Mikulášská gólová nadílka a City v čele: 15. kolo Premier League v kostce

08.12.2021, 21:22
Názory a komentáře
Bernardo Silva (© AFP)
Leitmotivem 15. kola se stal kvintet oku lahodících gólů, které pochopitelně neschází v naší tradiční rubrice. Explozi nadšení na tribunách způsobili Demarai Gray z Evertonu, Lucas Moura z Tottenhamu, Bernardo Silva z Manchesteru City, Fred z Manchesteru United a Mason Mount z Chelsea; autoři branek nás dokonce výjimečně donutili "natáhnout” videorubriku ze tří na pět gólů.

Ani famózní volej posledně jmenovaného nicméně nepomohl Blues k úspěchu na stadionu West Hamu (2:3). Krátce nato navíc klesli z prvního až na třetí místo. Jen o pár kilometrů dál totiž Citizens pod taktovkou v oslnivé formě hrajícího Bernarda nezaváhali s Watfordem (3:1) a vedou tabulku s náskokem bodu před Liverpoolem, kterého v nastaveném čase spasil ve Wolverhamptonu střídající Divock Origi.

Za čtvrté Hammers skočil Tottenham, jenž získal po nástupu italského trenéra Antonia Conteho deset z dvanácti možných bodů. V neděli zametl s posledním Norwichem 3:0 i díky gólparádě Lucase a dvěma asistencím stopera Bena Daviese.

Střední obránce se do hlavní role obsadil i ve Villa Parku, kde domácí svěřenci Stevena Gerrarda zdolali Leicester 2:1 po dvou trefách pohotového Ezriho Konsy. Bilance nového kouče je i proto vysoce nadprůměrná - čtyři utkání, tři vítězství.

Za minimálně stejnou by se pravděpodobně nezlobil německý stratég Ralf Rangnick, který zažil úspěšnou premiéru u Red Devils. Cristiano Ronaldo se sice tentokrát neprosadil, ale Fredova "životní rána pravačkou" stačila jak k hubenému skalpu Crystalu Palace, tak k posunu na šestou příčku před Arsenal.

Gunners totiž podruhé v řadě neudrželi náskok na hřišti soupeře a prohráli. Tentokrát 1:2 v Goodison Parku, který dostal v nastaveném čase do varu exkluzivní individuální akcí Gray. Dvanáctý Eveton vyhrál poprvé od konce září.

A ještě delší sérii nezdarů prolomil Newcastle. Magpies brankou Calluma Wilsona porazili Burnley 1:0, poprvé v sezoně zvítězili a opustili poslední místo.

TOP5 gólů:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Bernardo Silva (Manchester City) - 9.34 / 2 góly, 4 klíčové přihrávky, 93% úspěšnost přihrávek, 80 doteků s míčem.

2. Lucas Moura (Tottenham) - 8.68 / gól, 3 klíčové přihrávky, 3 úspěšné driblinky, 49 doteků s míčem.

3. Matty Cash (Aston Villa) - 8.64 / 9 úspěšných soubojů, 3 střely, 3 úspěšné driblinky, 2 klíčové přihrávky.

TOP 3 hráči dle Fantasy Premier League:


1. Ezri Konsa (Aston Villa) - 17 bodů.

2. Bernardo Silva (Manchester City) - 15 bodů.

3. Mason Mount (Chelsea), Son Hung-min (Tottenham) - 13 bodů.

Sestava 15. kola:


Autor: Marek Ustohal

Brankář: Daniel Bachmann (Watford) Je trochu zvláštní umístit do ideální sestava gólmana, který dostal tři góly. Vězte však, že kdyby se Rakušan v brance Hornets neroztahoval po brankové čáře jak široký, tak dlouhý, prohrál by Watford o dost víc než 1:3. Bachmann pochytal devět pokusů a především v úvodu utkání držet celek z okraje Londýna při životě.

Pravý obránce: Matty Cash (Aston Villa) Po jeho akci se možná Villans měli radovat z gólu; nebyl ovšem uznán. I tak ovšem tento zbrusu nově polský zadák zanechal proti Foxes velmi solidní odkaz. Devět úspěšných obranných zákroků, to se opravdu často nevidí. K tomu navíc pět přerušených akcí soupeře a dvě klíčové přihrávky.

Pravý stoper: Ezri Konsa (Aston Villa) Jasně, u obránců, kór těch středních, je obvykle důležitější defenzivní práce - opomenout však Ezriho Konsu, autora obou branek Aston Villy v zápase s Leicesterem, by byl naprostý nerozum. Villans měli v utkání velkou smůlu na sporná rozhodnutí sudích, a tak za výhru výhradně vděčí statnému Angličanovi.

Levý stoper: Ben Davies (Tottenham) Antonio Conte má ve zvyku po příchodu do nového klubu vzít pár hráčů a restartovat jim kariéru. Světové hráče udělal třeba z Mosese, Alonsa nebo Luize - a teď tak činí i u Bena Daviese. V roli levého stopera v trojčlenné obraně (stejně jako ve Walesu) je mu nejlíp, protože dobře zkombinuje ofenzivní choutky a defenzivnější povinnosti. Ke klidnému výkonu vzadu přidal proti Norwichi i dvě gólové asistence.

Levý obránce: Rayan Aït Nouri (Wolves) V úvodu sezóny mu nebylo úplně do smíchu, když na jeho pozici předváděl dobré výkony Marcal. Role levého křídelního beka je mu však ještě o něco bližší, než jeho sokovi. A proti Liverpoolu projevil svůj obrovský potenciál. Dokázal si do značné míry poradit z nejnebezpečnějším párem světa (TAA-Salah) a kousal i v útoku. Liverpool šťastně rozhodl o výhře až po jeho vystřídání.

Pravý střední záložník: Lucas Moura (Tottenham) Son byl u všech gólů Tottenhamu, největší pozornost na sebe však - a nejen kvůli překrásné brance - strhnul brazilský šikula Lucas. Nejen; avšak právě ten gól byl pro Spurs naprosto stěžejní. Lucas si narazil se Sonem, skvěle obešel hned několik zadáků Norwiche a fantastickou dalekonosnou ranou vymetl šibenici. Vítězný gól, jak se patří.

Defenzivní záložník: Fred (Man Utd) Roy Keane by zcela jistě nesouhlasil, ale nelze zavírat oči před tím, že Fred v srdci nových United hraje opravdu prim. Výborný byl už proti Arsenalu a svou renesanci korunoval v duelu s Crystal Palace. Hra pod Rangnickem mu evidentně svědčí, má prostor k využívání svých nejsilnějších stránek - a vylepšil i ty slabé. Vždyť jediný gól utkání dal pravou nohou.

Levý střední záložník: Bernardo Silva (Man City) V současnosti jednoznačně jeden z nejlepších hráčů celé Premier League. Bernardo Silva ze sebe definitivně udělal klíčovou postavu Citizens - a Kevin De Bruyne bude mít co dělat, aby na sebe po návratu z marodky strhnul pozornost. Bernardo porazil Watford dvěma góly a hlavně ten první... pane jo.

Pravé křídlo: Jarrod Bowen (West Ham) Hrát proti Tuchelově Chelsea není žádný med. Brání skvěle, těžko jim vzít míč, těžko se dostat do střeleckých situací... no ale Jarrod Bowen pomohl tento masiv dokonale rozrušit. Rychlý, hbitý a poctivý výkon - ten pomohl k vybjování penalty a první brance. Pak se Bowen prosadil parádní ranou zpoza vápna i sám.

Střední útočník: Richarlison (Everton) Po zápase z recese pózoval s míčem určeným pro autory hattricku. A skutečně - Brazilci Richarlisonovi chybělo ke třem gólům jen pár centimetrů, dva z nich mu však nebyly uznány pro ofsajd. Jeho výkon nicméně Everton inspiroval k nesmírně cennému vítězství proti Arsenalu.

Levé křídlo: Demarai Gray (Everton) Největší hvězdou zápasu byl ovšem jeho kolega z levé strany zálohy. Do Evertonu přišel Demarai Gray doslova za hubičku, nestál ani dva miliony liber. Pod Benítezem však hraje jako hvězda za desítky milionů. Při zranění Calvert-Lewina je jednoznačně nejlepším ligovým střelcem Toffees svůj pátý letošní gól v PL přidal skutečně výstavní (vizte TOP 5 gólů kola). Ostatně už předtím jeho jinou parádní šlupku doklepl do poloprázdné branky Richarlison.

Autor: Marek Ustohal, Jakub Vaněk

Komentáře (17)

Přidat komentář
Remt

Borci, nemá tu někdo zkušenost se Sony WH 1000 XM3 a XM4? Měl bych dotaz na zkušenosti a především na konektivitu u XM4 s Androidem (tam snad problém nebude) a především u Win7 a Win10. Děkuji:-)

Reagovat
Heris

Mám XM4, připojení k Win10 úplně v pohodě, Android nevím, mám iphone. Pokud se nepletu, tak XM3 se neumí připojit ke dvěma zařízení zároveň. Já zapnu sluchátka a připojí se jak k telefonu, tak k počítači. Ale s tím souvisí jediný problém co s nimi mám. Když s někým volám na počítači a do toho začne zvonit telefon, tak ve sluchátkách právě začne vyzvánět telefon a nestačí ani ztlumit zvonění, musím hovor odmítnout a pak je tam pár vteřin prodleva, než zase slyším co kdo říká. Druhá drobnost je, že některá nastavení typu úroveň ANC, ekvalizér atd. jde nastavit jen z mobilní aplikace a na počítači to nejde, mi to třeba nevadí, nastavil jsem to jednou, ale někdo si může chtít hrát pravidelně s ekvalizérem. Celkově jsem s nimi hodně spokojený. A takový bonus - ANC funguje úplně skvěle v letadle, nečekal jsem, že dokáží ten kravál tak utlumit.

Reagovat
Remt

Škoda, že nemáš zkušenosti s Androidem, právě mě zajímalo zda dobře funguje poslech hudby z Windowsu a následné přijímání hovoru na telefonu.

Jinak mě osobně hlavně záleží na tom ANC, to bych chtěl aby bylo špičkový a aby především utlumilo lidské hlasy (kancelar v praci), to ze to umi utlumit dobre zvuky jako je letadlo a pod, to myslím uměly velice dobře i ty trojky, čtverky by prý měly být o něco lepší na ty hlasy, proto přemýšlím nad nima. Jinak my jsou ty funkce přidané do trojek oproti čtyřkám tak nějak fuk, jde mi o bezchybné ANC a o naprosé ticho

Reagovat
smazaný uživatel

ja mám xm3, ale pre IOS, musím manuálne prepínať napr medzi Tabletom a telefonom . všetko cez appku ale inak super.

čo som nevedel nastaviť je napr ked chcem hrať a pouzivat ich ako mikrofon a sluchadla v jednom cez WIN. ale zase v tomto som jebnuty takze to nemusi byt chyba sony.

Reagovat
VTID94

Konsa, Cash zaslúžene chlapci

Reagovat
MCFC_8

Bernardo Najlepsi "prestup" leta, tym, ze nikam neodisiel ako sa spekulovalo

Reagovat
eder

Opravdu, ten pán na té fotce skutečně vypadá jako Mikuláš zamlada...

Reagovat
hefy

Ben Davies v sestavě kola. Nic absurdnějšího bych si byl býval nebyl schopnej ani představit. Pravda však je, že pod Contem KONEČNĚ našel svou pozici. Nevim, jak hrál Fred, mimo to, že dal gol, tak Oliver Skipp byl v záloze fenomenální. Věřím, že do konce sezony je v repre.

Reagovat
SunFells

Tottenham, hefy?

Reagovat
hefy

Tyjo, možná už 6-7 let? Vlastně mě zaujala ta obecná nevraživost vůči nim a tehdejší krásnej fotbal. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Nevrazivost je tu jenom kculi ownymu, zbytku je cely tottenham volny ne

Reagovat
SunFells

Okej A Wigan už si úplně pustil z hlavy?

Reagovat
hefy

To ne, ale sledovat League One je skoro nemožný.

Reagovat
Mastný Chobot

tak to je nechutné

Reagovat
bbbauch

Reagovat
SunFells

Reagovat
Cobra

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele