osmifinále - 1. zápasy
21.02.2024 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Galeno (© AFP)

Nezkušený Arsenal zapomněl střeleckou formu v Anglii, Porto udeřilo z poslední akce

Porto porazilo v prvním duelu osmifinále Ligy mistrů na domácí půdě londýnský Arsenal 1:0. Příčinou toho, že Kanonýři nenavázali na ofenzivní formu z předchozích ligových utkání, mohly být nicotné zkušenosti opor s vyřazovací fází milionářské soutěže, do níž někteří nastoupili poprvé v kariéře. Domácí naopak výrazně zahrozili už ve 21. minutě, kdy Galeno nastřelil tyč a z dorážky trestuhodně netrefil bránu. To však napravil v poslední oficiálně nastavené minutě zápasu, kdy přesně napřáhl zpoza vápna.

Jindy dobře promazaná portugalská mašina v nedávné době klopýtala a v domácí soutěži ztratila kontakt s čelem tabulky. V Lize mistrů si svůj jarní souboj s Arsenalem vybojovala až závěrečným skalpem Šachtaru, který ji posunul do šestého osmifinále z posledních sedmi sezon. Právě na absenci zkušeností mohli silně favorizovaní Kanonýři doplatit, mezi 16 nejlepšími celky soutěže se totiž představili poprvé od roku 2017. Předtím navíc přesně v této fázi vypadli v sedmi po sobě jdoucích ročnících.

Arsenal sice začal aktivněji, nicméně mohl inkasovat jako první. Galeno napálil v obrovské příležitosti z voleje tyč, balon se následně s trochou štěstí odrazil zpět k němu, ale Brazilec dorážku z velké blízkosti do brány nepochopitelně neposlal. Londýňané se dostali do první gólové šance až po půlhodině hry, kdy centr Bukaya Saky z nepříliš příznivého úhlu po teči jednoho z obránců doletěl až na břevno. Ve 40. minutě pálil tvrdě po zemi Evanilson, brankář David Raya byl však připraven.

Po změně stran se oba týmy rozehřívaly, první příležitost tak měl až v 67. minutě Evanilson, jehož ránu uvnitř pokutového území na poslední chvíli zblokoval Declan Rice. Poté už převzali iniciativu hosté, nicméně až na dvouciferný počet rohových kopů prostor mezi třemi tyčemi přímo neohrozili.

"Kanonýři" tak odcestovali z Pyrenejského poloostrova bez jediné střely na branku. V nastavení jim navíc vrazil kudlu do zad Galeno, jenž zpoza šestnáctky fantastickým projektilem na zadní tyč rozhodl.

Arsenal si tak excelentní ligovou formu do Portugalska nepřevezl a nečekaně prohrál. O svůj očekávaný postup tedy bude muset zabojovat v domácí odvetě hrané 12. března.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Solař

Komentáře (332)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele