hlavní fáze, 1. kolo
25.09.2024 18:45 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Radost hráčů Alkmaaru (© AFP)

Alkmaar doma přestřílel Elfsborg, zářil van Bommel

AZ Alkmaar v úvodním kole Evropské ligy doma v atraktivním zápase přetlačil švédský Elfsborg poměrem 3:2, a zapisuje tak do průběžné tabulky první tři body. Vítězství nizozemského týmu řídil Ruben van Bommel, jenž se prosadil hned dvakrát.

Hosté, kteří se ve skupinové fázi evropských soutěží ocitli po více než 10 letech, se postarali o nezapomenutelný večer. Di Gule začali perfektně, když Ahmed Qasem po 10 minutách doťukl do brány domácích centr na zadní tyč z kopačky Arbëra Zeneliho, nicméně zdlouhavá kontrola videem ukázala, že ten se při rozehrávce nacházel v těsném ofsajdu. Zklamaní fanoušci však i přesto nemuseli na úvodní gól čekat příliš dlouho. Timothy Ouma se prosadil z hranice pokutového území a dostal Elfsborg do překvapivého vedení.

Nebýt strašlivé minely brankáře, hosté by po prvním dějství odcházeli do šatny s náskokem. Isak Pettersson, který si chtěl vyběhnout pro centrovaný míč, chyboval, a místo toho, aby jej lapil do rukou, nasměroval jej k nohám útočníka Alkmaaru van Bommela, jenž bez potíží doklepl balón do brány.

Chyby gólmanů se staly tématem zápasu i ve druhém poločase, přičemž Pettersson byl opět kritizován za svůj podíl na druhém gólu AZ. Sedmadvacetiletý brankář, možná rozladěný svou předchozí chybou, si nevyběhl pro centr letící do vápna, který tak opět skončil na kopačkách van Bommela, jenž se znovu nemýlil a poslal domácí do vedení. Odpověď hostů na sebe však nenechala dlouho čekat, když Simon Hedlund svou střelou překonal Romea-Jaydena Owusu-Odura.

Poslední slovo ve středečním klání měli však fotbalisté domácího celku. Alkmaar dostal v závěru překlopit zápas na svou stranu poté, co Qasem ve vápně nešikovně fauloval Jaydena Addaiho a rozhodčí nařídil pokutový kop. K míči se postavil Troy Parrott a sebevědomě penaltu proměnil. Elfsborg se ještě snažil vyrovnat, ale nakonec dohrával střetnutí v 10 poté, co Sebastian Holmén dostal červenou kartu za zákrok na bývalého útočníka Tottenhamu Hotspur Parrotta.

Autor: Livesport.cz / Amos Murphy

Komentáře (4)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat
John Obi Mikel

3:2

Reagovat
Elmas

Reagovat
Lukáš Krejzar

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele