34. kolo
04.05.2024 18:30 CET
4 : 2
(1:2)

Reportáž

Oslavy hráčů Girony (© AFP)

Girona v souboji o Katalánsko opět zničila Barcelonu a přihrála titul do rukou Realu Madrid

Hráči Girony ovládli šlágr 34. kola LaLigy proti Barceloně stejným výsledkem jako na podzim 4:2 a na dálku korunovali šampionem Real Madrid. První půli sice vyhráli zásluhou penaltové trefy Roberta Lewandovského hosté, jenže po změně stran se ukázala neskutečná útočná síla Gironistes, na jejichž gólové smršti se dvakrát podílel zkušený záložník Portu. Domácí mužstvo tak již poněkolikáté oslnilo nejen španělskou fotbalovou veřejnost a s předstihem si zajistilo senzační účast v Lize mistrů.

Hattrick Lewandovského ze druhé půle utkání proti Valencii teoreticky udržel Barcelonu ve hře o titul, ve Španělsku by se však těžko hledal někdo, kdo by obhajobě Katalánců věřil. Několik hodin stará výhra Realu navýšila náskok Bílého baletu na 14 bodů, přičemž Blaugranas zbývalo odehrát pět zápasů. Ten první navíc na hřišti štiky soutěže z Girony, jež dosud na svém hřišti ztratila body jen třikrát.

Že oba týmy rády hrají útočný fotbal, potvrdil hned úvod duelu. Tři minuty po úvodním hvizdu poslal Lamine Yamal centr na Andrease Christensena. Dánský reprezentant se nerozpakoval a zpracováním míče hrudí a následným volejem z otočky dal vzpomenout na legendární gól Jamese Rodrígueze z mistrovství světa v roce 2014.

Okamžitě po rozehrávce přišla odpověď ze strany domácích. Arťom Dovbyk si ve vápně naskočil na centr a překonal Marca-Andrého ter Stegena. V 15. minutě mohl Christensen přidat druhý gól. Jeho hlavičku však na brankové čáře zlikvidoval Paulo Gazzaniga. Na zakončení Ilkaye Gündogana argentinský gólman nedosáhl, zachránilo jej ale břevno. Nerozhodný výsledek na konci prvního poločasu rozsekl Lewandowski z penalty, nařízené za hraniční faul na Yamala.

Gironistes po pauze zpočátku nejevili touhu srovnat skóre a nechávali hrát spíše Blaugranas. Proto trenér Míchel poslal v 65. minutě do boje čerstvé síly, mezi nimi také Portua, který hned po pár vteřinách na hřišti využil zaváhání obrany Blaugranas a vyrovnal. Gironu gól nabudil a již po dvou minutách šla do vedení zásluhou Miguela Gutíerreze, jehož střelu Jules Koundé smolně tečoval do vlastní sítě.

V 75. minutě Portu dokonal zkázu Barcelony, když povedeným volejem zpoza vápna dokonale zaskočil ter Stegena. V nastavení se hráči v červenobílém pokoušeli dokonce o pátý zásah, jednou však míč vykopl na brankové čáře Koundé, podruhé zakročil německý gólman.

Girona tak ovládla i druhé vzájemné utkání sezony a poskočila na druhou příčku. V příštím kole se představí 10. května na hřišti Alavésu, Barcelona přivítá o tři dny později Real Sociedad.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Kocián

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele