Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina J, 2. kolo
28.03.2021 20:45 CET
5 : 0
(1:0)

Reportáž

Ilija Nestorovski (© AFP)

Severní Makedonie rozstřílela Lichtenštejnsko, Nestorovski kopl penaltu jako Panenka

Severní Makedonie dokázala podle očekávání jednoznačně zvítězit nad Lichtenštejnskem. Zápas skončil výsledkem 5:0 a trefil se i největší talent tamního fotbalu Elmas.

Souboj Makedonců s Lichtenštejnskem byl již od samého začátku hrou kočky s myší. Domácí zcela ovládli statistiku držení míče hodnotou 71% a na bránu vystřelili celkem jedenáctkrát, v porovnání s jednou střelou jejich alpského soupeře.

Do vedení se Severní Makedonie dostala už v 7. minutě, kdy první velkou šanci využil Enis Bardhi, jehož centr z přímého volného kopu propadl až za záda brankáře Büchela. VE 12. minutě zahrozil Bardhi z přímého volného kopu znovu, tentokrát z výhodnější pozice střílel rovnou a míčem orazítkoval břevno Büchelovy brány.

V 17. minutě se k jedinému ohrožení brány domácích dostalo Lichtenštejnsko, když Frick rozehrával standardní situaci prudkou střelou na bránu a podklouzl, avšak míč nebezpečně skočil o zem a brankář Dimitrevski měl s jeho vyražením velké problémy.

To však bylo asi tak všechno, co hosté v zápase z ofenzivního pohledu předvedli s Severní Makedonie začala naplno dominovat. Ve 21. minutě skončila technická střela Elmase pouze těsně vedle, ve 37. minutě zase vychytal Pandeva Büchel.

Na začátku druhé půle zahodil Pandev další šanci, tentokrát vystřelil z dobré pozice vysoko nad. V 51. minutě centroval obloučkem z levé strany Bardhi a míč do prázdné sítě uklidil Trajkovski. Ten přidal o tři minuty později i další gól svého týmu, tentokrát po dobrém navedení míče střelou k bližší tyči z hranice pokutového území.

Gól na 4:0 vstřelila největší naděje makedonského fotbalu Eljif Elmas, který působí v italské Neapoli. Elmas uklidil míč střelou z první ke vzdálenější tyči po přiklepnutí od Nestorovského. Poslední hřebík do rakve Lichtenštejnska zatloukl v 82. minutě Nestorovski. Marxer fauloval uvnitř vlastního pokutového území a sudí Balakin nařídil pro domácí pokutový kop. Ten proměnil Nestorovski ve stylu Antonína Panenky, tedy obloučkem doprostřed brány.

Do konce zápasu si Severní Makedonie vypracovala ještě tři další gólové šance, v 83. minutě však Bejtullaj trefil pouze břevno, v 84. minutě vytáhl perfektní zákrok na střelu Aškovskiho Büchel a v 90. minutě Nestorovski téměř zachytil malou domů na Büchela.

Zápas skončil po jednoznačném průběhu výsledkem 5:0 a Severní Makedonie si tak po úvodní prohře v Rumunsku spravila na slabším soupeři chuť. V dalším kole čeká balkánskou zemi těžká zajížďka do Německa, Lichtenštejnsko se představí doma proti Islandu.

Autor: Lukáš Hrneček / uefa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
Elmas

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele