základní skupiny - skupina H, 1. kolo
17.06.2014 18:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Belgie díky střídajícím hráčům otočila zápas s Alžírskem

Skupina H na svém startu málem přinesla obrovské překvapení. Favorit z Belgie dlouhých sedmdesát minut nebyl schopen vytvořit si jedinou šanci a po penaltě Feghouliho z pětadvacáté minuty prohrával 0:1. Až v závěru díky brankám Fellainiho a Mertense splnili Wilmotsovi svěřenci svůj cíl a berou tři body.

Rudí ďáblové si v první půli počínali nesmírně podobně jako jejich kluboví jmenovci z Manchesteru v uplynulé sezóně. Jejich výkon byl slabý, velká očekávání jejich fanoušků se rozhodně nenaplnila, na rozdíl od slov skeptiků, kteří prorokovali slabší vstup především z důvodu nezkušenosti belgického týmu na velkých turnajích.

První dvacetiminutovka byla zoufale slabá i ze strany Alžírska, které nicméně poprvé mohlo zahrozit. Ve slibné pozici se vyskytl Mahrez, ale svou razantní střelou ohrozil jen diváky na tribuně. Jasný favorit z Belgie zahrozil právě až po 20 minutách, M’Bolhiho rukavice vyprášil pumelicí z uctivé vzdálenosti Witsel. Ten zahrozil i za další čtvrthodinu, kdy z podobné dálky pálil k tyči a vybojoval alespoň roh.

V té chvíli už ale několik minut musel zkousávat překvapivou branku afrického týmu. Ve třiadvacáté minutě stáhl Vertonghen ve vápně Feghouliho a sám poškozený s naprostým přehledem otevřel z penalty skóre. Neschopnost Alžírska skórovat na světovém šampionátu tak jen o pět minut překročila hranici 500 a nelichotivý rekord tak zůstal Bolívii.

Fennec foxes se logicky do ničeho nehnali. Snadno nabyté vedení nehodlali ztratit, a proto zahustili střed, přes který se nepochopitelně a zoufale Belgie neustále probíjela k brance. Až tři minuty před koncem konečně zkusila míč dostat k vápnu po křídle, Hazard pohlednou akci dotáhl do šestnáctky až k Chadlimu, jenže ten slabě vystřelil přímo do brankáře.

Se startem druhého poločasu mohli Belgičané vyrovnat, jen pět minut po obrátce zívala před Witselem odkrytá branka, ale záložník Zenitu míč letící z rohu vůbec nečekal a ten se tak jen odrazil nad břevno. Necelých deset minut potom byli ještě blíže gólu naopak Alžířané, rovněž po rohu hlavičkoval těsně vedle Mostefa.

Svěřenci Marca Wilmotse strádali. Dlouho nebyli schopni vytvořit si jedinou gólovou šanci, až v 67. minutě se do samostatného nájezdu uvolnil střídající Origi, ale M’Bolhi jej v souboji jeden na jednoho skvěle vychytal. Dvacet minut před koncem se pak zaslouženě evropský tým prosadil, De Bruyne konečně našel vysokým míčem hlavu svého spoluhráče ve vápně a rovněž střídající Fellaini otřel svůj pokus o tu správnou stranu břevna.

Po vyrovnání už Alžírsko na jakoukoli ofenzivní snahu rezignovalo úplně a soustředilo se jen na bránění. Jen a pouze jednou se svěřenci Vahida Halilhodžiće vydali do útoku a stalo se jim to osudným. De Bruyne skvělým skluzem založil brejk Belgie, na jehož konci stála Hazardova přesná přihrávka k Mertensovi a jeho nekompromisní dělovka do šibenice M’Bolhiho branky.

Definitivní tečku za dokonalým obratem málem udělal dalším gólem Marouane Fellaini, jehož hlavičku po Alderweildově centru fantasticky vyrazil nad břevno již tolikrát zmíněný brankář Alžírska. Jeho spoluhráči v poli jej ale nepodpořili a v závěrečných minutách Courtoise v brance ohrozit nedokázali. Ostatně, s výjimkou pokutového kopu, stejně jako celých 90 minut.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1265)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele