Xavi pochyboval o složení týmu, vysvětlil odchod trenéra prezident Barcelony

05.06., 13:50
Aktuality

Joan Laporta (61) prozradil, proč se nakonec přeci jen rozhodl odvolat trenéra Xaviho Hernandeze (44). Prezident Barcelony uvedl, že důvodem odchodu legendárního záložníka bylo jeho vyjádření pochybností o složení mužstva.

Xavi, který po odchodu Nizozemce Ronalda Koemana v roce 2021 podepsal s Barcelonou tříletou smlouvu, dovedl katalánského giganta v sezoně 2022/23 k 27. ligovému titulu. Nedávno byl propuštěn jen několik týdnů poté, co klub oznámil, že šéf lavičky dodrží i poslední rok své smlouvy a povede tým i v příští sezoně.

"Xavi odvedl dobrou práci, převzal tým v době maximálních potíží, loni jsme vyhráli ligu i Superpohár, ale letos se nám nedařilo," řekl Laporta v rozhovoru pro Barca One a pokračoval: "V únoru jsem souhlasil s tím, že by měl v červnu odejít. Nemuseli jsme hledat náhradu ve spěchu. Pak nás požádal, abychom mu umožnili pokračovat... Bylo to vynucené. Xavi je legenda a jeho tehdejší nadšení nás přimělo k rozhodnutí, aby zůstal."

"Tehdy jsem se ho zeptal: 'Věříš v tento tým? Ale pak se objevily komentáře, ve kterých po rozhovorech s Decem změnil svůj kurz ohledně potřebných změn v týmu. Díky tomu jsem si uvědomil, že musím dát další impuls, donutilo mě to znovu přemýšlet a přemýšlel jsem o Hansi Flickovi, abychom z tohoto týmu dostali to nejlepší," vysvětlil Laporta.

Barca byla kritizována za zacházení s klubovými velikány, jako jsou Xavi, Koeman a nejlepší střelec všech dob Lionel Messi, který v roce 2021 z klubu odešel do Paris Saint-Germain.

"Všechno se dá dělat lépe. Co je dobře rozhodnuto a jak je to provedeno, záleží na okolnostech. Když se Xavi rozhodl, čekal nás velmi důležitý zápas s Rayem, ve kterém jsme hráli o druhé místo," řekl prezident klubu.

"Xaviho obavy nás vedly k tomu, že jsme s oznámením našeho rozhodnutí spěchali. Nechtěl jsem, aby lidé trpěli, protože potřebovali vědět, co se děje," dodal Laporta s odkazem na nedávné oznámení nového manažera Flicka.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Reuters

Komentáře (44)

Přidat komentář
sergi

Tomuto hadovi neverím ani slovo. Vypakoval Messiho na ktorom si založil volebnú kampaň, ak sa tá jeho kampaň tak dá nazvať. Vypakoval Koemana, Xaviho, Piqueho,... O tom ako sa finančne barcelone začíne velice dariť a ako si môžeme dovoliť podpísať hráčov.

A teraz tu hovorí o tom, že ho Xavi požiadal o zotrvanie. Neverím. Populista.

Kokot hneď má mnervy.

Reagovat
zorz767

Na tom ale nezáleží. Jednou je to boss a kdo tam chce dělat, tak ho musí respektovat. Xavi řekl veřejně věc, která se ven nedává. Pokud se mu nelíbilo složení týmu a jeho možnosti posílení, tak s tím měl jít za vedením a převědčit ho ke změně anebo odejít. Ale veřejným prohlášením, že možnosti Barcy nejsou podle jeho představ, si 100% řekl o vyhazov.

Reagovat
sergi

Píšem snáď niekde, že Xavi nemal odísť/byť odídený? Xavi mal skončiť, ale spôsob akým sa to udialo je teda dosť grc. A vlastne aj som rád, že to Xavi povedal, aspoň nemotá medové motúzy fanúšikom ako to robí tustík.

Reagovat
LyEX

Neverím, že sa tu niekomu po tom cirkuse s trénerom a praktikami vedenia nakoniec otvorili po toľkých obhajovačkach oči, to slúži ku cti

Reagovat
sergi

Dovolím si tvrdiť, že som Laportu neobajoval asi nikdy. Možno je to lepšia voľba ako Barto/Rosel ale to je asi ako psie a konské hovno.

Naopak, Laporta keď odchádzal po prvom období a nahrádzal ho Rosel, tak nechal klub v dosť podstatných dlhoch.

Reagovat
vladino10

Kedy sa otvoria oci fanúšikom klubu so 100+ obvineniami proti FFP?

Reagovat
Pipo123

Práve, príde mi že je tu taká nová moda, hlavne v europe a vo futbale, kedy hráči aj tréneri hodne plačú do médii, respektívne riešia veci ktoré by nemali. Toto napríklad v amerických súťažiach nevidíš, tak je vždy to pozitívne vyjadrovanie. Ta kultúra vo futbale začína byť strašne uplakaná

Reagovat
icemike

Každý není lhář jako Amici

Reagovat
Kiss Me Polka!

jj taky mám mnohem radši nicneříkající PR vyjádření, jak je všechno super..

Reagovat
drussbarb

Taky mu absolutně nevěřím

Reagovat
rominhoFCB

https://www.sport.es/es/noticias/barca/mikel-merino-gana-enteros-pivote-103371008

Aky mate nazor na mozny prestup Mikela Merina do Barcelony ?

Reagovat
sergi

Borrusia flop, Newcastle flop. Nevieš podpísať cieľ Zubimendiho tak podpíšeš náhradu. Ovšem nasledovaného ho nemám a teda sa môžem mýliť.

Reagovat
Moshe Dajan

Průměrák, to je hráč tak pro Aston Villu max.

Reagovat
Seydou Doumbia

V AV by si nekopl, ale v Barce by šance byla ne?

Reagovat
Kluivert9

Nebyla

Reagovat
Phillipinho

Jeden z nejlepsich stredaku v lize by si za soucasnou Barcelonu nekopl?

Reagovat
Kluivert9

Přes koho? de Jong, Gündo, Gavi, Pedri... záloha je nejnabitější část sestavy. Pokud by nehrál čistokrevné DM (které on není a napadá mě asi 10 lepších možností), tak by to byl úplně zbytečnej přestup.

Reagovat
PG34

Záloha zas tak nabitá není, je určitě třeba posílit.. Merino sice není top, ale je to velmi slušný hráč, který by týmu pomohl.

DM je pojem, který reálně nic moc neznamená, záleží na systému. Busquets, Casemiro, Kante, Pirlo všichni byli DM, ale úplně odlišní hráči. Merino by se podle mě mohl v tom Flickově systému prosadit.

Reagovat
Phillipinho

Reagovat
Phillipinho

Jeden z nejlepsich stredaku v La Lize z poslednich let no. Na Euru by mel hrat v zakladu. Ale jooo, prumerak

Reagovat
Moshe Dajan

Vždyť přeháním. Viděl jsem ho v této sezoně asi třikrát a je dobrý, v posledních letech se dost znatelně zlepšil i v ofenzivní stránce hry, ale s jedním z nejlepších střeďáků ligy bych to zase nepřeháněl, pokud máš na mysli třeba top 10. A přesně jak říká Kluivert, tohle zrovna Barcelona nepotřebuje, potřebují defenzivního záložníka jak řemen.

Reagovat
-R2D2-

A ví vůbec už někdo jakým stylem se chce Hans prezentovat? Ve finále může vymyslet střed se dvěma pivoty – tam bych si Merina představit dokázal, když už bych ho měl cpát do tý defenzivnější role v záloze. Za mně pořádný DM nepřijde, pokud se neprodá Frankie, nebo Rapha… V přípravě chci vidět experiment v podobě Cubarsiho právě na onom DM. Před rokem se tam cpal García, takže co by ne.

Reagovat
Kluivert9

Není to klasické DMko, takže další hráč k ničemu.

Reagovat
rominhoFCB

Za predpokladu, že sa nechcú zbaviť De Jonga, a nahradiť ho lacnejsim(budúci rok mu konci zmluva), i keď neviem, či lepším, čo bol aj hlavný dovod, prečo som sa pýtal. Nasledovaneho ho nemám.

Reagovat
Mateo16

Real Madrid are closely monitoring Yan Couto.

They are still studying his defensive abilities specifically, and haven't made a decision on signing him yet

Reagovat
Mateo16

Ocakavam ešte prekvapenia napr odchod Lunina a to ze Kepa zostane

Reagovat
Igli

Lunin podle mě odejde, bude chtít chytat. A v minulé sezoně se ukázal v pozitivním světle, tak o něj bude i zájem.

Reagovat
smazaný uživatel

@jfelixdiaz on Rodrygo:

“The exit door is not closed nor is his mind completely sealed to continue at Real Madrid. They’ve told me that Guardiola talked with him, but I cannot confirm this. It’s true that Rodrygo feels uncomfortable & we’ll have to see where this goes.”

Reagovat
imp.

Letos neverim, ze nekdo vyrazny odejde. To az za rok.

Reagovat
kaja900

Reagovat
unk

Rodrygo je najlepsia volba - skvely hrac, ale podla mna nijak vynimocny a uz dlhodobo nekonzistentny. Teraz za neho dostane Flo 100+, dalsi rok by mu mohla klesnut cena... navyse priestor moze dostat Arda a Endrick, ktori vynimocni byt mozu

Reagovat
Manik...

Reagovat
sergi

Nič v zlom ale neviem si predstaviť, že by dal niekto príčetný za Rodryga 100mio a nebodaj viac.

Reagovat
Manik...

Reagovat
Kornovec

To je zmrd

Reagovat
Mateo16

The departure of Toni Kroos is a bad news for Dani Ceballos. He would have left easier if Kroos had still been on the team.

He doesn't want to be a substitute but Real Madrid don't want to let him go now because they consider him a good bench player (only a big offer would change it).

@relevo

My tych hracov ako Ceballosa a Rodryga proste drzime proti ich vole

Viac ako 15 mega za neho nikto neda , dufam ze to bude RM brat ako velku ponuku

Reagovat
MystycMac

Rodrygo bude na lavičku dobrý, proti slabším tímom aj základ ,budú tam nejaké zranenia ten si zahrá dosť , ďalšia vec neje to nejaký top hráč výnimočný...

Reagovat
Mateo16

Atletico ide bomby

15 mega podpisuju Rodriga Gomesa

30 mega Francisca Conceiçaa

25 mega ponukaju za Dovbyka

Jednaju o Le Normandovi a Hincapiém

Snad ten kader budu mat kvalitenjši ako Barcelona

Reagovat
Visca el barca

Dnes Tebas potvrdil, že se vrátíme 1:1. Takže posily přijdou.

Reagovat
Mateo16

Nič takého nepovedal povedal iba ak splníte podmienky a to je 130 mega zohnať do 15 júla

100 mega nike a 30 mega potrebujete ešte niekde zohnať zrejme z predaja hracov

Reagovat
Phillipinho

Asi bych si spis pockal, kdo nakonec realne prijde to jsou vzdycky ocekavani a pak prijde Azpilicueta zadarmo a Galan za 3 mega euro. Ja tomu vedeni neverim ani nos mezi ocima.

Reagovat
Mateo16

Le Normand uz mate podpisaneho za 30 celkom fajn cena na to ze Sociedad tlacil na vykupku 50 mega

Reagovat
Phillipinho

Uplne nevim no. Jako samozrejme lepsi nez vetsina stoperu v tymu, coz ale neni zas tak slozite prekonat. Radsi bych teda Todiba nebo Mosqueru....

Reagovat
Mateo16

On ide strasne bomby uplne niekde inde ako Roque alebo Estêvão ale ta jeho stavba tela na 17 rocneho hraca je hotova katastrofa. V 28+ to bude tazky boj s nadvahou

https://www.youtube.com/watch?v=FDOSgewD4SM

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele