Konferenční liga - souhrn 6. kola skupinové fáze

09.12.2021, 20:42, aktualizováno 09.12.2021, 22:59
Komentáře a souhrny
Slavia remizovala v Berlíně s Unionem a zahraje si poháry i na jaře. To neplatí pro Jablonec, jenž prohrál v Kluži, a to dále posunulo Randers, kterému nevadila ani porážka na půdě Alkmaaru. AS Řím vyhrál v Sofii a společně s Bodø/Glimt postupuje ze skupiny C. Postupují jsou také Feyenoord, Kodaň, Basilej, Gent nebo LASK Linz...
Skupina A

LASK Linz - HJK Helsinky 3:0

09.12.2021 18:45

Góly: 41. Husein Balić, 63. Keito Nakamura, 81. Andreas Gruber

Rakouský LASK prožívá hrůzostrašné časy na ligové scéně a prozatím bojuje jen o záchranu, ovšem v základní skupině Konferenční ligy nenechal nikoho na pochybách a po závěrečném vítězství 3:0 nad Helsinkami ovládl skupinu A se ziskem úctyhodných šestnácti bodů, bez větších potíží tak postupuje do osmifinále této soutěže. HJK naopak utrpělo čtvrtou porážku a končí na třetí pozici se šesti body.

Ani jednomu výběru před tímto duelem už prakticky o nic nešlo, hosté dokázali držet krok se soupeřem zhruba čtyřicet minut. Během úvodní čtvrthodiny si vytvořili dvě nadějné příležitosti, když nejprve brankář Gebauer skvěle zneškodnil střelu Olusanyay a poté Riski hlavičkoval o kousek vedle branky. V následujícím průběhu však už vládli na trávníku jen domácí a vytvářeli si jednu nebezpečnou možnost za druhou.

Ve 27. minutě se vytáhl gólman Keto proti ráně Huseina Baliće, vzápětí stejný hráč napálil ve stoprocentní pozici jenom břevno a pak hostující strážce vyrazil i dělovku korejského forvarda Hyun-seok Honga. Aktivní Balić se dočkal zaslouženého gólu necelých pět minut před přestávkou, kdy snadno obešel bránícího Tenha a ze středu pokutového území se trefil přímo ke vzdálenější konstrukci.

Domácí favorit zvýšil náskok krátce po odehrané hodině, neboť střídající Keito Nakamura obdržel nahrávku před prázdnou branku od Andrease Grubera a tu nemohl minout. Gólový účet tohoto čtvrtečního utkání uzavřel zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem Gruber, jenž po parádním pasu nově příchozího Saschy Horvatha chladnokrevně rozvlnil síť povedenou hlavičkou.

Více informací k zápasu

Alashkert FC - Maccabi Tel-Aviv 1:1

09.12.2021 18:45

Góly: 78. Dejan Boljevič - 89. Eylon Almog

Alespoň malý úspěch si připsal arménský klubový fotbal ve skupině Konferenční ligy. Remízou 1:1 se rozloučil jejich zástupce Alashkert FC a šlo o premiérový bod ve skupině. Domácí celek mohl i vyhrát, ale Maccabi Tel-Aviv srovnalo v 90. minutě.

Je to škoda, protože Maccabi už mělo jistý postup a určitě se dalo porazit. Alashkert se chtěl s Konferenční ligou rozloučit důstojně, ale už ve 14. minutě čelil velké gólovce Izraelců. Tutovku Khalaily zlikvidoval výborným zákrokem Čančarević.

Také ve 23. minutě se zaskvěl Čančarević, když vytáhl Hozezovu střelu nad břevno. Alashkert si v prvním poločase nic nevytvořil a na první příležitost čekal hodně dlouho.

Čtvrthodinu před koncem zase zahrozil Tel-Aviv, ale ani Kanichowsky na Čančareviće nevyzrál. Přesto to byli nakonec domácí, kdo vstřelil v 79. minutě první gól. Na dlouhý centr si před brankou naskočil Dejan Boljević a Alashkert přiblížil vysněné výhře.

Ta by nakonec asi nebyla spravedlivá a v nastaveném čase se Izraelci dočkali zasloužené odpovědi. Do té doby výbornému Čančarovićovi vypadl při rohovém kopu balón z náruče a Eylon Almog ho rovnou z první napálil na branku - 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.LASK Linz (AUT)651012:116
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)632114:411
3.HJK Helsinky (FIN)62045:156
4.Alashkert FC (ARM)60154:151
Skupina B

FK Partizan - Anorthosis Famagusta 1:1

09.12.2021 18:45

Góly: 20. Marko Milovanović - 33. Lazaros Christodoulopoulos (pen.)

Když Partizan po čtyřech odehraných kolech hlavní fáze Konferenční ligy udržoval ze svého postavení pětibodový odstup od dalších dvou konkurentů, bezpochyby nečekal, že se ještě na postup do jarní části tak nadře. Nakonec přece v posledním střetnutí proti Anorthosisu splnil hlavní úkol, uhrál aspoň plichtu, kyperského rivala nechal za sebou a v tabulce zůstal druhý.

Ke střídání stráží v pořadí tohoto čtyřčlenného uskupení mohlo dojít jen za toho předpokladu, pokud by domácí v tomto měření sil prohráli. A protože Flora padla v souběžně hraném mači na půdě Gentu, opravdu by případná výhra hostům stačila k posunu na druhou pozici. Jenže se dočkali pouze remízy. Oba góly padly již v první půli, ve druhé se pak skóre nijak nepohnulo.

Domácí se ujali vedení ve 20. minutě, to když pas z levé strany od Jojiče doplachtil do vápna na hlavu Milovanoviče, jenž z hranice brankového území bez větších obtíží překonal gólmana Tzura. O třináct minut později bylo srovnáno, sudí Kruašvili nařídil penaltu poté, co ve vlastní šestnáctce srazil gólman A. Popovič útočícího Deletiče, a tu zužitkoval Christodoulopoulos.

Ve zbytku klání se Anorthosis k další brance nepropracoval, nutno však říci, že některé šance si uměl vytvořit. Ze slušné pozice pálil D. Popovič, ale jen vedle brány, v 61. minutě zahrozil také jeho spoluhráč Amr Warda, ovšem ani jeho pokus nebyl přesný. Čím více se blížil konec duelu, tím více ho měl Partizan jaksi pod kontrolou. A jeho soupeři jako by přece došel dech.

Více informací k zápasu

KAA Gent - Flora Tallinn 1:0

09.12.2021 18:45

Góly: 51. Gianni Bruno

Flora v závěrečném utkání skupinové fáze chovala naděje na pokračování v pohárové Evropě i pro jarní část, první podmínku, tedy vítězství na půdě Gentu, ovšem nenaplnila, a mohla tedy matematické propočty zahodit do autu. I kdyby ale přece uzmula tři body, na druhé místo před Partizan by stejně neposkočila, neboť srbský celek v souběžně hraném klání aspoň remizoval.

Estonský klub se každopádně za své sumární vystoupení v Konferenční lize rozhodně stydět nemusí. Společně s Anorthosisem byl pasován do role jasného outsidera, přesto do poslední chvíle mohl bojovat na úkor ostřílenějších domácích či bělehradského výběru o postup. Tahle porážka ho nicméně posadila až na samé dno tabulky, byl totiž o bod horší než kyperský rival.

Gent naopak prošel rovnou do osmifinále této soutěže zaslouženě z první příčky. Nakonec si na konto připsal čtyři výhry, tu nad Florou, aktuálním pobaltským vicemistrem z estonské scény, díky jedinému přesnému zásahu z 51. minuty. Mboyo v rychlosti přiťukl míč do běhu na Bruna, toho už nestačil zastavit stoper Kuusk, a následná střela skončila u vzdálenější tyče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)64116:213
2.FK Partizan (SRB)62226:48
3.Anorthosis Famagusta (CYP)61326:96
4.Flora Tallinn (EST)61235:85
Skupina C

CSKA Sofia - AS Řím 2:3

09.12.2021 18:45

Góly: 75. Hamza Ćataković, 90+3. Yanic Wildschut - 15. Tammy Abraham, 34. Borja Mayoral, 53. Tammy Abraham

CSKA zabralo pozdě, doma padlo s AS Řím a stvrdilo jeho postup z prvního místa. Domácí prohrávali už o tři branky, ale díky povedenému závěru dokázali utkání ještě zdramatizovat. Po kontaktní brance už jim ale došel čas.

AS Řím stále myslel na první příčku, ale situaci neměl ve svých rukách. Jednak mu v souběžně hraném utkání musela pomoci Zarja Luhansk a jednak museli Římané v chladném Bulharsku porazit domácí CSKA. Celek ze Sofie si chtěl dnešní utkání hlavně užít a možná i vrátit soupeři poslední debakl. Využít mohl i několika změn, které trenér Mourinho udělal.

V prvních minutách se domácímu týmu dařilo odrážet ataky soupeře, jenž byl ale očividně dobře připraven a který si dobře uvědomoval, že potřebuje vyhrát. Trenérovi Mourinhovi se muselo ulevit, když v 16. minutě jeho hráči konečně poprvé skórovali. Cristantemu se povedlo nahrát míč doprava, odkud Nizozemec Karsdorp oslovil centrem před bránu Tammyho Abrahama. Pro 24letého Angličana už to byla hračka.

Prosadit se chtěl i druhý útočník, kterému dal Mourinho dnes šanci se ukázat, Borja Mayoral. Ten obecně zažívá velmi negativní sezonu, protože jej jakožto nejlepšího střelce AS v loňské sezoně trenér José Mourinho přehlíží. Dnes dostal šanci a chuť hrát na něm byla evidentní. Po osmadvaceti minutách se dostal poprvé do zakončení v pádu, ale brankář Busatto si poradil.

Mayoralovi se ale snaha vyplatila. Deset minut před koncem za míčem sprintoval mladíček Bove, který obešel obránce a poslal míč do vápna. Tam se k němu dostal obránce Viña, který stříleným centrem na penaltu oslovil právě střelce Borju Mayorala a ten elegantní patičkou vstřelil svůj první gól v sezoně - 2:0 pro favorita z Říma.

Římanům dnešní utkání vycházelo perfektně a hlavní postavou jeho snažení byl Tammy Abraham. Deset minut po změně stran ho opět oslovil akurátní centr Ricka Karsdorpa, Abraham si míč zpracoval ve vápně a propálil všechno před sebou!

Favorizovaní Římané s postupem času trochu ubrali na rychlosti a domácí toho snadno využili. Zprvu zdlouhavá kombinace poslala míč doprava na Baie, který zpětnou nahrávkou našel Hamzu Čatakoviće. Ten si skákavý míč zpracoval, nikdo kolem něj nebyl a Čataković krásnou ranou k tyči uklidil míč mimo dosah brankáře Daniela Fuzata.

Už to vypadalo, že AS v pohodě dohraje utkání, ale známe ho - římský celek mívá slabost pro nepochopitelné zkraty. Dnes se to stalo znova, když se střídající Darboe nechal obrat o míč Mazikouem, ten našel Wildschuta a zkušený Nizozemec snížil na konečných 3:2. Domácímu týmu už vlastně o nic nešlo, zatímco Římané se i díky této výhře usadili na první příčce skupiny.

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - FK Bodø/Glimt 1:1

09.12.2021 18:45

Góly: 18. Jehor Nazaryna - 68. Vitalij Vernydub (vl.)

Jedno z největších dosavadních překvapení nově vzniklé Konferenční ligy nakonec nedokázalo uhájit první místo ve skupině C a po nerozhodném výsledku 1:1 v Záporoží proti ukrajinskému celku Zarja Luhansk skončilo druhé se ziskem dvanácti bodů, což pro něj znamená dodatečné play-off o osmifinále této soutěže. Na poslední chvíli ho totiž předskočil vysoce favorizovaný AS Řím, který zvítězil v Sofii nad CSKA v poměru 3:2.

Norský klub sice dokázal deklasovat právě AS naprosto šokujícím výsledkem 6:1, jenomže na ukrajinské půdě velmi brzy prohrával a po změně stran se už zmohl pouze na vyrovnání. Domácí celek obsadil se sedmi body třetí místo a evropské poháry tak pro něj letos skončily. Do tohoto čtvrtečního duelu ale vstoupil velmi dobře a krátce po odehrané čtvrthodině vedl díky precizně zahranému přímému volnému kopu Jehora Nazaryny.

Mírně favorizovaní hosté mohli srovnat stav po odehrané půlhodině, ale Fet neuspěl tváří v tvář proti brankáři Matsapurovi a poté dorážející Pellegrino trestuhodně pálil nad břevno. Hosté pak marně dobývali dobře organizovanou defenzivu protivníka a to samé platilo i po přestávce, nicméně přesně v polovině druhého poločasu se nakonec dočkali vyrovnávací trefy vinou hodně nešťastného obraného zákroku Vitalije Vernyduba, jenž nepovedený odkop usměrnil přímo k levé tyči vlastní branky.

Hosté začali s přibývajícím časem stále více riskovat a v samém závěru pustili soupeře hned do dvou vyložených možností. Nejprve po rozehrávce Nazaryny nenapravil předchozí chybu Vernydub a nůžkami nevyzrál na pozorného gólmana Chajkina. V nastaveném čase ještě chtěl převrhnout misky vah na stranu Zarjy střídající Zahidi, ale ten branku Bodø/Glimt o kousek minul.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)641118:1113
2.FK Bodø/Glimt (NOR)633014:512
3.Zarja Luhansk (UKR)62135:117
4.CSKA Sofia (BUL)60153:131
Skupina D

AZ Alkmaar - Randers FC 1:0

09.12.2021 18:45

Góly: 87. Thijs Oosting

Alkmaar v posledním klání hlavní fáze Konferenční ligy potvrdil, proč si s předstihem zajistil první příčku v tabulce skupiny D, a byť jeho soupeř body potřeboval více, protože ten bojoval o strategické druhé místo, uzmulo AZ přece zaslouženou výhru. Výběr Randers každopádně po této porážce nesmutnil, svou pozici totiž udržel, poněvadž Jablonec neuspěl na půdě Kluže.

Situace v pořadí se tedy po tomto závěrečném kole nezměnila. Dánský celek potřeboval získat vítězství, aby se nemusel ohlížet na výsledek do Rumunska, nedočkal se nicméně ani remízy. Jenže slušný rezultát v podstatě nepotřeboval, jeho konkurent v pranici o postup do playoff této soutěže též padl, a tak se Randers podařilo udržet těsný jednobodový odstup od Jablonce.

Domácí byli po celou dobu tím o dost aktivnějším družstvem, tvořili si s pravidelností gólové příležitosti, avšak až na konci samotného utkání jednu z nich zdárně zakončili. V 87. minutě zpoza vápna napřáhl Aboukhlal, hostující brankář Carlgren vyrazil balón před sebe, k dorážce se tak propracoval Oosting, jenž byl po svém střídání na hřišti jen pár minut, a přesně zacílil.

Pouze třem střelám na bránu čelili Kaaskoppen, navíc ani jednou přímo nebyl ohrožen jeho strážce brány Vindahl. Třeba i statistika držení míče vyzněla jasně ve prospěch nizozemského klubu, který v tomto ohledu vykázal sedmdesátiprocentní číslo. Mužstvo Randers v Severním Holandsku zkrátka vůbec nezářilo, jeho prohra byla logickým vyústěním dění na hrací ploše.

Více informací k zápasu

CFR Cluj - FK Jablonec 2:0

09.12.2021 18:45

Góly: 45. Gabriel Debeljuh, 82. Gabriel Debeljuh

Jablonec už další body do českého koeficientu nepřidá - ani dnes ani na jaře. Zelení potřebovali vzhledem k výsledku z Nizozemska v Kluži bezpodmínečně vyhrát, čemuž se nakonec ani nepřiblížili. I přes pozitivní vstup do první půle Jablonec na jejím konci zničehonic kapituloval a v druhém poločase se už jen mimořádně trápil...

Jablonec si v první půli vytvořil všehovšudy dvě šance, obě však měly skutečně značný gólový potenciál. Do té první se hned v 9. minutě dostal Jakub Martinec, jenž hlavičkoval po rohovém kopu přesně k pravé tyči, kterou však strážil připravený soupeř.

Další zajímavou situaci potom jabloneckým připravil sám soupeř, konkrétně Bordeianu, když balon za hranou malého vápna doslova zpracoval pro přibíhajícího Miloše Kratochvíla, který však z první pálil těsně vedle pravé tyče.

Jablonec pokračoval v aktivní hře a vesměs kontroloval tempo zápasu, až dokud v poslední minutě první půle nevystřihla Kluž pěknou předávku na pravé straně a Debeljuh bez problémů nepřeskočil Pilaře. Jeho hlavička se ještě pro jistotu odrazila od tyče a bylo.

Po změně stran se už Jablonec nikdy pořádně nechytil, prakticky nic si nevytvářel, naopak málem v 59. minutě inkasoval po pěkném karate kopu z voleje od Păuna. Jedné výjimečné chyby soupeře sice mohl využít Václav Pilař, avšak finální řešení trestuhodně prováhal.

A trest skutečně přišel. V 83. minutě riskující Jablonec inkasoval podruhé, když přihrávka z vlastní poloviny záhadně vytvořila chvilkové přečíslení 2 na 1, které pohotovým obloučkem úspěšně zakončil dvojnásobný střelec Debeljuh.

Jablonec se po změně stran konečně probral až s úderem 90. minuty, kdy svou hlavičku neusměrnil optimálně střídající Doležal a na zadní tyči byl ve skluzu vychytán další žolík Vaníček.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)64208:314
2.Randers FC (DEN)61419:97
3.FK Jablonec (CZE)61326:86
4.CFR Cluj (ROU)61144:74
Skupina E

Feyenoord Rotterdam - Maccabi Haifa 2:1

09.12.2021 21:00

Góly: 38. Cyriel Dessers, 65. Reiss Nelson - 90+1. Dean David

Feyenoord potvrdil formu také proti podceňovanému izraelskému celku Maccabi Haifa a díky dvěma trefám během pětašedesáti minut zvítězil po výsledku 2:1. Ve skupině E si s předstihem zajistil přímý postup do osmifinále, bez jediné porážky a se ziskem čtrnácti bodů nechal za sebou druhou Slavii o propastných šest bodů. Hosté skončili poslední čtvrtí se ziskem čtyř bodů, v domácím prostředí dokázali porazit jen českého zástupce.

Trenér favorita Arne Slot udělal před tímto utkáním několik výrazných změn v sestavě, ovšem na celkovém výkonu to nebylo příliš znát. Domácí byli mnohem aktivnější a po opatrnější dvacetiminutovce si vytvořili mnoho slibných možností. V obou dvou se ocitl pozdější střelec Cyriel Dessers, nicméně na brankáře Mishpatiho nejprve nevyzrál z mírného úhlu a poté ho nepřekvapil okamžitou střelou z bezprostřední blízkosti.

Stejný hráč přeci jen dostal svůj celek do vedení necelých deset minut před přestávkou, kdy se po přihrávce Diemerse elegantně otočil kolem Gershona a střelu usměrnil přímo do levého dolního růžku. Hosté vstoupili do druhého poločasu s mnohem větší aktivitou a během prvních deseti minut provětrávali defenzivu soupeře, jenomže pak jejich tlak opadl a naopak v 65. minutě inkasovali podruhé.

O vítězství rotterdamského celku rozhodl teprve jednadvacetiletý anglický mladíček Reiss Nelson, jenž si po skvělé individuální akci navedl balón blíže do středu hrací plochy a ze čtrnácti metrů překonal naprosto bezmocného Mishpatiho. V 83. minutě chtěl podruhé skórovat Dessers, ale obloučkem zakončil nad břevno. Maccabi korigovalo výsledek v první nastavené minutě, neboť Dean David překonal Bijlowa kroucenou přízemní střelou z nemožného úhlu, ovšem na více se izraelský klub již nezmohl.

Více informací k zápasu

Union Berlín - Slavia Praha 1:1

09.12.2021 21:00

Góly: 64. Max Kruse - 50. Ivan Schranz

Slávisté, kteří dnes nastoupili v překvapivém rozestavení 3-5-2, měli na svědomí největší šanci prvního poločasu, kdy Holeš napálil břevno. Po změně stran už se skóre měnilo. Po změně stran rozjásal sešívanou družinu Ivan Schranz, jenž krásnou ranou vymetl šibenici. Následně Olayinka napálil tyč. Na zásah sešívaných sice zareagoval vyrovnávající trefou Kruse, ale postup i přesto slaví červenobílí. Union končí na třetí pozici.

V 9. minutě se jako již poněkolikáté v této sezóně ukázalo, jak je špatně, že v utkáních Konfederační ligy chybí VAR a možnost posoudit nepřehledné situace u videa. Sudí totiž bohužel pro slávisty přehlédli evidentní ruku Beckera, který si tak pomohl se zpracováním míče.

Poté se hrála především taktická bitva, kdy měli míč na kopačkách převážně sešívaní. A ti se také v 33. minutě dostali do největší šance dosavadního dění, když se po krásné kombinaci na levé straně odhodlal ke střele Holeš a jeho projektil orazítkoval břevno! Zbytek poločasu přinesl oproti šancím především několik tvrdých střetů a do kabin se šlo za stavu 0:0.

Po přestávce se začalo zostra. Už krátce po začátku druhé půle se do obří šance dostal "domácí" Union, který po standardní situaci vytvořil ve slávistickém vápně pořádný chaos, ale sešívaná obrana se štěstím vše ustála a nebezpečí odvrátila. A v 50. minutě naopak rozehřáli hosté srdce fanoušků červenobílých! Slávisté předvedli skvělý presink, Samek donutil k chybě Baumgartla, jenž přihrávkou domů neomylně našel číhajícího Ivana Schranze. Slovenský hráč si míč rychle připravil na pravačku a perfektně umístěnou ranou do horního rohu branky překonal Rönnowa! V tu chvíli měli sešívaní postup v kapse.

Berlínští byli viditelně zaskočeni, čehož o chvíli později málem využil Peter Olayinka, neboť se po další hrubce hráčů v červeném řítil na branku. Jeho pohotová střela ale ke smůle českého týmu skončila na tyči! Poté se naopak dostali k několika nepříjemným závarům hráči Unionu a po sérii rohových kopů vyrovnali. Max Kruse se po odraženém míči z vápna dostal do výhodné pozice a jeho tečovaná střela skončila v síti - 1:1.

I za tohoto stavu postupovala Slavia, ovšem Die Eiserne viditelně ožili a na hřiště navíc přišli jejich ofenzivu oživit Behrens či Haraguči. Na to reagoval Jindřich Trpišovský, který do hry vpustil Ekpaie a Stanciua, u něhož se spíše předpokládalo, že nastoupí od začátku. Krátce poté ještě talentovaného Samka vystřídal Traoré. A záložník Slavie se uvedl vynikajícím sólem, kdy s klidem vymíchal několik hráčů a dostal se až do blízkosti Rönnowovy svatyně. Jeho pokus ale obrana Unionu dokázala zblokovat.

Sešívaní ale v té době drželi chytře míč co nejdále od vlastní branky a soupeři nedovolovali vytvořit si tlak. Skvěle fungoval především vysoký secvičený presink, kterým fyzicky výborně připravení slávisté narušovali soupeře i kolem 90. minuty. Z toho pramenily časté chyby Unionu.

Po jedné z nich se do protiútoku hnal neúnavný Olayinka, jenž si míč připravil na střelu Rønnow měl co dělat, aby jeho nepříjemný pokus na zadní tyč vyrazil. Sudí následně nastavil ještě dalších pět minut, ale Union už se ani přes vysokou snahu do větší příležitosti nedostal a se Slavií remizoval 1:1

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)642011:614
2.Slavia Praha (CZE)62228:78
3.Union Berlín (GER)62138:97
4.Maccabi Haifa (ISR)61142:74
Skupina F

PAOK Soluň - Lincoln Red Imps 2:0

09.12.2021 21:00

Góly: 17. Andrija Živković, 55. Stefan Schwab

PAOK Soluň nakonec postoupil do jarních bojů Konferenční ligy a nemusel se přitom ohlížet na souběžně hraný zápas Kodaně se Slovanem Bratislava. Gibraltarský Lincoln porazil brankami Živkoviće a Schwaba 2:0.

Druhý postupující ze skupiny F měl vzejít z dvojice PAOK - Slovan Bratislava a protože oba celky měly shodný počet bodů, stejnou vzájemnou bilanci i podobné skóre, mohl postoupit kdokoliv. Štěstí se nakonec usmálo na PAOK, který zvítězil, zatímco Slovan Bratislava v Kodani prohrál.

V 17. minutě nádherně načechral balón Pereira a Andrija Živković umístěnou hlavičkou poslal PAOK do vedení. To nemuselo trvat dlouho, protože o tři minuty později zakroutil parádně přímý kop Liam Walker a brankář Paschalakis vyškrábl balón na rohový kop.

Každopádně PAOK měl více ze hry a Augustovu ránu musel vyrážet Coleing, kdežto Murgu po pěkné uličce střílel na zadní tyč bez úspěchu. Řekové ovládli první poločas a navíc jim nahrával i výsledek z Kodaně, kde Slovan Bratislava prohrával.

PAOK neponechal nic náhodě a ve druhém dějství si šel za pojišťovacím gólem. Povedlo se mu to v 55. minutě po centru Živkoviće, do kterého se vložil rybičkou Stefan Schwab a Coleing na to nedosáhl. V tu chvíli byly karty rozdány jasně a Řekové mířili za postupem. Lincoln vstřelit branku nedokázal a co bylo důležitější, zvrat se nepovedl ani Slovanu Bratislava v Kodani.

Více informací k zápasu

FC Kodaň - Slovan Bratislava 2:0

09.12.2021 21:00

Góly: 30. William Bøving, 53. Rasmus Højlund

Slovan Bratislava byl v ošemetné situaci, vzhledem ke kvalitě soupeře soluňského PAOKu potřeboval v Dánsku vyhrát ideálně vyšším rozdílem a domů si nakonec neodvezl ani bod. FC Kodaň byl lepší, zvítězil 2:0 a potvrdil svou suverenitu ve skupině F.

Vše se přitom mohlo vyvíjet jinak, kdyby slovenský mistr lépe naložil se šancí ze dvacáté minuty. Z levé strany centroval Weiss, našel Medveděva a proti jeho zakončení předvedl vynikající zákrok Grabara.

Jinak se hrálo podle dánských not, domácí se vypořádali s řadou absencí a ve 23. minutě poprvé zahrozili, Bøving v tomto případě ještě trefil brankovou konstrukci. Po půlhodině už Slovan tolik štěstí neměl, ve středu pole dostal spoustu času a prostoru Haraldsson, s míčem prošel až k pokutovému území a po jeho nabídce zamířil přesně k tyči William Bøving - 1:0.

Domácí si v poklidu strážili vedení, soupeře k ničemu nepouštěli a krátce po změně stran přidali pojistku. Znovu se nevyznamenala defenzíva bratislavského klubu, Windův centr z levé strany sklepl Haraldsson na malé vápno a nikým nehlídaný Højlund už uklidil míč do sítě - 2:0.

Haraldsson byl hodně aktivní a v 63. minutě se mohl zapsat i do listiny střelců, to by ovšem v tutovce musel najít recept na brankáře Chovana. Ten byl nejlepším hráčem svého týmu a potvrdil to i krátce před koncem, v 85. minutě vyrazil ránu Mase a poradil si i s dorážkou Wilczeka.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)650115:515
2.PAOK Soluň (GRE)63218:411
3.Slovan Bratislava (SVK)62228:78
4.Lincoln Red Imps (GIB)60062:170
Skupina G

SBV Vitesse - NŠ Mura 3:1

09.12.2021 21:00

Góly: 3. Thomas Buitink, 35. Loïs Openda, 40. Daan Huisman - 81. Amadej Maroša

Vitesse dokázalo potvrdit úlohu favorita proti slovinské Muře a díky vítězství 3:1 se udrželo ve hře o postup do jarní fáze, ovšem bude si muset chvíli počkat na dohrávku utkání mezi Tottenhamem a Rennes, která byla zatím odložena na neurčito a podle všeho se uskuteční nadcházející středu. Domácí bojují právě se Spurs o druhou pozici a záležet bude na skóre, z tohoto hlediska není výhra 3:1 úplně vyhovující.

Nizozemský celek získal deset bodů a před třetím Tottenhamem si vytvořil tříbodový náskok, před protivníkem je díky vyššímu počtu vstřelených branek - 12:9. "Kohouti" mají skóre 11:8 a to pro ně v tuto chvíli znamená, že na závěr s Rennes jim stačí jakákoli výhra, proto se šance SBV na dodatečné play-off o Konferenční ligu výrazně ztenčily. Přitom se slovinským outsiderem začalo fantasticky a během úvodního poločasu vedlo hned o tři branky.

Gólový účet čtvrtečního duelu otevřelo z první vážnější akce, když ani ne po třech odehraných minutách vystřelil pohotově z dvanácti metrů Loïs Openda a brankář Zalokar vyrazil míč jen před sebe k osamocenému Thomasu Buitinkovi, jenž zblízka bez větších potíží rozvlnil síť. Zhruba deset minut před přestávkou navýšil náskok favorita aktivní Openda, který se zjevil za obranou protivníka a samostatný únik zakončil s grácií křižnou střelou do protějšího spodního růžku.

Za dalších pět minut si celek z Arnhemu dokonce vytvořil tříbrankový náskok, jelikož po chybné rozehrávce protivníka získal balón Openda a předložil ho proti kopačce Daana Huismana, jehož okamžitá rána z deseti metrů zapadla do vzdálenější šibenice. Po změně stran se hra přeci jen srovnala, a i když domácí mohli navýšit náskok, tak se hned dvakrát vytáhl Zalokar proti nebezpečným střelám Frederiksena s Wittekem.

Hosté nečekaně zaznamenali čestný úspěch necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem. Amadej Maroša totiž po krkolomné rozehrávce Vitesse obešel hned dva bránící protihráče a nakonec překonal bezmocného gólmana Houwena pohotovým přízemním pokusem z dvanácti metrů. Následně se domácí brankář ještě vytáhl proti dělovce Lorbeka a brilantně ji odvrátil na rohový kop, poté až do samotného konce k ničemu nebezpečnému nedošlo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes (FRA)532010:711
2.SBV Vitesse (NED)631212:910
3.Tottenham Hotspur (ENG)521211:87
4.NŠ Mura (SLO)61055:143
Zbývající zápasy
09.12. 21:00Tottenham Hotspur - Stade Rennes
Skupina H

FC Basilej - Qarabağ Ağdam 3:0

09.12.2021 21:00

Góly: 33. Arthur Cabral, 62. Pajtim Kasami, 74. Arthur Cabral

Vítězem skupiny H se nakonec stala švýcarská FC Basilej. Domácí celek v přímém souboji o první místo jasně porazil FK Karabach 3:0, když na rozdíl od hostů dokázal proměnit některé své příležitosti. Brankáře Mähämmädälijeva postupně překonali dvougólový Cabral a Kasami.

V St. Jakob-Parku se potkaly dva jedenáctibodové týmy a jejich vzájemný duel měl rozhodnout o tom, kdo obsadí konečnou první příčku.

A byl to hodně výživný první poločas s řadou gólových příležitostí. Oba celky se naprosto odvázaly a pálily jednu šanci za druhou. Karabach jen v úvodních pěti minutách neproměnil dvě gólovky. Nejprve nedostal balón za brankovou čáru Zoubir a po něm střílel jen do brankáře Wadji. Akce se střídaly v rychlém sledu a první gól trochu zázrakem padl až ve 33. minutě. Basilej předvedla dobrý přechod do útoku a Arthur Cabral hlavičkou z velké blízkosti poslal domácí Švýcary do vedení!

Basilej rázem převzala iniciativu a po ráně Zhegrova předvedl parádní zákrok brankář Mähämmädälijev. Ve velice aktivním prvním poločase vyprodukovaly oba celky celkem 18 střeleckých pokusů, avšak jen jeden si našel cestu do sítě.

Podobný obraz hry byl k vidění i po změně stran a Karabach opět spálil dobré příležitosti a byl za to později potrestán. Po hodině hry totiž Basilej zvýšila na 2:0, když nejprve Mähämmädälijev skvěle zasáhl proti hlavičce jednoho z domácích, avšak s bezprostřední dorážkou Pajtima Kasamiho nemohl nic dělat.

Definitivně hotovo bylo čtvrthodinu před koncem. Milimetrově přesnou přihrávku na malé vápno zužitkoval Arthur Cabral. Karabach už neměl na zdramatizování zápasu sílu ani čas a do jarní fáze Konferenční ligy postoupil z druhého místa.

Více informací k zápasu

Omonia Nikósie - Kairat Almaty 0:0

09.12.2021 21:00

Góly: -

Ani na poslední pokus se oběma mužstvům nepovedlo v Konferenční lize uzmout tříbodový výsledek. Omonia nakonec přece jenom uhájila třetí místo v tabulce skupiny H v přímém souboji s Kajratem, uhrála s ním totiž k naplnění tohoto cíle potřebnou plichtu. Hosté spálili svou největší možnost duelu na konci prvního dějství, nezdařilo se jim totiž proměnit penaltu.

Ve 21. minutě se mohla jako první ujmout vedení Omonia. Lecjaks z levé strany centroval do šestnáctky, vyhledal tam Kakoullise, jenže ten hlavičku usměrnil jen vedle brány. Ve 26. minutě se pokoušel skórovat jeho spoluhráč Bauthéac, ale též nezakončil přesně. V nastavení první půle pak přišel na řadu možná rozhodující okamžik tohoto klání. Poprvé hrozil i Kajrat.

Lecjaks srazil ve vlastní šestnáctce pronikajícího Joaa Paula, sudí Nuza nařídil pokutový kop, k němu se postavil sám faulovaný, vychytal ho ovšem parádně brankář Uzoho. V 56. minutě se nigérijský muž v rukavicích činil opět vůči Joãovi Paulovi, tentokrát ze hry, na druhé straně se tři minuty na to neuplatnil ani domácí záložník Zachariou, jehož střela skončila v zámezí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)642014:614
2.Qarabağ Ağdam (AZE)632110:811
3.Omonia Nikósie (CYP)60425:104
4.Kairat Almaty (KAZ)60246:112

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele