Breda se vrací do Eredivisie, důležitou roli při postupovém tažení sehrál Janošek

03.06., 10:34
Aktuality
Fanoušci NAC Breda (© AFP)

Breda se po pěti letech vrací do nizozemské nejvyšší soutěže. Ve venkovní odvetě finále baráže sice v Excelsioru utrpěla debakl 1:4, v součtu s domácím drtivým vítězstvím 6:2 jí to však stačilo na postup do Eredivisie. Výrazně k němu pomohl i Dominik Janošek (25), který v play off nastřílel čtyři góly a přidal jednu asistenci, celkem ve své první zahraniční sezoně zaznamenal bilanci 15+11 ve 45 zápasech.

Málokdo by po posledním kole druhé nizozemské ligy tipoval, že mezi elitu prokluzne právě NAC Breda. V základní části sezony žluto-černí horko těžko zachránili osmé místo, které jako poslední zaručuje účast v baráži. Na úvod play off navíc narazili na Rodu, které naopak na poslední chvíli utekl přímý postup o patro výš.

Jenže Breda tým z Kerkrade, v jehož dresu se během jarní části osmkrát střelecky prosadil ze Sparty hostující útočník Václav Sejk, dokonale zaskočila. Doma jej i díky dvěma gólům Janoška porazila 3:1 a venku senzačně zvítězila 5:0, když český záložník po přestávce zvyšoval na 2:0 famózní střelou z přímého kopu.

V semifinále Breda odvalila z cesty Emmen (1:1 a 3:0) a zajistila si dvojzápas o postup s Excelsiorem, který se do baráže propadl z 16. místa nejvyšší soutěže. Úvodní finále nabídlo divokou podívanou - v prvním poločase padlo pět gólu, včetně Janoškova z penalty, a červená karta pro hostujícího Lance Duijvestijna.

Druhé dějství dohrávali domácí dokonce proti devíti, přidali další tři branky a výhrou 6:2 si vytvořili luxusní pozici do odvety. Ta se pro NAC vyvíjela strašidelně, Excelsior po přestávce zvyšoval na 4:0 a srovnal tak celkový stav. Jenže v 59. minutě dal gól na 1:4 Casper Staring a hosté už si postup pohlídali.

Nepříliš vydařená základní část tak bude rychle zapomenuta, klub z města z necelými 200 tisíci obyvateli se po pětileté odmlce znovu představí v Eredivisie. Rozhodně v ní má své místo, vždyť v historické tabulce mu náleží deváté místo a v sezoně 2007/08 skončil dokonce třetí.

Důležitým faktorem úspěchu NAC v baráži bylo i domácí prostředí. Fanoušci na stadionu Rata Verlegha s kapacitou 19 tisíc míst vytvářeli bouřlivou atmosféru, která si nezadá s tou v první lize. Ostatně jen 10 klubů v celém Nizozemsku se může chlubit větší arénou.

Breda bude podporu potřebovat i v příští sezoně, kdy se bude měřit s Feyenoordem, PSV, Ajaxem a spol. Být by u toho měl i Janošek, jenž při loňském přestupu z Pardubic podepsal smlouvu do června 2025. I když není vyloučeno, že po nadmíru vydařeném ročníku o něj bude zájem na zvučnějších adresách.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Raphaël Bejczy, Štěpán Šimůnek

Komentáře (40)

Přidat komentář
Rudnevs

8. tim tabulky postupuje Zvlastne

Reagovat
JacoBee

Demence. Všechny baráže jsou blbost.

Prostě to 3 jde nahoru a spodních 3 dolů a nazdar

Reagovat
Seydou Doumbia

to by ale nebyla možnost se podílet na ovlivnění postupujícího a sestupujícího to ne

Reagovat
Lemond Laws

šílený

Reagovat
monty25

To je prostě jako play-off v hokeji, kde taky často nevyhrává nejlepší tým po základní části. Taky bych byl radši, kdyby postupovaly první tři týmy tabulky, protože by postoupila Roda, ale ten systém je prostě daný.

Reagovat
Txapeldun

Správně načasovaná forma V Bredě jsem párkrát byl, fajn město

Reagovat
Y.Cabaye

Když si udrží výkonnost, dovedu si Janoška představit v zimě odejít do nějakého lepšího klubu co hraje o poháry, třeba Alkmaar nebo klidně i Twente, kdyby ho po podařený sezóně opouštěl někdo. Navíc v Evropě budou potřebovat sami posílit.

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Blasphemer

Spolu s Hlavatým největší faily Bílka.

Reagovat
ratusek

to stejný potom i v Baníku

Reagovat
Sosi

Reagovat
Coutinho10

snad brzo v repre...pak už nemůžou tvrdit, že 2. liga a proto ne

Reagovat
Lemond Laws

Vždyt to byl naprosto pádný argument...

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Me2win

Reagovat
doshcz

Reagovat
Coutinho10

za mě ne, jsem přesvědčenej, že podobně dobrej bude i v 1. lize

přijde mi celkem nefér, že zobecnění 2. liga = smůla a je jedno, jestli jde o Česko, Nizozemsko nebo Španělsko či Anglii

Reagovat
Pablos

Né není to jedno o jakou druhou jde... Poborák byl z druhé české na MS mám za to a Kalas na posledním Euru z Champu.

Reagovat
Coutinho10

ale u Janoška to vadí

Reagovat
Pablos

no sorry, i za mě je to dobře, že to vadí U Poboráka je to jasný, že to je něco jiného a Champ. proč né, zas tak dobrou repre nemáme, aby to nešlo. Druhá Holandská už zní fakt hrozně... na nějakej přátelák v průběhu sezony, ok ...ale na Euro fakt né

Reagovat
Coutinho10

jako netlačil bych do základu, ale za mě by to byl dobrej hráč, kterej by to mohl oživit, má číšla, je kreativní a není to jenom tím, že v Holandsku se hraje útočnej fotbal...pořád to je Holandsko a museli se prokousat i složitým playoff + Janošek je dobrej i ve standardkách

holt si teda bude muset pár měsíců počkat, aby to nevypadalo blbě, že máme dobrýho hráče jenom ve 2. lize

Reagovat
Puskas

Však ten Poborský byl kritizován, Brückner tehdy prohlásil, že si ho připraví.

Reagovat
Salfovic

A že mu to vyšlo

Reagovat
romeo351

Jeden z nejhorších od nás na turnaji

Reagovat
mayday

Přesně - Karla si připravím

Reagovat
Losinho

Reagovat
Cotton

Reagovat
Kily

na podzim snad dvacet gólů, ať dostaneme co nejvíc z podílu na dalším přestupu

Reagovat
Pesojen

Reagovat
saysaymatter

proč není v repre, pane Hašku

Reagovat
Me2win

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Puskas

Z 8. týmu druhé ligy?

Reagovat
Me2win

V životě nepochopim.

Reagovat
JeséRodriguez

Tak někteří si tady myslí, že postavíš talentovaného 19-23 letého týpka poprvé v kariéře do finále LM a on bude obcházet 3 hráče, dá minimálně gól a na další nahraje. V kontextu toho mě to volání po Janoškovi vlastně ani nepřekvapuje.

Reagovat
Lemond Laws

Messi to tak dělal

Reagovat
Pablos

Počkat počkat... v jeho prvním finále se nedostal na hřiště ani A v jeho druhém tam jeden gól dal no, ale na žádnej nepřihrál, takže to taky nevychází

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Salfovic

To je přirovnání jak pojď na mě z boku.

Reagovat
pawels

nenech se zmást tím, že to je západní liga, ona už ani druhá půlka eredivisie určitě nemá takovou kvalitu, abysme z ní povolávali do repre

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele