8. kolo
27.10.2013 20:45 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

FC Porto - Sporting CP 3:1

Ostře sledovaný šlágr mezi Portem a lisabonským Sportingem vyzněl nakonec - možná i trochu podle očekávání - lépe pro zkušenější domácí celek, který zvítězil 3:1 a unikl letos znovuzrozenému soupeři na pět tabulkových bodů. Sporting zůstává druhý, o skóre před Benficou..

Domácí kouč Paulo Fonseca, který zatím v lize čekal na výraznější prověrku, provedl jednu důležitou změnu - na hřiště od začátku postavil Silvestre Varelu, pravděpodobně ve snaze vylákat soupeře do křídelních pozic a využít tak jeho poměrně slabý střed pole. To se nakonec povedlo - Sporting odmítl na Estádio do Dragao od začátku bránit, což dalo domácím do rukou výhodu ve větším prostoru v záloze.

Výsledkem bylo otevřené utkání, v němž jen domácí Lucho zaznamenal hned sedm střeleckých pokusů; možná ani hráči samotní však nečekali, že se Porto dostane do vedení tak brzy. Běžela teprve desátá minuta, když Maurício ve vápně fauloval vynikajícího Alexe Sandra, míč si na penaltový puntík postavil Josué, a přesnou střelou otevřel skóre utkání.

Porto tedy vstoupilo do utkání lépe, avšak rozhodně se nedá říct, že by Sporting nezvládal držet krok; v 19. minutě nedorozumění mezi domácím gólmanem Héltonem a Eliaquimem Mangalou málem zapříčinilo vyrovnávací branku, ale útočící André Martins a Wilson Eduardo se k zakončení nedostali. Na druhé straně přihrával Lucho do vápna Jacksonovi, ale do situace se vložil Maurício.

S blížící se půlhodinou hry byl Sporting dokonce aktivnějším týmem a začal způsobovat rozehrávce Porta slušné problémy, paradoxně to však byl jeho brankář Rui Patrício, kdo musel zasahovat - a jeho zákrok proti Josuého ráně zpoza vápna ze 34. minuty snesl ty nejpřísnější parametry.

Krátce po změně si Patrício připsal pro změnu menší chybu, když nedokázal pokrýt balon a Adrien musel odvracet na roh; jinak však pokračoval lisabonský tým v sympatickém výkonu, a po další pěkné akci se míč přes Montera a Martinse dostal až k Cédrikovi, který vracel do vápna zpět Monterovi, jenž však byl v ofsajdovém postavení. Rostoucí tlak hostí nakonec logicky vyústil ve vyrovnávací branku - na Martinsův přímý kop sice Hélton dosáhl, ale vyrazil jej pouze ke kopačkám Williama Carvalha, který napálil míč nekompromisně do brány.

Radost Lvů však vydržela pouhé dvě minuty - přesně tak dlouho totiž trvalo Danilovi, aby vrátil domácím náskok krásnou trefou na 2:1. Obránce Porta se ve vápně skvěle uvolnil, obehrál bránícího Roja, a střelou doprostřed brány propálil Patrícia. Další rychlou snahu o vyrovnání pak zablokoval Hélton, který výborným zákrokem vytáhl Monterovu hlavičku na roh, a brazilský gólman se předvedl i krátce poté, tentokrát proti ráně Pirise - a že šlo o pořádnou pumelici, potvrdily i kamery, podle nichž míč letěl rychlostí 103 kilometrů za hodinu!

Definitivní tečku za zápasem napsal čtvrt hodiny před koncem aktivní Lucho, kterému stačilo usměrnit míč do brány po dobré akci dua Jackson Martínez - Silvestre Varela. Závěr utkání se odehrával v rychlém tempu, hra se přelévala ze strany na stranu, ale žádnou další velkou gólovku už diváci neviděli - na jedné straně Patrício vychytal po rychlém brejku Licá, na druhé Capel přehnal svoji bojovnost a srazil se s Héltonem, načež míč do bezpečí odklidil Mangala. Po závěrečném hvizdu tak mohlo Porto slavit - připsalo si totiž první velkou výhru probíhající sezony.

Autor: Dominik Zezula / ojogo.pt, portugoal.net

Komentáře (2)

Přidat komentář
Hiko

Doufám, že autorovi vyjde tip na remízu, ta by byla pro SCP pěkná

Reagovat
noustres

také čuchám plichtu, sporting je ve velké pohodě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele