finále - 1. zápasy
28.05.2024 20:00 CET
6 : 2
(3:2)

Reportáž

Dominik Janošek (© AFP)

Breda i díky úspěšné penaltě Janoška rozdrtila Excelsior a má blízko k návratu do Eredivisie

Úvodní finálový duel baráže sliboval vyrovnaný a spíše opatrný průběh, nicméně žádný z předpokladů se nenaplnil. Fanoušci na stadionu Rat Verlegh totiž sledovali strhující podívanou - kromě osmi vstřelených branek a dvou pokutových kopů vytáhl rozhodčí Higler hned dvě červené karty. NAC se proti dvojnásobně oslabenému soupeři nakonec radovalo z vysoké výhry 6:2 a po více jak pěti letech má nakročeno k tomu, aby si v příštím ročníku zahrálo mezi nizozemskou elitou.

Klub z Bredy sestoupil z nejvyšší nizozemské soutěže v ročníku 2018/2019 a od té doby se jen marně snažil vrátit mezi nejlepší osmnáctku, ale po tomto úterním duelu je jeho cíl opravdu blízko. Svěřenci trenéra Jeana-Paula van Gastela začali s velkým nasazením a do vedení se dostali přesně po dvanácti minutách hry, kdy skóroval Aimé Omgba přesnou hlavičkou zblízka po rohovém kopu z pravé strany.

Rotterdamský vyzyvatel se však rozhodně nevzdal a zpět do hry o příznivý výsledek do odvety se vrátil ve 25. minutě. O vyrovnání se postaral Lance Duijvestijn, který po finální přihrávce Lamproua přehodil vyběhnutého gólmana Van de Merbela a i přes obranný zákrok vracejícího se kapitána Martiny dopravil míč za brankovou čáru. Zřejmě nejdůležitější okamžiky tohoto klání se zrodily v rozmezí 38. až 39. minuty.

Autor úvodní trefy SBV Duijvestijn na brankové čáře zabránil rukou v dosažení branky po hlavičce Haugena, Higler po přezkoumání videozáznamu vytáhl přímou červenou kartu a ukázal na penaltový puntík. K němu se postavil právě Janošek a chladnokrevně zamířil do pravého dolního růžku. Neuběhly ani další tři minuty a domácí vedli dvougólovým rozdílem, neboť brankáři Van Gasselovi trestuhodně vypadl balón z rukavic po rohovém kopu z levé strany a dobře postavený Jan Van den Bergh s přehledem dorazil míč do odkryté branky.

Prvoligový Excelsior i v deseti zmírnil své manko ještě do přestávky, když Van de Merbel evidentně podrazil unikajícího Benitu a nařízený pokutový kop proměnil irský kanonýr Troy Parrott ranou pod levou šibenici - 3:2. Hosté po změně stran dlouho odolávali a snažili se alespoň udržet tento stav, jenže zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem uviděl druhou žlutou kartu Arthur Zagre za nevybíravé došlápnutí střídajícího Garbetta.

Výběr vedený koučem Marinusem Dijkhuizenem to měl v devíti hodně obtížné a do závěrečného hvizdu kapituloval ještě třikrát. Nejprve skóroval slovenský krajánek Martin Koscelník tečovaným pokusem ze čtrnácti metrů, jenž zapadl za marně se natahujícího Van Gassela. V 78. minutě hlavičkoval střídající islandský útočník Elías Már Ómarsson zblízka do poloprázdné branky a stejný hráč uzavřel gólový účet ve čtvrté minutě nastavení skákavým projektilem ze střední distance k pravé konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele