Konferenční liga - souhrn 4. kola skupinové fáze

04.11.2021, 18:40, aktualizováno 04.11.2021, 23:06
Komentáře a souhrny
Slavia udolala Maccabi Haifa a zatím je druhá. Také Jablonec stále drží postupovou příčku. V Dánsku dotáhl dvougólovou ztrátu a ze hřiště Randers veze bod. Alkmaar si poradil s Kluží. Slovan Bratislava zvládl s přehledem utkání v Gibraltaru a porazil Lincoln Red Imps 4:1. Karabach odpoledne vyhrál na půdě Kairatu Almaty a už může slavit postup do jara. Stejný úspěch slaví i rakouský LASK, izraelský Maccabi Tel Aviv a belgický Gent. AS Řím překvapivě znovu ztratil s Bodö/Glimt.
Skupina A

LASK Linz - Alashkert FC 2:0

04.11.2021 18:45

Góly: 12. Keito Nakamura, 87. Keito Nakamura

Už i Konferenční liga zná první postupující a mezi nimi nechybí LASK Linz. Rakouský celek porazil i ve druhém zápase arménského outsidera Alashkert a dvě kola před koncem může skončit nejhůře na druhém místě. Utkání dvěma brankami orámoval japonský "samuraj" Keito Nakamura.

Do sítě Alashkertu se poprvé trefil ve 12. minutě, kdy Monschein dobře nabil Keitu Nakamurovi a proti jeho přízemní střele byl Jurčenko krátký! Linz byl od začátku lepší a s Alashkertem hodlal co nejrychleji skoncovat. Ale nebylo to tak jednoduché. O pár minut později zachránil hosty Jurčenko a pak také horní tyč! Následně Arménci vyrovnali hru a v prvním poločase už domácím nic zásadního nepovolili. LASK byl sice pilnější ve střelbě, ale gólově to dokázal zužitkovat jen jednou.

Na začátku druhého poločasu sehrálo roli opět břevno, tentokrát po střele Goigingera. Alashkert vyšel v předchozím zápase střelecky na prázdno a neprosadil se ani v Klagenfurtu. LASK se musel o výsledek strachovat, přeci jenom vedl jen o jednu branku a stát se mohlo cokoliv. Definitivní klid a jistotu postupu dala domácím až druhá branka, ve které měl opět prsty Keito Nakamura. Japonec se trefil krásně zpoza šestnáctky. Nic dalšího už se nestalo. LASK si po další výhře zajistil postup, zatímco Alashkertu už zbývá odehrát jen dva zápasy a s Konferenční ligou se rozloučí.

Více informací k zápasu

Maccabi Tel-Aviv - HJK Helsinky 3:0

04.11.2021 18:45

Góly: 22. Brandley Kuwas, 65. Lucas Lingman (vl.), 90+3. Matan Hozez

Situace v tabulce skupiny A si již po čtyřech odehraných kolech vystavila přesné mantinely. Už nyní je jasné, že Helsinky po prohře na půdě tel-avivského Maccabi nemůžou usilovat o postup do další fáze Konferenční ligy, podobně jako Alaškert, zatímco izraelský výběr bude bojovat ve zbývajících dvou zápasech o první místo v konečném pořadí s lineckým klubem.

Možná se čekalo, že především finský celek bude v tomto čtyřčlenném uskupení vzdorovat o něco více. Přece se ale ve finále ukázalo, že třeba konfrontace s o něco ostřílenějším Maccabi byla jednoduše nad jeho síly, a tak musel skousnout tvrdou realitu neúspěchu předčasně po tomto klání. Svému soupeři nedokázal nikterak oplatit debakl, jaký utrpěl před dvěma týdny.

První přesný zásah tohoto utkání přišel na řadu ve 22. minutě. Kanichowsky na hranici vápna zakombinoval s Kuwasem, druhý jmenovaný se jal zakončit po zemi a udělal moc dobře, jeho pokus totiž skončil u vzdálenější tyčky. Ve 31. minutě se Kuwas snažil náskok ještě navýšit z přímého kopu, každopádně jeho slušnou střelu mu u tyče zlikvidoval pozorný gólman Keto.

Helsinky se marně pokoušely najít nějakou odpověď na inkasování z první půle, v 65. minutě se navíc jejich naděje na zisk pozitivního výsledku ještě snížily, poněvadž přihrávku Kuwase si srazil nešťastně do vlastní sítě vracející se Lingman. Poslední klíčový moment tohoto duelu byl vykázán v samém závěru, z dálky se ukázkově do šibenice trefil svou pumelicí Hozez.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Maccabi Tel-Aviv (ISR)431013:210
2.LASK Linz (AUT)43108:110
3.HJK Helsinky (FIN)41034:123
4.Alashkert FC (ARM)40043:130
Skupina B

KAA Gent - FK Partizan 1:1

04.11.2021 18:45

Góly: 80. Tarik Tissoudali - 65. Slobodan Urošević

Belgický Gent měl ideální příležitost rozhodnout o svém prvenství ve skupině B. Doma hostil bělehradský Partizan a byl lepším týmem, nakonec se ovšem musel smířit jen s remízou 1:1. Pro domácí to znamená, že si zahrají vyřazovací fázi Konferenční ligy, srbský soupeř je ale ještě může předskočit.

Gent měl lepší vstup a už ve čtvrté minutě se musel činit Popović, jehož ranou z dálky otestoval Kums. Následně sehráli klíčovou roli rozhodčí, kteří neuznali hned dvě branky domácího týmu - Alessio Castro-Montes se radoval předčasně, jelikož se nacházel v ofsajdu, Laurent Depoitre pro změnu před svým zakončením fauloval Nemanju Miletiće.

Partizan se připomněl až po dvaceti minutách a připravil si dvě obrovské příležitosti. Nejprve na malém vápně trestuhodně netrefil ideálně Danilo Pantić, ve 28. minutě si pak míč k trestnému kopu připravil Bibras Natcho a parádní střelou orazítkoval jenom tyč.

Bezbrankový stav platil i na konci prvního poločasu, štěstí totiž neúspěšně pokoušeli Odjidja-Ofoe a Depoitre, ten nedokázal usměrnit mezi tyče hlavičku z malého vápna.

Ani po změně stran se obrázek hry nezměnil, Gent byl lepší a v 57. minutě se opětovně vyznamenal Popović, na něhož si nepřišel Alessio Castro-Montes. O to větší šok pak přinesla 66. minuta. Slobodan Urošević si v ní poslal přihlášku do soutěže o nejhezčí branku kola, na kraji pokutového území si pohrál s bránícím protihráčem a poté vyslal nechytatelnou ránu přímo do šibenice - 0:1.

Domácí trenér Hein Vanhaezebrouck na nepříznivý stav zareagoval několika střídáními a měl šťastnou ruku, jelikož jeden z noviců na trávníku se postaral o vyrovnání. Deset minut před koncem selhala defenzíva Partizanu, spoustu času na centr dostal Giorgi Čakvetadze a jeho pas přetavil v branku trestuhodně neobsazený Tarik Tissoudali - 1:1.

Tissoudali se mohl postarat o obrat, v 83. minutě se dostal do další šance a hostujícímu týmu zachránil cenný bod vynikající Popović.

Více informací k zápasu

Flora Tallinn - Anorthosis Famagusta 2:2

04.11.2021 16:30

Góly: 55. Rauno Sappinen, 58. Sergej Zenjov - 29. Demetris Christofi, 33. Denis Popovič

Stejně jako před dvěma týdny na Kypru dopadl mač mezi Florou a Anorthosisem nerozhodně, dokonce nabídl i shodný počet čtyř branek. Nynější výsledek rozhodně nenahrál do karet ani jednomu z výběrů, protože jestli Partizan uspěje v tomto kole naplno na půdě Gentu, přijdou oba definitivně i o jakousi teoretickou možnost proklouznout v Konferenční lize do jarní fáze.

Hostům vyšla daleko lépe první půle, během poměrně krátké chvíle dokázali dvakrát skórovat a dostali se do dobré pohody. Nejprve zaúřadoval ve 28. minutě Christofi, který si naběhl na dlouhý pas od Amra Wardy a obloučkem přehodil gólmana Igonena. Ten pak kapituloval také o pět minut později, to když Popovič z blízkosti využil přihrávku z levé strany od Kačaravy.

Uběhly jen další tři minuty a domácí vyrovnali stav, který nakonec vydržel až do závěrečného hvizdu rozhodčího Hövdanuma. Sappinen za pokutovým územím narazil merunu z voleje na Pooma, ten ještě na Tzura nevyzrál, ovšem balón po jeho zásahu vyletěl vysoko do vzduchu, dezorientovaný Avraam si zase nepočínal nejlépe, takže úspěšnou dorážkou udeřil Zenjov.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)43105:110
2.FK Partizan (SRB)42115:27
3.Flora Tallinn (EST)40224:72
4.Anorthosis Famagusta (CYP)40224:82
Skupina C

AS Řím - FK Bodø/Glimt 2:2

04.11.2021 21:00

Góly: 54. Stephan El Shaarawy, 84. Roger Ibañez - 45. Ola Solbakken, 65. Erik Botheim

Římané dostali šanci na reparát, ale dlouho to vypadalo, že s norským soupeřem z Bodø/Glimt pohoří stejně i doma. Nakonec sice doma dokázali dvakrát dotáhnout svého soka, ale pachuť po mizerné první půli zůstává.

Výprask, který AS utrpělo v Norsku před pár dny, byl tím nejhorším, jaký ve své bohaté kariéře trenér José Mourinho zažil. Dnes měl jeho tým ideální šanci odčinit tuhle nepopsatelně trapnou situaci. Jenže si poučení moc nebral. Asi mu hodně srazilo vaz i zranění kapitána Lorenza Pellegriniho, který je většinou jediný, kdo umí vymyslet překvapivou nahrávku.

Je pravda, že oproti prvnímu utkání v Norsku AS hrálo s míčem mnohem víc a působilo sebevědomějším dojmem. Na rozdíl od soupeře ale jeho hráči pořád často nevěděli, co hrát a kde stát. V porovnání s lehkostí, jakou se ve finální fázi prezentovali hosté, hráči AS působili dost těžkopádně, ve finální fázi hráli spíš na náhodu.

Po dvaceti minutách se do šance pomalu dostával Tammy Abraham, který ale z otočky napálil jen místo vedle tyče norského strážce svatyně. O chvíli později upadl ve vápně mladík Zaniolo, který ještě přistrčil míč Stephanu El Shaarawymu. Jeho chabý pokus ale nemohl brankáře Haikina překvapit.

Římané se pokoušeli dostat za obranu Bodø dlouhými pasy a na jeden takový si ve 37. minutě nabíhal Zaniolo. Někdejší odmítnutý hráč Fiorentiny málem cpal míč na Tammyho Abrahama, jenže jeho úmysly přečetl Marius Lode a míč zablokoval.

A pak nastal šok. Podobně jako v Norsku se Norové ujali vedení. A byla to výstavní branka. Elias Hagen postupoval s míčem u nohy k vápnu Ruie Patrícia a prostrčil míč na Olu Solbakkena. Ten měl vteřinu jen na to, aby práskl do míče a trefil se nádherně do šibenice!

Do druhé půle vyslal trenér José Mourinho Villara s Pérezem, aby trochu rozhýbali strnulou hru jeho svěřenců. Villara jsem si všiml až na závěr utkání, ale Pérez aspoň projevil snahu. A ta byla brzy odměněna. V 54. minutě totiž srovnal na 1:1 Stephan El Shaarawy. Dostal míč k vápnu, pohrál si s obráncem a když viděl, že na Abrahama nemá smysl centrovat, míč kulišácky zatočil k tyči - 1:1.

Jenže hosté si vedení vzali brzy zpět. Po hodině hry Alfons Sampsted centroval přesně do kapsy mezi brankářem a jeho obranou a Erik Botheim poslal hosty znovu do vedení. Římané však ke konci zapnuli. Mancini trefil zblízka nejdřív tyč. El Shaarawyho krásnou ránu musel Haikin vyrážet na poslední chvíli. Přesto se AS dočkalo. Šest minut před koncem si na přesný Mayoralův centr naběhl stoper Roger Ibañez a srovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - CSKA Sofia 2:0

04.11.2021 18:45

Góly: 87. Shahab Zahidi, 90+5. Allahyar Sayyadmanesh

CSKA Sofia má po čtvrtečním programu jistotu v tom, že závěrečné dva zápasy skupinové fáze budou pro letošní sezonu jeho posledními v evropských pohárech. I po čtvrtém duelu platí, že bulharský celek dal jen jeden gól a získal jeden bod, tentokráte neuspěl na Ukrajině.

Zápas mezi Zarjou a CSKA nepřinesl žádnou ofenzivní podívanou a na góly se čekalo až do samého závěru. Oba dali domácí a stále tak mají naději na postup, hosté už nikoli.

V první půli se diváci na tribunách zahřáli jenom jednou a ve 24. minutě někteří z nich už zvedali ruce nad hlavy. Zleva přiletěl do vápna centr, do něhož se opřel Denis Favorov a Gustavo Busatto předvedl vynikající zákrok.

Bulharský klub se osměloval hodně dlouho a jeho ofenzíva se připomněla po hodině hry. Graham Carey nejprve střílel těsně mimo a o chvíli později rozvlnil síť Jordy Caicedo, jeho gól ovšem kvůli ofsajdu neplatil.

Klíčové momenty tak přišly až v závěru a v 84. minutě selhal Yohan Bai, který neproměnil obrovskou šanci. Mrzet ho to mohlo o to více, že domácí okamžitě trestali. V 87. minutě si u postranní čáry vybojoval míč Shahab Zahidi, pronikl s ním až do vápna a střelou na bližší tyč otevřel skóre - 1:0.

V nastavení pak přišla pojistka, a to z rychlého brejku. Juninho nejprve pobavil fanoušky, když zakopl, v akci ale pokračoval Zahidi a po jeho přihrávce měl už snadnou úlohu zakončující Sayyadmanesh - 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Bodø/Glimt (NOR)422011:48
2.AS Řím (ITA)421111:97
3.Zarja Luhansk (UKR)42024:66
4.CSKA Sofia (BUL)40131:81
Skupina D

AZ Alkmaar - CFR Cluj 2:0

04.11.2021 18:45

Góly: 5. Albert Gudmundsson, 86. Vangelis Pavlidis

Alkmaar je jednou nohou v další fázi Konferenční ligy. Stejně jako před dvěma týdny se mu povedlo skolit Kluž i v tomto případě, celkově uzmul své třetí vítězství a upevnil si svou první příčku v tabulce skupiny D. Hosté naopak živí už pouze malou naději na uzmutí aspoň druhé příčky, s pouhým jedním bodem na kontě jsou poslední a od kýžené mety je dělí bodů pět.

Lepší vstup do utkání si v podstatě nizozemský celek ani nemohl přát. Už v 5. minutě se totiž ujal vedení, které pak ve zbývajícím čase udržel až do konce, a navíc svůj těsný náskok ještě navyšoval v samém závěru. Jeho soupeř naopak potvrdil, že v útoku se mu na evropské scéně jednoduše nedaří. Dosud si zapsal jedinou branku, neskóroval tak už ve svém třetím střetnutí.

Svou první větší možnost zužitkovalo AZ ku prospěchu svému. Karlsson z levé strany přetáhl svůj centr na zadní tyčku, míč propadl ke Gudmundssonovi, a protože bek Camora ke svému protivníkovi nepřistoupil včas, první změna skóre byla na světě. Ve 34. minutě se pokoušel o vyrovnání stavu Culio, neseřídil ovšem svá mířidla správně a vypálil jen mimo domácí bránu.

Jinak však byl směrem dopředu spíše aktivnější Alkmaar, jenž každopádně poměrně dlouhou dobu hledal cestu za pojištěním svého gólového odstupu od Kluže. Nejvíce favoritovi tohoto klání zatrnulo v 85. minutě, Deac trefil brankovou konstrukci. O minutu později se nicméně již prosadil úspěšně Pavlidis, který doklepl balón za brankovou čáru po přihrávce Karlssona.

Více informací k zápasu

Randers FC - FK Jablonec 2:2

04.11.2021 18:45

Góly: 46. Vito Hammershøy-Mistrati, 53. Vojtěch Kubista (vl.) - 73. Tomáš Čvančara, 83. Miloš Kratochvíl

Hráči Jablonce ve čtvrtém kole Evropské konferenční ligy remizovali na hřišti Randers 2:2, poté co dotáhli dvoubrankovou ztrátu. Severočeši zopakovali dva týdny starý výsledek z domácího utkání proti dánskému soupeři a v tabulce skupiny D zůstali druzí.

Ve druhém poločase nejprve skórovali Vito Hammershöy-Mistrati a Vojtěch Kubista do vlastní branky, poté snížil střídající Tomáš Čvančara a v 83. minutě vyrovnal Miloš Kratochvíl. V nastavení byli vyloučeni Kubista i domácí Stephen Odey. Svěřenci trenéra Petra Rady nezvítězili v osmém soutěžním utkání po sobě.

Alkmaar vede skupinu po domácím vítězství 2:0 nad Kluží s 10 body, Jablonec získal pět bodů, třetí Randers o bod méně za čtyři remízy. Kluž je poslední s jedním bodem. Příští zápas v EKL Jablonečtí sehrají za tři týdny doma proti Alkmaaru.

"Posledních třicet minut druhé půle, to byl z naší strany asi nejlepší výkon. Když nám to nelepí, ale dokážeme srovnat z 0:2, za to hráčům děkuju," citoval Radu klubový web. "Jsem rád, že žijeme a držíme druhé místo ve skupině. Hráče budu teď motivovat, aby to nepustili. Jsou tam renomované týmy. My hrajeme za český fotbal a za koeficient," doplnil třiašedesátiletý kouč.

V základní sestavě hostů nastoupil i čtyřicetiletý defenzivní záložník a kapitán Hübschman. Pozici hrotového útočníka zaujal Doležal a nejlepší týmový střelec Čvančara začal pouze na lavičce. Karetně potrestaného krajního záložníka Pilaře od začátku nahradil Malínský.

Hráči Randers poprvé zahrozili v šesté minutě. Odeyovu ránu vyrazil brankář Hanuš před sebe, dorážející Kamara sice dotlačil míč do sítě, ale gól neplatil kvůli ofsajdu. Na druhé straně Doležal z dobré pozice hlavičkoval nepřesně. Slibnou domácí šanci ve 20. minutě neproměnil Kamara, který po Tibblingově centru sám před brankou ve skluzu ideálně netrefil míč a zamířil vedle.

Dánské mužstvo mělo na konci první půle velký tlak. Vlastnímu gólu Holíka zabránil na brankové čáře hlavičkující Zelený. Poté Hanuš zneškodnil Kehindeho pokus o lob a Odey technickou střelou těsně minul branku.

Jablonečtí v úvodu druhého dějství už nápor Randers neustáli. Ve 46. minutě otevřel skóre Hammershöy-Mistrati po zpětné přihrávce Kamary. Hned za sedm minut Kehinde nacentroval do šestnáctky a Kubista si před Kamarou vstřelil hlavou vlastní gól.

"Koncentrovali jsme se i na vstup do druhého poločasu, ale běží 46. minuta a my zase dostaneme úplně zbytečnou branku. Krve by se člověk ve mně nedořezal. Chybí tam razance a důraz," upozornil Rada.

Hosté se ale oklepali a vrátili se do zápasu. Holík ještě o kousek přestřelil, ale v 73. minutě už se prosadil Čvančara hlavou po Krobově rohu. Jablonecký útočník navázal na dva góly z domácího utkání s Randers a zaznamenal osmý soutěžní zásah v sezoně, z toho třetí v EKL.

"Hráči už neměli co ztratit, šli do rizika. Zmátořili jsme se, našli jsme v sobě sílu, vybičovali jsme se. Začali jsme hrát a bylo nás plné hřiště," pochvaloval si jablonecký trenér.

Severočeši hned za deset minut vyrovnali, poté co si na Hübschmanův centr za obranu naběhl Kratochvíl a po kličce gólmanovi Carlgrenovi trefil odkrytou branku.

Krátce předtím rozhodčí Grinfeeld neodpískal penaltu za ruku domácího Marxena. "Takovouhle ruku v evropském zápase nepísknout? VAR je v ligových soutěžích, ale není v pohárech. Nevím už, kam se ten svět řítí," prohlásil Rada. "V Alkmaaru máme kopat penaltu, tady taky. Já nejsem zastáncem VAR a nikdy nebudu. Ale tohle musí rozhodčí přeci vidět. Protože jsme v Evropě zřídka, tak si někdo asi myslí, že z nás můžou dělat otloukánky? Ne," dodal kouč.

Útočník Randers Odey poté neudržel nervy a v první minutě nastavení dostal červenou kartu za úder loktem do Krobova krku. Těsně před koncem byl po druhé žluté kartě vyloučen také Kubista.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)43106:210
2.FK Jablonec (CZE)41215:55
3.Randers FC (DEN)40407:74
4.CFR Cluj (ROU)40131:51
Skupina E

Slavia Praha - Maccabi Haifa 1:0

04.11.2021 21:00

Góly: 49. Jan Kuchta

Hráči pražské Slavie ve čtvrtém z šesti utkání skupiny Evropské konferenční ligy doma porazili Maccabi Haifa 1:0. Český šampion oplatil izraelskému mistrovi prohru 0:1 z úvodního vzájemného duelu před dvěma týdny a zvýšil šance na postup do vyřazovací fáze. Zápas v Edenu rozhodl ve 49. minutě Jan Kuchta.

Slavia si v Evropské konferenční lize připsala druhou výhru, zvítězila po předchozích dvou porážkách a posunula se před Maccabi o dva body na druhé místo tabulky. Červenobílí ztrácejí čtyři body na vedoucí Feyenoord Rotterdam, který přivítají v dalším zápase. Do osmifinále nově vzniklé soutěže přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

"Kdybychom nevyhráli, asi bychom měli po postupových šancích. Bylo to důležité, abychom byli ve hře. Víme, jaký máme program. Musíme zvládnout domácí zápasy vítězně a uvidíme, jaká situace v tabulce bude na poslední utkání v Berlíně, které bude hodně těžké," řekl na tiskové konferenci trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

Ve slávistické brance znovu dostal před Kolářem přednost Mandous, který v předchozích dvou ligových duelech udržel nulu. Do pořádku se stihli dát krajní beci Bah s Oscarem, naopak na poslední chvíli vypadl Stanciu. Po zranění už začal na lavičce Holeš.

Maccabi přijelo do Prahy podpořit pár tisíc fanoušků, kteří si hned v úvodu pokazili renomé odpalováním pyrotechniky. Pražané stejně jako v prvním duelu v Haifě od začátku více drželi balon, do šancí se ale dostávali těžko. V osmé minutě hostující brankář Cohen neudržel míč, lehce postrčil Kuchtu, ale norský rozhodčí penaltu neodpískal.

"Myslím si, že to viděli všichni lidi tady na stadionu, hlavně já a celý mančaft. Byla to jasná penalta. Já bych zakončoval do prázdné brány a myslím si, že bych to trefil. Ale rozhodčí to nepísknul, v téhle soutěži není video, takže jsme hráli dál," podotkl Kuchta.

Ve 34. minutě se po centru položil do balonu Olayinka a jeho střelu "nůžkami" srazil bránící Rodríguez na roh. Hosté spoléhali na brejky a těsně před pauzou zahrozili. David ale v dobré pozici vypálil jen slabě do Mandouse.

Čtyři minuty po pauze slávisté, kteří přešli do Evropské ligy po vyřazení v kvalifikaci Ligy mistrů a Evropské ligy, otevřeli skóre. Bahovu střelu vyrazil Cohen před sebe a Kuchta doklepl míč do sítě. Hosté marně reklamovali, že se předtím Masopust dopustil útočného faulu.

"Modlil jsem se, abych to pořádně trefil a naštěstí se mi to podařilo. Bál jsem se, abych to netrefil někam do desáté řady, jak je mým zvykem. Odměnilo mě to, že jsme všichni pracovali. Zvládli jsme to," pochvaloval si Kuchta.

V 71. minutě mohli Pražané zvýšit. Olayinka ale trefil jen brankáře a dorážející Bah orazítkoval břevno. Na opačné straně vzápětí v dobré pozici mířil nad střídající Acili. Další velkou šanci neproměnil v 80. minutě střídající Krmenčík, který znovu nechal vyniknout Cohena. Domácí už to ale mrzet nemuselo, klíčovou výhru udrželi. I proto, že Haziza v nastavení z úhlu mířil jen do boční sítě.

"Nechtěli jsme se dostat do situace, že budeme výsledek jen bránit. Bohužel další gól se nám přidat nepovedlo. Takže na konci to byla naše klasika, s velkou hektikou. Nervovali jsme se až do poslední vteřiny. Vítězství je zasloužené, i když výkon nebyl bezchybný," uvedl Trpišovský.

"Jsem na naše hráče hrdý. V průběhu zápasu bylo hodně situací, které nám to ztížily. Ale dokázali jsme se s ním vypořádat a hráli jsme dobře jak v obraně, tak v útoku. Je škoda, že jsme neproměnili jednu ze tří až čtyř šancí, které jsme měli. Ale udělali jsme maximum," řekl trenér Maccabi Barak Bachar.

Více informací k zápasu

Union Berlín - Feyenoord Rotterdam 1:2

04.11.2021 21:00

Góly: 41. Christopher Trimmel - 15. Luis Sinisterra, 72. Cyriel Dessers

Tenhle zápas bude hodnotit Union jako hodně nepovedený. Rozhodující inkasovaný gól po obrovské minele brankáře Andrease Lutheho, dvě červené karty pro Christophera Trimmela, autora jedné branky, a Cedrica Teucherta, to byl sumární účet berlínského výběru v souboji s Feyenoordem, o jehož vítězství se postarali svými trefami Luis Sinisterra a Cyriel Dessers.

Byť si domácí zapsali v Konferenční lize již svou třetí prohru, pořád mají šanci kvalifikovat se do další fáze, neboť na druhou Slavii ztrácejí dvě kola před koncem tři body. Rozhodně je však potřeba neopakovat podobné vystoupení jako nyní. Hosté si naopak upevnili první místo v tabulce skupiny E a směle míří za kýženým postupem, k němuž mají nakročeno parádně.

Utkání se přitom mohlo pro Die Eisernen vyvíjet zcela jiným směrem, kdyby v 6. minutě svou možnost proměnil Becker, z blízkosti ale na brankáře Bijlowa nevyzrál. V 15. minutě naopak rotterdamský celek proměnil hned svou první větší příležitost tohoto duelu, to když po střele Linssena do tyčky dorazil balón u té druhé pohotově za brankovou čáru číhající Sinisterra.

K vyrovnání stavu došlo čtyři minuty před obrátkou. Puchacz za pokutovým územím uzmul merunu, poposunul ji směrem k Trimmelovi, jehož parádní pokus pravačkou skončil přesně u vzdálenější tyče, kam se Bijlow marně natahoval. V 57. minutě mohl dostat Feyenoord na koně Linssen, avšak Luthe vytasil úspěšný zákrok. Daleko hůře si však počínal v 72. minutě.

Při běžné rozehrávce na nerovném terénu trestuhodně podklouzl a Dessers jeho chybu tvrdě ztrestal. Union se pak na odpověď nezmohl, v závěru se navíc projevila naplno jeho frustrace. Jako první byl vyloučený po druhé žluté kartě a následné červené Trimmel poté, co vzteky mrštil míčem o zem, a hřiště opustil dříve i Teuchert po nevybíravém zákroku vůči Malaciovi.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)43107:310
2.Slavia Praha (CZE)42025:46
3.Maccabi Haifa (ISR)41121:44
4.Union Berlín (GER)41036:83
Skupina F

PAOK Soluň - FC Kodaň 1:2

04.11.2021 21:00

Góly: 7. Andrija Živković - 34. Peter Ankersen, 50. Pep Biel

Zajímavě se vyvíjí situace ve skupině F, kde se vedoucí pozice ujal Slovan Bratislava. Ten využil domácí porážky PAOKu Soluň v zápase s FC Kodaní. Řekové velmi rychle vedli zásluhou Andrije Živkoviće, nicméně dánský celek dokázal postupně výsledek otočit. Do poločasu srovnal stav Peter Ankersen a vítěznou branku měl na svědomí Pep Mas.

Bouřlivé řecké prostředí opět nezklamalo. V závěru utkání rozehrál sudí Raczkowski karetní mariáš a celkově rozdal deset karet nejrůznější barev, povětšinou tedy žluté, ale i jednu červenou. PAOK byl papírovým favoritem a této role se zhostil se vší vervou již v 8. minutě. Po standardní situaci Jasmina Kurtiće se prosadil Andrija Živković. Lepší začátek si PAOK nemohl přát. Kodaňští po inkasovaném gólu zbystřili a po půlhodině hry přispěchali s odpovědí. Diks výborně přihrál Peteru Ankersenovi a jeho střela skončila v síti. Domácí si mohli do konce poločasu vzít vedení zpátky, ale Schwabova střela se zastavila o brankovou konstrukci.

První poločas nabídl vyrovnanou partii a z kraje druhé půle vstřelila Kodaň rozhodující gól. Diks znovu v roli nahrávače a tentokrát z jeho práce těžil Pep Biel. Kodaň dokonala obrat, ale do konce zápasu zbývala stále spousta času.

PAOK si s obranou Kodaně nevěděl rady a s přibývajícím čase se u něho hromadila frustrace. O střely se často a bohužel pro domácí neúspěšně, pokoušel Jasmin Kurtić. Čtvrthodinu před koncem začal sudí Raczkowski udělovat žluté karty a závěr zápasu byl v tomto směru hodně divoký. Atmosféra začala houstnout a obě strany se do sebe "pustily". Po další rozmíšce uviděl už v nastaveném čase červenou kartu Michailidis, ale na konečný výsledek to žádný vliv nemělo.

Více informací k zápasu

Lincoln Red Imps - Slovan Bratislava 1:4

04.11.2021 18:45

Góly: 45+3. Roy Chipolina - 17. Andre Green, 25. Andre Green, 67. Aleksandar Čavrić, 71. Samuel Mráz

Lincoln Red Imps a Slovan Bratislava sehrály na podzim už čtvrtý vzájemný zápas a podle očekávání z něj vyšel znovu lépe slovenský šampion. Ten si z Gibraltaru veze vítězství 4:1, po němž se na dvě a čtvrt hodiny dokonce posouvá do čela skupiny F.

Svěřenci Vladimíra Weisse staršího měli v plánu dát rychlou branku, místo toho ale málem přišel šok. Už ve třetí minutě přiletěl do vápna centr z pravé strany a hned dvě tutovky měl zcela osamocený Kike Gómez - jeho první zakončení zneškodnil brankář Chovan, při následné dorážce pak domácí fotbalista nepochopitelně zamířil nad.

Slovan už v prvním vzájemném měření sil v rámci skupiny nepodal ideální výkon a ideální z jeho strany nebyl ani start do odvety, i tak to stačilo. Do role hlavního hrdiny se pasoval Andre Green, v 17. minutě dostal spoustu prostoru ve vápně a parádní ranou do šibenice otevřel skóre. O několik minut později pak postupoval jeden na jednoho, Roy Chipolina byl při bránění až příliš pasivní, protihráče nechal zakončit a střelu navíc nešťastně tečoval tak, že brankář Soler už neměl šanci zabránit druhé pohromě - 0:2.

Dvoubrankový náskok favorita uklidnil a také ukolébal, ke slovu se tak ještě jednou dostal Lincoln. Ve 36. minutě neuspěl Marco Rosa, radost mu překazil zásah jednoho z bránících hráčů Slovanu. Ve třetí minutě nastavení ale už hosté tolik štěstí neměli, v nepřehledné situaci v pokutovém území se nejrychleji zorientoval Roy Chipolina a snížením odčinil své počínání při druhé inkasované brance - 1:2.

Šok navíc málem přinesla 60. minutě. Lincoln měl k dispozici trestný kop, míč si do své správy vzal Liam Walker a povedenou ranou orazítkoval břevno, domácí poté nic nevytěžili ani z dorážky.

Tento moment se nakonec ukázal býti zlomovým a nešťastníkem se opět stal Chipolina, tentokráte ten s křestním jménem Joseph. V 67. minutě utekl po levé straně Jaromír Zmrhal, přihrávkou pod sebe oslovil Čavriće a jeho střelu Joseph Chipolina tečoval mimo dosah brankáře Solera, který by jinak s likvidací střely neměl velké problémy - 1:3.

Lincoln pak definitivně srazila do kolen slabší chvilka brankáře Solera, v 71. minutě si počínal hodně neohrabaně proti střele Samuela Mráze a hostující útočník stanovil konečné skóre - 1:4.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)43019:59
2.Slovan Bratislava (SVK)42118:57
3.PAOK Soluň (GRE)42116:47
4.Lincoln Red Imps (GIB)40042:110
Skupina G

Stade Rennes - NŠ Mura 1:0

04.11.2021 21:00

Góly: 76. Loïc Badé

Rennes hostilo Muru, slovinský celek dostalo pod tlak a nakonec zaznamenalo povinnou výhru. Slovinský celek ale vzdoroval a až do závěru byl ve hře o remízu, jediný gól utkání vstřelil Loïc Badé.

Francouzský klub se od úvodních minut ujal dirigentské taktovky, udával tempo a vytvářel si šance, jeho hlavním problémem ovšem byla špatná koncovka. V osmé minutě poprvé hlavičkoval Badé a Obradović předvedl vynikající zákrok, ve dvacáté minutě si poradil i s ranou Terriera.

Hra do plných vyúsťovala především v zakončení ze střední a delší vzdálenosti a na Obradoviće si nepřišli ani Santamaria nebo znovu Terrier. Rozhodující moment přišel přišel patnáct minut před koncem, Lovro Majer rozehrál trestný kop a Badého hlavička se zastavila až v síti - 1:0.

Mura se na odpor nezmohla a Rennes nemělo problémy dovést zápas do vítězného konce. Francouzský klub vede tabulku a sahá po postupu, slovinský klub prohrál i počtvrté.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - SBV Vitesse 3:2

04.11.2021 21:00

Góly: 14. Heung-min Son, 22. Lucas Moura, 28. Jacob Rasmussen (vl.) - 32. Jacob Rasmussen, 39. Matúš Bero

Antonio Conte byl jmenován novým trenérem Tottenhamu Hotspur a hodně narychlo usedl na trenérskou lavičku při zápase Konferenční ligy s Vitesse Arnhem. Premiéra to byla vydařená, Spurs zvítězili 3:2 a vrátili se na postupové příčky. V utkání padlo nejen pět branek, ale také tři červené karty.

Na Conteho premiéru byli v Londýně všichni natěšeni a italský kouč neponechal nic náhodě a do základní sestavy nasadil Harryho Kanea, Lucase Mouru nebo Huga Llorise. Kohouti začali opravdu aktivně a od první minuty začali svého soupeře jasně přehrávat. Již po 120 sekundách měl obrovskou šanci Son a sám před brankou si vylámal zuby na Schubertovi! Brankář Vitessse si připsal dobrý zákrok i po čtvrthodině hry, ale bohužel mu jeho vlastní obrana příliš nepomohla a Son po šťastném odrazu vstřelil do odkryté branky úvodní gól

Tottenham byl při chuti a pokračoval v ofenzivním snažení. Ve 22. minutě si hosté nepohlídali ofsajdovou hranici a po výborném vysunutí Kanea vstřelil druhý gól Lucas Moura. Vitesse bylo na kolotoči a hned tak z něho nesestoupili. Za dalších šest minut už zvyšoval na 3:0 Jacob Rasmussen, který si ve snaze zabránit brance vstřelil vlastní gól.

Teprve potom Tottenham sundal nohu z plynu a Vitesse se okamžitě chytilo. Tronstad vůbec poprvé výrazněji prověřil Llorise a z následného rohového kopu vstřelil gól hlavou Jacob Rasmussen. Hostující obránce tak odčinil předchozí vlastní gól. A to nebylo všechno. Nizozemcům jakoby se do žil vlila nová krev.

Zanedlouho dostal přihrávku do vápna slovenský záložník Matúš Bero a přízemní technickou střelou k tyči snížil už na rozdíl jediného gólu. První poločas nabídl v Londýně celkem pět branek, takže se diváci při Conteho premiéře rozhodně nenudili.

V tomto směru nezklamal ani druhý poločas, i když nakonec žádný gól nepadl. V 59. minutě uviděl druhou žlutou kartu Cristian Romero a Tottenham se musel o výsledek výrazně strachovat. Vitesse mělo na vyrovnání dostatek času, ale domácí se semkli a do ničeho nizozemský celek nepustili. Devět minut před koncem se navíc počet sil vyrovnal, protože druhou žlutou kartu obdržel i Danilho Doekhi.

Za další čtyři minuty se situace úplně obrátila a přesilovku hráli Spurs. Brankář Markus Schubert vyběhl za vápno, kde zahrál rukou a tak nemohlo následovat nic jiného. Tottenham v závěru utkání pojistku nepřidal, ovšem díky konečnému výsledku 3:2 ho to mrzet nemusí. Londýnský klub ještě nemá jistotu postupu, ale situaci už má ve svých rukou. Vitesse je o bod třetí a nic pro něho není ztraceno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes (FRA)43107:410
2.Tottenham Hotspur (ENG)421110:67
3.SBV Vitesse (NED)42026:56
4.NŠ Mura (SLO)40042:100
Skupina H

Omonia Nikósie - FC Basilej 1:1

04.11.2021 18:45

Góly: 16. Andronikos Kakoullis - 57. Liam Millar

Karabach si už vpodvečer zajistil jakožto historicky první klub nově vytvořené Konferenční ligy postup do jarního play-off, o pár hodin později si tutéž výsadu vysloužila ve skupině H taktéž Basilej, které stačilo uhrát na půdě Omonie alespoň remízu. Zatímco švýcarský celek bude ve zbytku hlavní fáze usilovat o první příčku v tabulce, kyperský pouze o konečnou třetí.

Hosté nevstoupili do tohoto utkání nijak povedeným způsobem a už po šestnácti minutách hry museli žít s tou skutečností, že jednoduše budou dohánět těsnou ztrátu. Jordi Gómez ze středu pole poslal dlouhou přihrávku směrem dopředu na rozběhnutého Kakoullise, ten se ve vápně zbavil kličkou stopera Cömerta, narovnal si míč na svou pravačku a poté pohotově skóroval.

Domácí vlastně po celý první poločas působili v obraně velmi solidním dojmem, svého určitě ostřílenějšího protivníka, jenž je prakticky pravidelným účastníkem hlavních částí evropských pohárů, nepouštěli s nějakou pravidelností do větších šancí. Basilej si zkrátka musela počkat na svůj úspěch až do druhého dějství. Omonia jednogólový náskok udržela jen do 57. minuty.

Už šest minut předtím mohlo být vyrovnáno, v dobré pozici se ocitl střídající Males, nicméně brankář Uzoho ještě v tomhle případě stačil zasáhnout. Jenomže příliš krátký byl na střelecký pokus z následující situace, Males tentokráte uvolnil svou kolmicí Millara, ten si na hranici pokutového území balón bleskově zpracoval a levou nohou zacílil parádně ke vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu

Kairat Almaty - Qarabağ Ağdam 1:2

04.11.2021 16:30

Góly: 68. José Kanté - 58. Ibrahima Wadji, 72. Abdellah Zoubir

Karabach se stal historicky prvním jistým účastníkem play-off nově vytvořené Konferenční ligy. V Almatech prokázal, že ve skupině H je společně s Basilejí zaslouženě ve vedení, a po své třetí výhře mohl oslavit již dvě kola před koncem kvalifikování se do jarní fáze. V dalších dvou střetnutích se porve v tabulce o první příčku, zajišťující postup rovnou do osmifinále.

O všem podstatném se rozhodlo až ve druhé půli, neboť v té první oba týmy nevyužily žádnou ze svých šancí v přesný zásah. Už ve 2. minutě selhal v koncovce Zoubir, který z blízkosti jen přestřelil domácí bránu, na druhé straně se neprosadil Kosovič, jehož hlavičku reflexivně lapil gólman Mähämmädälijev. A trestuhodně vedle jeho branky následně vypálil po zemi Kanté.

Hosté měli taktéž velké štěstí, že těsně před obrátkou Mähämmädälijev zřejmě konečky svých prstů vyrazil pokus Vágnera Lova do tyčky. Protože ázerbájdžánský celek se tak mohl ujmout vedení v 57. minutě. Ozobič uvolnil svou přihrávkou ze středu hřiště nabíhajícího si Wadjiho, ten pronikl až do vápna a z vyložené pozice si před brankářem Pokatilovem poté věděl rady.

O jedenáct minut později bylo každopádně vyrovnáno. Úctyhodný gól vsítil Kanté, který si ve vzduchu umně zpracoval pas Vorogovského, a byť se zdálo, že stoper Medina situaci dostane pod kontrolu, najednou ho reprezentant Guiney překvapil svým přesným zakončením. Jenže domácí záhy inkasovali po Zoubirově přesném lobu podruhé a manko již pak opět nedohnali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Qarabağ Ağdam (AZE)43108:310
2.FC Basilej (SUI)42208:48
3.Omonia Nikósie (CYP)40223:82
4.Kairat Almaty (KAZ)40134:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

stream Slavia někdo prosím

Reagovat
eder

Slavia? Zajímá to vůbec někoho?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele