Události La Ligy: Lewandowski táhne Barcelonu. Benzema zahodil penaltu, Francisco angažmá

04.10.2022, 16:00
Názory a komentáře
Jeremías Ledesma zastavuje Jacksona (© AFP)
Sedmé kolo španělské La Ligy změnilo pořádky na čele tabulky. Barcelona totiž využila zaváhání Realu Madrid s Osasunou a ujala se vedení. Velké dvojky se úspěšně drží Bilbao s bratry Williamsovými. Naopak spodek ligy stále patří Elche, jehož vedení došla trpělivost s trenérem Franciscem Rodríguezem.

Fotbal je o hlavě, o stavu mysli. Jorge Valdano to prohlásil, aby vysvětlil, jak se tým dostane z velmi špatného období, depresí a špatných výsledků, do období, kdy věří, že je ještě lepší, než ve skutečnosti je.

Zkrátka do momentu, kdy hraje naprosto neuvěřitelně a vyhrává tituly. Něco podobného momentálně zažívá Barcelona, která je však teprve na začátku cesty. Stále totiž nic nevyhrála a v Lize mistrů dostala pořádnou lekci s Bayernem. Ale v La Lize... Tam už jsou lídry. Toto privilegium vzali odvěkému rivalovi Realu Madrid, který přišel o stoprocentní bilanci, když o víkendu klopýtl s Osasunou. Kouč Pamplony Jagoba Arrasate ukázal, že je mužem na správném místě.

V brance Realu se představil debutant Andrij Lunin, který nahradil zraněného Thibauta Courtoise. Daleko sledovanější byl však návrat do sestavy Karima Benzemy, který dokázal, že je jenom člověk, když zaváhal při střele ze značky pokutového kopu a opět tak nedal penaltu Sergiu Herrerovi. Prokletí? Nemůže to být přeci náhoda, když jeden z nejspolehlivějších střelců penalt vyhoří třikrát v řadě na stejném brankáři.

Možná předchozí dva nezdary utkvěly Francouzovi v paměti, neboť tentokrát gólman Los Rojillos nemusela ani zasahovat - Benzema trefil břevno. Jeho konkurent Robert Lewandowski však nezaváhal, v sedmi zápasech vstřelil už devět branek, tou poslední přispěl k výhře Blaugranas na Mallorce a na svěřence trenéra Xaviho Hernándeze už se ostatní dívají jako na první tým tabulky.

Ze velkou dvojicí, která se ve slavném El Clásicu utká už za 12 dní (v neděli 16. října v 16:15), se drží Athletic Bilbao vedený trenérem Ernestem Valverdem. Baskové jsou díky bratrům Williamsovým, Iňakimu a Nicovi, na koni. Oba přidali ke své rychlosti a přímočarosti i góly, což je činí ještě nebezpečnějšími. V součtu se záložníkem Sancetem, o kterém se v médiích příliš nemluví, ale má obrovskou kvalitu, má Bilbao obrovskou sílu. Šikovnému středopolaři by na hřišti nepřekážel ani plážový míč, tak i tak by jej nasměroval, kam se mu zamane. Díky tomu Athletic znemožnil Almeríi 4:0.

Temné dny a noci zažívá Sevilla, kterou dělí od sestupového pásma jeden jediný bod. Lopeteguiho přítomnost v klubu visí na vlásku, který je dost možná už přetržený. Po porážce 0:2 s Atléticem Madrid chtělo vedení kouče odvolat, nakonec však dostane poslední šanci v úterý, kdy Rojiblancos hrají s Borussií Dortmund. Jeho náhradník by totiž neměl žádný čas na přípravu. Nic však nenasvědčuje tomu, že případné vítězství nad Němci na jeho budoucnosti něco změní. Ve hře je návrat Jorgeho Sampaoliho, který Sevillu vedl v sezoně 2016/17.

V La Lize konečně došlo na vyhazov trenéra Elche Francisca Rodrígueze, který byl více než očekávaný. Jeden získaný bod z 21 možných a tedy sedm úvodních kol bez výhry a pět porážek v řadě by neustál snad nikdo. Poslední porážka však byla nesmírně krutá, Vallecano se totiž prosadilo v 96. minutě mimořádným gólem, takovým, který je k vidění jednou z dvaceti pokusů. I takový umí být fotbal.

Hráč kola

Jediný duel 7. kola, který skončil bez branek, byl souboj Cádizu s Villarrealem. Ne, že by fanoušky nudil, k vidění totiž bylo hned několik velkých šancí. Za remízu 0:0 mohli oba brankáři - Ladesma a Rulli. Výkonnostně velmi nevyrovnaní Argentinci ukázali své přednosti v situacích jeden na jednoho, obrovskou mrštnost a odvahu při centrovaných míčích, což je dost možná jejich nejslabší stránka. Oba připravili útočníky soupeře o momenty radosti a společně se tak zasloužili se o ocenění hráčů dne

Gól kola

Umělecké dílo, mimořádná střela nártem, fantastický volej, rána za tři body. To vše v 96. minutě z kopačky Unaie Lópeze, který se nejkrásnější trefou 7. kola La Ligy zasloužil o tříbodový zisk Raya Vallecano, ale také definitivní konec trenéra Francisca Rodrígiuze na lavičce Elche. Vše se odehrálo po rohovém kopu, který obrana soupeře odvrátila kousek za hranici velkého vápna.

Záložník Raya neváhal, neměl totiž ani chviličku času. Vše se seběhlo rychle a navíc v úplném závěru utkání. Unai se nerozpakoval a z první napálil míč směrem k brankáři Edgaru Badíovi, který nemohl nic dělat. Byl to okamžik, který by fanoušci Vallecana mohli slavit celý týden.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona761019:119
2.Real Madrid761018:719
3.Athletic Bilbao751116:416
4.Real Betis750210:515
5.Atlético Madrid741212:613
6.CA Osasuna74128:613
7.Real Sociedad741212:1113
8.Villarreal CF733110:212
9.Valencia CF731312:710
10.Rayo Vallecano73139:910
11.Celta Vigo73139:1310
12.RCD Mallorca72236:88
13.Girona FC721410:127
14.Getafe CF72148:157
15.Real Valladolid72146:137
16.Espanyol Barcelona71249:145
17.Sevilla FC71247:135
18.UD Almería71154:114
19.Cádiz CF71151:144
20.Elche CF70163:181

Autor: Livesport.cz / César Suárez

Komentáře (5)

Přidat komentář
letitfly

Tenhle pohled na tabulku mi chyběl

Reagovat
r.mrazik
Reagovat
Mercury

Celkem pravděpodobné.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Phillipinho

Ocenuji zdurazneni Sanceta

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele