základní skupiny - skupina F
16.09.2010 19:00 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Sparta vstoupila do EL skvěle, doma skolila Palermo!

Bez čtyř zraněných a tří vykartovaných hráčů dokázali svěřenci Jozefa Chovance v Generali Areně položit na lopatky třemi góly italské Palermo. Sparta tak do základní skupiny F Evropské ligy vstoupila skvěle.

Ačkoliv Sparta do utkání nastoupila hned bez sedmi absentérů, byla v úvodu utkání o poznání aktivnější. V šesté minutě se musel prvním vážnějším zákrokem blýsknout palermský brankář Sirigu, jehož z dobrých třiceti metrů donutil k posunutí míče nad břevno Jiří Kladrubský, kterého do záložní řady posunulo zranění Kamila Vacka.

Prakticky ale z další akce mohl udeřit italský celek. Obrana Sparty zaspala a Maccarone jen díky svému špatnému zpracování nemohl sám uhánět na Blažka. Od té doby ale ofenziva byla pro klub z pátého největšího italského města neznámým pojmem. Tempo diktovali zejména pražští fotbalisté. Ve čtrnácté minutě Wilfried již poněkolikáté sklepl míč pod sebe, Kladrubský jej ale napálil mimo branku.

Oba hráči v rudém ale litovali jen tři minuty. Kladrubský odcentroval na zadní tyč, Bony Wilfried si odskočil od obránce a umístěnou hlavičkou na zadní tyč poslal Spartu do vedení 1:0. Letenský celek i nadále přitápěl pod kotlem. Jen o dvě minuty později totiž střílel po Wilfriedově patičce Kadlec a Palermo zachránil opět až skvělým zákrokem Sirigu.

Od té doby ale jakoby hra postrádala jakékoliv tempo. V 38. minutě byl za postranní čárou ošetřován střelec první branky zápasu Wilfried a sicilská družina výhody jednoho muže v poli využila. Blažek se sice nejprve vyznamenal proti Pastoreho projektilu, ale následná dorážka pod břevno nikým nebráněného Massima Maccaroneho už byla nad jeho síly.

Pět minut před koncem se ještě pokusil nártem ohrozit Sirigu debutant Podaný, ale branku přestřelil. Oba celky se tak do kabin rozešly za nerozhodného stavu 1:1.

První minuty druhé půle se nesly přesně v opačném gardu než první poločas. Palermo bylo aktivnější a dostalo se do více příležitostí. Nejprve se v 50. minutě po skvělé kombinaci hráčů v bílém dostal až za pražskou obranu Hernández, ale Blažkovo vyběhnutí potrestal jen střelou do boční sítě.

Podobná situace se opakovala za jedenáct minut. Pastore prostrčil míč mezi obránci, Hernández oběhl Řepku a jen díky tomu, že mu Blažek zmenšil střelecký úhel, už nedokázal přihrát nabíhajícímu Kasamimu či sám zakončit. Ofenzivní hody hostujícího celku pokračovaly i za minutu, kdy Pastoreho nikdo neatakoval a záložník Palerma tak nastřelil míč na bránu. Blažek jen s vypětím všech sil pak konečky prstů míč posunul na břevno.

Kdekdo by čekal gólový result tlaku Palerma. Ten ale nepřišel a ke slovu se tak dostala Sparta. V 68. minutě zrychlila hru, Pamić svým centrem našel z druhé vlny nabíhajícího Jiřího Kladrubského, který svůj skvělý večerní zápas korunoval hlavičkou, jíž svému týmu vrátil vedení.

Za sedm minut pak přišlo to nejlepší, co mohlo. Chovanci totiž navýšili své vedení. Pamić odcentroval před malé vápno k Václavu Kadlecovi, mladý útočník Sparty se šikovně prosadil přes své strážce Glika s Kasamim a vstřelil svůj premiérový gól na evropských bojištích.

Vedení českého celku nemohlo zůstat bez odezvy. Palermo domácí přitlačilo na jejich polovinu a v 79. minutě bylo blízko srovnání. Pastoreho přihrávku za obranu opět zužitkoval Hernández, nicméně proti němu se vyznamenal skvělý Blažek. Zkušený brankář v oranžovém vyvedení podruhé a naštěstí naposledy kapituloval v 83. minutě. Sparta před rohem netakticky vystřídala, následná přihrávka se dostala k na hraně ofsajdu se pohybujícímu Balzarettimu, jemuž se podařilo procedit přihrávku až k Ábelu Hernándezovi, jenž patou uklidil míč do sítě.

Ve sparťanské šestnáctce naposledy zahořelo až pár sekund před koncem řádné hrací doby, Kasamiho hlavička ale letěla nad. Sparta pak už v závěru i díky dvěma taktickým střídáním, kterými rozbila hru, vedení udržela a po dvou prohrách opět v Evropské lize zvítězila.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (573)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele