Zemřel Salvatore Schillaci. Nejlepší střelec MS 1990 podlehl rakovině

Včera, 21:37
Aktuality
Salvatore Schillaci slaví gól na MS 1990 (© AFP)

V 59 letech zemřel nejlepší střelec fotbalového mistrovství světa v roce 1990 Salvatore "Toto" Schillaci. Bývalý italský útočník se v minulých letech léčil s rakovinou tlustého střeva a od 7. září byl v nemocnici v rodném Palermu, jež ve středu o jeho úmrtí informovala.

Bývalý útočník Juventusu a Interu Milán Schillaci bojoval s rakovinou od roku 2022 a měl za sebou dvě operace. "Opustila nás fotbalová ikona, muž, který si získal srdce Italů a sportovních fanoušků po celém světě," napsala na sociální síti X premiérka Giorgia Meloniová.

Prezident Italské fotbalové federace Gabriele Gravina uvedl, že k uctění Schillaciho památky bude po zbytek týdne předcházet všem fotbalovým zápasům v zemi minuta ticha. "Jeho nekontrolované oslavy, při nichž byla jeho tvář symbolem sdílené radosti, zůstanou navždy součástí italské fotbalové historie. Toto byl skvělý hráč a jeho hra byla plná vášně. Všichni oceňovali jeho neohroženého ducha, díky čemuž se stal nesmrtelným," řekl Gravina.

Schillaci dal v 16 zápasech za národní tým sedm gólů, z toho šest na domácím mistrovství světa v roce 1990, kde pomohl Itálii k bronzovým medailím. V pořadí střelců předstihl o jednu branku Tomáše Skuhravého a za své výkony byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. V anketě Zlatý míč pak skončil druhý za Lotharem Matthäusem, který získal s německou reprezentací světový titul.

V roce 1990 také Schillaci s Juventusem vyhrál Italský pohár a Pohár UEFA, předchůdce dnešní Evropské ligy. V druhé nejvýznamnější evropské soutěži triumfoval také v roce 1994 s Interem. V závěru kariéry, kterou ukončil v roce 1999, se stal prvním italským fotbalistou v japonské lize a klubu Júbilo Iwata pomohl k titulu.

Autor: Livesport.cz / Matteo Caccia

Komentáře (11)

Přidat komentář
Sigma Olomouc

Reagovat
Novak.Usykovic

Odešel moc brzo. Odpočívej v pokoji legendo.

Muž, který na nejprestižnějším fotbalovém turnaji dal ostatním recept, jak dávat góly a být efektivní. Škoda, že si tyto rady na MS naprosto průměrný až podprůměrný CR7 nevzal nikdy k srdci.

Reagovat
Pankrac

táhni s tím svým mindrákem do prdeley, tady se to nehodí.

Reagovat
Znalec

Hrozný rok

Reagovat
Damis

Kdy byl dobrý?

Reagovat
wwwx

1996 nebyl špatnej.

Reagovat
Tenna

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
dextroza_m

tyy, ale už to banujte, nechtěně jsem na to 3x klikl...

Reagovat
10
Reagovat
isokarhu.

Boli to moje prvé MS, ktoré som vnímal, mal som 11 a Argentína hrala prvý zápas Kamerunom a prehrali 0:1, Omam-Byiyk dal gol.... Andreas Brehme a teraz Toto....((((

Reagovat
Sforza

Budiz ti zeme lehka, Toto ..

ITALIA 90' byla pecka !

Diky .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele