základní skupiny - skupina C, 1. kolo
14.06.2014 18:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Kolumbie rychlou trefou srazila Řeky a rozdílem třídy bere tři body

Měl rozhodnout první gól, kdo ovšem čekal, že bude nejrychlejší v dosavadním průběhu letošního Mundialu? Kolumbijci si pak bez výraznějšího trápení vedení hlídali a krátce po změně stran dali jasně najevo, že i bez Falcaa míří vysoko. Nemastní Řekové toho v ofenzívě mnoho nevymysleli, v obraně pak zdaleka nedostáli své reputaci.

Jihoameričani vlétli na Evropany s velkou chutí a už po šesti minutách ukázali světu své taneční umění. Oslavili tak úspěšnou akci, ve které své schopnosti na pravé straně vápna ukázal Cuadrado, jenž po uvolnění přihrál na penaltu Pablu Armerovi, a ten svou přízemní střelou k tyči donutil k nešťastné teči Manolase. Zkoprnělý Karnezis skákal až v době, kdy balón překročil brankovou čáru.

Hned vzápětí se málem radovali i Řekové, Kone pálil z šestnácti metrů bez přípravy a v pádu, možná i proto tak o pár decimetrů pravou tyč minul. V následné uklidněné hře vyčnívaly rychlé myšlenky Kolumbijců, důrazná defenzíva jim ale další snadně získané příležitosti nedovolovala. Sami Santosovy svěřenci se koncentrovali na držení míče, svou fixní taktikou se ovšem vrhali do neřešitelných rébusů.

Až ve 37. minutě mohl využít zaváhání řecké obrany Rodríguez, ten po centru na zadní tyč od Ibarba pálil z voleje vysoko nad břevno. Konečně se však opět začalo něco dít i při ofenzivní práci Kolumbijců a nešlo si nevšimnout, že být jen o něco větší aktivity směrem dopředu, bylo by spíše náhodou, kdyby do přestávky vedení nepojistili. Ve 45. minutě tak mohl přijít trest, kdy se míč se štěstím dostal ke Konému, který pohotovou ranou z osmnácti metrů nechal vyniknout Ospinu.

O reprízu úvodu první půle se pokusil James Rodríguez, tvrdý pokus z hranice vápna přes nohu Koného dokázal Karnezis vyrazit. O druhý gól se tak "až" ve 13. minutě druhého dějství postaral Guttiérez. Rohový kop prodloužil před Sarasem Aguilar a útočník argentiského River Plate lehce usměrnil do odkryté branky.

V 63. minutě se o slovo přihlásil Gekas, ten měl před sebou stejný výjev jako chvíli před ním Guttiérez, jenže hlavičkou po zpětné přihrávce Torosidise rozezněl pouze břevno. Mitroglou po svém příchodu jakž takž rozhýbal své spoluhráče, k nějaké dramatizaci posledních pětadvaceti minut to ovšem stále nestačilo. Los Cafeteros si tak důslednou defenzivní prací vysloužili komfortní vítězství, které v poslední minutě nastavení zaslouženě dovršil James Rodríguez, jenž využil rychlosti Cuadrada a z hranice šestnáctky dostal balón po zemi až do sítě.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (416)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele