Místo Juventusu zpátky domů. Votíková se po třech letech vrací do Slavie

15.08., 11:18, aktualizováno 15.08., 13:07
Aktuality
Barbora Votíková se po třech letech vrací do Slavie. (© Slavia Praha)

Brankářka Barbora Votíková se po třech letech vrací do Slavie. Sedmadvacetiletá česká reprezentantka po angažmá v Paris St. Germain a Tottenhamu podepsala v Edenu smlouvu do června 2027. Staronovou posilu představila Slavia na dnešní tiskové konferenci.

Votíková dala Slavii přednost před nabídkou od Juventusu Turín. V brance úřadujících českých mistryň nahradí Olivii Lukášovou, která v létě přestoupila do AS Řím. "Báli jsme se, že v bráně bude náš největší problém, že to bude jedno z bolavých míst. Jsem nesmírně rád, že se povedlo přivést Báru. Ne každý den porazíte Juventus Turín v souboji o hráče," řekl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

"Přestup do Juventusu byl poměrně blízko, je to velké jméno. Měla jsem nějaké rozhodování. Rozhodla jsem se pro domov, pro Slavii, která mi dala příležitost dostat se do světa, nabrat zkušenosti a ty chci teď přinést do týmu," uvedla Votíková.

Reprezentační brankářka v uplynulé sezoně v Tottenhamu byla náhradnicí a příliš nechytala. "Rozhodovala jsem si i na základě toho, že jsem toho v posledních dvou sezonách tolik neodchytala, protože jsem měla přetržený křížový vaz. Potřebuji hrát více zápasů v kuse. Tady ve Slavii to budu mít fotbalově klidnější," mínila.

Votíková je druhou velkou posilou Pražanek během pár dnů. Na konci minulého týdne Slavia oznámila přestup záložnice Kateřiny Svitkové, která již v Edenu na jaře hostovala z Chelsea.

Hráčky z Vršovic vstupují do sezony s jednoznačným cílem obhájit double, který získaly třikrát po sobě. Slávistky jsou podle bookmakerů jasným favoritem ligy s nízkým kurzem 1,4:1 na celkové prvenství. Na pražského rivala Spartu lze sázet za 2,5:1. U týmu skončil Karel Piták a novým trenérem se stal Jiří Vágner.

Slávistky se zároveň chtějí potřetí za sebou dostat do skupiny Ligy mistryň mezi 16 nejlepších týmů Evropy. Dál v tomto formátu zatím nepostoupily, v lednu ale uhrály senzační remízu 2:2 na stadionu favorizovaného Lyonu. Jejich maximem je trojnásobná účast ve čtvrtfinále soutěže, tehdy se však hrálo vyřazovacím systémem.

"Dosáhnout na semifinále? To je zatím jen vysněná meta. Čtvrtfinále s tou skupinovou části je taky docela z ruky, ale člověk nikdy neví. Strašně záleží na losu," řekla Votíková. "Překonat maximum v Lize mistryň je spíš sen, takový cíl před ženský tým a trenéra nestavíme. Je ale jasné, že ve střednědobém horizontu chceme tým co nejvíce posouvat, aby byl co nejvíce úspěšný i v Evropě," podotkl Tvrdík.

V Edenu se snaží ženský fotbal co nejvíce zpopularizovat a pozvednout. Pomoci k tomu má i nová patronka týmu Ivana Tykač, manželka majitele vršovického klubu Pavla Tykače, který v zimě koupil Slavii od předchozích čínských vlastníků.

"Ženský fotbal má podle mého názoru obrovský potenciál. Děvčata ve Slavii jsou boží a jsem ráda, že se stávám jejich patronkou. Ženy musejí mít především svoji identitu. Ta se někdy těžko nalézá a chce to odvahu a sílu na ní trvat," uvedla podnikatelka a filantropka.

"Je super, že se dělají velké kroky k tomu, aby se ženský fotbal zvedal. Co jsem mluvila s holkama, zvedají se výplaty, smlouvy. Holku už třeba nemusejí chodit do práce a většina týmu se může soustředit jen na fotbal," řekla Votíková.

Autor: ČTK

Komentáře (31)

Přidat komentář
monty25

Návrat Báry dává smysl nejenom po fotbalové stránce, stejně jako u Katky Svitkové. Brankářská trojice Votíková, Jílková a Sobotková vypadá pro Slavii moc dobře.

Reagovat
Keeper117

A tú mladú Bryscejnovú prečo pustili do Sparty? Nezachytala by si vôbec?

Reagovat
monty25

Upřímně, Jílková a Sobotková jsou lepší brankářky než ona a taky mladé. Krom toho má Slavia ještě Fuchsovou na hostování v Liberci.

Reagovat
Freedo

Nebude to ale oslabení v bráně oproti minulé sezóně? Co jsem koukal i na nároďák, tak Lukášová chytala líp

Reagovat
monty25

Olí je momentálně nejlepší česká brankářka a podle výkonů v Lize mistryň jedna z nejlepších brankářek v Evropě, takže oslabení by to bylo v každém případě. Je to ale rozhodně menší oslabení, než se původně čekalo.

Reagovat
Freedo

Jo, to určitě. Svitková bude velká posila. Co čekat od zbylých posil? Nikoho už z nich neznám.

Reagovat
monty25

Polcarová a Cvrčková jsou pořád mladé a nadějné hráčky, obě patří do širšího kádru áčka repre a do nově vzniklého výběru do 23 let. Tam patří i Žufánková, jednu chvíli druhá nejlepší česká hroťačka za Andreou Staškovou, ale pak ji bohužel sužovaly zdravotní problémy. Ferencová je ofenzivní záložnice, rozhodně jedna z nejtalentovanějších hráček ligy a rozšíření slovenské kolonie ve Slavii. Stanovič je první Černohorka v lize žen, mohla by nahradit Khýrovou. Potom se z hostování vrátily už zmiňovaná Jílková (Brno), Růžičková, Goretkiová (obě Liberec) a Vithová (Pardubice), což určitě taky zvýší konkurenci.

Reagovat
Freedo

Díky za přehled. Snad se bude dařit. Když jsem koukal na soupisku z minulé sezóny, tak Xiao, Khýrová a Černá mohou chybět, snad je ty nové nahradí.

Franny je mi líto, po takové době jde do Sparty, Khýrová mi moc sympatická není. Ale beru, že ty přestupy mezi pražskými S jsou u žen běžnější.

Reagovat
monty25

Odchod Franny jsem kousal hodně těžce. V životě nepochopím, že si ji Slavia nechala odejít do Sparty. Největší hráčská ztráta je určitě Khýrová, ale Franny byla vzhledem k cizinkám nejdůležitější hráčka mimo hřiště.

Reagovat
Kornovec

To jsem nevedel, ze Katka podepsala. Docela zklamani, ze nezustala venku, ale po tom zraneni uz to asi neni takove, ne? U Bary se to da pochopit. V Juve by byla zase dvojkou. Ale i u ni jsem cekal trochu lepsi karieru

Reagovat
monty25

Obě tady mají kromě hraní fotbalu ještě další aktivity. Katka díky tomu může být taky ve studiu Canal+ Sport.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Gimme

Tvrdík opět pobavil

Reagovat
Coutinho10

další osobnost v týmu, když Lukášová odešla, tak aspoň nebudeme strádat

Reagovat
Vinci

Kolik tam tak může brát? Chápu, že s mužským fotbalem se to srovnat nedá, ale dá se tím aspoň živit?

Reagovat
monty25

"Je super, že se dělají velké kroky k tomu, aby se ženský fotbal zvedal. Co jsem mluvila s holkama, zvedají se výplaty, smlouvy. Holky už třeba nemusejí chodit do práce a většina týmu se může soustředit jen na fotbal," řekla Votíková.

Reagovat
Vinci

Je to takové furt obecné. Jestli jim stačí na to nechodit do práce třeba 30k, nebo berou třeba nad 100k

Reagovat
FC Porto FC

To bude tak 50 základ plus určitě bonusy

Reagovat
mayday

Nevěřím, že v ČR můžou brát baby za fotbal 100k, to prostě není možný

To bude spíš těch 30k s tím že je ráda, že nemusí chodit někam uklízet, aby si přivydělala

Reagovat
Losinho

Stačí OFko.

Reagovat
mayday

Uklízet nebo OFko no

Reagovat
Mass

Znáš nějaký? Ptám se pro kamaráda.

Reagovat
ratusek

Reagovat
pistacik11

Taká menšia brigáda , kto vie ako by reagovali kluby, keby hráčky mali of

Reagovat
j_mrazik

Kluby by chtěly procenta…

Reagovat
pistacik11

a neobmedzený prístup k obsahu

Reagovat
ratusek

Reagovat
pistacik11

Na Češku celkom kočka

Reagovat
mayday

Cože? České holky napříč Evropou na předních příčkách

Reagovat
ratusek

Zpátky domů má právo se vrátit jen jeden fotbalista. Takže změňte titulek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele