hlavní fáze, 1. kolo
26.09.2024 18:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

José Mourinho (© AFP)

Bratr hvězdy Liverpoolu viděl znovu rudě. Mourinhovo Fenerbahce využilo početní převahu

Fenerbahce vstoupilo do nového ročníku Evropské ligy domácí výhrou 2:1 nad Royale Union SG. Svěřenci Josého Mourinha po první půli vedli díky lepší efektivitě v zakončení. V 74. minutě jim navíc ulehčil práci svým vyloučením Kevin Mac Allister, starší bratr za Liverpool hrajícího Alexise. Ten přitom uviděl červenou kartu i v posledním ligovém představení. Poté, co Turci navýšili vedení za pomoci vlastní branky, však vyrovnal poměry na hřišti nedisciplinovaný Bright Osayi-Samuel a zároveň zavinil penaltu. Tu Franjo Ivanovič v 93. minutě neproměnil, později alespoň asistoval u jediné trefy hostů.

Pokud mělo Fenerbahce vyhrát, potřebovalo předvést mnohem lepší výkon než v lize, kde jej posledně porazil úhlavní rival Galatasaray. V samotném úvodu musel domácí Jaden Oosterwolde na poslední chvíli zachytit a vybojovat míč, aby zabránil Noahu Sadikimu v dorážce do prázdné branky, následně Franjo Ivanovič hned dvakrát otestoval pozornost gólmana Turků Dominika Livakoviče.

Mourinhovi svěřenci se však v průběhu poločasu zlepšovali a díky tomu otevřeli skóre. Duel gólově načal sváteční střelec Caglar Söyüncü, který z bezprostřední blízkosti dorážel míč do odkryté brány po práci Rodriga Becãa. Belgický celek se při hledání odpovědi tlačil dopředu a nadále vypadal nebezpečně, ale jasnou šanci si před odchodem do kabin nevypracoval.

Po změně stran Youssef En-Nesyri nejprve z nebezpečné pozice uvnitř pokutového území pálil nad břevno a poté jeho hlavičku zneškodnil na brankové čáře stojící Charles Vanhoutte. Hosté si opět vytvořeli několik šancí včetně hlavičky Christiana Burgesse, postrádali ale přesnost v zakončení.

En-Nesyri se divil, že se nezapsal do střelecké listiny, když promarnil další skvělou příležitost, tentokrát zamířil přímo, když nebyl označen, ale Maročan byl brzy zapojen do klíčového momentu, který do jisté míry rozhodl o výsledku.

En-Nesyri nadále usiloval o zapsání na střeleckou listinu. Bohužel pro něj ale promarnil skvělou příležitost navzdory tomu, že měl dostatek času k zakončení. Brzy se ovšem Maročan dočkal klíčového momentu, když jej na hranici pokutového území podrazil poslední hráč Mac Allister, který byl následně vyloučen. Volný přímý kop zůstal nevyužit, Fenerbahce ale stačilo, že má utkání pod kontrolou. A dokonce se mohli domácí radovat i podruhé, když si Burgess srazil míč do vlastní sítě poté, co Anthony Moris vyrazil střelu Osayi-Samuela.

Ten si poté za pozdní zákrok na Ousseynou Nianga v pokutovém území vykoledoval druhou žlutou kartu. Z pokutového kopu Ivanoviče vychytal Livakovič. Poté chorvatský útočník ještě trefil břevno, z dorážky alespoň korigoval skóre Ross Sykes. Na víc se však hosté nezmohli, a hráči Fenerbahce si tak udrželi neporazitelnost proti belgickým klubům a prodloužil tuto sérii na pět zápasů. V příštím kole této soutěže cestují na hřiště Twente, zatímco St. Gilloise bude hostit Bodö/Glimt.

Autor: Livesport.cz / Jon Radcliffe

Komentáře (3)

Přidat komentář
Lukáš Krejzar

5:1

Reagovat
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
Elmas

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele