Rice označil porážku za kopanec do zubů. Musíme se hodně zlepšit, dodal Arteta

22.02., 13:49
Aktuality
Mikel Arteta (© AFP)

Hráči Arsenalu v úvodním osmifinále Ligy mistrů nečekaně prohráli 0:1 v Portu brankou ve čtvrté minutě nastavení a záložník Declan Rice to označil za kopanec do zubů. Podle trenéra Mikela Artety se budou muset "Kanonýři" v domácí odvetě výrazně zlepšit, pokud chtějí pomýšlet na účast v další fázi. Navzdory úvodní porážce zůstává londýnský tým podle bookmakerů poměrně velkým favoritem na postup.

Arsenal v Portu herně zklamal a ani jednou nevystřelil na branku, což se mu v Lize mistrů stalo poprvé od března 2011. Když už se zdálo, že se aktuálně třetí týmy svých domácích soutěží rozejdou smírně bez branek, napřáhl za vápnem Brazilec Galeno a povedenou technickou střelou k zadní tyči v poslední minutě nastavení rozhodl. Šlo o 300. gól Porta v hlavní fázi Ligy mistrů.

FC Porto - Arsenal FC 1:0

21.02.2024 21:00

Góly: 90+4. Wenderson Galeno

Více informací k zápasu

"Myslím, že když jsme nedokázali zvítězit, rozhodně jsme měli tenhle zápas aspoň neprohrát. Inkasovat takhle pozdní gól je opravdovým kopancem do zubů. Pozitivní je, že dokážeme hrát mnohem lépe. Odvetu máme doma, kde jsme silní. Nemůžeme věšet hlavy dolů. Uděláme vše, abychom prošli do dalšího kola," citovala UEFA Rice.

Trenér Arteta připustil, že ho výkon týmu nepříjemně zaskočil. "Kanonýři" předtím pět soutěžních zápasů po sobě zvítězili a v minulých dvou duelech si připsali dvě drtivé venkovní ligové výhry 5:0 a 6:0, v Portu ale potvrdili, že se jim v Portugalsku dlouhodobě nevede. Triumfovali tam v jediném z 10 utkání v soutěžích UEFA.

"Musíme si počínat mnohem lépe. Nemůžete vyhrát zápas Ligy mistrů, když třikrát ztratíte míč v místech, kde se nám to stalo. Chyběla nám větší nebezpečnost v ofenzivě, chyběla nám agresivita, hlavně v poslední třetině hřiště. Porto bylo v defenzivě velmi dobře organizované a neustále nám narušovalo rytmus," uvedl Arteta.

Arsenal věří, že zopakuje scénář ze vzájemného souboje v roce 2010. Tehdy na úvod osmifinále v Portu rovněž o gól prohrál (1:2), ale v domácí odvetě drtivě zvítězil 5:0 a slavil dosud poslední postup do čtvrtfinále Ligy mistrů. "Umíme hrát mnohem lépe. Pokud chcete být ve čtvrtfinále, musíte svého soupeře přehrát a porazit. A to je to, co teď budeme muset udělat doma na Emirates," konstatoval kouč Arsenalu.

Trenér Porta Sérgio Conceicao odmítl Artetovy výtky, že domácí nechtěli hrát. "Náš soupeř sice více držel míč, ale my jsme celou dobu byli ti nebezpečnější. Byl to dobrý zápas, skutečně na úrovni Ligy mistrů," uvedl Conceicao.

Jeho tým v domácí soutěži tápe a na vedoucí dvojici ztrácí už sedm bodů, v Lize mistrů ale zůstává posledním portugalským zástupcem. "Tým dokonale pochopil, jaké prostory musíme ucpat, abychom Arsenal eliminovali. Vše, co jsme si připravili, bylo na hřišti vidět. Hráči perfektně splnili náš plán. Ale stále jsme teprve v polovině," doplnil devětačtyřicetiletý kouč.

Autor: ČTK

Komentáře (41)

Přidat komentář
D.Drogba

Že nevystřelili na branku v LM se jim nestalo od roku 2011.... Zas tolikrát tam od té doby nebyli

Reagovat
kattos

Reagovat
Benzema

Reagovat
Manik...

Reagovat
Neutron

Reagovat
DidusIneptus

Porto nebylo lepší. Ale Galeno rozhodl umístěnou střelou z dálky v 94.min.

Reagovat
FC Porto FC

Jj jen dalo Porto ještě tyč a Arsenal nevystřelil na bránu

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
krisa

Raya byl trochu moc venku. Být o metr zpět, možná by to měl

Reagovat
Moshe Dajan

Venku byl hodně, ale podle mě bez šance, zezadu bylo vidět, že ta střela byl brutální banán ála Messi.

Reagovat
krisa

no možná že ne, byla to pěkná střela. Ono ale taky pár cm navíc by taky neuškodilo

Reagovat
kattos

Čech, Buffon, Van Der Sar, Cassilas by to měli

Reagovat
Golasso

Kdyby tam stáli všichni, tak určitě

Reagovat
Salfovic

Cassilas je taky prcek.

Reagovat
kattos

Ale zrovna ve střelech z dálkách exceloval.

Celkově z těch současných golmanů jsou na jejich úrovní chytání Oblak, Stegen a Courtois. Neuer už asi taky ne, ale dříve určitě.

Reagovat
Svandik68

Vypadl ti ještě Alisson

Reagovat
kattos

Jo, ten asi taky, ačkoliv přecijenom si myslím že Čech, Buffon o trošku lepší

Reagovat
Golasso

Možná, ale Raya je ten poslední, kdo za to může. Vždyť jsme tam snad 3x v rychlém sledu ztratili balon blízko místa, odkud Galeno střílel. Úplně retardovaný závar z nervozity, což nás už asi milionkrát v minulosti stálo body, ale řeší se, proč Raya nestál o metr dál nebo není o 5cm vyšší ...

Reagovat
masly008

A jedna z těch tří ztrát byla hned ta první Rayova.

Reagovat
Golasso

Ok, ale tohle se tu bohužel neřeší. Řeší se Rayův zákrok, jak kdyby to byl prapůvod toho inkasovaného gólu.

Možná proto, že "Ramsdale by to udělal líp", se na chybu v rozehrávce napasovává blbě

Reagovat
masly008

Řeší se to, že na něj za cca 5 zápasů šla jedna pořádná střela a on ji nechytil, protože stál blbě a je malý.

Že umí hrát nohama taky při tom odkopu moc neukázal když to dal na hlavu soupeři asi 15 metrů za vápno.

Reagovat
Golasso

Mám pocit, že o tom mluvil Arteta, když říkal, že spousta věcí, co Raya dělá, je nedoceněná, protože jeho hra je založená na předcházení nebezpečným situacím. Když si vzpomenu ještě na loňskou sezonu, tak jsme spoustu gólů dostávali z podobných závarů, akorát blíž vápnu nebo přímo ve vápně. Taky pamatuji nemálo zápasů, kdy se Ramsdale dosral, vůbec nevěděl, která bije a vyloženě ani nedokázal plnit taktické pokyny při rozehrávce, což vedlo k mnoha závarům pro obranu. Jednou ho za to tuším Xhaka dokonce kritizoval během pozápasového rozhovoru (i když ho přímo nejmenoval, většinou se má za to, že myslel Ramsdalea). Tohle se nám letos děje mnohem míň. Jasně, může to být do značné míry sehraností stoperů a Ricem, ale i Raya na tom má podle mě svůj podíl. Tedy Raya se podílí významným způsobem na tom, že "za cca 5 zápasů šla jedna pořádná střela". On působí dost jistě na balonu a když si chodí pro centry. Že se mu jeden odkop nepovedl, ok, ale upalovat ho zrovna na tomhle ...

Za co teda vlastně chceš Rayu kritizovat a jaké nabízíš řešení? Dáš tam Ramsdalea, který prostě není tak dobrý jako Raya v 90 % věcí, které potřebujeme, aby gólman dělal? Koupíme dalšího gólmana, který bude min. stejně kvalitní v tom, co dělá Raya a bude lepší shotstopper? S tím good luck teda, protože mě moc jmen nenapadá a všichni z toho jsou rozebraní.

Reagovat
masly008

Já ho přece za nic neupaluju.

Ani neříkám že by měl chytat Aron.

Ale ani ho slepě neobhajuji že to bylo nechytatelné.

A za mě ohledně gólů se přikláním spíše k Ricemu a stoperům než že by nás zrovna gólman posunul o hodně dopředu.

Celkově bráníme lépe jako tým.

Reagovat
pesky passer-by

Takýto Arsenal dáva veľa dôvodov na hrdosť. Je to najlepší Arsenal od čias Arsèna Wengera.

Reagovat
Zdechlina

Nevadí, doma je dáme. Na Emirates je bude čekat naprosto jiný Arsenal než včera. 3:0

Reagovat
Golasso

Reagovat
Front hell

Bohužel se obávám že nás bude taky čekat ještě více upadane Porto. To bude doslova pastva pro oči.

Reagovat
Golasso

Tak tam hlavně záleží na rozhodčím, jak to bude posuzovat. Ten včerejší blázen jim šel strašně na ruku, dokonce jsem kdesi četl, že ten zápas byl snad i rekordní z hlediska počtu odpískaných faulů v LM . Strašná "řezničina". Tohle snad nebudou chtít zopakovat a dají tam někoho soudného.

Moc tomu nevěřím, ale 1 nebo 2 žluté za simulace hned zkraje by tomu zápasu přidalo tak 20 minut reálně odehraného času.

Reagovat
masly008

Tam nešlo o simulace, stačilo několik těch pádů nepísknout a padat by přestali, ale když je rozhodčí alibista tak je to těžko.

Vem si ten Odeho faul. To byla více ruka než faul.

Kdyby pískl pentli tak by už asi moc napadali.

Ale Porto dělalo to co jim rozhodčí dovolil a co se jim hodilo.

Reagovat
Golasso

Měli tam i dost pofidérních pádů v poli, za které se klidně dala dát žlutá, protože to brutálně přihrávali. Teď mě napadl třeba "faul" Havertze ke konci zápasu. Rozhodčí to nepískl, ale žlutou taky nedal, i když borec šel hodně na delfína. Za ty pády při standartkách jim asi žlutou nedá, ale tam to fakt stačí nepískat a vymstí se jim to samo. U těch jejich pádů v poli bych klidně žluté rozdal, jinak to budou zkoušet celý zápas. Když to rozhodčí dobře podchytí, vyhrajeme my i fotbal. Jinak souhlas.

Mně přišlo, že ten rozhodčí úplně ztratil metr v momentě, kdy hrozila naším hráčům druhá žlutá. Tam v některých případech přestal pískat ty pofidérní pády, které do té doby pískal, ale pozdě a málo no.

Reagovat
masly008

Mě spíš udivila ta Haverzova žlutá kdy mu borec naběhl do ruky.

Reagovat
JeséRodriguez

a snad za vás ten sudí vystřelí i na bránu

Reagovat
Golasso

Hahaha, fakt dobrý tvl, tos nám to natřel.

Jestli tebe baví čumět na zápasy, kdy se kvůli zbytečným pádům půl zápasu nehraje, tak prosím, ale mě z toho vynech.

Reagovat
JeséRodriguez

Jj, půl zápasu za to, že nevystrelite na bránu rozhodčí fakt nemůže...v odvetě vám verim, ale chtělo by to víc pokory...

Reagovat
Golasso

The game between Porto and Arsenal saw 3⃣6⃣ fouls committed, the most in any #UCL game this season.

The ball was also only in play for 50 minutes ⏰

To že jsme hráli špatně se nějak vylučuje s tím, že rozhodčí stál za hovno nebo co? Viděl jsi ten zápas nebo se tu jen snažíš trollit na blind?

Reagovat
JeséRodriguez

Viděl...nevylučuje, ale co to má společného s tím, že byste se měli soustředit na sebe a své chyby, abyste odvetu zvládli? I když hráči a trenér to tak nejspíš nastavené mají, to jen na fórech se vyplakává.

Reagovat
Golasso

Reaguješ na příspěvek věnující se kvalitě rozhodčího a nikdo tu nepopírá, že jsme hráli blbě. Samozřejmě, že se musíme soustředit primárně na vlastní výkon, ale jestli rozhodčí předvede to samé v odvetě, tak se nám to výrazně zkomplikuje. Komu myslíš, že bude vyhovovat víc zápas, kde se bude hra neustále přerušovat na základě vymyšlených faulů? Jestli jsi ten zápas viděl, tak si nejspíš uvědomuješ, že to byl fakt bizár

Reagovat
Zdechlina

Chce to dát rychlý první gól. Jinak to budou nervy a hra zas bude otřesná

Reagovat
masly008

Bylo někde info, že se hrálo 50 minut. To už není k polovině zápasu daleko ne?

Reagovat
Zdechlina

To je neskutečné. Ještě že jsem to o poločase zabalil. Takže jsem neviděl asi jen 5 minut z celé hry. To je slušné

Reagovat
masly008

Jinak to neměla být reakce na tebe ale na toho nad tebou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele