Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 10. kolo
19.11.2023 20:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Smaila Prevljaka brání Lubomír Šatka (© AFP)

Slováci zakončili povedenou kvalifikaci výhrou v Bosně. Prvním gólem v reprezentaci rozhodl Šatka

Slovenská reprezentace zakončila vydařené vystoupení v kvalifikační skupině J o mistrovství Evropy výhrou 2:1 v Bosně a Hercegovině. Již před výkopem bylo jasné, že zatímco Sokoli už měli účast na Euru jistou, domácí mohli toto utkání pojmout jako součást přípravy na březnovou baráž, která je nemohla minout.

To se jim podařilo přetavit ve vedení, když si krátce po změně stran vstřelil vlastní gól Patrik Hrošovský. Na nezdar někdejšího středopolaře Viktorie Plzeň ale Slováci rychle zareagovali a jejich obrat dokonal zkraje závěrečné dvacetiminutovky Ľubomír Šatka, jenž využil vyloučení Renata Gojkoviče a zaznamenal svou vůbec první trefu v seniorském národním týmu.

Po čtvrteční ostudné porážce s Lucemburskem skončilo pro Sava Miloševiče příjemné úvodní období na postu trenéra Bosny a Hercegoviny. V kvalifikaci na mistrovství Evropy šlo o druhou porážku v posledních třech zápasech od doby, kdy se manažer ujal týmu. Tyto výsledky přispěly k mizerné kvalifikační kampani, v níž Draci skončili daleko od prvních dvou míst ve skupině J. Jejich jedinou nadějí tak bylo play off Ligy národů. Naopak Slováci už jistou místenku na Euru měli, zařídili si ji předchozí domácí výhrou nad Islandem.

Od úvodního hvizdu bylo zřejmé, že ani jeden celek už o mnoho nehraje, a před oběma brankami se proto dlouho téměř nic zajímavého nedělo. Až ve 24. minutě se do první nadějnější příležitosti dostal Tomáš Suslov. Záložník italské Verony se pokusil využít nepříliš povedeného zákroku domácího gólmana po centru zleva, jenže z otočky zamířil jen do boční sítě. Balkánci se k úvodnímu zakončení dostali až v závěru první půle. S přízemní ranou Harise Hajradinoviče zpoza vápna si ale bez potíží poradil Marek Rodák, a velmi neatraktivní poločas tak gól nepřinesl.

Bezbrankový stav se v úvodních sedmi minutách druhého dějství měnil rovnou dvakrát. Nejprve prožil smolný moment Hrošovský, jenž si srazil do vlastní brány nízký centr z levé strany. Reakce slovenských fotbalistů na sebe ovšem nenechala dlouho čekat, neboť perfektní pas Dávida Hancka do malého vápna doklepl do sítě Róbert Boženík. Šance Draků na zisk tří bodů po hodině hry výrazně snížil Gojkovič, který viděl druhou žlutou kartu. Hosté přesilovku využili v 71. minutě, kdy přízemní centr od rohového praporku doskákal až k do prázdné brány pálícímu Šatkovi.

Slováci tak v posledním zápase prodloužili sérii vítězství a i podruhé ve skupině Bosnu a Hercegovinu porazili.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (1)

Přidat komentář
kitas

No mohol to trénerko aj viac potocit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele