Konferenční liga - preview 4. kola skupinové fáze

04.11.2021, 09:30, aktualizováno 04.11.2021, 09:30
Previews
Tottenham Hotspur Stadium (© AFP)
Čtvrté zápasy základních skupin čekají také na účastníky Konferenční ligy a rovněž zde se můžeme dočkat prvních postupujících do vyřazovací fáze. O pojistku bude usilovat belgický Gent, definitivně jasno může být ve skupinách A a H...
Skupina A
LASK Linz - Alashkert FC  (čtvrtek 18:45)
Konferenční liga může znát své první postupující a mezi nimi se v případě vítězství může ocitnout rakouský LASK Linz. Domácí tým přivítá arménského nováčka v evropských pohárech Alashkert FC a zkusí zapomenout na krizi z domácí soutěže.

První duel těchto soupeřů skončil hladkou výhrou Lince 3:0 a ani v odvetě se nečekají problémy. Rakouský klub je považován za favorita celé skupiny A a po třech kolech má k postupu nakročeno slušně. Ani jednou neprohrál a vlastně si udržuje letošní pohárovou neporazitelnost.

Pokud jde o domácí soutěž, tam se LASKu vůbec nedaří. Po třinácti kolech je úplně poslední a to nikdo z fanoušků nečekal. Paradoxně jako den a noc jsou výkony rakouského klubu, který má z minulosti bohaté zkušenosti s evropskými poháry. Neprocitl ani o víkendu ve šlágru kola s Rapidem Vídeň, který skončil porážkou Lince 2:3.

Alashkert FC na svůj premiérový bod v Konferenční lize stále čeká. Ve všech třech zápasech byl zatím za otloukánka a pokud se to v Rakousku změní, bude to považováno za malý zázrak. Alashkertu se totiž nedaří ani v Evropě, ani doma. Po deseti odehraných zápasech je arménský celek až sedmý (z devíti) a jakési pomyslné světýlko na konci tunelu spatřil ve vyhraném víkendovém utkání nad FK Van 4:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.04 - 19.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maccabi Tel-Aviv - HJK Helsinky  (čtvrtek 18:45)
Maccabi Tel-Aviv má na dosah postup do vyřazovací fáze Konferenční ligy a zajistit si ho může ve čtvrtek večer. Izraelský klub bude doma hostit HJK Helsinky.

Domácí podobně jako LASK Linz posbírali sedm bodů a už po čtyřech kolech mohou mít tyto kluby jisté pohárové jaro. Finský celek má body tři, na chvostu tabulky je při své premiéře ve skupinách evropských pohárů arménský Alashkert.

V Konferenční lize to domácím šlape, na domácí scéně je ovšem situace hodně neuspokojivá a světlým bodem je alespoň triumf nad Ironi Kiryat Shmona. Jednalo se o teprve třetí vítězství Maccabi v sezoně, v tabulce mu patří až osmé místo.

V Helsinkách naopak mohou být s ligovým vystoupením spokojeni. Na severu Evropy se o víkendu odehrálo poslední kolo a HJK uhrál remízu 1:1 na půdě KuPS Kuopio, která mu zaručila obhajobu mistrovského titulu.

V sestavě domácích se neobjeví zranění Avi Rikan a Maor Kandil, na opačné straně barikády zůstal doma Jakob Tannander.
Maccabi Tel-Aviv - pravděpodobná sestava:
Daniel Peretz - André Geraldes, Shahar Piven, Luis Hernández, Enric Saborit - Eyal Golasa, Dan Glazer, Dan Biton - Brandley Kuwas, Stipe Perica, Gavriel Kanichowsky.
HJK Helsinky - pravděpodobná sestava:
Hugo Keto - Janne Saksela, Miro Tenho, Daniel O'Shaughnessy, Valtteri Moren - Santeri Väänänen, Jair - Riku Riski, Filip Valencic, David Browne - Roope Riski.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.31 - 10.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Maccabi Tel-Aviv (ISR)321010:27
2.LASK Linz (AUT)32106:17
3.HJK Helsinky (FIN)31024:93
4.Alashkert FC (ARM)30033:110
Skupina B
Flora Tallinn - Anorthosis Famagusta  (čtvrtek 16:30)
Poslední šanci dostanou ve čtvrtek Flora Tallinn a Anorthosis Famagusta. Oba kluby zatím vybojovaly jenom jeden bod a v případě remízy mohou definitivně přijít o naději na postup, výhodu domácího prostředí bude tentokráte mít estonský celek.

Před dvěma týdny se tyto týmy potkaly vůbec poprvé v historii a byla z toho remíza 2:2. V konkurenci bělehradského Partizanu a belgického Gentu to pro oba znamenalo další snížení šancí na postup, Flora i Anorthosis totiž na úvod skupiny dvakrát prohrály.

Flora se stále pere o estonský titul a zatím zaostává za městským konkurentem Levadií. Anorthosis je na tom hůře, ze sedmi zápasů vytěžil jen devět bodů a je až osmý.

Výhodou domácích je vyprázdněná marodka, zdravotní problémy nemá žádný z jejich fotbalistů a k dispozici bude i autor 22 letošních branek Rauno Sappinen. V hostující sestavě by neměl chybět Josef Hušbauer, vinou zranění jsou mimo hru Kyle Lafferty a Azer Busuladzic a z osobních důvodů byl z nominace vyřazen Giorgi Loria.
Flora Tallinn - pravděpodobná sestava:
Matvei Igonen - Michael Lilander, Märten Kuusk, Henrik Pürg, Ken Kallaste - Markus Poom, Markus Soomets - Sergei Zenjov, Konstantin Vassiljev, Henrik Ojamaa - Rauno Sappinen.
Anorthosis Famagusta - pravděpodobná sestava:
Assaf Tsur - Hovhannes Hambardzumyan, Spyros Risvanis, Paulus Arajuuri, Anderson Correia - Josef Hušbauer, Kostakis Artymatas - Dimitrios Christofi, Andreas Avraam, Lazaros Christodoulopoulos - Nika Kacharava.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.50 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
KAA Gent - FK Partizan  (čtvrtek 18:45)
Ve skupině B Konferenční ligy vypadají karty být jasně rozdanými. Na chvostu skončí Flora a Anorthosis, o první dvě místa si to rozdají Gent a Partizan, které nyní čeká druhý duel o čelo během dvou týdnů.

V úvodním vzájemném duelu slavil v Bělehradu Gent, o jehož těsném vítězství 1:0 rozhodl po necelé hodině hry Kums. Díky tomu má belgické mužstvo plný počet bodů a nulu v kolonce inkasovaných gólů, Partizan naopak o obě tyto výsady přišel. Na druhé příčce však má stále bezpečný náskok, Flora i Anorthosis se totiž krčí s pouhým bodem.

Gentu se v lize nedaří, patří mu až desáté místo a o víkendu navíc podlehl překvapivému lídrovi tabulky v podobě Royale Union. Po Vanzeirově trefě měl příležitost ke srovnání, Odjidja-Ofoe ale zahodil penaltu, ze stejné standardky pak na konečných 0:2 zvýšil Teuma. Týmu tak skončila čtyři zápasy trvající šňůra úspěchu s celkovým skóre 10:0.

Partizan je naopak v rámci srbské ligy naprosto dominantní a během patnácti zápasů ztratil jen jednou při remíze. Navíc vsítil hned čtyřiačtyřicet branek, zatímco inkasoval pouhých pět. V neděli se na tento důležitý evropský duel naladil na jedničku, už během první půle proti Čukarički rozhodl o vítězství 2:0, konkrétně se prosadili Vujačić a Živković.

Zápas na KAA Gent Stadium začne ve čtvrtek v 18.45, delegována na něj byla čtveřice anglických sudích. Tím hlavním je Chris Kavanagh, jeho asistenty Daniela Cooka a Harryho Lennarda doplní ještě Robert Jones.
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Bolat - Okumu, Ngadeu-Ngadjui, Hanche-Olsen - Fortuna, Kums, De Sart, Samoise - Bezus - Tissoudali, Depoitre
FK Partizan - pravděpodobná sestava:
Popovic - Miljkovic, Miletic, Vujacic, Zivkovic - Jojic, Zdjelar - Menig, Natcho, Markovic - Gomes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.47 - 4.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)33004:09
2.FK Partizan (SRB)32014:16
3.Flora Tallinn (EST)30122:51
4.Anorthosis Famagusta (CYP)30122:61
Skupina C
Zarja Luhansk - CSKA Sofia  (čtvrtek 18:45)
Poslední sbohem postupovým nadějím může ve čtvrtek dát CSKA Sofia, pokud nedokáže poradit Zarju. V takovém případě by se jim vedoucí duo AS Řím, Bodø/Glimt už výrazně vzdálilo.

První vzájemný zápas těchto dvou celků před dvěma týdny rozhodla trefa hostujícího Sayyadmaneshe, díky níž ukrajinský celek zvítězil těsně 1:0 a prvními body v Konferenční lize se dostal před soupeře, jenž si zatím připsal jen remízu. Naopak AS Řím už má bodů šest a Bodø/Glimt dokonce sedm, nyní tak pro soupeře ze Záporoží nastává poslední šance na udržení reálných postupových nadějí.

Zarja si v lize vede obstojně a aktuálně zaostává pouze za duem velkoklubů Dynama Kyjev a Šachtaru. O víkendu si připsala jednoznačné vítězství. Na hřišti Metalistu sice prohrávala, nicméně pak po dvou trefách vstřelili Sayyadmanesh s Gladkým a další góly přidali Owusu a Alibekov, díky nimž konečný stav zněl 6:1.

Byť na první pohled je CSKA Sofia přímo jen těsně před ostatními mužstvy od třetího místa níže, je ve skutečnosti její druhá pozice pevná, neboť má oproti ostatním tři zápasy k dobru. Musí s nimi však naložit lépe než s nedělním domácím duelem proti Lokomotivu Plovdiv, ve kterém prohrála 1:3. Hattrickem ji sestřelil Minchev, Bai v závěru jen kosmeticky upravil skóre.
Zarja Luhansk - pravděpodobná sestava:
Matsapura - Favorov, Imerekov, Vernydub, Juninho - Nagnoynyi, Alibekov, Gromov - Zahedi, Gladkyi, Sayyadmanesh
CSKA Sofia - pravděpodobná sestava:
Busatto - Turitsov, Mattheij, Lam, Mets - Muhar, Youga - Yomov, Carey, Wildschut - Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.38 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - FK Bodø/Glimt  (čtvrtek 21:00)
Šest ku jedné. Nejhorší debakl, jaký kdy trenér José Mourinho ve své kariéře utrpěl. Po pořádné facce, kterou mu doma uštědřilo severské Bodø/Glimt, se AS Řím zkusí vzpamatovat a svému soupeři ukázat, že tohle byla jen jedna chyba, která se už nebude opakovat.

Asi málokdo čekal, že po třech odehraných kolech Konferenční ligy se na čele skupiny C bude vyhřívat norský tým Bodø/Glimt. Ten sice už vychoval několik talentů, z nichž řada jich pobíhá po Evropě, ale když má ve skupině AS Řím nebo ambiciózní Zarju Luhaňsk, tak prvenství ve skupině byl spíš sen několika fanoušků.

Přesto je to pravda, norský celek totiž vyprášil kožich slavnému italskému týmu a potěšil své fanoušky něčím, na co dlouho nezapomenou. Římané minule přijeli do Norska s béčkovou sestavou, jenže domácí byli nad jejich síly. Zesměšnili tragickou obranu AS šesti góly a postarali se o největší překvapení dosavadního průběhu Konferenční ligy. Tentokrát jedou na Olimpico, aby tuhle senzaci zopakovali.

Římané rozhodně nejsou v kdovíjak dobré formě. Naposledy nestačili na AC Milán a ve šlágru s ním prohráli těsně 1:2. Římská generalita sice žehrala na špatné výroky sudího Marescy a mluvila o tom, že AS sudí dlouhodobě poškozují, ale platné jí to k ničemu nebylo. I přesto se tým trenéra Mourinha stále drží na čtvrté příčce.

Tentokrát asi portugalský stratég nenasadí béčka, ale bez několika hráčů se bude muset obejít. Kromě Spinazzoly se Smallingem se jedná především o zraněného kapitána Pellegriniho. Hostům kromě Patricka Berga nebude scházet žádný další hráč.

Trenér Kjetil Knutsen bude sázet na stejné hráče jako v prvním vzájemném klání. Proč by taky měnil osvědčenou sestavu? Zvlášť, když se jeho týmu nebývale daří. Pokud vezmeme v úvahu všechny soutěže, tak tým Bodø/Glimt neprohrál už dlouhých 18 utkání! Po Molde si minule v lize poradil i s Sandefjordem a v tabulce si upevnil první příčku s mohutným náskokem sedmi bodů právě na druhé Molde.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Patrício - Karsdorp, Kumbulla, Ibañez, Calafiori - Cristante, Veretout - Pérez, Mchitarjan, El Shaarawy - Abraham
FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Haikin - Sampsted, Moe, Lode, Bjorkan - Vetlesen, Hagen, Konradsen - Solbakken, Botheim, Pellegrino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.05 - 10.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Bodø/Glimt (NOR)32109:27
2.AS Řím (ITA)32019:76
3.Zarja Luhansk (UKR)31022:63
4.CSKA Sofia (BUL)30121:61
Skupina D
AZ Alkmaar - CFR Cluj  (čtvrtek 18:45)
Alkmaar je na opravdu velmi dobré cestě dostat se v Konferenční lize do další fáze. Na své konto urval již sedm bodů, okupuje první příčku v tabulce a hodlá podniknout další důležitý krok v boji o play-off proti Kluži. Ta je zatím usazená na dně průběžného pořadí a potřebuje nutně zabrat, jestli se chce účastnit evropských pohárů také během jarní části tohoto ročníku.

Před dvěma týdny nizozemský výběr slavil v Rumunsku finální výhru. Že by ovšem svým výkonem nadchl, to se říci rozhodně nedá. "Ten zápas pro nás nebyl vůbec snadný," vracel se k němu domácí obránce Owen Wijndal. "Určitě raději vyhráváme hezčím způsobem. Takový je vždy náš cíl. Pokud se ale takto prezentovat nemůžeme, klíčový je pak pouze zisk tří bodů."

Domácí jsou v posledních týdnech v opravdu dobrém rozpoložení, a i proto budou pasováni do role favorita v tomto mači. Napříč domácí a evropskou scénou zvítězili šestkrát ze sedmi případů, neúspěch zaznamenali jen v Eredivisie v Groningenu. "V Kluži jsme začali dobře. A poté jsme vypadli z tempa. Bylo nicméně zásadní, že jsme nakonec slavili," dodával Wijndal.

Hosté se přece po nezdaru s Alkmaarem oklepali a v Casa Lize 1 se radovali ze dvou skalpů, od Sepsi a Voluntari navíc neinkasovali jediný gól. Zatímco na tomto poli si vedou v podstatě suverénně, na tom evropském o dost hůře. Uzmuli pouze bod, skórovali jednou. "Nyní nám vítězství ještě stačit k postupu nemusí. Míníme každopádně vyhrát každý duel," řekl Wijndal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.26 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Randers FC - FK Jablonec  (čtvrtek 18:45)
Jablonečtí se ve čtvrtečním čtvrtém kole Evropské konferenční ligy představí na hřišti dánského týmu Randers, s nímž doma remizovali 2:2. Svěřenci trenéra Petra Rady čekají na vítězství už sedm soutěžních zápasů, ve skupině D drží druhé místo se čtyřmi body. Utkání začne v 18:45, hlavním rozhodčím bude Izraelec Orel Grinfeeld.

Jablonečtí v předminulém týdnu s Randers neudrželi vedení 2:1, které jim zařídil dvěma góly Tomáš Čvančara. Hosté vyrovnali proměněnou penaltou z poslední minuty. Tabulku vede Alkmaar se sedmi body, dánské mužstvo je třetí se třemi body za remízy, Kluži patří poslední místo s jedním bodem.

"Se všemi soupeři jsme odehráli otevřenou partii a ani jednou nebyli horší. Hráli jsme svoji hru, ukázali kvalitu a věřím, že šanci na postup máme. Myslím, že jsme všechny překvapili našimi výkony," řekl Čvančara na tiskové konferenci. "Randers je asi náš největší soupeř v boji o druhé místo," přidal jednadvacetiletý útočník.

Severočeši v nedělní ligové generálce doma ztratili náskok i s Pardubicemi, remizovali 1:1 a jsou až na 13. místě tabulky. Poslední soutěžní výhru Jablonečtí zaznamenali 22. září, kdy v domácím poháru zdolali třetiligové Přepeře 1:0.

"Na tréninku to vypadá, že to je slušné, ale přijde zápas a nic. V takovéto situaci jsme prvně. Hráči musí být silní a dostat se z toho," upozornil kouč Rada, kterému ve čtvrtek bude v Dánsku chybět karetně potrestaný záložník Václav Pilař.

Na Evropskou konferenční ligu se dobře nenaladil ani Randers. Výběr kouče Thomase Thomasberga v neděli na svém stadionu podlehl 1:3 Midtjyllandu, prohrál po šesti soutěžních zápasech a v dánské lize je čtvrtý.
Randers FC - pravděpodobná sestava:
Carlgren - Kopplin, Piesinger, Marxen, O. Bundgaard - Kehinde, Hammershöy-Mistrati, Johnsen, Tibbling - Odey, Brock-Madsen.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Pleštil, Považanec, Kratochvíl, Malínský - Čvančara, Doležal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.84 - 4.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)32104:27
2.FK Jablonec (CZE)31113:34
3.Randers FC (DEN)30305:53
4.CFR Cluj (ROU)30121:31
Skupina E
Slavia Praha - Maccabi Haifa  (čtvrtek 21:00)
Slávisty čeká ve čtvrtek proti Maccabi Haifa čtvrtý z šesti zápasů skupiny Evropské konferenční ligy, který může být klíčový v boji o postup. Český šampion před dvěma týdny v úvodním vzájemném duelu prohrál na hřišti izraelského mistra 0:1 a nyní mu potřebuje porážku oplatit. Utkání v Edenu má výkop ve 21:00.

Slávisté na úvod skupiny doma porazili Union Berlín 3:1, ale poté prohráli v Rotterdamu s Feyenoordem a v Haifě. Červenobílí v tabulce klesli na třetí místo, na vedoucí Feyenoord ztrácejí čtyři body a na Maccabi jeden. Do osmifinále nově vzniklé Evropské konferenční ligy přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

"Je potřeba zvládnout tenhle zápas a nekoukat, kdo je druhý, třetí nebo čtvrtý, kolik zápasů zbývá. Potřebujeme to brát jako samostatný zápas, takže ho potřebujeme vyhrát. Je to domácí utkání, musíme jej zvládnout," řekl pro klubovou televizi slávistický trenér Jindřich Trpišovský, jehož svěřenci přešli do Evropské konferenční ligy poté, co v létě neuspěli v kvalifikaci Ligy mistrů ani Evropské ligy.

Pražané před 14 dny v Izraeli sice měli více střel a šancí, gólově se ale prosadil pouze úřadující izraelský mistr, který na jaře po 10 letech vyhrál domácí ligu. "Myslím si, že to bude trošku jiný zápas než u nich. Vždy se to odvíjí od efektivity, gólů a celkově formy. Vytvořili jsme si tam dost šancí, a buď jsme je neproměnili, nebo nás vychytal gólman. Je potřeba zlepšit spoustu věcí, nepouštět soupeře do šancí, do kterých jsme ho pustili svými chybami," poznamenal Trpišovský, jehož svěřenci v minulé sezoně došli až do čtvrtfinále Evropské ligy.

"V Haifě to nebyl vůbec dobrý zápas, hráli jsme špatně. Měli jsme nějaké šance, které jsme nevyužili, dostali jsme gól a prohráli jsme. Víme, co tam bylo špatně, udělali jsme si analýzy. Takže musíme zlepšit nějaké situace a hlavně vyhrát," doplnil slávistický křídelní hráč Srdjan Plavšić.

Pražané se na utkání naladili nedělní výhrou 2:0 v ligovém šlágru nad Plzní, po které se přiblížili k Západočechům coby vedoucímu týmu tabulky na jediný bod. Slávisté podruhé za sebou neinkasovali a prohráli jediný z posledních pěti soutěžních duelů. Maccabi o víkendu remizovalo na půdě Ašdodu 2:2.

"Myslím, že je důležité, že jsme teď dva zápasy nedostali gól a máme čisté konto. Myslím, že i domácí atmosféra bude hodně důležitá, pomůže nám a ve čtvrtek vyhrajeme," věřil Plavšić, jehož start je kvůli drobným zdravotním potížím nejistý.

Podobně jsou na tom obránci Alexander Bah a Oscar Dorley, k dispozici by už mohl být uzdravený defenzivní univerzál Tomáš Holeš. Naopak Slavii stále scházejí dlouhodobí marodi kapitán Jan Bořil, David Hovorka, Lukáš Provod či Ondřej Kúdela.

Maccabi o víkendu remizovalo na půdě Ašdodu 2:2 a v izraelské lize je třetí. "Poslední zápas nám moc nevyšel, ale před 14 dny to bylo velké vítězství. Uděláme vše pro to, abychom na to navázali. Nálada je skvělá. Prošli jsme si město, viděli jsme i fanoušky, máme se na co těšit," řekl na on-line tiskové konferenci trenér Maccabi Barak Bachar.

"Samozřejmě víme, že Slavia bude na domácí půdě a je hodně orientovaná na domácí publikum. Chápeme, že pro Slavii je to možná poslední příležitost ještě zabojovat o postup. Je to pro nás velká výzva, budeme se snažit hrát útočně," dodal dvaačtyřicetiletý kouč.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Kačaraba, Ousou, Masopust - Samek, Ševčík - Ekpai, Stanciu, Olayinka - Kuchta.
Maccabi Haifa - pravděpodobná sestava:
Cohen - Meir, Planič, Goldberg, Menachem - Mohamed, Rodríguez, Chery - Acili, Donyoh, Haziza.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.24 - 7.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Union Berlín - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 21:00)
Feyenoord je doposud ve skupině E v rámci Konferenční ligy vůbec tím nejlepším. Po třech odehraných kolech jako jediný neprožil pocit porážky, a jestli se mu teď zdaří skolit Union, o kvalifikaci do play-off této soutěže ho stěží někdo připraví. Hosté jsou až na posledním místě průběžného pořadí, případný další bodový nezdar by pro ně mohl mít velmi neblahé následky.

Před dvěma týdny rotterdamský výběr vlastně zaslouženě zvítězil. Neměl přitom před tímto kláním vyloženě dobrou formu, v Eredivisie padl na půdě Vitesse a následně pouze remizoval doma s Waalwijkem. Jenže skalp berlínského soupeře ho evidentně nakopl. A v dalších dvou zápasech také slavil výhru, naposledy minulou neděli, a to v městském derby na půdě Sparty.

V současné chvíli dělí oba celky čtyři body. Union tak nemůže svého protivníka předskočit ani v případě, kdyby nad ním naplno uspěl. "Urvat všechny body v Berlíně je pro nás vážně velkou výzvou. V minulosti se totiž mockrát nestávalo, že by si Feyenoord venku takto vedl," uvedl hostující lodivod Arne Slot. "Ale můžu vám vzkázat, že si tam jedeme pro vítězství."

Domácí zaznamenali už dvě prohry, včetně té jedné na stadionu pražské Slavie. Když před vlastními fanoušky přivítali na konci září klub z Haify, neměli větší potíže s jeho překonáním. "My si nesmíme dovolit neproměňovat šance," vzýval své svěřence Slot. "Můžeme prožít v podstatě stejný průběh jako proti Spartě. Jestli budeme na koni, je zapotřebí dobře bránit."

Die Eisernen nevyšla generálka na tenhle mač povedeným způsobem. Prakticky vždy urputný tým kouče Urse Fischera zkrátka nedokázal zastavit mnichovský Bayern, od něhož inkasoval pět branek. "Musíme být efektivní," hodnotil bundesligový duel domácí lodivod. "Nikdy totiž nevíte, kolik gólů obdržíte. Vytvořili jsme si totiž docela dost možností, jen je nezužitkovali."

V uplynulých osmi utkáních napříč všemi soutěžemi Union vyhrál hned pětkrát. Stejný počin by si měl zapsat také nyní, pokud chce reálně usilovat o přezimování v evropských pohárech. Remíza jeho situaci moc nezlepší. "Kompaktnost a organizovanost je naší výsadou. Je třeba být takový po celou dobu a ne pouze někdy. Teprve v tu chvíli získáváte míč," dodal Fischer.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.67 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)32105:27
2.Maccabi Haifa (ISR)31111:34
3.Slavia Praha (CZE)31024:43
4.Union Berlín (GER)31025:63
Skupina F
Lincoln Red Imps - Slovan Bratislava  (čtvrtek 18:45)
Už počtvrté na sebe v průběhu podzimu narazí Lincoln Red Imps a Slovan Bratislava. Slovenský klub má zatím podle očekávání navrch a favoritem bude i ve čtvrtek, případná ztráta by znamenala velkou komplikaci v boji o postup.

Oba týmy se potkaly už v kvalifikaci o Evropskou ligu a do dalšího kola postoupil Slovan, i když domácí remízu 1:1 si za rámeček určitě nedal. Ideální z jeho pohledu nebyl ani dva týdny starý výkon, na triumf 2:0 to ale stačilo a gólově se o to zasloužili Andre Green a Ezekiel Henty.

"Chceme zůstat ve hře o postup. Toužíme po něm a uděláme maximum pro to, abychom přání proměnili ve skutečnost," slíbil Aleksandar Čavrič.

"V takových zápasech platí, že čím déle čekáte na první gól, tím to máte složitější. I v domácím zápase jsme to viděli, Lincoln si vytvořil dvě šance a kdyby je proměnil, mohlo být všechno jinak. Máme to v čerstvé paměti, k dalšímu utkání musíme nastoupit maximálně zodpovědně," uvědomuje si.

Slovan začal skupinu překvapivou remízou na půdě PAOKu Soluň a následně doma padl s FC Kodaň. Opět naopak dominuje na slovenské scéně, tři body bral pětkrát za sebou a vede tabulku před Spartakem Trnava.

Hostující kouč Vladimír Weiss starší bude postrádat hned několik hráčů. K dispozici nejsou Alen Mustafić, Lukáš Pauschek a Richard Križan.

Domácí jsou kompletní a pokusí se přenést si do utkání pohodu z gibraltarské ligy. Zde zatím vyhráli všechna tři utkání při skóre 11:2.
Lincoln Red Imps - pravděpodobná sestava:
Dayle Coleing - Jack Sergeant, Roy Chipolina, Bernardo Lopes, Jesus Toscano - Marco Rosa, Graeme Torrilla; Fernando Carralero, Liam Walker, Ethan Britto - Kike Gomez.
Slovan Bratislava - pravděpodobná sestava:
Adrian Chovan - Jurij Medvedev, Guram Kashia, Vasil Bozhikov - Jaromír Zmrhal, Aleksandar Cavric, Uche Agbo, Jaba Kankava, Andre Green - Samuel Mráz, Ezekiel Henty.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.96 - 4.33 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PAOK Soluň - FC Kodaň  (čtvrtek 21:00)
Na Toumba Stadium v Soluni se představí FC Kodaň, která se pokusí napravit porážku z prvního vzájemného utkání z Parkenu. Řekové brali všechny body díky gólům Sidcleye a Živkoviće. Minimálně bod by potřebovali i doma, protože ze třetí přičky se na postup tlačí i Slovan Bratislava.

Jinými slovy situace se ve skupině F zamotává a jasněji může být po čtvrtečních zápasech. PAOK Soluň je zatím na prvním místě o bod před Kodaní.

Pro PAOK je to zatím výborná sezona a klidně by mohla být ještě lepší. Není to tak dávno, co v hlavním šlágru řecké ligy podlehl nenáviděnému Olympiakosu a i díky tomu je v ligové tabulce až na třetím místě. Jinak se dá PAOKu jen stěží něco vyčítat. Sedm bodů po třech zápasech Konferenční ligy je solidním ziskem a v Soluni dodnes mrzí trochu zbytečná ztráta se Slovanem Bratislava (1:1).

FC Kodaň je tradičním zástupcem dánského fotbalu v evropských pohárech, ale tentokrát se musela spokojit "jen" s účastí v Konferenční lize. Zde je jednoznačnou ambicí postoupit a dokráčet co nejdál. Navzdory jedné porážce má skupinu rozehranou dobře, ovšem případný další neúspěch by mohl znamenat pád na nepostupové třetí místo.

PAOK se s Kodaní v evropských pohárech nepotkával. Teprve v této sezoně došlo na první měření sil a to skončilo již zmiňovanou výhrou Řeků. Na odvetu se FC Kodaň naladila bez problémovou výhrou nad Vejle 3:0, když se postupně trefili Stage, Haraldsson a Wind.

Vedle úspěchu v Konferenční lize chtějí v Kodani usednout i na domácí trůn. V minulém ročníku se z titulu radoval městský rival Brøndby a to po šestnácti letech!
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.48 - 3.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PAOK Soluň (GRE)32105:27
2.FC Kodaň (DEN)32017:46
3.Slovan Bratislava (SVK)31114:44
4.Lincoln Red Imps (GIB)30031:70
Skupina G
Stade Rennes - NŠ Mura  (čtvrtek 21:00)
Poněkud rozpačitě si vedli fotbalisté Rennes zhruba do půlky září. Nicméně od té doby, co ve francouzské nejvyšší soutěži deklasovali šesti góly Clermont, se najednou začali dostávat do optimální pohody. Velmi neradi by si v nynějším případě komplikovali situaci v Konferenční lize, kde mají partii rozehranou velmi dobře, neboť na jejich půdu zavítá zatím poslední Mura.

Svěřenci trenéra Anteho Šimundžy nemají na svém kontě ani bod, ba co hůře pro ně, nedaří se jim též na domácí scéně. Od té doby, co před dvěma týdny padli s Rennes v Mariboru, urvali ve dvou zápasech v rámci PrveLigy Telemach jenom jeden bod a vypadli také ze Slovinského poháru. Klub z Murské Soboty jednoduše není v nejlepším rozmaru postarat se teď o senzaci.

Je každopádně potřeba říci, že doma proti SRFC působil v mnoha případech sympaticky. A o něco podobného se bude pokoušet naprostý nováček hlavní fáze evropských pohárů i v tomto případě. Domácí jsou pasováni do role favorita, navíc rozhodně míní udělat další zásadní krok k postupu do play-off, a neztrácet tak své současné výsostné postavení v tabulce skupiny G.

Naposledy se Rennes představilo v Ligue 1 na hřišti Troyes, kde nakonec po remíze skončila jeho úctyhodná série pěti výher za sebou. Celkově napříč všemi soutěžemi už osmkrát v řadě neprohrálo. "Jsme rádi, že alespoň tahle šňůra pokračuje," těšilo bretaňského stratéga Bruna Génésia. "Jednoduše se musíme smířit s faktem, že někdy vyhrát prostě nemůžete," dodával.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 9.92 - 26.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - SBV Vitesse  (čtvrtek 21:00)
Jeden z největších favoritů na vítězství v Konferenční lize Tottenham Hotspur musí zabrat. Londýnský celek uhrál ve třech zápasech jen čtyři body a ve skupině mu patří až nepostupové třetí místo. A nepostoupit až ze třetí evropské klubové soutěže by byl velký propadák. Spurs po víkendu propustili manažera Nuna Espírita Santa a na lavičku usedl charismatický Ital Antonio Conte, jenž si odbude premiéru ve čtvrtek proti Vitesse Arnhem.

Počínání Tottenhamu je prozatím velkým zklamáním a platí to jak na evropské scéně, tak i v Premier League. Po slibném začátku se mu přestalo dařit a po víkendové blamáži s Manchesterem United byl propuštěn manažer Nuno Espírito Santo. Vybrat jeho nástupce netrvalo dlouho a osloven byl Antonio Conte. Muž, který už Premier League vyhrál s jiným londýnským klubem Chelsea.

Conte povede Tottenham narychlo už v zápase s Vitesse a potřebuje ho zvládnout. Konferenční liga sice není pro Spurs tou hlavní prioritou, ale nepostoupit ze skupiny by bylo ryzí ostudou. "V této soutěži máme velké ambice, ale v tabulce na tom nejsme dobře. Tento zápas musíme vyhrát. Ve skupinové fázi zbývají ještě tři utkání a my chceme skončit na prvním místě a postoupit," prohlásil na oficiálních stránkách klubu brankář Hugo Lloris.

Vitesse ukázalo v prvním zápase v Holandsku, že je schopné Tottenham nejen potrápit, ale i porazit. V Londýně to asi bude jiný kolotoč, i když podle slov hlavního trenéra je tým připraven dobře a v generálce porazil Heerenveen na jeho půdě 2:1. V Eredivisi je na slušném pátém místě a v evropských pohárech je to ještě lepší.

V těžké skupině Konferenční ligy patří Vitesse aktuálně druhé místo s šestibodovým ziskem. Porazit dokázalo i Tottenham, když jedinou branku obstaral v 78. minutě Maximilin Wittek. Dokáží Spurs tuto porážku oplatit nebo si plánovaný postup ještě více zkomplikují?

Utkání v Londýně bude, vzhledem k premiéře manažera Antonia Conteho, ostře sledované. Italský kouč naposledy vedl Inter Milán, který dovedl po deseti letech ke Scudettu.

Tottenham bude bez dvojice Bryan Gil a Ryan Sessegnon. Antonio Conte neměl dostatek času tým pořádně poznat a tak se nedají čekat velké změny v sestavě. V kompletním složení nebude ani Vitesse, které se musí obejít bez Witteka a Manhoefa.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Tanganga, Romero, Rodon - Doherty, Alli, Hojbjerg, Skipp, Reguilon - Kane, Lucas
SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Schubert - Doekhi, Rasmussen, Bazoer - Dasa, Bero, Tronstad, Gboho - Frederiksen, Openda - Darfalou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.16 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes (FRA)32106:47
2.SBV Vitesse (NED)32014:26
3.Tottenham Hotspur (ENG)31117:44
4.NŠ Mura (SLO)30032:90
Skupina H
Kairat Almaty - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 16:30)
Karabach má základní skupinu Konferenční ligy rozehranou skvěle a po polovině odehraných zápasů míří za postupem. Ten může oslavit už ve čtvrtek za předpokladu, že neprohraje v Kazachstánu a Basilej nezaváhá na půdě Omonie Nikósie.

Mistr Ázerbájdžánu zatím podobně jako Basilej získal sedm bodů, jejich konkurenti mají jediný a karty ve skupině H jsou tak rozdány jasně. Už zítra můžeme znát oba postupující.

Kairat Almaty se ve zbytku roku bude moci koncentrovat výhradně na evropské poháry, jelikož domácí nejvyšší soutěž pro něj už skončila. V tabulce obsadil třetí místo, na mistrovský Tobol Kostanaj nakonec ztratil deset bodů, mezi oba týmy se vklínila ještě Astana.

Karabach se naopak už prokousal do čela ázerbájdžánské nejvyšší soutěže a koncem října se skvěle naladil, když doma smetl do té doby vedoucí Neftçi Baku a vyhrál jasně 4:0.

V hostující sestavě se neobjeví Badavi Huseynov a Jaime Romero, domácím zase nepomůže Gafurzhan Suyumbaev (koleno).
Kairat Almaty - pravděpodobná sestava:
Danil Ustimenko - Dino Mikanović, Macky Bagnack, Rade Dugalić, Nuraly Alip, Yan Vorogovsky - Nebojša Kosović, Dzyanis Palyakow, Ricardo Alves - José Kanté, João Paulo.
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Shahrudin Mahammadaliyev - Abbas Huseynov, Maksim Medvedev, Kevin Medina, Toral Bayramov - Gara Garayev, Patrick Andrade - Kady Borges, Filip Ozobić, Abdellah Zoubir - Ibrahima Wadji.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.02 - 3.33 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Omonia Nikósie - FC Basilej  (čtvrtek 18:45)
Skupině H zatím jasně vládnou Basilej s Karabachem a oba kluby mohou už ve čtvrtek stvrdit své postupy do vyřazovací fáze. Švýcarský celek letí na Kypr, kde bude navazovat na dva týdny starý triumf 3:1 z domácího prostředí.

"Zítra si chceme zajistit evropské poháry i pro druhou polovinu sezony. V hlavě ale mám i myšlenky na první místo ve skupině, které vede přímo do osmifinále," přiznal hostující trenér Patrick Rahmen.

Basilej se letos chce vrátit na švýcarský trůn a sezonou kráčí bez ligové porážky. Body ztratila zatím pětkrát a naposledy na trávníku FC Curych (3:3). Nevylepšila si tak reputaci po selhání z poháru, kde nestačila na Étoile Carouge a po porážce 0:1 se se soutěží rozloučila.

V domácím táboře naopak panuje hodně mizerná nálada. V Konferenční lize Omonia uhrála pouze jeden bod a balancuje na pokraji vyřazení, v kyperské lize je pak dokonce až desátá, v sedmi zápasech uhrála stejný počet bodů a podepisuje se pod to mizerná ofenzíva, pět nastřílených branek je nejhorším počinem ze všech dvanácti prvoligových mužstev.

V sestavě Omonie se neobjeví Ionnis Kousoulos, který má podobně jako jeho spoluhráč Eric Bautheac problémy s kolenem. Ztráty hlásí také hostující strana - zranění jsou Andrea Padula, Sebastiano Esposito a Taulant Xhaka, k dispozici není ani Edon Zhegrova.
Omonia Nikósie - pravděpodobná sestava:
Fabiano - Jan Lecjaks, Nikolas Panagiotou, Adam Lang, Shehu Abdullahi - Marinos Tzionis, Jordi Gomez, Kiko - Fotis Papoulis, Andronikos Kakoulis, Loizos Loizou.
FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Heinz Lindner - Tomas Tavares, Eray Comert, Andy Pelmard, Sergio Lopez - Pajtim Kasami, Fabian Frei - Wouter Burger, Dan Ndoye, Valentin Stocker - Arthur Cabral.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.78 - 3.98 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)32107:37
2.Qarabağ Ağdam (AZE)32106:27
3.Kairat Almaty (KAZ)30123:61
4.Omonia Nikósie (CYP)30122:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Largo

Forza Roma! Musíme jim to oplatit.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele