Konferenční liga - preview 6. kola skupinové fáze

09.12.2021, 09:24
Previews
Vladimír Weiss starší (© AFP)
O postup bojují až do samého závěru oba čeští zástupci a zatímco Slavia má vše ve svých nohou, tak Jablonec musí uspět v Kluži a doufat v pomoc Alkmaaru. Do zajímavé situace se dostal Slovan, jemuž k jarní účasti ve vyřazovacích bojích nemusí stačit ani výhra v Kodani...
Skupina A
LASK Linz - HJK Helsinky  (čtvrtek 18:45)
Ve skupině A nově vzniklé Konferenční ligy je o všem důležitém rozhodnuto a v závěrečném kole si tak všechny čtyři celky budou chtít svůj závěrečný duel především užít. Mnohem spokojeněji bude vstupovat do tohoto utkání rakouský LASK Linz, který v pěti případech hned čtyřikrát zvítězil a zajistil si postup do osmifinálové fáze této soutěže, naopak finský mistr jistojistě obsadí třetí pozici a evropské poháry tak pro něj letos definitivně skončí.

Rakouský výběr v celkem "přijatelné" skupině A remizoval pouze s izraelským Maccabi po výsledku 1:1. Před čtrnácti dny dokázal zvítězit na jeho půdě nejtěsnějším poměrem 1:0 a díky pozdní trefě Saschy Horvatha si s předstihem zajistil nejlepší šestnáctku třetí nejprestižnější evropské klubové soutěže. V tuto chvíli má na kontě třináct bodů a před Maccabi si vzhledem k lepší bilanci vzájemných zápasů vytvořil nedostižný tříbodový náskok.

Domácí klub se postupně vzpamatovává také na ligové scéně, po hrůzostrašném začátku zvítězil v předchozích čtyřech střetnutích dvakrát, v generálce na tento souboj zdolal Ried po výsledku 1:0. I tak mu ale patří až hodně nelichotivé desáté místo se sedmnácti body a v nadcházejícím průběhu tak bude mít co napravovat. HJK dokázalo v základní skupině zdolat jen arménský Alashkert (4:2, 1:0), což na pokračování jednoduše stačit nemůže.

Helsinky dokázaly obhájit ve finské nejvyšší soutěži titul z roku 2020, jelikož druhé KuPS Kuopio za sebou nechaly o jediný bod a i v příští sezóně tak začnou v úvodním předkole Ligy mistrů. Svému rakouskému soupeři určitě mají co vracet, neboť hned na úvod s ním prohrály v domácím prostředí po výsledku 0:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.64 - 6.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Alashkert FC - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 18:45)
Poslední vystoupení v letošním ročníku Konferenční ligy má před sebou arménský Alashkert FC. V hlavním městě Jerevanu přivítá Maccabi Tel-Aviv, který si naopak vybojoval postup do jarní fáze. Alashkert v pěti zápasech nezískal ani bod a alespoň tohle by rád změnil.

Alashkert je v Konferenční lize "otloukánkem" a na jeho posledním místě v tabulce se už nic nezmění. Všech pět zápasů skončilo pro Arménce porážkou a neskončit s potupnou nulou na kontě bude hlavním cílem před posledním zápasem s Maccabi.

Domácí sice nepatřili mezi favority skupiny, ale v konkurenci s Helsinkami, Linzem a Maccabi se od nich očekávalo více. Na druhou stranu Alashkertu se nedaří ani v domácí lize, kde je i přes víkendovou výhru nad Noravanekm až sedmý v tabulce.

Až do minulého kola předváděl Tel-Aviv dobrou formu a s předstihem si zajistil postup do jarní části Konferenční ligy. S výjimkou dvojzápasu s rakouským Linzem si vedl suverénně a například Alashkert porazil v prvním zápase vysoko 4:1. O góly se postupně podělili Perica, Kanichowsky, Biton a Hozez.

Také Maccabi o víkendu vyhrálo a v izraelské ligové soutěži je čtvrté, s desetibodovou ztrátou na Beer-Shevu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.29 - 4.48 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.LASK Linz (AUT)54109:113
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)531113:310
3.HJK Helsinky (FIN)52035:126
4.Alashkert FC (ARM)50053:140
Skupina B
FK Partizan - Anorthosis Famagusta  (čtvrtek 18:45)
Partizanu se minulý zápas na půdě Flory vůbec nevydařil. Mohl si na estonské půdě zajistit postup do další části Konferenční ligy, jenže o tom se ve finále rozhodne až na samotný závěr hlavní fáze. Ambice srbského celku jsou jednoznačně nastavené. Pokud v Bělehradě nepadne s Anorthosisem, společně si již s jistě prvním Gentem evropské poháry zahraje taktéž na jaře.

Po čtvrtém kole se zdála býti situace ve skupině B prakticky vyřešena. Domácí totiž měli na tallinnského a kyperského protivníka k dispozici pětibodový náskok. Jenže kolo s pořadovým číslem pět najednou způsobilo docela slušnou zápletku. Partizan tak musí odrážet ataky dvou svých konkurentů, kteří se ještě matematicky stále mohou posunout alespoň na druhou příčku.

Pokud by hosté v pozici outsidera v hlavní srbské metropoli přece naplno uspěli, museli by si pak ještě počkat na výsledek souběžně hraného klání z Belgie. Radost by jim totiž v tu chvíli mohla pokazit Flora, tedy za předpokladu, že také uzme tři body. Svěřenci trenéra Temuriho Kecbaiy, podobně jako estonský klub, před dvěma týdny šokovali svou výhrou nad Gentem.

Domácí stratég Aleksandar Stanojevič si moc dobře uvědomuje, jak klíčový artikl tenhle duel představuje. Byla by pro jeho mužstvo opravdu velká škoda, kdyby zatím své slušné počínání na evropském poli dokázalo ještě zpackat: "Všichni víme, o co se bude v tomto utkání hrát. Je pro všechny zásadní z tisíců důvodů. A můžeme ho tak charakterizovat jako to nejdůležitější."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.71 - 9.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
KAA Gent - Flora Tallinn  (čtvrtek 18:45)
Flora aktuálně podstupuje bezpochyby výživný závěr roku 2021. O minulém víkendu totiž bojovala, a nutno říci, že neúspěšně, o triumf v domácí soutěži, nyní se pokusí ještě o zázrak a na půdě Gentu vydolovat postup do jarní fáze Konferenční ligy. Ani výhra z belgické půdy jí přitom nemusí stačit. Musí se spoléhat na fakt, že Partizan v souběžně hraném klání prohraje.

Pokud by navíc Anorthosis opravdu v Bělehradě zvítězil, ve finále by estonský výběr musel vykázat ještě lepší sumární skóre, než právě kyperský celek, s nímž by měl v tu chvíli shodný počet osmi bodů a s nímž disponuje stejnou vzájemnou bilancí. Nejdůležitější pro něj bude vzpamatovat se po čerstvém nezdaru v Meistriliize, v níž pro tento rok obsadil až druhé místo.

Minulou neděli podstoupila Flora přímou bitvu o první pozici se svým městským rivalem. A finální remíza znamenala, že se z prvenství radovala Levadia, jež uzmula v rámci celé sezóny o jediný bod víc. "Ten zápas rozhodlo počasí," hodnotil nepovedené vystoupení Jürgen Henn, kouč estonského vicemistra. "Podmínky byly ale pro oba stejné. Titul jsme si neprohráli teď."

Svěřenci trenéra Heina Vanhaezebroucka, daleko ostřílenější na evropské scéně než pobaltský sok, budou plnit roli favorita, byť už mají první příčku ve skupině B jistou. "Máme pár dní na vstřebání zklamání. Musíme jít dál," řekl Henn po nedělním mači. "Živíme ještě malou naději na čtvrteční překvapení, takže nemůžeme trpět dlouho. Je třeba najít sílu. A my ji najdeme."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)53115:210
2.FK Partizan (SRB)52125:37
3.Flora Tallinn (EST)51225:75
4.Anorthosis Famagusta (CYP)51225:85
Skupina C
CSKA Sofia - AS Řím  (čtvrtek 18:45)
AS Řím jede do Sofie s jasným cílem - vyhrát a spolehnout se na Zarju. Pokud by se jí povedlo neprohrát s norským lídrem skupiny, pak by se do čela skupiny dostali právě Římané. Ale domácí se nehodlají vzdát bez boje a touží po první výhře v tomto ročníku.

CSKA má za sebou hodně nepovedenou bilanci. V Konferenční lize je až na posledním místě skupiny a není se moc čemu divit. Zatím si totiž dokázala sebrat jen jeden bod a na první výhru pořád čeká. Doposud dala jen jednu branku, zatímco hned deset jich už dostala. Naposledy si s ním poradil domácí celek Bodø/Glimt snadno a s přehledem 2:0.

Zkušený bulharský trenér Stojko Mladenov, který vede CSKA, před duelem s AS prozradil: "Posledně se nám s Římany nic nedařilo a pykali jsme za každou menší chybu, které jsme se dopustili. Teď to nebude jiné, ale o to větší pozor si musíme dávat pozor. Měli jsme tam minule nějaké šance, ale moc jsme váhali a přistupovali k soupeři s příliš velkým respektem. Teď hrajeme doma a nemáme co ztratit, takže náš výkon bude určitě lepší."

Poslední vzájemný duel se CSKA opravdu vůbec nepovedl, zato Římané si ho užili měrou vrchovatou. Soupeři totiž na Olimpicu doslova vyprášili kožich pěti góly a sami mu dovolili jen jeden přesný zásah.

Jenže od těch dob se i AS změnilo a dávno nepředvádí tak suverénní výkony jako v tomhle zápase. Spíš se mu hodně nedaří a to tak, že někteří fanoušci už volají po změně trenéra. Kouč Mourinho, který do Říma přicházel s velkou pompou a aurou záruky úspěchu, se ocitá pod palbou za mnoho věcí, především ale za velmi špatnou organizaci hry a výsledky.

Jeho tým často hraje bez nápadu, bez energie a nezřídka soupeř naběhá o několik kilometrů víc než hráči Vlků. Z posledních deseti duelů vyhrálo AS jen čtyři a v lize kleslo už na pozice mimo poháry. Když k tomu připočteme výkony proti Bodø/Glimt, které se dají v pohodě skrýt do škatulky blamáž, tak Mourinhova situace opravdu není snadná.

Neulehčuje mu ji ani marodka, na níž jsou Pellegrini, Spinazzola, El Shaarawy nebo Afena Gyan. I přesto se dá očekávat, že AS nastoupí do hry s několika hráči, kteří se do sestavy moc často nedostávají.
CSKA Sofia - pravděpodobná sestava:
Busatto - Turicov, Lam, Mets, Mazikou - Geferson, Muhar - Jomov, Carey, Wildschut - Krastev
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Fuzato - Mancini, Ibañez, Kumbulla - Karsdorp, Bove, Cristante, Viña - Pérez, Zaniolo - Abraham
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.36 - 5.53 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zarja Luhansk - FK Bodø/Glimt  (čtvrtek 18:45)
Norský mistr pod vedením Kjetila Knutsena se pokusí udržet si první místo v základní skupině C Konferenční ligy. V cestě mu stojí ukrajinská Zarja Luhansk, která může na dálku pomoct italskému AS Řím, jenž na Bodø/Glimt ztrácí jediný bod.

Domácí Zarje Luhansk, která je již bez šance na postup do jarní fáze soutěže, se na domácím stadionu daří, vyhrála tam všech posledních pět utkání. Naposledy si z východní Ukrajiny body přivezl AS Řím, když zde na konci září vyhrál 3:0.

V ukrajinské nejvyšší soutěži se Zarja nachází na průběžné čtvrté příčce s tím, že na první Šachtar Doněck ztrácí po sedmnácti kolech devět bodů.

Situace jeho aktuálního norských soupeře je naprosto rozdílná, když před posledním kole Eliteserien je v čele tabulky a k titulu mu stačí bodovat proti poslednímu Mjøndalenu.

Aby si zajistil první místo i v základní skupině Konferenční ligy, musí Zarju porazit. Pokud dnes nevyhraje, musí se spolehnout na ztrátu římského AS, které hraje v souběžně hraném zápase proti CSKA Sofia.
Zarja Luhansk - pravděpodobná sestava:
Matsapura - Juninho, Imerekov, Vernydub, Favorov - Buleca, Cvek, Kabajev - Hromov, Zahidi, Sayyadmanesh
FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Chajkin - Bjørkan, Lode, Moe, Sampsted - Vetlesen, Berg, Fet - Pellegrino, Botheim, Solbakken
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.19 - 3.93 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Bodø/Glimt (NOR)532013:411
2.AS Řím (ITA)531115:910
3.Zarja Luhansk (UKR)52034:106
4.CSKA Sofia (BUL)50141:101
Skupina D
AZ Alkmaar - Randers FC  (čtvrtek 18:45)
Alkmaar si již zaručil postup do osmifinále Konferenční ligy, poslední duel skupinové fáze tak nemusí podstupovat pod zásadním tlakem, byť se rozhodně bude snažit ukázat, proč první příčku v tabulce získal právě on. Naopak pro Randers je nynější střetnutí nesmírně důležité. A dánský výběr se v něm pokusí urvat cenný rezultát pro zachování odstupu od třetího Jablonce.

Dovolit si svěřenci trenéra Thomase Thomasberga můžou i padnout, avšak pouze s dodatkem, že český klub neuspěje v souběžně hraném klání v Kluži. A nebo uhrát remízu, ale podmínky pro zajištění postupu by byly znovu stejné, museli by zkrátka věřit v nezdar Jablonce. Situaci v každém případě mají ve svých rukou. Pokud AZ porazí, do Rumunska se ohlížet nemusejí.

Pro domácí nepředstavuje tohle měření sil úplně důležitou složku této sezóny. Každopádně se na něj dost těší brankář Peter Vindahl, který v dánské nejvyšší soutěži ještě v srpnu působil, než se přesunul právě do Nizozemska. "Pořád se snažím dění v Dánsku sledovat," prozradil. "Eredivisie je jiná. Tempo je tu přece jenom vyšší a hráči jsou o něco techničtější," srovnával.

Kaaskoppen jsou aktuálně v dobré pohodě, neprohráli po poslední reprezentační přestávce ani jednou z pěti zápasů. Naopak Randers se v uplynulých dvou utkáních moc nedařilo. Svěřenci kouče Pascala Jansena jsou možná i proto pasováni do role mírného favorita. "Náš rival sice nepůsobil v poslední době nejlépe, je však schopný vyzývat kvalitní soupeře," říkal Vindahl.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal - Koopmeiners, Clasie, de Wit - Gudmundsson, Pavlidis, Aboukhlal
Randers FC - pravděpodobná sestava:
Carlgren - Kallesöe, Piesinger, Marxen, Kopplin - Tibbling, Lauenborg, Johnsen, Bundgaard - Alhaji Kamara, Egho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.66 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CFR Cluj - FK Jablonec  (čtvrtek 18:45)
Jablonec ve čtvrtek uzavře skupinu Evropské konferenční ligy v Kluži, kde zabojuje o postup do vyřazovací fáze z druhého místa. Svěřenci trenéra Petra Rady ale před šestým zápasem už nemají situaci ve svých rukou, protože z třetí pozice ztrácí bod na druhý Randers, který hraje na stadionu jistého vítěze "déčka" Alkmaaru. Oba duely začnou v 18:45.

Favorizovaný Alkmaar si díky minulé remíze 1:1 v Jablonci zajistil účast v březnovém osmifinále. Druhý tým v pořadí ve vyřazovací části o kolo dříve v únoru narazí na soupeře z třetích příček v Evropské lize. Kluž je s jedním bodem mimo hru a skončí čtvrtá ve skupině.

Jablonečtí v obou zápasech s Randers remizovali 2:2, takže v případě bodové rovnosti rivalů rozhodne o postupujícím skóre. Dánský tým devět branek vstřelil a osm obdržel, Severočeši mají vyrovnanou bilanci 6:6.

"Kdyby prohráli v Alkmaaru, možná bychom postoupili i při remíze. Na tu ale v Kluži hrát nemůžeme," řekl záložník Miloš Kratochvíl. "Škoda, že jsme doma s Randers dostali gól na konci. Ale šanci postoupit pořád máme a myslím, že docela velkou. Určitě pojedeme do Kluže s tím, že chceme postoupit," doplnil jablonecký středopolař.

Severočeši se na Kluž naladili nedělním triumfem 2:1 na hřišti Bohemians 1905, kterým přerušili sérii devíti kol bez plného bodového zisku a poskočili na 12. místo. Přitom hosté v Ďolíčku dohrávali bez vyloučených záložníků Tomáše Malínského a Václava Pilaře.

"Hráči si opravdu sáhli na dno. Jsou to pro nás zlaté tři body ze hřiště Bohemky, která je doma nepříjemná a silná. Já jsem navíc spokojený i s přístupem a morálkou hráčů," uvedl kouč Rada, jemuž v Kluži bude chybět vykartovaný obránce Jan Krob a nemocný záložník Dominik Pleštil.

Úřadující rumunští mistři už v sobotu vyhráli 1:0 na půdě Chindie Targoviste a vedou tabulku o osm bodů. Kluž v posledních šesti ligových duelech zvítězila, navíc bez inkasované branky.
CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Balgradean - Manea, Graovac, Burca, Camora - Bordeianu, Boateng, Deac - Omrani, Debeljuh, Paun.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Surzyn - Hübschman - Malínský, Houska, Kratochvíl, Pilař - Čvančara.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.45 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)53207:311
2.Randers FC (DEN)51409:87
3.FK Jablonec (CZE)51316:66
4.CFR Cluj (ROU)50142:71
Skupina E
Feyenoord Rotterdam - Maccabi Haifa  (čtvrtek 21:00)
Rotterdamský Feyenoord zatím prožívá velmi povedenou sezónu, daří se mu na domácí i evropské scéně a teď před blížící se krátkou zimní přestávkou přivítá Maccabi Haifa. Svěřenci Arneho Slota si s předstihem zajistili postup do osmifinále Konferenční ligy díky gólu Cyriela Desserse ve třetí nastavené minutě v Praze proti pražské Slavii a po remíze 2:2 před ní udrželi čtyřbodový náskok, který je v tuto chvíli již nedostižný.

Domácí celek i díky tomuto okamžiku zůstal ve skupinové fázi KL neporažený, na kontě má jedenáct bodů a ve skupině E proto obsadí jediné přímé postupové místo. S touto fází se rozloučí proti podceňovanému celku Maccabi Haifa. Izraelský klub přišel o naději na nejlepší šestnáctku minule s německým Unionem Berlín, kterému podlehl nejtěsnějším poměrem 0:1, i a když ve čtvrtek v Rotterdamu senzačně zvítězí, tak přinejlepším obsadí třetí pozici.

Feyenoord momentálně válí také v Eredivisii, jelikož neprohrál v posledních osmi ligových zápasech a z toho hned šestkrát zvítězil. Naposledy bez potíží deklasoval Fortunu Sittard (5:0), v tabulce mu proto patří druhé místo s pětatřiceti body a za vedoucím Ajaxem zaostává o jediný bod. Slot už může počítat s brankářskou jedničkou Bijlowem, který měl zhruba před čtrnácti dny pozitivní test na koronavirus.

Kvůli vyloučení v Praze nemůže nastoupit Til, na trávníku se určitě neobjeví ani íránský forvard Jahanbakhsh, jemuž není dovoleno nastoupit proti izraelskému týmu a problémy s lýtkem navíc trápí Kökçüa. Nicméně změn zřejmě bude více, jelikož Slot hodlá dát šanci i hráčům, kteří se v základní jedenáctce pravidelně neobjevují. "Uděláme několik změn, ovšem zatím nechci nic naznačovat. Jsem však přesvědčen, že i tak odvedeme dobrý výkon," uvedl domácí stratég na předzápasové tiskové konferenci.

Maccabi sice dokázalo na vlastním stadionu porazit Slavii (1:0), v dalších čtyřech duelech Konferenční ligy ale získalo jediný bod, a proto mu patří poslední čtvrté místo se čtyřmi body. Na ligové scéně se mu daří, zvítězit dokázalo třikrát za sebou a v generálce nedalo žádnou šanci týmu Hapoel Nof HG (4:0).
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Pedersen, Geertruida, Senesi, Hendriks - Aursnes, Diemers, Teixeira, Bannis - Dessers, Nelson
Maccabi Haifa - pravděpodobná sestava:
Cohen - Meir, Planič, Gershon, Goldberg, Menachem - Abo Fani, José Rodríguez, Haziza - Donyoh, David
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.03 - 5.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Union Berlín - Slavia Praha  (čtvrtek 21:00)
Hráči pražské Slavie odehrají ve čtvrtek v Berlíně proti Unionu závěrečný šestý zápas skupiny Evropské konferenční ligy, který bude přímým soubojem o postup do vyřazovací fáze. Český šampion drží ve čtyřčlenné tabulce druhé místo o bod před německým soupeřem a k účasti v jarních bojích mu stačí nerozhodný výsledek. Červenobílí však na remízu nechtějí spoléhat a pokusí se navázat na domácí vítězství 3:1 z úvodního vzájemného duelu.

"Chceme vyhrát, i když nám remíza stačí k postupu. Žádný zápas se nedá hrát na remízu, vždy hrajeme na vítězství, ale bude to hodně těžké," řekl pro klubovou televizi asistent slávistického trenéra Zdeněk Houštecký. "Hrát s někým takhle silným na remízu by pro nás asi byla smrt. Chceme dát ze sebe to nejlepší a vyhrát," uvedl bek či záložník Lukáš Masopust.

Slavia, která do skupiny Evropské konferenční ligy přešla po vypadnutí v kvalifikaci Ligy mistrů a Evropské ligy, usiluje o to, aby potřetí z posledních čtyř sezon postoupila v pohárech do jarní fáze. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského v předchozích pěti kolech soutěže dvakrát zvítězili, dvakrát prohráli a jednou remizovali.

Vítězství ve skupině už má jisté Feyenoord Rotterdam, který si zahraje osmifinále Evropské konferenční ligy. Druzí ve skupinách se ve vyřazovací fázi nově vzniklé soutěže o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

"Těšíme na velké finále. Snad to dopadne jako naposledy a získáme všechny body. Je to dobrý soupeř, dáme do toho sto procent a doufám, že vyhrajeme," řekl slávistický bek Alexander Bah, který ve čtvrtek oslaví 24. narozeniny, ale jeho start je kvůli doznívajícímu zranění nejistý.

Pražané v prvním vzájemném duelu na úvod skupiny hráli přes poločas v přesilovce a nakonec dvěma góly v závěru zvítězili. Červenobílí jdou do odvety v dobré formě, neboť vyhráli sedm z posledních osmi soutěžních duelů a pokaždé bez inkasované branky. V čele české ligy drží tříbodový náskok.

Na hřištích bundesligových soupeřů se ale slávistům nedaří. Prohráli sedm z osmi utkání na německé půdě v soutěžích UEFA a vloni na závěr skupiny Evropské ligy už s jistotou postupu utrpěli debakl 0:4 v Leverkusenu. Červenobílí navíc utrpěli porážku ve všech čtyřech venkovních zápasech této pohárové sezony.

Union, který hraje v soutěžích UEFA poprvé skupinu, se na souboj se Slavií naladil vítězstvím 2:1 nad Lipskem. Berlínský klub figuruje na šestém místě bundesligy. "Zápas s Lipskem jsme viděli, když jsme cestovali do Olomouce. Union je fyzicky hodně silný tým, běhavý, důrazný. Mají dobré brejkové situace, mají na to skvělé hráče," poznamenal Houštecký.

Union vzhledem k nedostatečnému počtu míst k sezení hraje domácí zápasy v pohárech v azylu na Olympijském stadionu, kde sídlí městský rival Hertha. Kvůli opatřením proti koronaviru bude moci být v hledišti maximálně pět tisíc diváků. "Myslím, že je to pro nás trošku výhoda," uvedl Houštecký.

Pražanům kromě řady zraněných hráčů bude chybět i elitní útočník Jan Kuchta, který si odpyká trest za tři žluté karty. Vedle Baha visí otazník také nad startem Michaela Krmenčíka, mimo hru zůstává Petr Ševčík. Naopak Ondřej Lingr bude podle trenéra Trpišovského k dispozici.

Zápas začne v Berlíně ve čtvrtek v 21:00.
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Friedrich, Knoche, Baumgartl - Ryerson, Kruse, Khedira, Haraguči, Giesselmann - Becker, Awoniyi.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Holeš - Masopust, Stanciu, Lingr, Olayinka - Schranz.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.75 - 4.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)53209:511
2.Slavia Praha (CZE)52127:67
3.Union Berlín (GER)52037:86
4.Maccabi Haifa (ISR)51131:54
Skupina F
PAOK Soluň - Lincoln Red Imps  (čtvrtek 21:00)
Řecký PAOK Soluň potřebuje v posledním zápase Konferenční ligy uhrát více bodů, než bratislavský Slovan nebo mít při rovnosti bodů lepší skóre. Nic jiného mu jarní část nově vzniklé soutěže nezajistí. Na jeho půdu zavítá Lincoln Red Imps, který dosud nezískal ani bod.

Čtvrteční utkání na Toumba Stadium v Soluni by mělo být co se výsledku týče pouze formalitou. PAOK je proti celku z Gibraltaru obrovským favoritem, nicméně ani výhra mu k postupu nemusí stačit. PAOK potřebuje mít k postupu buď větší počet bodů než Slovan Bratislava nebo lepší skóre. Vzájemné duely totiž skončily 1:1 a 0:0.

V tuto chvíli je na druhém místě Slovan, který má skóre 8:5, PAOK je třetí s bilancí 6:4. Situace ve skupině F je tak pořádně zapeklitá a v průběhu zápasů se bude proměňovat. Hrát roli bude každý vstřelený či inkasovaný gól.

Po solidním podzimu se výkony PAOKu zasekly i v domácí soutěži a o víkendu si proti Ionikosu (2:3) připsal už třetí porážku v řadě. Díky tomu se dívá vedoucímu Olympiakosu na záda s třináctibodovým mankem a to rozhodně není nic pozitivního.

Lincolnu už pochopitelně o nic nejde, rád by ale zakončil skupinovou fázi s alespoň jedním bodem. V Řecku to ale bude mít hodně náročné. Už v prvním zápase na favorita nestačil a doma s ním prohrál 0:2. Co se týče domácí soutěže, tam je Lincoln naprosto suverénní a po šesti kolech má plný počet bodů
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.03 - 22.40 - 61.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Kodaň - Slovan Bratislava  (čtvrtek 21:00)
FC Kodaň má jistý postup do vyřazovací fáze z prvního místa, o to druhé se ve skupině F na dálku poperou Slovan Bratislava s PAOKem Soluň. V tabulce je na tom lépe slovenský klub, mnohem lepší výchozí pozici má ale jeho řecký konkurent.

Slovan i PAOK posbíraly shodně osm bodů a oba jejich vzájemné zápasy skončily nerozhodně, přičemž bratislavský celek na rozdíl od svého soupeře skóroval venku. Jenomže bilance venkovních branek při bodové rovnosti nehraje roli, dalším faktorem je celkový rozdíl ve skóre. Rovněž zde má těsně navrch Slovan, jenomže do Soluně v posledním kole zavítá gibraltarský trpaslík Lincoln Red Imps a v tomto případě se tak dá očekávat vyšší výhra favorita.

Na stadionu v Kodani se očekává návštěva okolo patnácti tisíc fanoušků, setinu z nich bude tvořit skupinka z Bratislavy. "Na zápas se těšíme a věřím, že podáme výkon na hranici možností. Pak budeme mít šanci na výhru. Kodaň má spoustu zraněných, zdravotní problémy máme i my a v sestavách tak dojde ke spoustě změn. Uvidíme, kdo bude lepší," nechal se slyšet trenér Vladimír Weiss starší.

"Někdo samozřejmě bude sledovat vývoj zápasu v Soluni, já se ale pochopitelně budu soustředit jenom na utkání, které budu sledovat na vlastní oči. Jestli chceme postoupit, musíme vyhrát, veškerou energii vložíme do našeho zápasu," slíbil.

Slovan do Dánska rozhodně necestuje v kompletním složení. Doma zůstali Guram Kašia, Joeri de Kamps a Lukáš Pauschek, dlouhodobě mimo hru je dvojice Dávid Holman, Lucas Lovat.

Slovan se tradičně vyhřívá na prvním místě slovenské ligy, té dánské pak nevládne FC Kodaň. Celek z hlavního města je druhý, na vedoucí Midtjylland ztrácí dva body.

FC Kodaň má ve skupině své jisté a dvojnásobnou radost z toho má trenér Jess Thorup, který bude postrádat řadu opor. Zranění jsou Nicolai Boilesen, Peter Ankersen, Ruben Gabrielsen, Bryan Oviedo, Kevin Diks, Andri Fannar Baldursson, Valdemar Lund a Zeca, viróza skolila Rasmuse Falka Jensena a pozitivní test na covid-19 měl Kamil Wilczek.
FC Kodaň - pravděpodobná sestava:
Grabara - Bengtsson, Jelert, Khocholava, Kristiansen - Lerager, Stage - Berdghji, Biel, Boving - Wind.
Slovan Bratislava - pravděpodobná sestava:
Chovan - Medveděv, Abena, Božikov, Vernon De Marco - Uche Agbo, Kankava - Čavrić, Weiss, Zmrhal - Henty.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.92 - 4.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)540113:512
2.Slovan Bratislava (SVK)52218:58
3.PAOK Soluň (GRE)52216:48
4.Lincoln Red Imps (GIB)50052:150
Skupina G
Tottenham Hotspur - Stade Rennes  (čtvrtek 21:00)
Ani pod novým koučem zatím Tottenham nenašel výsledkovou stabilitu. "Kohouti" tak musí až do posledního dechu bojovat o přežití v evropských soutěžích. V závěrečném klání skupinové fáze vyzvou navzdory značným potížím s koronavirem Rennes, které už má naopak postup v kapse.

Antonio Conte zahájil působení na lavičce Spurs vítězstvím 3:2 v divokém zápase proti Vitesse. Právě s nizozemským protivníkem ale anglické mužstvo nadále soupeří o konečné druhé místo ve skupině G a s ním spojený postup do jarního playoff. Conteho družina totiž před dvěma týdny překvapivě podlehla slovinské Muře, čímž zadělala na drama a sama si zkomplikovala cestu za stanoveným cílem.

Při aktuální rovnosti bodů nahrává Tottenhamu do karet lepší skóre. To se však může změnit, pokud se Vitesse doma pořádně rozstřílí a Spurs se naopak budou proti Rennes směrem dopředu trápit. Především druhá možnost přitom nemusí být při pohledu na střeleckou potenci Londýňanů jen bláhovou myšlenkou.

Příprava "Kohoutů" na důležitý mač navíc neprobíhala zcela podle plánů. V londýnském klubu totiž ve větším měřítku řádí koronavirus a nákaze se údajně nevyhnulo ani několik fotbalistů."S každým dalším dnem se počet pozitivních testů zvyšuje. Všichni se trochu bojí, lidé mají rodiny. Proč bychom měli riskovat? Na tuto otázku bych rád znal odpověď," prohlásil Conte, jehož očividně rozčílilo zamítnutí žádosti o přeložení čtvrtečního duelu.

Hosté z Bretaně naopak mohou být alespoň po výsledkové stránce v klidu. V posledním skupinovém klání sice jen remizovali (byť Gaëtan Laborde nasázel hattrick, za což byl vyhlášen hráčem týdne Konferenční ligy), i plichta jim ale dopředu zajistila prvenství v "géčku". Pohodu dokazuje Rennes také ve francouzské Ligue 1. Po ospalém začátku se družina trenéra Bruna Génésia rozjela a po 17. kole okupuje druhou příčku za dominantním Paris Saint-Germain.

Rennes ukázalo Tottenhamu sílu již při prvním vzájemném utkání, jež v září skončilo remízou 2:2. Také tehdy se prosadil nejlepší střelec soutěže Laborde, který však bude v Londýně podobně jako kolega z útoku Martin Terrier zřejmě odpočívat jen na lavici náhradníků. U domácích je otázkou, kolik hráčů nakonec vypadne z plánů Conteho kvůli koronaviru. Jistá je tak pouze absence Ryana Sessegnona, jenž před dvěma týdny v Muře obdržel červenou kartu.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Gollini - Sánchez, Dier, Rodon - Tanganga, Skipp, Hojbjerg, Davies - Lucas, Kane, Son
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Gomis - Traoré, Badé, Omari, Truffert - Majer, Ugochukwu, Martin - Bourigeaud, Guirassy, Sulemana
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.67 - 3.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - NŠ Mura  (čtvrtek 21:00)
Skupina G Konferenční ligy má před závěrečným kolem nesmírně dramatickou zápletku, jelikož největší favorit Tottenham nepotvrdil úlohu jasného favorita a bude mít co dělat, aby vůbec v evropských pohárech pokračoval. V cestě mu stojí Vitesse, které stejně jako anglický gigant získalo sedm bodů a vzhledem ke shodné bilanci vzájemných zápasů bude rozhodovat o konečném druhém místě skóre, které mají momentálně lepší Spurs.

Nizozemský výběr je třetí se skóre 9:8, Tottenhamu patří druhá příčka se skóre 11:8 a před závěrečným duelem proti jistě prvnímu francouzskému Rennes tedy disponuje dvougólovým náskokem. SBV totiž ve vzájemných zápasech s londýnskými "Kohouty" nejprve zvítězilo 3:2, pak ale v odvetě prohrálo 0:1 a skóre je tedy naprosto stejné 3:3. Ve svém závěrečném vystoupení proto potřebuje zaváhání anglického klubu, nebo musí porazit slovinskou Muru více jak dvougólovým rozdílem, než by jeho úhlavní rival přehrál Rennes.

"Matematika je v tuto chvíli naprosto jasná. Tottenham je na tom lépe, proto musíme zvítězit co největším rozdílem, jelikož další ztrátu takto kvalitního soupeře jednoduše předpokládat nemůžeme. V žádném případě to nebude snadné, my se ale chceme soustředit pouze na náš výkon a po závěrečném hvizdu uvidíme, jak na to nakonec dopadne. Předskočit v tabulce Tottenham by bylo opravdu skvělé," pronesl trenér týmu z Arnhemu Thomas Letsch.

Jeho svěřenci porazili slovinské překvapení v úvodním vzájemném střetnutí po výsledku 2:0, navíc v ligové generálce na tento veledůležitý čtvrteční souboj se střelecky naladili, neboť deklasovali nováčka Cambuur vysoko v poměru 6:1. Mura v prvních čtyřech utkáních KL prohrála, avšak před čtrnácti dny naprosto šokovala právě Tottenham a zdolala ho 2:1. I tak obsadí konečné čtvrté místo, protože se třemi body na kontě ztrácí právě na Vitesse nedostižné čtyři body.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.19 - 22.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes (FRA)532010:711
2.Tottenham Hotspur (ENG)521211:87
3.SBV Vitesse (NED)52129:87
4.NŠ Mura (SLO)51044:113
Skupina H
FC Basilej - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 21:00)
Postupující jsou již známi, avšak zbývá vyřešit konečné postavení. Budou se z prvního místa ve skupině Konferenční ligy radovat hráči Basileje nebo uspěje FK Karabach? Švýcarům stačí i remíza.

Prvenství ve skupině je stejně jako v jiných klubových soutěžích důležité pro nasazení do jarní fáze a mělo by zajišťovat "schůdnější" los. Ve skupině H zůstává otázka vítěze zatím nezodpovězena, avšak jisté je, že vzejde z dvojice jistých postupujících Basileje a Karabachu. Oba celky mají po pěti odehraných kolech shodný počet bodů a velmi podobné skóre s celkovým rozdílem pěti branek. O trochu lépe (více vstřelených gólů) je na tom Basilej, které stačí v St. Jakob Parku uhrát i remízu.

Basilej získala v pěti zápasech tři výhry a dvě remízy a zatím naplno využila domácího prostředí. Porazila jak Kairat Almaty, tak i kyperskou Omonii. Stoprocentní chce zůstat i ve čtvrtečním zápase s nepříjemným Karabachem.

Švýcarský celek byl léta zvyklý hrát nejprestižnější klubovou soutěž Ligu mistrů, či alespoň Evropskou ligu. Nově utvořená Konferenční liga ale neznamená menší motivaci, spíše naopak. Basilej cítí, že by mohla patřit do okruhu favoritů na celkové vítězství. Z domácí ligy se může pyšnit slušnou formou, byť jí poslední zápas se Servette (1:1) nevyšel podle představ. S jedním zápasem k dobru ztrácí na vedoucí FC Curych čtyři body.

Karabach může být s dosavadním působením v Konferenční lize spokojen a stejně jako Basilej ještě nenašel přemožitele. Hosté v sobotu zničili pěti góly Sabah FK a upevnili si vedení v ázerbájdžánské soutěži.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.70 - 4.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Omonia Nikósie - Kairat Almaty  (čtvrtek 21:00)
Ani kyperská Omonia Nikósie, ani kazašský Kairat Almaty již nemají šanci na postup ze skupiny do jarní fáze, ale v přímém souboji se poperou o třetí místo ve skupině. Tento zápas bez výrazného favorita bude ve skupině H doprovázet souběžně hrané utkání mezi Basilejí a Karabachem.

Domácí klub z hlavního města Kypru nezažívá nejlepší sezónu. Poté, co v minulém ročníku kyperské první ligy získal titul, se nemůže spokojit s průběžným čtvrtým místem se ztrátou dvanácti bodů na první Apollon Limassol.

V základní skupině Konferenční ligy ještě nevyhrál, ale se ziskem tří bodů mají lepší výchozí pozici než jejich dnešní soupeř.

Kairat Almaty totiž mají na svém kontě pouze jediný bod za remízu právě s Omonií.

Poslední kolo kazašské nejvyšší soutěže, která je hrána systémem jaro-podzim, se odehrálo již na konci října, a tak je pro hosty dnešní utkání tím posledním soutěžním v kalendářním roce 2021. V domácí soutěži Kairat obsadil konečné třetí místo a zajistil si tak účast v předkole Konferenční ligy i pro sezónu 2022/23.
Omonia Nikósie - pravděpodobná sestava:
Uzoho - Lecjaks, Panagiotou, Lang, Psaltis - Zachariou, Charalambous, Gómez, Loizou - Kakoulis, Ďuriš
Kairat Almaty - pravděpodobná sestava:
Pokatilov - Keiler, Alip, Dugalić, Bagnack, Mikanović - Abiken, Goralski, Košovič - Kante, Love
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.38 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)532011:611
2.Qarabağ Ağdam (AZE)532010:511
3.Omonia Nikósie (CYP)50325:103
4.Kairat Almaty (KAZ)50146:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
FORZAMILAN

Daje Roma, zabojujte o první místo v Sofii

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele