jistý v soubojích, silný, dirigovali to tam s Krejčím výborně. Nevím, co víc bys chtěl od stopera.

Reagovat
Bakary3

taky nevím, v čem jako propadl

Reagovat
Kily

Reagovat
deporpepa

Staněk kvalitní golman, ale od LM v Plzni šel spíš dolů, Kovář cca stejná úroveň a je mladší, hrát klidně mohl. Holeš až na minelu s Gruzií, dobrej turnaj, zda by byl vitik lepší je dost spekulativní, to se fakt nedá posoudit. Provod asi nejlepší záložník. Doudera propadák, od Chytila se asi nečekalo nic víc, za mě poslední na řadě z útočníků, nechápu proč ho tam Hašek cpal. Juraskove oba nic moc, Matěj aspoň přejde přes hráče. Na Davidovi je vidět neprovedená sezóna,...

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
Y.N.W.A

řekni, koho bys v nominaci měnil a za koho?

Reagovat
Bakary3

Přidávám se - řekni, koho bys v nominaci měnil a za koho?

Reagovat
Greny

Zpětné dodatečně místo Sevcika Rynese, Zmrzlyho nebo Zelenyho

Reagovat
Pablos

Ryneš byl totál z formy... hrál opravdu až špatně za mě, poslední tak 2 měsíce. Zelený by se prskalo jak na Holeše, že je přeci starej, pomalej ...ale za mě jinak ok, ten tam být mohl. Já tedy přímo místo Ševčíka, toho Krále bych vzal.

Reagovat
Greny

Pak by se teoreticky mohl zkusit vlevo Provod a na středu Král, Červ

Reagovat
Bakary3

Já bych bral zmrzlého už do první nominace

Ten král taky bych bral

Reagovat
Kily

Jak je na tom výkonnostně Fousek?

Reagovat
Frank Lampard 8

Co jsem letos viděl zápas Zbrojovky, tak on to v noze má, ale je to strašnej lenoch. Neudělá pořádnej náběh, nezabojuje o míč, který by mohl stihnout. Docela jsem koukal, že se ještě posunul o level výš zpátky do Pardubic.

Reagovat
Kily

tady jsou dokonce skoro všichni nadšení z toho, že se konečně vrací nějaký odchovanec

Reagovat
Frank Lampard 8

Jako je možný, že měl zrovna zápas blbec. Viděl jsem domácí zápas se Spartou B. Tam byl fakt špatnej, ale zase když už se dostal ke střele, tak z toho bylo břevno. Ale třeba do narážečky byl nepoužitelnej, vysral se na doběhnutí balónu a radši ho nechal do autu, i když by ho asi měl atd. A soudě podle reakcí ostatních diváků tak asi nehrál poprvé. Taky ho stáhli ze hry už po poločase. I když v tom zápase tam teda nevyčníval nikdo, když nepočítám hráče soupeře.

Reagovat
Mass

Hmm tak tim by se všechno změnilo a možná i to Euro bysme vyhráli

Reagovat
deporpepa

Zelený a Janosek misto Vlčka Sevčíka. A určitě bych ae snažil využít potenciál blázna Červa, v zápasech s Gruzii nebo Tureckem... Škoda, že ho stáhne z dovolené, aby si ani nekopnul.b

Reagovat
Bakary3

Proč ne, něco by se určitě našlo.

Jen nechápu ten jeho blábol, jako by tam bylo 10 slavistů, kteří tam nemají co dělat

Reagovat
mayday

Červ nevím co tam předváděl na té lavičce včera Úplně to stejný dělal na ME u21

Reagovat
lampas

Je to spekulativní, protože do nominace se vešlo 26 jmen a někým tu lavičku zaplnit musíš. Určitě se měl každopádně dostat do hry Vitík za Holeše. Trojka Vitík, Hranáč, Krejčí bude bezpochyby pilířem obrany min. do konce kvalifikace na MS (vzhledem k jejich věku třeba i na příštím EURU). Teď byla šance je takhle otrkat na velkým turnaji, což se třeba Hranáče skvěle povedlo. Holeš už v reprezentaci žádnou budoucnost nemá.

Měl chytat Kovář místo Staňka, jeho schopnost rozehrávky z něho v porovnání s ním dělá o třídu lepšího brankáře.

Nikdy se neměl dostat do hry Douděra, Chytil a M. Jurásek. Místo Chytila měl svůj mnohem větší čas dostávat Chorý, do nominace bych místo něj dal Čvančaru. Místo Juráska měl chodit do hry Černý (toho bohužel odespal taky Hašek).

Reagovat
Bakary3

No, Holeš byl velmi dobrý, spolehlivý, a chápu, že vedle hranace a krejčího byl aspoň jeden zkušenější hráč a tohle nevidím vůbec jako chybu, za co kritizovat. A když se vrátíme k tématu, v nominaci Holeš omylem nebyl.

Kovář klidně chytat mohl, ikdyz před turnajem se jevil stánek asi jako větší sázka na jistotu.

Ale zase, minimálně v nominaci byl Staněk oprávněné.

Doudera... Když on D. Jurášek nehrál moc dobře... Ale zas , v nominaci v pohodě.

Chytil a M. Jurásek nevím, proč se nikdy neměli dostat do hry. I s tím, že místo chytila radši Čvančaru, souhlasim. Byl by mnohem platnejsi, ikdyz možná opravím, místo chytila / kuchty.

Odepsání černýho taky nechápu, ale vůbec.

Suma sumárum, vynechal bys úplně chytila a zas u něj se taky nedá říct, že by to bylo oproti Čvančarovi, který poslední dobou nezářil, nezasloužený. Tak to není zas tak o zástupu slávistických kopyt.

Jo, Ševčík tam taky být neměl.

Jinak si myslím, že to nebylo nic hroznyho.

Reagovat
lampas

Souhlasím, nominace Staňka v pořádku, jako dvojka/trojka do nároďáku dobrý.

Beci jsou aktuálně paradoxně největší problém reprezentace, na hovno hráli ti co hráli základ (Coufal, D. Jurásek), naprosto na hovno je Douděra, naprosto na hovno jsou všichni ostatní. To, že se v národním týmu nezkusil zatím Ryneš absolutně nechápu.

M. Jurásek je pro mě naprostý průměr, nevyužitelný, neproduktivní. Místo něj měl chodit Černý/Šulc. Proč Hašek odepsal Šulce, kterýho proti Portugalsku znovu postavil absolutně mimo svojí pozici, nechápu. Pro mě by v nominaci byl mnohem využitelnější a lepší Karabec.

P. Ševčíka beru ze Slavie jako nejlepšího hráče a pro reprezentaci nejvyužitelnějšího. Středních záložníků, co umí dát přihrávku na víc jak metr a zpracovat balón opravdu moc nemáme. V tomto ohledu respektuji i nasazení a vytížení Provoda, ačkoliv jsem na něj docela alergický.

Ano, máš pravdu, Chytila bych jako jediného vynechal z nominace úplně (u ostatních respektuji, že někdo na lávce být musí, ačkoliv jak říkám, místo M. Juráska bych hrál Karabce). Pro mě je to typ naprosto typického ligového útočníka, bez sebemenší přidané hodnoty pro mezinárodní fotbal (stejně jako např. Jurečka). Čvančara je určitě lepší, navíc od konce března v BL pravidelně nastupoval, tudíž zrovna Chytila vidím jako typický příklad, protěžování slávistů v nominaci.

Reagovat
Me2win

Reagovat
Bakary3

S tim M. Juraskem absolutní nesouhlas, to je na nase poměry vzácný hráč a přesně takový, kde kvituju nominaci.

Že bys místo něj vzal karabce, který je i ve Spartě k ničemu, vůbec nepobiram.

Ševčík budiz, je mi tak nějak jedno.

Cbamcara hrál, ale nedařilo se mu, body neměl. Takže chytil místo něj je obhajitelny a přesně by se prskalo, že jel Čvančara bez formy.

Protěžování v tomto případě nevidím.

Reagovat
lampas

Černý je o třídu jinde, ale nedostal čuchnout, zatímco M. Jurásek tam šel pokaždé a předvedl úplné hovno.

Reagovat
Bakary3

Nepředvedl úplný hovno.

A podívej se, kolik mu je

Reagovat
Beči

Reagovat
Uwe háže buly

Toho Holese jsem vůbec nepochopil. Už tam být neměl, stejně jako že stejného důvodu nebyl Brabec/Panák.

Reagovat
Me2win

Tak ještě abys něco chápal, Sparťánku .

Reagovat
naheCZ

Já Holeše v této sezóně celkem dost kritizoval a musím říct, že na EURU mě teda hodně překvapil. Hrál hodně dobře, neměl prakticky problém. I když jeden, dva momenty, kdy si šlo všimnout, jak mu šla dolů dynamika, tam byly...

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
Godblesss

Holeš hrál dobře, to tam byli jiný, co nezvládali úroveň eura.

Reagovat
kattos

Taky mě překvapil, teda proti Gruzii to celé málem posral, ale výkonostně od něj v poho.

Ale zase že by hrál nějak extrémně nepřekonatelně se říct nedá. A pointa je, že bud skončí, nebo i kdyby zůstal, tak když ho porovnáme jak pomalu ale jistě má regress, tak po pravdě si myslím že na kvaldu na MS 2026 už to nebude.

Tak kde byla to zapracování mladejch, když Vitík je talent jako kráva a Holeš asi končí/půjde dolů.

Reagovat
lampas

Reagovat
vceradnesazitra

Problém je, že máme v naprosté většině trenérské dinosaury a fosílie, kteří s hráči neumí pracovat.

Reagovat
JacoBee

Bych tam poslal nějakého čerstvě skončeného fotbalistu co má dobré fotbalové myšlení už z kariéry a yolo.

Horší to nebude.

Reagovat
Bakary3

Morávek

Reagovat
Me2win

Reagovat
Pablos

Od obojí něco ...hráč nemůže mít nalajnováno jak má přihrát na 5 metrů přesně nebo jak si zpracovat balon bez odskoků, či neodevzdávat míče pod tlakem. Samozřejmě je potřeba i ten jinej nezkostnatělej trenér, ale v klubech třeba zase až tak moc je ti kluci nemají, aby si nepřinesli um do nároďáku i.

Reagovat
Me2win

Hodně zajímavej slovosled .

Reagovat
Pablos

A i dementně napsaný, pořád víc hodnotnější, než všechny tvé příspěvky dohromady od založení účtu, smutný

Reagovat
Me2win

Něčim se utěšit musíš .

Reagovat
doshcz

dobre o tom mluvil Petr Cech v rozhovoru s Vaitem ze Sportu

Reagovat
kattos

Reagovat
Cotton

Mladých je teď v lize dost - Svědík, Kováč, Trpiš, Jílek. Snad skončila doba, kdy se v lize točí dokola pár dědků.

Reagovat
PaYaB

Reagovat
PBLead

Svědík 50 let, Kováč 44 let, Trpišovský 48 let, Jílek 48 let. Mládí vpřed!

Reagovat
Grupma

Nezapomínal bych na Koubka. Sice je to hodně starej mladík, ale jeho myšlení a práce s týmem má do dinosaurů daleko.

Reagovat
Pablos

A teď až koukám, že si myslel celkově trenéry i v lize.... a né jen repre, jak jsem to prvotně pobral. Mmm tak tam teda si myslím, že se to docela mění k lepšímu dost... ale pořád ta liga jako taková né, pořád je soubojová a taktická ...je a bude pořád moc svázaná, z toho se jen tak neuhne bohužel jinam.

Reagovat
Greny

Ale to nemá nic společného s dinosaury co trénují chlapy

Hráče vychovas v mladezi od tama už musí v nějakých 16 letech vyjít technický hráči, fyzičku dozenes pak ale když nevyjdou tak prostě nejsou a když jsou tak pak je problém naše fyzická a soubojova liga kdy se prostě nedokáží rychle přizpůsobit a trenéři volí pak fyzicky a silivejsi hráče a když nemají koupi cizince

Reagovat
Grahf

Tak ale to je celosvetový trend, že atletičnosť je prvoradá a futbalovosť až na druhom mieste. A taký Trpišovský, čo je vaša trenerska jednotka, je toho dokonalým obrazom.

Reagovat
fabec1222

Trpis urcite neni trenerska jednicka

Reagovat
Grahf

neni to najlepší český trener v sučasnosti?

Reagovat
vceradnesazitra

Ne, to je Bílek

Reagovat
Me2win

Kdo?

Reagovat
Jolly Roger

Bílek je český Southgate, na jeho fotbal se nedá dívat.

Reagovat
deporpepa

Ale Bílek má titul

Reagovat
Selänne

Reagovat
Messi14

Pri vsi ucte je Trpisovsky Vrba 2.0. Vsichni Slavisti se zhrozi, protoze je pro ne Buh, ale imo tomu chlapovi dochazi dech. Dozadu umi vymyslet dobry veci - viz treba vyeliminovani ACS osobni obranou. Ale dopredu? To je stejne neefektivni jak barcelonska Tiki Taka za svate trojice. Rozdil je akorat v rychlosti mice, individualnich schopnostech a absenci Messiho. Jo, a taky by je pravdepodobne ubehali.

Ale jinak nema moc cim prekvapit. Pokud keca i do prestupu, jak se rika, tak mu to moc taky nejde. Talenty ti moc nerozvine (Zafeiris, Diouf {jeste zije?}, preference Zimy, aby jel na EURO, kde si stejne nekopne,...)

Na trofeje to zatim taky vychazi nastejno.

Suma sumarum hraje si to stejny furt dokola, coz Vrba delal taky, chvili to bylo efektivni a fungovalo to. Ale postupne se fotbal vyviji a imo oni moc ne. U Vrby je uz pozde, Trpis jeste ma sanci s tim neco delat.

Cili na trofeje tomu asi muzeme rikat jednicka, ale nejlepsi ceskej trener je mimo Brucknera Zeman.

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Me2win

Trpiš se 3x dostal do čtvrtfinále evropských soutěží, produkuje fotbalisty pro repre a pro světový kluby. Ještě něco tam nemáš ?

Reagovat
Messi14

Vsak ja mu uspechy neodepiram. Ty mel. A porad mu CZ jednicka asi muzeme rikat. Ale veris, ze bude lepsi nez je ted? Imo pokud titul zase neda, tak ta pomyslna vykonnostni krivka upadne jeste niz a otazka, zda by SKS i jemu, neprospela zmena.

Verim, ze treba repre by dal tvar. Narozdil do Haska. Ale neverim tomu, ze SKS bude hrat pod nim jinej fotbal. To je cely.

Reagovat
Me2win

Uvidíme, třeba když mu nerozprodaj kádr v létě a zimě, jako poslední 2-3 sezony, tak bude celá Slavie mít na víc, jenom takovej nápad.

Reagovat
Messi14

To je u obou eSek stejny. ACS ted zvlada ty prichody trochu lip. Bylo by fajn, kdyby se to darilo i SKS. Ale zase tam SKS ma treba sto mega za Zimu. 50 za Stanka (byt v ramci hracske kompenzace). Vyhozeny penize treba za Matouska, Berana, v Tijanim visi prachy, v Zafeirisovi, Plavsic asi taky nebyl uplne levnej provoz.. nevytezuje se obecne ten talent, co tam je.

Na jednu stranu chapu, tlak na vykon. V ACS to taky dlouho nefungovalo. Ale na druhou by to hospodareni slo taky delat lip. Jenom napad.

Reagovat
Bakary3

Tak třeba minulou sezonu mu odešel z těch, co stojí za zmínku, jen olej, což věděli dlouho, Jurásek, to nešlo, a lingr, kterej byl beztak lavickar. Každýmu odchází hráči.

Reagovat
Me2win

Ale no tak.

Reagovat
Bakary3

No..ne?

Reagovat
Me2win

3 klíčoví hráči... Předtím spousta dalších. Jedině ten skauting by to určitě chtělo vylepšit.

Reagovat
exot12

Ktoré svetové kluby máš na mysli?

Reagovat
Bakary3

Benfica, West ham

Reagovat
xjert02

Reagovat
Bakary3

Tak Benficu a West ham za světový kluby považuji, a byli to bah, jurasek, Musa, suk, Coufal

Tak to už se použít da

Reagovat
Mass

Aha, tak Trpišovský nerozvíjí talenty, ale je každej rok 10+M € v plusu na přestupech.

Reagovat
Messi14

Pul slavisticky verejnosti breci, jak nejsou penize, jak sedi Zaferis, Vlcek poradne nehral, do toho Fila a Kinsky, ze chtej pryc.. vykupuje se vsechno co ma ruce a nohy, hlavne, aby to nemela konkurence. Nebyla tam jedina poradne ustalena sestava. Jasne, zraneni, spatny vykony, atd.. ale nema to k idealu daleko? Hele, treba jste happy. Ja osobne bych nebyl. Ale treba jsem jen moc kritickej i na ACS, kde porad vidim prostor pro zlepseni.

Ale je fakt, ze moje filozofie se asi lisi od ty zaryty fotbalovy, ktera tu panuje a nejak moc se poslednich 20 let nemeni.

Reagovat
Mass

Nejsem ta půlka. Zafi byl zraněnej a pak se nevrátil do základu přes výbornýho (a konečně zdravýho) Ševčíka, ale pravidelně je to první nebo druhej střídající hráč. Vlček má aspoň tady podle ef soupisek letos 33 zápasů. Fila pokud není schizofrenik, tak pryč nechce, tři dny zpátky udělal video s Chaloupkem o tom, jak zabojujou o místo ve Slavii, i když je jim jasný, že přes Chytila resp. Ogbu se do základu nedostanou, ale šance je dobrá, když odešel kopyťák Tijani. S tim hromadnym vykupovánim ligových hráčů, to je neustále omílanej nesmysl, přímá konkurence je jen Sparta a ta poslední dobou sází jen na cizince. Naopak Slavia zásobuje ostatní kluby svýma kvalitníma odchovancema, viz. Červ, Valenta, Icha nebo Rigo.

Trpiš se jednou kritizuje za častou rotaci, podruhý se chválí, tam si nevybereš, tam je jen alternativa vyhodit Trpiše , protože on bude rotovat hráče vždycky, pokud bude moct, mimo Staňka, Holeše a Oskara točil všechny a nejinak tomu bude i příští sezoně.

Ideál by byl neprohrát v lize ani zápas (prohrály se jen dva), vyhrát derby, nevyfaulovat se s ACM a dostat se do semifinále EL. A já osobně mám rád každej rok objevit aspoň jednoho top hráče, kterej by měl i na LM. Ani jedno se nepovedlo, takže happy nejsem.

Reagovat
Me2win

Má odejít i Buren.

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
Me2win

Určitě je.

Reagovat
koudys2

Reagovat
Reggie

?

Reagovat
Pablos

Všeobecně určitě je úplně bez debat. To, že si někteří lidé udělají jinej žebříček kde on nebude první, neznamená, že tu můžeš tvrdit, že jím URČITĚ není, to se na mě nezlob teda

Reagovat
fabec1222

Nezlobim

Reagovat
Pablos

Trošku můžeš ale klidně

Reagovat
fabec1222

Tak pokud se nabízíš jako nárazník pro můj vztek ze včerejšího křízkového tiketu, tak tě klidně někam můžu příjít nakopat

Reagovat
Pablos

Tím si připomněl moje prohry, které jsem už pracně vytěsnil z hlavy ....hmmm, seš hajzl, víc ublížit mi už nemůžeš, díky... je ti líp ?

Reagovat
fabec1222

Reagovat
fabec1222
Reagovat
Pablos

Cizí výhry mi nijak absolutně neubližují... takže v poho

Reagovat
Busby babes

ve svete to dokazou zkloubit daleko lepe. trend je spis takticka svazanost a duraz na tohle.

ve smyslu jak o tom mluvi tady Wazza. Muzes byt kreativni jak chces, ale pokud to neutahnes fyzicky, tak dneska nemas sanci. Bruno je brutalne kreativni, ale zaroven je schopnej toho spousty odbehat. To co my povazujem jako prednost, jinde berou jako samozrejmost bez ktere se ten sport na vysoke urovni delat neda.

https://twitter.com/TenHagBall_/status/1806030996669661262

Reagovat
EURO2024

Opět to napíšu... Dřív hráli fotbal fotbalisté. Dneska ho hrají běžci. Lidi, kteří dokážou zabehnout stovku pod 11 vteřin a 13 km za zápas, ale pak prekopnou prázdnou bránu nebo se kopou za uši. Takže dneska nehrají fotbal fotbalisté, ale atleti a běžci. Tečka. Zlatá éra fotbalu byla.

Reagovat
kattos

Děláš jako kdyby před 20 lety to nepřekopávali taky, jen se podívej na euro náš zápas s Lotyšema 2004

Reagovat
EURO2024

Bruckner zjednodušil hru, protože musel. Co se pak dělo s Holandskem nebo Danskem? Pastva pro oči. Před 20 lety tam hráli páni fotbalisté. Poborský, který byl nejlepší nahravac celého Eura, Nedved a spol. Žádný odražač tam nebyl, všechno fotbalisté. Možná kromě Baroše málokdo dal stovku za 10,5, ale všichni to byli páni fotbalisté.

Reagovat
kattos

No super. A? Každej má lepší a horší generaci, koukat zpátky pořád je fakt už trapný

Reagovat
Greny

Já si to nemyslím teď konci generace moje dejme tomu 29-34 let a to mě přijdou všechno spíš fyzicky hráči, když si vzpomenu na žákovský a dorostenecký léta tak se tak i dost hrálo a bylo to založený dost na běhání a fyzičnu

Reagovat
ghjghj3

mne nevadi ze jsme prohrali. problem je, ze to je vazne hrozna podivana. nasi hraci jsou kopyta, ktera to ubojuji. je mi jich az lito, protoze i oni musi videt o kolik jsou ostatni lepsi.

Reagovat
pobody's nerfect

Když na to nemají rychlostne a technicky, musí to ubojovat. Pak zbývá už jen jedna možnost a tou je rezignovat.

Reagovat
Kucka

Říkají to dobře, správné postřehy. Ale těžko říct, co si z tohoto neúspěchu realizák vezme do kvaldy.

Reagovat
pobody's nerfect

Že musí lepe zainvestovat do uefa bafunaru, potažmo přímo rozhodčích. Fotbal se sám neudělá

Reagovat
Busby babes

rikaji to spravne, ale tohle se tu rika prakticky 25 let a svaz s tim nic nedela. Nemecko nebo Belgie dokazali nastavit nejakej system vychovy hracu, ktery jim prinesl uspechy. Nemeckej svaz to do jiste miry kopiroval z ceskoslovenska za minuleho rezimu. Bohuzel u nas to funguje jak to funguje no. spousta lidi na vlastnim pisecku, svaz je jakej je... ale to neni jen fotbal, hokej je na tom obdobne i pres letosni vyhru.

Reagovat
nani92

hlavne za ten hokej, to sa nedá ani nazývať MS, to je off season turnaj. Cudujem sa, že ešte stále sa dokážu tlačiť MS bez toho, aby tam hrali najlešpí hráči, neviem či je iný šport v tomto rovnaký, že na Majstrovstvách sveta nehrajú najlepší hráči. To je ako hrať MS vo futbale bez hráčov, ktorí v LM postúpili do vyradovacej fázy

Reagovat
Busby babes

tak hokej je malej sport, co realne hraje asi 10 zemi na svete na nejake urovni. tak to srovnani je vzdycky podivny. aspon s fotbalem. spis se to da srovnat treba s rugby.

Reagovat
PaYaB

Lidi na to čumí a vydělává to prachy, nic víc za tím nehledej.

Reagovat
nani92

z tejto komernčnej stránky to úplne chápem, však ja sa na to tiež rád pozriem..skôr je smutné, že ľudia na zvazoch a tí, ktorí sa tvária, že im na hokeji záleží to nevidia a pri hodnoteniach svojej práce to berú ako nejaké merítko

Reagovat
Kily

Pro svazy představuje MŠ v hokeji asi dvě třetiny celoročních příjmů

Reagovat
Greny

Já furt nechápu jednu věc, alibismus v tom že s tím svaz nedělá, svaz s tím ani nic dělat nemá, proč by jako měl ??

Reagovat
Pablos

Jak, proč by měl a nemá s tím nic dělat ? To snad ani nemůžeš myslet vážně.

Reagovat
Greny

A co s tím má delat svaz ??

Za mě by to mělo fungovat jinak mám na to prostě jinej názor a to takový že

Teoreticky : Mám klub, kde je nejjednodušší věc co můžeš dělat vychovávat mladé hráče pro svůj a tým a pro případny prodej do lepších klubu

Tak v tom klubu nastavím takové podmínky abych vychovával takové hráče které využijí a vyplatí se mi ... K tomu teda investují do mládeže, tréninkových ploch zázemí a trenérů

Kde budou trenéři rozvíjet třeba i individuálne po treninkach společných silné stránky jednotlivých hráčů. Podle toho kdo jaké má.

Jasný bude to neco stát ale vrátí se mi to v budoucnu, k tomu potřebuju návod svazu?? Nemyslím si k tomu potřebuju investovat dlouhodobě peníze do mládeže a vydržet s tím že se mě po deseti letech začnou ty investice vracet

Reagovat
Greny

A jako ten velký klub v lize třeba pošlu nějaké trenéry na stáže do menších klubu se kterými budu mít vztah kladný a budu tam spolupracovat s trenéry řadit jim atd a budu s nimi spolupracovat a pak si ty hráče za nějaké finance či jiné věci stahovat do svého klubu...

Jasný zní to moc ideálně ale za mě by to tak mělo byt

Reagovat
uff

Reagovat
Pablos

No to je úkol klubů ...resp. měl by to být jejich zájem. To neznamená, že by se tím škrtlo, že svaz nemá mít žádnou snahu a zájmy... všichni jsou součástí svazu de facto, co jsou ve fotbale, má být nějaká spolupráce a vize. A pak jsou kluby co si finančně rozhodně nemůžou vyskakovat a to dokonce i v první lize, natož níž... nějaké ,,farmy" jak píšeš svým způsobem okleštěně dost už fungují u některých klubů, ale pořád velké kluby mají i své béčka, které by měli hrát aspoň tu druhou ligu. A zase úplně bych nechtěl že TOP 3 u nás ovládá prakticky celou druhou ligu i skoro, skrze své farmy.

Já bych tedy nikdy z toho nevyhodil svaz jako takovej... ke všemu když ty příklady jsou takové z nezaostalého zahraničí, že právě když se něco posere, tak svaz začne opravdu řešit a něco dělat.

Reagovat
Greny

Já to nemyslel že úplně vyhodit, ale že nemusíš mít přece od nich návod jak to dělat a pojedeš si svoji vizi

Reagovat
Pablos

Tak to si stejně jedou svoje vize. Určitě Slavia a Sparta není vyloženě podřízená svazu... a jsou jiné nároky na 10 letého kluka od Sparty jako takové a jiné nároky na 10 letého kluka někde v okrese, kde by to mělo být více v nápomoci svazu.

Reagovat
Busby babes

no takhle to funguje poslednich 30 let a vysledky vidis.

Reagovat
Greny

To si právě úplně nemyslím...

Reagovat
Talker

A jak si myslíš, že to teď probíhá?

Ty kluby si juniorku řídí samy, ale musí splňovat nějaká kritéria - tj mít licencované trenéry a podobně.

Reagovat
Greny

No ale nemyslím si že do toho investují , jakože dám příklad potřebovala Sparta Ševčíka ne ? Utratila za něj dvacet proč raději nedala deset do mládeže ? Nemyslím si že tam jsou tolik kvalifikovaní trenéři nebo třeba "SKILL" kouč od u13-16 co bude mít na starost jen individuální tréninky a bude se o ně starat

Reagovat
Pablos

Přesně tak... to co tu popisuje, to se tu plus mínus prostě děje Né asi tak ideálně jakou on má představu úplně, ale to na tom už zase tak moc nemění

Reagovat
Talker

Právě, no

Ona je otázka, jaká je spíš výchova koučů, podle mého to nebude až taková pecka a většinu si budou muset nastudovat trenéři sami. Tohle mi přijde jako něco, co by mělo být systematicky řešeno především do nějaké U-15.

Reagovat
Talker

Co teď koukám, tak pro U-11 ti stačí nějaký online kurz, který dokážeš sfouknout za 2 hodiny a pak test na hodku a půl. Jasně, nebude ti to stačit na to být trenérem U-11 Sparty, ale za jeden večer si můžeš udělat licenci...

K okruhům se lze neustále vracet a pro získání licence Grassroots Leader je třeba uspět ve výstupním testu. „To vzdělávání, ještě než člověk vstoupí do toho testu, tak může trvat třeba dvě hodiny, ale může se tím zaobírat a strávit u toho třeba deset hodin.

Reagovat
Melda

Je to jak píšeš ale aby jsi měl C, tak už je to školení na celej víkend ale i tak tam je to hlavně o inteligenci těch trenérů, učit se tam můžeš co chceš ale když nepoužíváš mozek, tak je to k ničemu. Na doškolení jsem zažil chlapa s "C" trenéra chlapů a ptal se co má dělat, když je soupeř presuje

B licence už je na nějaký 4 víkendy a je to celkem komplexní a zkoušky jsou celkem na úrovni. Ale B moc trenérů už nemá.

Jako komu by se chtělo trávit tolik času na hřišti s děckama co na to často dlabou, rodiče ti nadávaj a máš za to pár kaček.

Pořád je to o inteligenci a jak se chceš sám rozvíjet a co tomu obětuješ.

Reagovat
Greny

A to je to co píšu když dáš borcovi takový peníze že to bude mít na full za třeba 50-60 měsíčně a bude tam od 10-18 tak ti to vezme a bude mít jen na starost rozvíjení schopnosti a kde na to vezmeš peníze ? Ozelis jednoho hráče v acku

Reagovat
Melda

To popisuješ ale profi fotbal a ten samotného nevychová "nic". Základ je spodek té pyramidy.

Reagovat
uff

Reagovat
EURO2024

Když decka trénují agresivní narcisové, kterým jde jen o svoji kariéru a úspěchy, tak se nedivte.

Reagovat
Cotton

-česká liga jde v posledních letech nahoru

-repre je na tom stejně už tak od MS2006 (vždy jedno povedené Euro, jedno nepovedené Euro a propad v kvaldě MS)

-U21 je na tom dobře a na ME chybí málokdy

Neřekl bych, že nám něco ujíždí. Mohlo by to být lepší, ale navzdory neschopným lidí ve vedení fačru a lfa to není tak špatný.

Reagovat
naheCZ

Máme naprosto šílenej přechod do dospělého fotbalu těch mladých hráčů.

Reagovat
PaYaB

Možná nejhorší na světě.

Reagovat
PL28

To ale souvisí s tím jaké hráče preferujeme a jak ten daný klub funguje. Dám příklad třeba Zima. Myslíš že to z toho ročníku v Sigmě byl nejlepší fotbalista? Ani zdaleka. Čistej průměr, ale oproti jiným(co uměli lépe kopnout do míče) už v 19ti letech měřil 1,9m a logicky měl silnější hru tělem. Proto v tom našem rybníku na malým prostoru pak vypadá dobře, a na tu naši dost fyzickou ligu to stačí, ale jak vyjede za hranice směrem na západ, tak se ukáže realita, že tyhle fyzický dispozice prostě nestačí. A dneska už snad ani na ty podprůměrný týmy v rámci Evropy.

Za mě je to jednoduchý. Buď budeme preferovat v první řadě to jak ten mladej kluk umí kopat (a prospělo by to i naší lize), a ty fyzický atributy můžeš někde dohnat různými tréninky a cvičeními (jasně, nezměníš růst). A nebo budeš preferovat tyhle fyzický dispozice, s vidinou, že se díky nim může dostat rychle do áčka, a tím pádem jako ,, mladého talenta '' dobře střelit. Než někdo přijde na to, že je to jen vysoký a silný, možná rychlý, vemeno.

Reagovat
Seydou Doumbia

právě proto jsou tyto hovno turnaje u21 u20 v hokeji i fotbale strašně overrated a k ničemu...k čemu ti je uspěch tam když za pár let si sračka a hraješ furt někde v teplicich a podobných hovnech, když soupeř vypadl ve skupině a jejich hráči hraji za nej týmy světa, třeba...1 hovnoturnaj nic neznamená

Reagovat
PL28

Ono to má ještě jeden na hovno vliv. A to ten, že když už jednou ten hráč je třeba v U17, tak většina z nich, i když na to pak nemají výkonnost, mají tak nějak automaticky zaručeno repre i v dalších letech. To je to naše český ,,on už tam jednou byl, má zkušenosti ''. A přitom v mládeži pak běhá v jiným týmů hráč, co se za rok za dva vyvinul lépe, ale tu šanci nedostane.

Reagovat
Pablos

Hlavně zásadní je i, že to nemáme absolutně propojený. Základ má být jasná vize od áčka jak se chceme prezentovat a co hrát v jakých systémových variacích ...a U21 má být z větší částí kopií ( s nějákou odlišností popřípadě při velké individualitě nějakého hráče, ale i to by mělo být trošku podřízeno), U19 také, U17 také... hlavně žádné teplé místečko pro trenéra, ale systematicky nastaveno, klidně s vidinou, že si i toho trenéra svaz vychovává postupně pro sebe. A hlavně nezveličovat úspěchy / neúspěchy navzdor předváděné hře. Nebo né tak úplně jak to píšu... něco je reálného něco u nás né, ale aspoň náznak nebo snahu propojitosti bych tam rád viděl. Ale tady Fousek jen na oko předstoupí jestli Suchopárka odvolá nebo né... a to je jedinej zájem celkovej mi příjde. Já od něj tedy vůbec neslyšel nikdy žádnou analýzu ...je to šéf, boss... má mít vyhodnoceno a sám mít svou vizi a představy a šlapat po lidech, aby mu to realizovali.

Reagovat
Talker

To, že je na tom U21 (Respektive mládežnické repre) dobře není úplně vypovídající. Když se koukneme na tu U-20, co byla stříbrná 15 let zpátky cca, tak ani jeden z těch hráčů se nedostal na vrchol.

https://m.football-lineups.com/team/Czech-Rep./World-Cup-U20-Canada-2007/players

Ani jedna hvězda, spíš ze všeho vyrostli hráči stejně jako v předchozích generacích.

Reagovat
Cotton

Nevím, do jaký míry je MS U20 relevantní. To se hraje během sezóny a ti nejlepší tam ani nejezdí, ne? Nebo to tehdy bylo jinak? 2015 to vyhráli Srbové, 2019 Ukrajinci a taky mi nepřijde, že by z těch hráčů pak nějak těžili.

Reagovat
Seydou Doumbia

nejezdí tam nejlepší, jak se to hrálo u nás tak myslím že tam mohl hrát sterling a nejel tam, třeba...a takových hráčů bylo více

Reagovat
Talker

Právě, protože tyhle turnaje nejsou "podstatné". Ti hráči, kteří mají na TOP úroveň často U20 a U21 téměř kompletně přeskočí a jdou rovnou do Ačka.

To, že se dostaneme na euro U21 nebo na MSU20 je naprosto nepodstatné, protože ti k tomu stačí i banda hráčů, jejichž kariérní maximum je někde na úrovni Sparty/Slavie.

Reagovat
Cotton

jo tak, už chápu

Reagovat
Talker

My potřebujeme v každé generaci mít 1-2 hráče, kteří budou zajímaví pro TOP kluby, aby se z toho dala postavit jedenáctka špičkových fotbalistů.

Místo toho generujeme kvanta hráčů, kteří jsou na úrovni české ligy, pár, kteří jsou zajímaví pro týmy středu tabulky v kvalitnějších ligách a pak jednou za pár let hráče, kteří bojují o základ v těch týmech druhé vlny.

Vždyť jsme snad neměli od eura 04 neměli jediného nového špičkového hráče.

To, co bylo na přelomu tisíciletí bylo obvyklé pro hráče repre (být v slušném klubu v kvalitní lize) je teď maximum.

Reagovat
Seydou Doumbia

všichni hráči stejná uroven, sparta, plzen, slavia to je na stejno brdo, potom nějaký průměr v německu a pak východ...to je 90% hráčů co se jakože prosadí

Reagovat
Seydou Doumbia

hrozný sračky...sice cz fotbal nekukam tolik, ale znám 8 hráčů...

Reagovat
Talker

Proto píšu o EURU 2007, to byla cca doba, kdy jsem se koukal. +tohle euro.

Reagovat
Seydou Doumbia

já bych mladé čechy posílal do francie at je tam někdo naučí hrát fotbal...a at jsou pořádně silné hovada, at zesílí a vyrovnají se fyzicky alespon částečně těm negrům tam...škoda že tam čechia nechodí no

Reagovat
Talker

On by o ně musel být zájem asi.

Reagovat
Seydou Doumbia

začernit a říct že to je posádka z angoly a sierra leone...a budou vychovávat nové rafy leoše a rudigery

Reagovat
Talker

Druhou věcí je, že ti hráči nebudou dominovat fyzicky proti dvoumetrovým nasvaleným týpkům. Jako poslat je tam kolem dvacítky asi smysl dává, ale do té doby se musí technicky dostat na úroveň té špičky.

Osobně bych spíš řekl, že je potřeba kompletně překopat tu výchovu tak, abychom vychovávali špičkové technické hráče. Vysrat se na výsledky mládeže a jet na maximální rozvoj a individuální kvalitu. A následně když se dostanou do té U-20

Reagovat
Seydou Doumbia

no já bych je tam poslal třeba už v 10...at přeskočí většinu toho českého blbého systému a zkusí s nimi pracovat někdo jiný nějak jinak...to by nešlo?

Reagovat
Talker

Tak musela by se s ním nejspíš relokovat rodina v 10 letech, najít tam novou práci, naučit se nový jazyk... Nemyslím si, že by to moc rodin udělalo.

Reagovat
Seydou Doumbia

poslat spratka samého, alespon by doma byl klid...do nějaké senegalské rodiny ho dát a posílat mu peníze a on by se rozvíjel...

Reagovat
Talker

To si myslím, že rodiče budou ochotní udělat třeba někdy v 15 letech, po dokončení základky.

Reagovat
Seydou Doumbia

ale to už ti spratci maji systémy zažité od těch dinosauru tady a je větší šance že se neprosadí achjo...ja to myslel dobře

Reagovat
poz3n

“těm negrům”… ty bláho, co tě vede k takovýmu vyjadřování? Nechybí ti trocha respektu k jiným lidem? tohle fakt neni ok

Reagovat
Seydou Doumbia

ty asi moc moje příspěvky nečteš, pro mě je negr uplně normální slovo jako rohlík nebo vlak...však sám jsem negr, nehrot to

Reagovat
Me2win

Reagovat
Fridgiee

Reagovat
Talker

Špatně jsem tě pochopil.

Tenhle tým btw vyklepl Španělsko s Matou, Piquem, Javi Garciou Adrianem a kdo ví kým ještě.

https://www.eurofotbal.cz/mistrovstvi-sveta-do-20-let-2007/reportaz/spanelsko-cesko-27614/

Reagovat
Seydou Doumbia

1 takový zápas by zvládla i malta někdy vyhrát, ale jak se podívám na ty hráče čechii a španělska tak vidíme kdo se prosadil na top urovní a kdo byl one turnaj wonder no...lidi tyto hovnoturnaje přecenují jen proto že ví že tam mají šanci uspět, protože v áčku ta šance už není

Reagovat
Talker

Tak tyhle zápasy se dají vyhrát díky síle, nějaké fyzické vyspělosti, taktice atd.

Jenže následně pak přejdou do chlapů, kde takticky hrají slušně všechny týmy, fyzicky už nejsou silnější, než ti zkušení hráči a všechny výhody prakticky ztratí.

Reagovat
Seydou Doumbia

ono ty menší týmy na u21 třeba mají dobrou taktiku a herní inteligenci jak se chovat v zápase, co hrát, jak fungovat...a zvučnější soupeř má často fyzický silnější a individuálně lepší tým, ale ti hráči jsou jako by bblbější a nachylnější na individuální a týmově chyby...teda takhle popisuju holandsko a francii, které tam často sleduju, nevím jak zbytek

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
r.mrazik

je to samozrejme pravda a vlastne proc s nimi neumime pracovat?

si staci vzit moji spartu a jeji zachazeni s hraci Karabec, Danek, Sevcik...ze v zakladu neni aspon jeden je naprosta silenost (jak od sparty,tak od tech hracu)

a treba takovy karabec ma dle zacatku pripravy jedny z nejlepsich fyzickych testu...a to mel i loni, takze fyzickou to fakt neni...

a ze dostaval prednost pred nim Tuci, tak to jde jak za trenerem, tak i za Rosickym a klubem

Reagovat
ratusek

Tak zrovna právě tohle chtěl Rosický řešit. Bylo to v jednom z rozhovorů. Samozřejmě nemůže nařídit složení sestavy, ale přál by si, aby hráli domácí mladí hráči. Ale trenér si bude dělat co uzná za vhodné a Priskemu vše vycházelo. I když zrovna to, že kvůli Tucimu odejde Ševčík a Karabec je na popravčí četu

Reagovat
r.mrazik

no prave,nemuzes uprednostnit tuciho pred temi dvema...to je magorina

Reagovat
JackDaniels.

Ako vidíte v cesku slovensky tim? Jeho slabiny ci silne stranky.

Reagovat
Pablos

Ve skupině dobrý, dál už na to nemáte. Stačí takhle ?

Reagovat
Me2win

Anglii dáte.

Reagovat
Frank Lampard 8

Jako silnou stránku vidím, že máte silnější individuality na některých postech. Hráči jako Haraslín, Lobotka, Hancko, Škriniar - to jsou přesně ty typy, které naší reprezentaci chybí.

Haraslín - kreativní křídlo, schopný přejít přes několik hráčů, dostává se sám do gólovek.

Lobotka - je všude, takovej ten typ na tu černou práci na hřišti - odebírání míčů, marking soupeřů atd, zároveň dokáže rozehrávat akce

Hancko - silový obránce, který je zároveň fotbalový, nebojí se hrát, dává i góly

Škriniar - silový obránce, lídr, svoje si odehraje, zároveň je prostě v jednom z TOP klubů světa, takže se na něj i soupeř zaměří, že ten asi něco bude umět a mohou z něj mít respekt - my prostě v úplném top klubu hráče nemáme a nevím jestli hráči z Leverkusenu (a ne úplní strůjci toho úspěchu) či West Hamu budí u soupeřů nějaký respekt, že to budou mít těžký, spíš si řeknou, že vlastně málokoho od nás znají a prostě se nás nebojí. Nebo takhle nemyslím si, že by z nás mohl být někdo posraný (třeba Gruzie, Albánie a podobný týmy toho dalšího sledu) tak, jak často býváme my z těch lepších týmů.

Jako slabiny vidím hroťáka, tam u vás není asi žádný gólostroj. To by zase pěkně doplňoval Schick. A pak kiksař Vavro. Jinak to máte docela dobře vyvážené. Ale když by se poskládal výběr Československa, tak si myslím, že by mohl být na euru docela konkurenceschopný.

Reagovat
Selänne

A když ty hráče vychováme - Ševčík, Karabec, - tak je odstřelíme, protože nejsou fyzicky zdatný a špatně hrají do obrany. Tak si pak vyber, no,

Nám hlavně chybí směr. Měli jsme nemladší kádr na EURU. Na to bych nezapomínal. Máme nejtalentovanější generaci za posledních 15 let, ale těm klukům chybí zkušenosti a sebevědomí. Pak je taky nasnadě otázka, co chceme hrát? Držet míč, být v bloku, hrát na brejky, fyzicky náročný presink, zónový bránění v bloku a presink v poslední třetině hřiště, zakládání útoků od brankaře, od stoperů, nebo případně až od záložníků, který na tohle ani nemáme? Za dva roky jsem to nezjistil já, Šilhavý a za poslední půlrok ani Hašek. Dostali jsme se do situace, že absolutně nemáme představu, co nás následující zápas čeká. To je přeci už v zárodku špatně.

Vrchol pak přijde v zápase s Portugalskem, ve kterém každý útok začíná nákopem nikam. Ani do prostoru, prostě bum prásk ať neudělám chybu. Přitom hrát se dá na téhle úrovni s každým. Když to dokázal Island proti Argentině nebo Anglii, tak na co se pořád vymlouváme? Odvaha, zodpovědnost a cílevědomost - věření si ve vlastní síly. To je základ všeho.

Reagovat
kattos

Hlavně přitom kdyby se prohodili hráči od zadu, tak ta rozehrávka nemusí být na hrozné úrovni. Ale když ty hráče posadíš tak se nemůžeš divit.

Reagovat
PL28

Máme nejtalentovanější tým za 15 let, ale já tam nevidím jedinýho hráče, hlavně v záloze, co by se dokázal otočit s balonem jinam než jak je natočený. Tam není nikdo kdo by šlápl na balón, udělal stahovacku, otočil to rychle, aby se dobře vyjelo z tlaku. Když už se po tlaku od soupeře dostaneme k míči, tak o něj zas přijedeme protože ten hráč jak je natočený tak tam běží a v lepším případě udělá max aut. To je vždycky hrozně směšný, že ten borec utíká vpřed klidně proti dvěma hráčům, protože prostě neví co dělat. Ono by i bylo komu, ale když to umíme kopnout jen tam kam jsme natočení, tak je to těžký..

Takovej Barák se umí ale zas jen točit jak panenka a pak to vše akorát zbrzdí.

Reagovat
Selänne

Takové hráče nemáme z jednoho prostého důvodu. Neumíme se středními záložniky pracovat, ale jakože fakt vůbec. Platí to pro mládež až po ligu. Chybí nám struktura hry, čemuž se hodně divil třeba Asger Sorenesen po příchodu do Sparty. Když se podíváš na většinu ligových zápasů, uvidíš tam jednu věc téměř na chlup stejnou - obránce/brankař pod tlakem ale často i bez tlaku nakopává míč na útočníka, který balon sklepává dál, případně záložníci sbírají odražený míče a následně rozvíjejí útočný akce. Proč je česká liga tolik soubojová? Protože veškerá rozehra se častokrát smrkla na obyčejný nákop, neumíme hrát pod tlakem, nedržíme balon, neučíme stopery rozehrávat, záložníky sbíhat si do meziprostorů a vyjíždět s míčem atd. Proto se do repre může dostat Lukáš Sadílek, který ale v porvnonání s Lacim nebo Kairinenem vypadá špatně. A přitom ani jeden z těch dvou nepatří k evropskému naprůměru, jako spíš podprůměru až šedi. Pak si vezmeš naší jednadvacítku, tedy to nejlepší co máme k dispozici, a on ti v základu hraje třeba Křišťan z Teplic, který nehraje ani v Teplicích. Dokážeme to někdy změnit? Třeba v Rakousku to dokázali změnit a přizpůsobit se světovému trendu. Stejně tak i Dánové. Ale my?

Reagovat
Pablos

A plus ještě dodám, vše v drtivé většině končí faulem (je to jednoduší a hlavně i naučený... nesmí přeci přejít, ikdyž tě přehraje) ...takže ti záložníci co i snahu mají, tady málokdy stejně si uprostřed hřiště zakombinují pořádně nebo vyvezou... někdo je vezme přes párky hned

Reagovat
Kucka

Reagovat
ratusek

Reagovat
uff

Reagovat
doshcz

Reagovat
PL28

Pěkně popsáno. 35ti letý Matějovský by byl v záloze mezi našimi repre králem. Škoda že to vidíme jen my pseudoexperti

Tohle se ale jen tak nezmění. Nechci zabíhat do politiky a jiných věcí, ale souvisí to s českou mentalitou. Tady si jede každý svůj píseček. To je jak když řekneš lidem ,,tam kde je padesátka, jezdete tam padesát'' Kolik lidí to dodrží? Dva z deseti? Nebo nehrejte na výsledky, hlavně ty kluky něco naučte devět z deseti koučů chce mít v životopise nějaký ten hmatatelný úspěch, ne jen to že mu rukama prošel reprezentant co teď hraje v Anglii.

Reagovat
Selänne

My se prostě bojíme změn. Radši si dělat to svoje a být v klidu. Vždyť mě to naučili, tak to přeci předám dál. Bojíme se vyčnívat a málokdo na sobě pracuje a posouvá svoje limity. Je to škoda, protože jsme národ, kterýmu když ukážeš cestu, tak po ní jde bez řečí. Vezmi si Briana Priskeho, jak změnil Spartu. Stačilo dvouletý období a klub posunul na úplně jinou úroveň hlavně co se týče profesionality. Přitom on sem přinesl věci, který jsou v Dánsku běžný a roky zavedený. A my na to koukáme jako na ufo.

Reagovat
PL28

přesně

Reagovat
xjert02

Na obrození Sparty ma velký podíl Rosa. Ne nahodou se rika: "Ryba smrdí od hlavy." Staci si jen ten vyznam pretocit do obraceneho gardu.

Reagovat
Me2win

Nejvíc smrdí ten mafián Křetínský.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Moshe Dajan

Přesně tak, vzdyť Provoda tady někteří popisují skoro jako nějakeho špílmachra typu Kaká Ta laťka je hodně nízko a přesto se pořád na něco vymlouvame.

Reagovat
r.mrazik

on k Sevcikovi a Karabcovi sedi i ten Jurasek,ktereho cepice taky nejak extra nehraje

Reagovat
PaYaB

Navíc vlastně stačí (když to zjednoduším) aby ti ten osmnáctiletý nebo devatenáctiletý technicky vyspělý ofenzivní hráč zahrál dobře půl sezóny nebo sezónu a už může být někde jinde za obrovský prachy.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Kincl

Nevím no Gruzínci, Slovinci nebo třeba Růmuni mi nepříjdou kvalitou někde hodně nad námi, ale mě vždycky příjde, z těch hráčů že by na tom hřišti klidně chcípli pro výhru to od našich moc nevidím, ale třeba jen protože to jsou "naši". Další věc mi příjde, že na gol se strašně nadřeme a potřebujeme snad 10 střel na bránu, aby padl aspoň jeden gol. Všechno střely na jistotu.

Reagovat
Cotton

Reagovat
Kucka

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
kattos

Ty vole zrovna proti Turecku tam pro to umřeli všichni

Reagovat
Robbie

Celý herní projev byl špatný, vůbec se mi to nelíbilo, začalo to tím že vzali do repre Haška, který nemá vůbec žádný úspěchy za posledních deset let, trénoval někde v Tramtárii kde taktika jim nic neříká, to byl teda tah, ale dosadili si kamaradicka, potom absolutně amatérská příprava na euro od těch blbcu v FAČR nebo kdo zařizoval zápasy jako je Malta nebo Arménie, za třetí o Barákovi se vědělo že je líný na krok a bránit se mu taky nechce, za čtvrté, ten systém na 3 obránce, to se vůbec kde vzalo, dyt mi nato nemáme absolutně hráče, měli jsme hrát 4-2-3-1, Černý a Jurasek na křídle, to jsou totiž jediný hráči který umí hrát 1 na 1

Reagovat
Sosi

Reagovat
Me2win

Reagovat
Greny
Reagovat
Pablos

nenačte

Reagovat
Greny
Reagovat
Pablos

to je čůůůrák všech čůůůráků tvl

Reagovat
$dolar$

Takhle, je na cem stavet.

Brankare asi neni treba resit, tam je kvalita velka, at to bude Jindra, nebo uz Kovar, pripadne jinej mladas. Kovar sice gol nechytil, ale vypadal sebevedome, rozehravka super.

Obrana taky je na cem stavet. Holes, Hranac, Krejci funguje, ted byla smula, ale na tomhle bych stavel. Pripadne misto Holese zapracovavat Vitika, Zimu, nekdo dalsi se muze ukazat.

Krajni beci jsou pruser. Coufal tragedie a neni nikdo napravo. Nalevo Jurasek hroznej, ale nejakej potencial tam je, kazdopadne ani za nej nikdo neni.

Stred zalohy bych postavil na 3 hracich - Soucek, Provod a k nim? Barak ne, nema rychlost na vrcholovej fotbal a to bez mice, ale hlavne i s nim. Do zapasu, kde budeme hrat proti slabsim, tak bych dal Sulce a pred nim dva hrotaky - Schick, Chytil, Choras.. Kuchtu bych nebral, co se tyce Hlozka, tak nevim co si myslet. Cernyho tam nemam kam dat.

Reagovat
r.mrazik

Doudera je pouzitelny napravo. Nalevo pak klidne casem Rynes

stred Cerv/Sulc ale ti bohuzel top uplne nejsou,tam mame hroznou diru

kridla marnost taky

Reagovat
Man__United

Mimochodem kolik dní dáváte než se Hašek sebere a uteče někam do Emirátů?

Reagovat
Feind

otazka je, jestli vubec chcem, aby zustal

Reagovat
Pablos

zůstane... až se prohrajou první dva kvalifikační (či LN nevím jak to jde časově) a remízuje s nějákejma matlákama... tak půjde

Reagovat
raduinho

To na ně nesmíte už od přípravky řvát věci typu nevymýšlej s tím balonem, radši to nakopni to dopředu a nehraj si na fotbalistu.

Reagovat
Man__United

Reagovat
Greny

Teď to rozebírán trošku výše

Reagovat
Nihilister

Už před 20 lety i na zkurvený vesnici se jelo tohle přesvědčení. Hlavně neprohrát i když jde o úplný hovno někde v zapadákově...

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Kily

A ještě přeruš faulem

Reagovat
PaYaB

Reagovat
ratusek

Reagovat
Pablos

když nevíš, nahraj to zpátky

Reagovat
Kily

Nebo třeba pošli na hřiště to nejvyšší. U nás dlouhodobě trénoval starší žáky jistý pan Habiger. U nás nebyl populární díky tvrdým tréninkům, rodiče věděli, že jejich ratolesti čekají dva roky, během nichž se nic nenaučí a trenéři v mladším dorostu se děsili, co jim v létě zase přijde pod ruce za kopyta. Vybíral si co nejvyšší kluky (mladší, rychlí a techničtí měli smůlu) a tomu uzpůsobil taktiku, stopeři automaticky kopali dlouhé míče, záloha bez šance hrát s balonem (tady platí, že naštěstí, protože záložníci stejně neuměli pracovat s balonem). Legračně pak působilo, když na obránce čas od času zakřičel kombinuj, vůbec nevěděli, co mají dělat

Reagovat
Pablos

Chtěl asi vychovat nového Kollera, Lokvence atd.

Reagovat
Kily

možná, jen by mě zajímalo, koho vychovával jeho předchůdce u mladších žáků. Já to do starších v našem hlavním klubu nedotáhl a s tímhle trenérem kdysi absolvoval jenom týdenní letní přípravu po prasklině čéšky. Starší začínali o týden dřív než mladší, tak jsem toho využil, s vrstevníky pak absolvoval jen jeden trénink. Přišlo k nám pár nových kluků, já si s jedním vyloženě sedl, na prvním tréninku jsme si ve dvou v útoku neskutečně vyhověli a vyloženě to vozili až do prázdné brány. Nadšení z toho, že v útoku by to mohlo šlapat, pak vzalo za své hned po tréninku, kdy si mě vzal stranou trenér a oznámil mi, že odpoledne se mám hlásit v jiném pardubickém klubu, jelikož o mě nestojí (dokonce mi vyčetl i to, že po šesti týdnech se sádrou na noze jsem si dovolil dohánět fyzičku s o rok staršími), za což ho následně seřvali všichni, kteří se okolo pohybovali. Důvod tehdy byl jednoduchý - jeho syn byl taky útočník, ale mnohem horší a bylo třeba mu udělat místo

Reagovat
Pablos

No tohle je taky další velký problém kolektivních sportů u nás, protekce či všimné… jenže tohle se strašně těžko eliminuje no

Reagovat
Kily

humus je, že tohle leze i do akademie, jen trochu jinou cestou, rodiče využijí kontakt, odloží si tam dítě, aby něco dělalo a vůbec neřeší, že ten kluk o fotbal nemá žádný zájem a nechce se mu věnovat. Zabírá tam místo někomu, kdo fotbal naopak hrát chce, peklo je to pak pro trenéry, kteří mají kádr plný cvalíků s nadváhou, se kterými nejde ani nic nacvičit, jelikož místo tréninku řeší, jakou videohru si doma pustí

Reagovat
uff

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Cotton

Reagovat
8lampard8

Reagovat
LFCreds

A to šli turnaj vyhrať

Reagovat
Robbie

Momentálně by jsme měli zkusit sestavu za mě 4-3-2-1 Kovář -D.Jurasek-Hranac-Krejci-Coufal(Gabriel), Holeš -Soucek-Provod(Červ), Černý-M.Jurasek-Schick, ale mám tam velký otazníky, Krejčího bych viděl na DM, jenže nemáme stopery, to samý Holeš za mě je nejlepší na DM, potom Jurasek musí zabrat aby byl lepší než teď, ale jiného podobného ani nemáme

Reagovat
jenage

Momentálně balí kufry domů, tak nevím, kde bys to chtěl momentálně zkoušet.

Reagovat
oli9

Na kom stavět z tohoto týmu a kdo bude končit...? Na kvaldu na MS

Končit jedine Cuf s Holesem.. Ale jako ti budou v klidu cca 3 roky ještě k dispozici když bude forma...

Reagovat
Pablos

Je to relativně dlouhá doba... tam se to může ještě dost promíchat... takovej Vitík, Hranáč, Kovář, Šulc, Červ, M.Jurásek... ještě před půl rokem nebyli vůbec ani v repre (Kovář možná, nevím ted určitě) ...takže za půl roku - rok tam můžou být i dost jména, která teď prostě nevíme.

Reagovat
Frank Lampard 8

Kabongo, mark my words

Reagovat
Pablos

Kéžby šlapal v Plzni a dostal se tam… zajímavej technicky smýšlející hráč

Reagovat
Frank Lampard 8

já bych mu strašně přál úspěch, protože si myslím, že by z něj mohl být přesně ten hráč, který nám oproti ostatním zemím chybí. Tím, že by neměl mít českou náturu by snad měl mít větší sebevědomí a měl by si víc věřit 1na1 než na naši křídelní hráči. Předpoklady na to má, snad se s ním bude dobře pracovat (a sám bude chtít na sobě pracovat) a snad to sám nespláchne do hajzlu.

Reagovat
PaYaB

Nejlepší scénář je že Karabec bude hrát na podzim a vezme se na LN. Pak by ho s trochou štěstí šlo možná hodit na jaře do kvaldy. On ten Barák by byl fajn, ale pochybuju že se to předržování balonu odnaučí.

Reagovat
Csaplárova past

Že nemáme kvalitní hráče je jen důsledek, je třeba řešit příčinu a to tady ještě nikdo neudělal za ty roky

Reagovat
Pablos

Předtím bylo primární pořešení úplatků, budování moci, ovlivňování... teď zase křeslo na UEFA... není čas řešit píčoviny.

Reagovat
zrzek999

Reagovat
FC-RUBRIKA

Snad budeme ve 2 koši při losu kvalifikace na MS nebo můžeme ještě spadnout?Bude 12 skupin. Na Fifa rankingu jsme 20. Za náma jsou ale Turci, Slovensko, Rumunsko, Slovinsko a Gruzie snad nás všichni nedpřeběhnou všichni postoupili ze skupiny.

Reagovat
Cotton

Pokud to bude podle pořadí LN, tak musíme být ve skupině do 2. místa. Ale možná to bude podle fifa rankingu no.

Reagovat
FC-RUBRIKA

Jinak teď sem dělal losování na chat GPT a toto je naše skupina:

Skupina K:Chorvatsko, Česko, Izrael, Malta,

Skupina J:Švýcarsko, Slovensko, Bulharsko, Lichtenštejnsko

Skupina D (smrti): Itálie, Ukrajina, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Kazachstán

Reagovat
Pablos

Jako že by se skupiny po pěti a někde po šesti najednou zmenšili na skupiny po čtyřech i jo ?

Reagovat
FC-RUBRIKA

"As the number of final tournament slots for UEFA has increased from 13 to 16, the qualification format was modified from the previous cycle. The qualifying group stage will feature twelve groups of four or five teams"

Reagovat
Pablos

Teď nevim jestli je to pro nás vlastně dobrý nebo horší

Reagovat
fabec1222

Co to je za sračku

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Frank Lampard 8

A z těch čtyř týmů postupuje kolik? Dva?

Reagovat
FC-RUBRIKA

první postup, druhý baráž

Reagovat
Cotton

hratelná

Reagovat
insane

Ale o tom se přece ví a mluví minimálně 10 let. Jenže změnit ten ztrouchnivělej systém od základu se zdá tak nějak nad naše síly. Pár týmu z větších měst je možná schopnejch u dětí modernizovat přístup, jinak je ale ta naše fotbalová kultura pořád dost spjatá s neuroticismem a jistym druhem toxicity, která rozvoji kreativity a individuality nedává skoro žádnej prostor.

Jistá sféra společnosti si furt stěžuje na to, že jsme montovna Evropy, což je podle mě ale dokonale aplikovatelný právě na ten fotbal – produkujeme spolehlivý fotbalový dělníky, co si tu šichtu na hřišti odmakají, ale nějakou další přidanou hodnotu od nich nelze očekávat (a taky podle toho vypadá jejich postavení v zahraničních klubech). A jak taky, když od toho byli už útlýho věku doslova odrazováni.

Navíc ta "dálka", která panuje mezi vrcholovym fotbalem a tim zbytkem týmů zejména z menších měst a vesnic, kde vyrůstá většina hráčů, se prostě zdá příliš velká na nějaký efektivní sladění cílů a celkový filozofie. A moc mě nenapadá, jak nějak plošně motivovat týmy ke změně přístupu. Zvlášť když je pro nějakýho trenéra žáků z Rakovníka nebo Čáslavi mnohem lákavější vidina taktickýho triumfu nad okresním rivalem v sobotním derby, než se ukájet tím, že se z miliontiny podílí na kultivaci českýho fotbalu, z který on stejně nevytěží nějaký uznání nebo hmotnou odměnu. A čím dýl se o tom problému mluví a dokazuje se, že se s tim nic dělat nedá, o to míň pak budou motivovaný. Snad se to třeba změní s odlišným přístupem mladší generace, která k tý český zaprděnosti má ve všech ohledech o dost dál.

Reagovat
Pablos

*20 let

Reagovat
PL28

Já mám zase zkušenost a i z doslechu vím, že v některých těch okresních městech, se ten fotbal u mládeže dělá dobře, a jsou tam kvalitní koučové. Bohužel to pak stejně poberou ty velký kluby a za nějaký rok ty hráče vrací v horším stavu. Zmiňuji to výše.

Typickým příkladem je Sigma. Ta si sebere nej hráče z Moravy, na základě svýho jména na to pořád rodiče slyší, oni jim pravidelně mažou med kolem huby aby se chytli. Ale žádná výchova tam nefunguje, aspoň ne do dorosteneckého věku. To je jen farma, kde se pořád hráči jen mění. Jeden rok tam je, pak ho pošlou na hostování, aby udělali místo tomu co přišel nově, další rok zas jinak. To ani není konkurenční prostředí, smysl toho je jen posbírat a navázat kontakty s těmi nejlepšími hráči v daném věku. O nic víc nejde. Ta mládež je tam dobrá jen z toho důvodu, že Ostrava a Brno jsou daleko, i Zlín, ale ten nemá takovou kvalitu. Takže ta Haná, kde je vždycky úroda talentů hodně slušná, je celá jen pro ně. Ty okresní města si určitou chvíli jsou schopni držet nej hráče, ale ne donekonečna. V momentě kdy ti kluci můžou od osmé třídy na intr, tak je hotovo.

Reagovat
Talker

Tak ona je otázka, zda to dělají dobře a jsou tam kvalitní kouči z pohledu ČR nebo z globálního.

Přijde mi, že zatímco ČR se posune v něčem o kus dopředu, tak jiní dělají mílové kroky.

Reagovat
Melda

Další problémem je, že i ty střední kluby (Praha) posbírají hráče z těch malých klubů, mají na soupisce 40-60 kluků rozdělených do A,B,C a když hraješ s jejich "C" tak na tebe pošlou kluky z "B" a "A" s tím, že jseš rád že más na zápas 12, 13 kluků. Kdyby se tohle omezilo, posílilo by to ty malé kluby a zvýšila se konkurence.

Reagovat
PL28

souhlas, ale kdo se tímto zabývá? Na to má být na facru nějakej ředitel ne?

Reagovat
Melda

Tím se nikdo nezabývá protože problémy malých klubů nikoho nezajímají. Podobná situace je s přestupy, kdy po malém klubu chtějí rakety za hráče, který se tam neprosadil. Protože hrajou lepší soutěž-tabulka a nazdar.

Reagovat
oli9

Problém už je u těch nejmenších.. Já pořád nevím, že si prostě nevezneme příklad z dlouhodobě úspěšného Holandska.. Kde vlastně do nekae kategorie věkové vůbec nehrají na výsledek...

Kdyz to srovnám s naší hrou tak už v žácích se jede taktika... Hkavne nedostatek gól... Vyhrát 1:0 a vyhráli jsme... což je největší problém..

V Holandsku na výsledku nezáleží x kategorii... Tam totiž je hlavni ať do toho dává hráč vše, vyhovuje mu klub, řešení situaci 1 v 1, 2 v 3 atd... Tam jedou motto.. Klidně prohraje ale zkoušej a dávej góly, ono časem budeš dávat gólů víc než soupeř..

Jen pro příklad.

Tréninkové plány a cíle jednotlivých kategorií:

U9 - U12

- rozvoj všestranné techniky

- podpora návyků ze hry

- učení se herním dovednostem

- dokonalá základní taktika !!!

- podpora situací 1/1

- hra na větším (nácvik kombinací) i na menším prostoru (situace 1/1)

- základní taktický pokyn: při získání míče roztáhněte hřiště, při ztrátě zmenšete hřiště (smrskněte se)

U12 - 15

- důraz na detaily, dokonalá technika

- zdokonalování základního herního rozestavení 4:3:3

- řešení situací 1/1 v křídelním prostoru (hra krajních beků)

- kombinační hra, konstruktivní držení míče

- celý tým v pohybu

- neustále nutit individuality k práci, vždy je co zlepšovat, rozmanitá práce s míčem

- výchova kompletního fotbalisty

- rotace postů je minimální

U17 - U21

- všechny činnosti v maximální rychlosti

- požadavky na dokonalou práci s míčem

- taktická vyspělost

- rozestavení 4:3:3

Reagovat
PL28

No jo chce se mi jen napsat Suchopárek u U21 takovej vrchol naší mládeže

Reagovat
Pablos

Boží

Reagovat
Melda

O o se ani u nás nehraje na výsledky, teda většinou ale potom ti nastane jiný problém. Dostat do nich vítěznou mentalitu.

Reagovat
Bakary3

Nehrát na výsledky mi přijde jako druhý, nesmyslný extrém.

To je přece podstata sportu, porazit soupeře.

A neznamená to, že k tomu vede jen jediný způsob.

Reagovat
mistr129

Nevím jestli všude, ale u nás na okrese u přípravek normálně dohledáš výsledky, ale nepočítá se žádná tabulka.

Reagovat
oli9

Jo u těch nejmladších to tak je. V pořádku já bych to tak klidně nechával do 13 let a fakt bral inspiraci že zahraničí... K čemu ti je v žácích že někdo má 1 bod a skóre 12:160? Nebo naopak... K ničemu.. Ty děcka to chce motivovat, třídit... Na výsledky hrát třebas na nejvyšší úrovni jen...

Já mám 34 fotbal hájů pořád od 6 let už i když teď už jen okres ale motám se pořád okolo děcek, dorostu všech...

Měli jsme u nás v týmu už v mládeží fakt největší talent co tu kdy na vesnici byl... Teď je mu 28 hraje MSFL... Střelec golový, výdrž, fyzická hra tymovost, technika.. Vždy útok nebo záloha.. Z něj v MSFL udělali obránce jelikož ten tým hraje vždy u soosu a zachraňuje se, hra šílená, vše standartky góly... Ten kluk je tam už cca 10 let...

Prostě i dkyz někdo na to má, hlavní je u nás tým a neprohrát... I proto nedostávají šanci mladí... K čemu kopou borci logu co mají 40+??? A kluk 18 se zakopava v becku.....

Reagovat
Bakary3

To je za mě sračka

Reagovat
oli9

Přípravky ty nejmenší kategorie nehrají na výsledek ale to mi přijde úplně ok. Ty děcka mají 3,4, 5 let tam prostě chceš ať je ten fotbal vůbec baví a pochopí ho.

Já bych například nehrál na tabulku klidně do 12 let... Naopak bych ocenoval hráče s nejvíce góly, tymy s nejvíce góly a učil hrát na sebe. Situace 1 v 1 atd...

Reagovat
PL28

Dělala se vůbec nějaká revize těch slavných akademií, které se před x lety zavedli? Neměl to nějakou dobu na starosti Psotka? Jak jsou výsledky? Já to tehdy považoval jen za trumf těch větších klubů, že měli ty nej kluky více na očích, a výkonnostní nůžky mezi mládežnickými týmy se ještě více rozevřeli.

Reagovat
doshcz

tak Fousek sliboval technickeho reditele.. asi tak tri roky zpet..

Reagovat
Jackmaker1989

OT: hladam 3 ku mne v nedelu na otocku na zapas s anglickom. Mam listky prida sa niekto?

Reagovat
oli9

to nemáš nikoho ve svém okolí kamarády.. Kteří by na tuhle pecku jeli...???

Reagovat
Simas92

Mne to porad prijde takove zvlastni, ze se dela zaver po 2 zapasech a novinari delaji jak kdybysme na tom ME neprelezli pulku jen proto ze jsme skoncili s jednim bodem. Tak tomu bylo na ME 2016 a bylo logocke ten tragicky herni projev kritizovat nebo rikat ze jsme null ktere na to nemaji.

Kdyby vcera vyloucil ten Rumun Turky alespon jednou pote vo nasadil s Barakem naprosto neskutecnou latku (mel na to 3 situace a 2 z toho neposoudil ani jako faul) nebo neprerusil gol Kuchty (nebo alespon uznal ze Turek hral predtim nez se k tonu dostal Kuchta jeste pred PU jasne rukou), tak se repre dnes vynasi do nebes a budeme se tvarit ze je vsechno v pohode?

To ze nemame kreativni a technicke hrace je snad problem o kterem vime 15 let, a co jako ted to mame resit jen proto ze rozhodci nas cely turnaj rezali??? Se jako budeme tvarit ze ty vykony byly spatne? Vzdyt to bylo oproti tomu alibismu co predvadel narodak pod Vrbou a Silhavym uplne nekde jinde.

Reagovat
Bakary3

Ano, tvářili bysme se, že je vše v pohodě.

Jenže ono se ani po tomhle nic nestane, tak je to asi jedno.

Reagovat
Bakary3

Tedy ohledně té výchovy jak se psalo výš, mě by docela zajímalo, jak fungují takový ty větší okresní města.

Copak vesnice, tam většinou trénují tatove, jak mají čas...

Ale u nás třeba 6tis město jen brakuje týmy pod sebou, protože jejich A, a tedy i oni v mládeži hrají vyšší soutěž.

U nás hrál jeden kluk dva roky, oni hned ze bude u nich jako mladší žák hrát divizi starších žáků.

A on je horší než když odcházel...to mi hlava nebere. Oni znehodnocují soutěže pod sebou a sami tomu nedávají nic.

Reagovat
Greny

Třeba u nás na okrese to jede velmi dobře a cením ty trenéry kolikrát to jsou kluci co tam jsou denně a makaji tam x hodin i po práci.

Ale taky to má celkem slušný výsledky na to že jsme malé město na okrese NaheCz ti to potvrdi

Reagovat
Bakary3

tak to je pěkný, ale srdcaru, kteří to navíc dělají dobře, moc není

Reagovat
Greny

Teď na U21 jedničce byli dva kluci, co začínali u nás v mladezi a je to zásluha velká trenérů co je vedli a rodičů

Reagovat
PL28

U nás na okrese je to podobný

Ale jak do toho hodí vidle ten velkej klub.. Vždycky jsem říkal rodičům: jeďte se napřed podívat jaká je tam konkurence, než ho tam dáte, a když jste si jistí že bude na základ, tak to zkuste. Jestli ale ne, vykaslete se na to, tak tady bude hrát základ o soutěž níž, rozvíjet se, a když bude dobrej, v dorostu si o něj řeknou. Ale je to marný, je to marný, je to marný...pak jsou za rok, dva zpátky, a že to bylo utracených peněz, času a výsledek nula, kluk zhnusenej z fotbalu, výkonnostně level minus

Reagovat
Bakary3

a mrzi to ten velký klub? Ne.

Mrzí to je, mrzí to tebe, protože ses snažil ho něco naučit, snažil ses, ať to má rád, jim je to u prdele.

K tomu ten velký klub i tebe poslal o kousek dolů, tihle kluci ti na tréninku i v zapase dělají kvalitu, kterou potřebuješ, ať se posouvají ostatní.

U nás tenhle velký klub jezdil na zápasy po půlce republiky, všude dostávali rychty skoro o 10 gólů a přesto tam toho kluka dali na posledních 5 minut. A kvůli tomu měl zabitýho 3/4 dne a zkurvenej víkend.

Tady se pořád bavíme, jak trénovat jinak.. ale ono to pak má hodně co dělat s tim, jaký jsou ty trenéři lidi.

Reagovat
PL28

No a to už jen doplním..je to o lidech a bohužel, na té nejvyšší úrovni v té mládeži je to je špatný. Přípravku dělá kdo má ruky nohy, žáky už většinou trenér co učí i na sportovní škole, takže učitel, a tam je to 50/50. Buď chytneš dobrýho a nebo ne, ale ta politika je tam jak jsem psal výše, je to jen farma. Pak až ten dorost má většinou nějakou úroveň. Ale učit hráče v dorostu klíčku a orientaci na hřišti atd, na to už je pozdě no

Reagovat
Bakary3

souhlas...

Přitom co si budeme povídat, i nějaký peníze pro ty trenéry by asi taky pomohly.

Toho času a ve finále do toho spíš nějakou korunu strcis, ono by se okolo toho třeba i pár mladých kluků motalo, nebo když už, nějaký ti tatove by se už cítili možná trošku zavázány to dělat líp, ale často je to tak jakože vždyť to dělám za suchý z nosu.

A že peníze nejsou... Na svazový krysy jsou.

Zvyšovaly se příspěvky FAČR, doteď prý nikdo neví, co se s těmi penězi dělá, nás svaz dokonce prý dostal méně, než měl slíbeno.

Reagovat
PL28

Jo tak prachy by byli. To už souvisí s tím jak se s nimi nakládá a do toho se radši pouštět nebudeme

Reagovat
Tomanatura

Tady se pořád bavíme, jak trénovat jinak.. ale ono to pak má hodně co dělat s tim, jaký jsou ty trenéři lidi.

Do puntiku

Reagovat
Melda

Reagovat
Melda

Reagovat
Spagetka

- Je to těžké, když koukneš na tréning akademii v krajským městě jak hrají trénikový zápas mezi sebou a za 20 min koukání na ně nevidíš situaci 1 na 1, nedejbože, kdybys chtěl vidět situaci 1 na 2.

Neumíme vychovat hráče co to umí vzít na sebe. Je to těžké, když už od přípravky slyšíš od rodičů i trenérů ať to radši nahrají a nesolují

Reagovat
chrojo

bohužel, práce s mládeží je u nás slabší, a začíná to již od těch "slavných" akademií. Proč se tam dbá hlavně na sílu a kondici, místo fotbalových věcí? Proč strašně moc kluků, kteří projdou akademií, mají ve věku 16-18 let problémy s koleny a svaly?

Reagovat
dave30

Právě že nám ten vlak ujíždí dlouho. A pořád se nic neděje. A obávám se, že se nic dít nebude. Když si člověk přečte některé komentáře fotbalových odborníků, tak se nestačí divit. Vždyť ono to prý fotbalově zase tak špatné nebylo... To máme tu laťku hodně nízko, jestli se toto někomu líbilo. Jestli si budeme takto nalhávat, tak se opravdu nic nezmění.

Reagovat
BaggioRoberto

Souhlasim a podepisuji.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele