Řeka Mersey se zbarvila do ruda: 14. kolo Premier League v kostce

03.12.2021, 19:14
Aktuality
Mohamed Salah (© AFP)
Nůžky se rozevírají. Po čtrnáctém kole nejsledovanější fotbalové soutěže světa se zdá být ještě jasnější, že o titul si to rozdají tři týmy. A zatímco Chelsea ve Watfordu i Manchester City na hřišti Aston Villy o výhru bojovaly do poslední minuty, Liverpool v Merseyside derby svého městského soka suverénně rozdrtil.

Hlavní slovo měl obvyklý podezřelý Mohamed Salah, který si nedělá hlavu z "až” sedmého místa v anketě Zlatý míč - a nadále prokazuje, že v tuto chvíli je dost možná absolutní jedničkou. Jeho rychlost a preciznost v zakončení je v posledních měsících dechberoucí.

A začalo se tak smrákat nad Rafou Benítezem, jemuž zase o trochu víc podlomila nohy u manažerské sesle symbolicky porážka s jeho Liverpoolem. Vedení mu však vyslovilo důvěru i po výsledku 1:4 - a vlastně by si ji i zasloužil. Ono když už zkraje sezóny přijdete o nejlepšího hráče v Calvert-Lewinovi, do toho ve stínu obvinění ze zneužívání mladistvých zmizí Sigurdsson a pak se vám každou chvíli někdo ze základu zraní... je to hodně těžké.

S Evertonem to každopádně na poháry letos moc nevypadá - a přitom je otevřená hra dokonce o Ligu mistrů. Pod top trojkou je velká díra, kterou se nedaří vyplnit West Hamu, Arsenalu, Manchesteru United ani Tottenhamu. Každý z těchto týmů tak má stále velkou motivaci; milionářská soutěž je - a zřejmě i bude - stále na dosah.

Newcastle naopak svůj cíl z dohledu ztrácí. A vzhledem k tomu, že jde o holou záchranu a do klubu nedávno přišli bohatí majitelé ze Saúdské Arábie a udělali z něj nejbohatší tým Premier League, je to skutečně na pováženou. Ani Eddie Howe zatím nedokázal Magpies nasměrovat na správnou dráhu, ze tří zápasů vybojoval jen dvě remízy (a to hrál doma proti Norwichi!) a Straky stále čekají na výhru. 14 duelů od začátku sezóny je čtvrtá nejdelší série v historii Premier League.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Diogo Jota (Liverpool) - 8.99 / gól, 3 klíčové přihrávky, 3 úspěšné driblinky, 3 obranné zákroky.

2. Cristiano Ronaldo (Manchester United) - 8.49 / 2 góly, 6 střel, 3 úspěšné driblinky, 38 doteků s míčem.

3. Mason Mount (Chelsea) - 8.24 / gól, asistence, 2 střely, nastřelená branková konstrukce, 2 obranné zákroky.

TOP 3 hráči dle Fantasy Premier League:


1. Mohamed Salah (Liverpool) - 15 bodů.

2. Cristiano Ronaldo (Manchester United) a Jordan Henderson (Liverpool) - 13 bodů.

Sestava 14. kola:


Autor: Marek Ustohal

Brankář: Édouard Mendy (Chelsea) Loni přesně touhle dobou se druhý nejlepší brankář za rok 2021 potýkal s krizí. Začalo to chybou proti Leedsu a skončilo až příchodem Thomase Tuchela. Od toho momentu však Senegalec září. Ve Watfordu musel hasit po překvapivě mizerně bránící defenzivě, skvělé zákroky tasil třeba "proti” Azpilicuetovi či samostatnému nájezdu Cleverleyho.

Pravý obránce: Stuart Dallas (Leeds) Leeds má bez Patricka Bamforda obrovské potíže v ofenzivě, prakticky jediným fotbalistou v týmu je momentálně Brazilec Raphinha. V utkání s Crystal Palace ale i jeho na hřišti předčil univerzál Stuart Dallas. Tentokrát na kraji obrany lítal tam i zpátky a soupeři si s ním často nevěděli rady.

Pravý stoper: Rúben Dias (Man City) Ozývaly se hlasy, že je snad jeho neotřesitelná pozice uprostřed obrany v ohrožení. Na půdě Aston Villy dal kritikům jasný vzkaz. Byl velmi solidní v defenzivní práci, což je už jeho standard; přínosem byl však tentokrát i v ofenzivě. Skóre otevřel netradičně - nikoli po rohovém kopu, ale pěkně levačkou zpoza šestnáctky po zpětné přihrávce Sterlinga.

Levý stoper: Federico Fernández (Newcastle) V předchozích šesti zápasech neodehrál ani minutu. V pěti z nich se dokonce nedostal ani na lavičku. A pak byl hozen do vymrzlé vody proti Norwichi už po 10 minutách kvůli červené kartě Clarka. Prokázal však mimořádnou profesionalitu a připravenost, dodal obraně Newcastlu i v oslabení potřebnou stabilitu - ba co víc, pomohl vybojovat i pokutový kop.

Levý obránce: Andrew Robertson (Liverpool) V minulých dnech se skotskému obránci daří vystoupit ze stínu dominujícího kolegy z pravého kraje defenzivní čtyřky. Robertson byl v Merseyside derby aktivnější než TAA a navíc si připsal i dvě asistence. Na gól nahrál Hendersonovi i Jotovi.

Pravý střední záložník: Bernardo Silva (Man City) Je hodně těžké v sestavě Pepa Guardioly najít stabilního ofenzivního tahouny - kór když De Bruyne celý podzim laboruje se zraněními a covidem. Bernardo Silva však jeho roli poměrně solidně převzal. Z placu téměř neslejzá, zvládá presovat i útočit a je nesmírně produktivní. Gól, který dal Aston Ville, byl famózní.

Střední záložník: Jordan Henderson (Liverpool) Když má po ruce Fabinha a nemusí se tolik soustředit na bránění, hraje ještě efektivněji. Cpe se k vápnu do zakončení, má volné ruce k presinku a sem tam narýsuje i krásný pas. Proti Evertonu prováděl tohle všechno, byl z toho gól, asistence a jasná výhra 4:1.

Střední záložník: James Maddison (Leicester) No konečně. Tak dlouho jsme museli čekat, než pětadvacetiletý Angličan znovu nabyde svou obávanou formu. V posledních třech soutěžních zápasech nastřílel tři góly, přidal tři asistence a je jednoznačně nejkreativnějším hráčem Leicesteru.

Pravé křídlo: Mohamed Salah (Liverpool) Pátá nominace a snad už i škoda slov. Nedá se říct, že by Egypťan odehrál kdovíjak povedené utkání. Ani jednou ze tří pokusů neuspěl v soubojích 1 na 1. Jenže dejte mu míč do běhu a můžete se jít prostě radovat na půlící čáru. Nezastavitelný, geniální v zakončení, schopný najít i tu nejmenší skulinu. Everton porazil dvěma góly.

Střední útočník: Cristiano Ronaldo (Man Utd) Už se třese i Pepi Bican. Cristiano Ronaldo je skutečně nejlepším střelcem fotbalové historie - a to nejspíš bude potvrzovat třeba i za tři, za čtyři roky. Ať už kdekoli. Teď si jeho schopností užívají na Old Trafford, kde Portugalec dvěma góly sestřelil Arsenal.

Levé křídlo: Mason Mount (Chelsea) Chelsea snad poprvé v letošní sezóně Premier League odehrála skutečně špatný zápas. A právě takové se musí vyhrávat, chcete-li útočit na titul. Blues ve Watfordu často tahali za kratší konec, o to cennější byl pro jejich hru mimořádně efektivní Mason Mount. Otevřel skóre a v závěru naservíroval Ziyechovi i druhý gól.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC14103133:633
2.Manchester City14102229:832
3.Liverpool FC1494143:1231
4.West Ham United1473425:1724
5.Arsenal FC1472517:2023
6.Tottenham Hotspur1371513:1722
7.Manchester United1463524:2421
8.Wolverhampton Wanderers1463512:1221
9.Brighton & Hove Albion1447313:1519
10.Leicester City1454522:2519
11.Crystal Palace1437419:2016
12.Brentford FC1444617:1916
13.Aston Villa1451819:2316
14.Everton FC1443717:2415
15.Southampton FC1436513:2015
 Leeds United1436513:2015
17.Watford FC1441919:2613
18.Burnley FC1317514:2010
19.Norwich City142488:2810
20.Newcastle United1407716:307

Autor: Marek Ustohal, Jakub Vaněk

Komentáře (53)

Přidat komentář
oli9

Salah momentálně nejlepší hráč na světě

Reagovat
Ranoth

Reagovat
Liquid

nepatří ani do top3 v Premier League - Jorginho, CR7, de Bruyne

Reagovat
oli9

Špatný trolling nebo si ještě hloupější než jsme si mysleli

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
Kopac

vela ludi tu na ef ma smutny zivot, ale ty mas ten najsmutejsi, tam neni o com

Reagovat
O.Giroud

Nejak upadas, to si vybral fakt slabu trojicu. Urcite by sa dala spravit lepsia bez Salaha

Reagovat
Bandita_Harry

Bez Salaha momentálne najlepšiu trojicu nespravis

Reagovat
O.Giroud

Myslel som to tak, ze toto nie je TOP 3 ani keby sa Salah nepocital

Reagovat
LokoLFC

Reagovat
iamek

Reagovat
Doomblade

Reagovat
smazaný uživatel

Jorgingo

Reagovat
Liquid

Aktuální vítěz LM, mistr světa a vede aktuálně v nejkvalitnější lize světa Premier League, kdo další toto má teď ?

Reagovat
O.Giroud

Co vede?

Reagovat
O.Giroud

A jo, pocet darovanych golov superovi.

Reagovat
fenixLFC

kedy jorginho vyhral majstrovstva sveta?

Reagovat
Front hell

neskutečný přehled

Reagovat
John Obi Mikel

Mistr Evropy

Reagovat
C-M@ster
Reagovat
Luc-Luc

Reagovat
smazaný uživatel

Son > Salah

Reagovat
cristiano.K.

tři písmena nejsou víc než pět, Jany

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Mastný Chobot

To plati len ak to povie Sakova mama

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak

Reagovat
SpecialOne

Reagovat
Neutron

hoci nerad, ale v jeho momentalnej forme nema velmi konkurenciu...

Reagovat
Mass

1. Salah 2.Lewa 3. Benzema

Reagovat
Spasitel

Reagovat
fenixLFC

Jo vieme james je este aj lepsie kridlo ako salah

Reagovat
samson192

Reagovat
Minister

Celkom jednoznačne

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
vladis271

Taffarel je novým členom liverpoolskej goalcoaching squad.

Reagovat
Neutron

ach Taffarel...

Reagovat
smazaný uživatel

legenda

Reagovat
smazaný uživatel

TAA by tam možno mohol byť... Inak pekná, díky chalani.

Reagovat
vladis271

prečo nejde Honzek?

Reagovat
smazaný uživatel

Má slabšiu hru bez puku (hlavná slabina), nemá formu a na poslednom turnaji za SR20 nepresvedčil, ja som čakal napr. Čiernika ako náhradníka aspoň... V pohode nominácia celkom :)

Reagovat
Minister

V pohode bude ak sa do tej konečnej nedostanú protekční ako Stumpel alebo Lašák...

Reagovat
smazaný uživatel

Stumpel a Lašák sú komplexnejší hráči vhodní aj na iné úlohy ako Honzek (ktorý hral na HGC v 4. formácii slabšie)... Zas tieto klasické konšpiračné teórie ...

Reagovat
smazaný uživatel

Lasak ma v pohode cisla a je vsestranny. Mna skor prekvapil Stetka. Vie o nom niekto nieco?

Reagovat
smazaný uživatel

Štetka je agilný agresívny center s fyzickou hrou... Braný ako potenciál do 4. formácie.

Reagovat
Čenda

Jedna věc k Mikelovi. Na jednu stranu, je samozřejmě skvělý, jak sází na odchovance a mládí v poslední době, ale v takhle důležitým zápase, na Old Trafford, když to potřebuje hlavně uklidnit a potažmo i vyrovnat, tam spolehat na ofenzivu ve složení Eddie 22 let, když v PL letos odehrál snad jen necelej zápas a nikdy(!!!) u nás nepredvedl dost, Martineli 20 let, který se po zranění dostává teprve do formy, Saku 20 let po nejistym zranění..odvážný, to je to nejlepší, co lze říct.

Reagovat
Nizzie

To, že postavil Martineliho a Saku naprosto chápu a toto není věc, která by se mi měla vyčítat, ale co absolutně nepochopím je nasazení Elnenyho. To není nic proti Elnenymu, on je dle mě celkem sympoš a asi nebude špatnej kluk, ale v Arsenalu nemá co dělat, ale absolutně. Pak ho Mikel nestaví celou sezónu a pošle ho tam proti United v zápase o 6 bodů v základu a nechá celých 90 minut, ještě ke všemu, když je v zápase úplně marný, přihrávky naprosto katastrofa a neustále brzdí náš posun dopředu. (světe div se, když odehrál letos tak 10 minut). A pak Nketiah. Kluk se jasně vyjádřil, že novou smlouvu nepodepíše a v létě odejde. Máme na lavce hráče za 75 mil., který se buď může v létě prodat a nebo může zůstat i příští rok, a koho tam pošle? Zase hráče, který nehrál celý rok pořádně a když, tak to stálo za kedel. To fakt nepochopím. To ani jako nějaké překvapení na soupeře nemohl myslet vážně. Ne, fakt by mě zajímalo, co tím Mikel sledoval, protože tady ty dvě věci nedávaj vůbec, ale vůbec žádný smysl.

Reagovat
Golasso

Z nasazování Elnenyho mám osobně už téměř noční můry, ale tam těch možností moc není, jestli byl Sambi zraněný nebo potřeboval odpočinout. Xhaka je mimo a pak si můžeš vybrat mezi AMN a Elnenym, což je z hlediska kvality Sofiina volba mezi čirým zlem a čirým zlem s cool přezdívkama okolo pyramid.

Reagovat
Nizzie

Ne, jestli si mám vybrat mezi AMN a Elnenym, tak vždy zvolím AMN, před Elnenym jsou ještě hráči z akademie a z týmů U17, U16, U15 a žáci a taky hráčky ženského týmu. Kdyby byly všichni tito vyřazeni, možná bych uvažoval, jestli tam Elnenyho neposlat. Ale i tak bych asi zvolil hrát o 10.

Reagovat
Bakary3

on se uplne posral, nechapu

Reagovat
O.Giroud

Nketiah bola absolútna blbost, inak asi ok. Neviem preco nedal Pepeho asi zas maju nejaké problémy. A hlavne striedal neskoro.

Reagovat
Golasso

Nketiah byl blbost kvůli smlouvě, ale co se týče ostatních, tak když chceš spoléhat na mladé, tak jim musíš dávat důvěru, jinak to nemá smysl. A to říkám jako člověk, který má tady k tomu spoléhání se jenom na mladé spoustu výhrad.

Reagovat
Spasitel

Táto sezóna bude veľmi zaujímavá v boji o titul moc nám neverím aj kvôli zbytočným stratám proti priemerným tímom ako ManU či Burnley. Ale hádam sa Lukaku preberie a zranenia sa už budú vyhýbať

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele