Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - play off - semifinále
14.06.2023 20:45 CET
2 : 4
po prodloužení
(1:0, 2:2)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Mario Pašalić (© AFP)

Chorvatsko po úchvatné bitvě v Rotterdamu překvapivě postoupilo do finále Ligy národů

Finálový turnaj Ligy národů hraný v Nizozemsku hned na úvod přinesl velmi pikantní bitvu mezi domácí reprezentací a houževnatými Chorvaty, diváci na stadionu De Kuip v Rotterdamu se dočkali hned šesti branek a nesmírně dramatické zápletky. Na trefu Donyella Malena hosté odpověděli dvěma trefami po změně stran a prodloužení zajistil až v samém závěru střídající Noa Lang. Nicméně třicetiminutové prodloužení bylo jasně v režii Chorvatska.

Svěřenci trenéra Zlatka Daliče se do zápasu dostávali pomaleji a v úvodním dějství spíše tahali za kratší konec. Prvních třicet minu nic zásadního nepřineslo, poté mohli jít Oranjes z ničeho nic do vedení. Po hezkém pasu na levou stranu se dostal až do šestnáctky protivníka rozběhnutý Koopmeiners, ale ten v tísni bránícího Šutala pálil zhruba o metr nad horní tyčku. Mírný favorit se přeci jen prosadil ve 34. minutě.

Gólový účet otevřel již zmiňovaný Malen, jenž po skvělé přízemní kombinaci svých spoluhráčů obdržel finální přihrávku do volného prostoru od Wieffera a jeho křižný přízemní pokus zapadl přímo do protějšího spodního růžku. První půle pak nic zajímavého už nepřinesla, "Kostkovaní" však po změně stran výrazně ožili. Po čtyřech minutách druhé půle chtěl vyrovnat Andrej Kramarić, jenže jeho technická střela ze čtrnácti metrů minula pravou konstrukci o několik decimetrů.

Za další čtyři minuty si Gakpo ve vlastní šestnáctce špatně zpracoval míč a vzápětí stáhl k zemi nestárnoucího Luku Modriče, rumunský rozhodčí Kovacs bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil Kramarić a nemýlil se, jelikož s velkým přehledem zamířil doprostřed branky. Chorvatsko dokonce otočilo vývoj necelých pětadvacet minut před závěrečným hvizdem zásluhou Maria Pašaliče, který po chytrém pasu Ivanušece propálil bezmocného gólmana Bijlowa ranou z první.

Výběr vedený koučem Ronaldem Koemanem postupně zvyšoval obrátky a v nastaveném čase si vytvořil obrovský tlak. Nejprve neuspěl Gakpo s svým volejem ze středu pokutového území minul levou tyč o více jak metr, po následném Langově pasu z levého křídla zakončoval akrobaticky Aké a našel jen připravenou náruč brankáře Livakoviče. Domácí se přeci jen dočkali kýženého vyrovnání v šesté minutě nastavení.

Lang zhruba po deseti minutách strávených na trávníku stál ve správnou chvíli na správném místě a odražený balón nekompromisně uklidil přesně pod břevno. Duel proto dospěl do prodloužení a mírný outsider v něm byl mnohem produktivnější. Ztracený náskok si vzal zpět v 98. minutě, protože nově příchozí Bruno Petkovič po hezké samostatné akci napřáhl z dvaadvaceti metrů a balón umístil k bližší konstrukci.

O osudu tohoto střetnutí bylo definitivně rozhodnuto ve 116. minutě. Těsně předtím mířil na opačné straně do boční sítě Lang, pak Malacia hodně nešikovně atakoval Petkoviče a Kovacs tedy znovu nařídil penaltu. K té se tentokráte postavil sedmatřicetiletý matador Modrič a zoufalého Bijlowa poslal na opačnou stranu, svou přesnou střelou usměrnil k pravé tyči.

Od tohoto momentu se utkání spíše dohrávalo, Chorvatsko se v úplném závěru prosadilo ještě jednou. Síť tentokráte rozvlnil Petkovič, nicméně jeho zásah přeci jen nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdovému postavení.

Autor: Viktor Sandev / uefa,com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (18)

Přidat komentář
Marv

Aké s FDJ to je zase zrůdnost prováděná na fotbale

Reagovat
Ichbin Kobalt

když fungoval Ajax ,tak fungoval Holland

Reagovat
Ichbin Kobalt

Nizozemsko už neníííííííííííííí

Reagovat
Ichbin Kobalt

kura Chorvati ,klobuk dole

Reagovat
Ichbin Kobalt

tady je veselooooooooooo jdu spat dobru............

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Fakt

Reagovat
Gerd 13

Vivat Chorvatsko !! Super výsledek bratři Slovani !

Reagovat
juveforever

prekvapivo ? Holanďania nie sú už dávno čo bývali

Reagovat
monkej

Presne, koľko medailí z MS musia Chorváti ešte vyhrať, aby ich všetci konečne začali brať vážne?

Reagovat
JeséRodriguez

Výbornej tým s hromadou zkušeností, tady bych je naopak favorizoval. I když to teda vykompenzovalo to, že hrálo Nizozemsko doma.

Reagovat
Truffaldino

Reagovat
michalbarca

Já prostě miluju Modriče. Nemůžu si pomoct, ikdyž je "bílej".

V tolika letech.. stále na nejvyšší úrovni. A nejen v klubu, ale i v repre. A není jen do počtu, ale stále rozhodující faktor. Borec neskutečnej

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
hornito

Reagovat
Salfovic

A co má na tom bejt jako překvapivého ?

Reagovat
Pablos

že až po prodloužení

Reagovat
Sigma Olomouc

Super hoší

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele