základní skupiny - skupina F, 1. kolo
16.06.2014 00:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Argentina těsně porazila nebezpečnou Bosnu a Hercegovinu

Jeden z největších favoritů celého šampionátu sice svou hrou především v prvním poločase nijak neoslnil, i tak ale dokázal v prvním zápase základní skupiny zdolat Bosnu a Hercegovinu 2:1. Argentině k tomu pomohla vlastní branka Seada Kolašinace už z 3. minuty, náskok poté pojistil Lionel Messi. Bosna dokázala snížit pět minut před koncem zásluhou Vedada Ibiševiče, ovšem to už bylo příliš pozdě.

Úvodní poločas byl pro diváky mírným zklamáním, očekávaná ofenzivní smršť totiž k vidění nebyla. Oba dva výběry totiž velmi dobře bránily a zhušťovaly prostor okolo pokutového území, střely ze střední vzdálenosti příliš starostí oběma brankářům nenadělaly. Jediná branka byla k vidění ve 3. minutě a nutno dodat, že to byl velmi nešťastný okamžik pro evropský tým. Bosna byla překvapivě mírně lepším celkem a měla i více střeleckých pokusů.

Argentina skórovala ze své první šance utkání, kdy po přímém volném kopu Lionela Messiho z levé strany prodlužoval hlavou na zadní tyč Marcos Rojo a míč se následně odrazil od nohy Kolašinace přímo k tyči za bezmocného gólmana Begoviče. Postupem času se Bosňané začali více tlačit do útoku a v 7. minutě zahrávali první standardní situaci, po následném dobrém centru jistě boxoval balón pryč gólman Sergio Romero.

První větší příležitost si Bosna vypracovala po necelé čtvrthodině hry, kdy si na nádherný pas Misimoviče naběhl za obranu Hajrovič a díky včasnému vyběhnutí dokázal vše uhasit až Romero. Jihoamerický celek znovu zahrozil až po půl hodině hry, kdy ze střední vzdálenosti vypálil Mascherano a brankář Begovič míč vyrazil před sebe, kde však nikdo z Argentinců nestál. Ihned na to se poprvé vážněji ozval Džeko, jeho rána z osmnácti metrů mířila nad horní tyčku.

Největší šanci Bosny spálil necelých pět minut před přestávkou Senad Lulič, který si naskočil na rohový kop z levé strany a brankář Romero musel fantasticky vyškrábnout balón konečky prstů na další roh. Po změně stran se obrázek hry příliš nezměnil, Argentina opět nijak výrazně neoslňovala a spíše se musela bránit atakům soupeře. V 50. minutě mohl vyrovnat z přímého volného kopu z dvaadvaceti metrů Hajrovič, jenže brankář Romero byl dobře postaven a jeho ránu snadno zlikvidoval.

Oba týmy měly velké problémy s rozehrávkou a jejich souhra vázla, v 54. minutě napřáhl z dvaceti metrů znovu aktivní Hajrovič a Romero tentokráte schoval balón do náruče. Oba dva soupeři se celkem snadno dokázali dostávat do pokutového území soupeře, ovšem hře chyběla myšlenka a finální přihrávky postrádaly svou přesnost. Po hodině hry pálil jen do náruče Begoviče téměř neviditelný Agüero a od této chvíle byla o něco lepší právě Argentina.

Jihoamerický mančaft se mohl uklidnit v 65. minutě po brance Messiho, který poprvé ukázal svou vytříbenou techniku. Po narážečce s Agüerem protančil na hranici pokutového území a poté přesnou přízemní střelou otřel míč o tyč, který následně zapadl do branky. Bosna se v následujících minutách snažila ještě zvrátit vývoj utkání střídáními, brankář Romero žádnou výraznější práci neměl a hru i nadále tvořila Argentina.

Čtvrthodiny před koncem mohl zvýšit vedení Agüero, jeho pumelice z hranice pokutového území skončila těsně vedle. O pár minut později se do dobré pozice dostal Higuaín, jenže zády k brance hlavičkoval příliš vysoko. Bosňané ještě oživili svou naději na bodový zisk v 85. minutě, kdy se po krásné kolmici za obranu uvolnil Ibiševič a z úhlu překonal Romera - 2:1. Na více se ale Bosna už nezmohla, a utkání tak skončilo těsným vítězstvím Argentiny.

Autor: Viktor Sandev

Komentáře (1138)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele