Události Ligue 1: Lens opět čeří vody na špičce tabulky, Nice poprvé vyhrálo

01.09.2022, 16:00
Aktuality
Florian Sotoca (© AFP)
Po pěti odehraných kolech se na čele tabulky Ligue 1 bodově srovnaly tři týmy: PSG, Marseille a Lens. Zatímco u prvních dvou klubů to vzhledem k síle kádrů není nic zvláštního, výkony Racingu v nové sezoně jsou zatím příjemným překvapením.

Lens úspěšně čeřilo vody v horních patrech Ligue 1 už v posledních dvou sezonách. Po pěti letech ve druhé lize se Racing v ročníku 2020/21 uvedl mezi elitou skvělým 7. místem a loni tento výsledek zopakoval. Tým Francka Haiseho se dlouhodobě prezentuje agresivním a běhavým fotbalem a jeho zápasy obvykle patří k tomu zajímavějšímu, co Ligue 1 nabízí. Před startem letošní sezony se ale čekalo, že by sympatický klub přece jen mohl zažít slabší období.

Kádr totiž v létě opustil pravý obránce Jonathan Clauss, který byl klíčovým hráčem a loni se blýskl ligovou bilancí 5+11. Výkony ve žlutočerveném dresu mu ale kromě pozvánky do francouzské reprezentace vynesly i přestup do Marseille, kde se okamžitě zařadil mezi opory. Kromě Clausse z klubu odešli také záložník Cheick Doucouré, jenž zamířil za více než 20 milionů eur do Crystal Palace, a útočník Arnaud Kalimuendo, jemuž vypršelo hostování z PSG. Oba hráči základní sestavy, kteří se výrazně podíleli na úspěšné sezoně.

Racing ale zatím ukazuje, že ho letní odchody nijak zvlášť nepoznamenaly. V úvodních pěti kolech ani jednou neprohrál a se 13 body na kontě mu patří třetí místo jen o skóre za dvojicí PSG, Marseille. Lens dokázalo mimo jiné porazit venku Monaco, doma Rennes a naposledy před vlastními diváky rozebralo Lorient 5:2. A to ještě nehrál kapitán Seko Fofana, v současnosti asi největší opora týmu.

Fofana byl další hráč, u kterého se čekal letní odchod. Jeho výkony v loňské sezoně jej řadily mezi nejlepší hráče v lize a spekulovalo se o zájmu PSG, Rennes i zahraničních klubů. Lens ale nakonec svoji hvězdu udrží, po středečním zápase s Lorientem totiž Fofana přímo na hřišti prodloužil smlouvu do roku 2025. Tleskalo mu u toho více než 37 tisíc diváků.

Statistiky zápasu Lens - Lorient

Zatímco Lens prožívá snový start a na severu Francie vládne euforie, na jihu je nálada zachmuřenější. Nice se navzdory velkému posilování herně trápí, v Ligue 1 ztrácí bod za bodem a v Konferenční lize jen s velkým problémy zvládlo předkolo proti Maccabi Tel Aviv, které zdolalo až v prodloužení. Trenér Lucien Favre si při návratu do známého prostředí mohl jen těžko představit horší start, v uplynulém 5. kole se ale konečně dočkal pozitivního výsledku: Nice zvítězilo na hřišti Lille 2:1.

O výrazném herním zlepšení se mluvit nedá, domácí LOSC bylo po většinu zápasu lepším týmem a hosté mohli být rádi, že z 18 střel inkasovali jen jeden gól. Ten dal už ve 20. minutě Jonathan Bamba, Nice ale ještě do poločasu otočilo díky penaltám Andyho Delorta a Nicolase Pepeho. Host z Arsenalu se prosadil hned ve druhém startu za OGC a dal fanouškům naději, že jeho příchod rozhýbe zatím hodně nevýrazný útok Les Aiglons.

Hráč kola

Víkendový zápas proti Monaku Lionelu Messimu nevyšel, proti Toulouse už ale zase řídil ofenzivu PSG a vytvářel spoluhráčům šanci za šancí. Nakonec z toho byly dvě gólové asistence: V prvním poločase jeho přihrávku za obranu zužitkoval Neymar, po pauze těžil z Messiho práce Kylian Mbappé, který zvýšil na 2:0. Mezi střelce se mohl zapsat i sám Argentinec, jeho přímý kop ale skvělým zákrokem vytáhl brankář Maxime Dupe.

Gól kola

Troyes se postaralo o největší překvapení kola, když dokázalo vyhrát 4:2 na půdě Monaka. Výstavním gólem k tomu přispěl Mama Baldé, který v úvodu druhého poločasu zařídil třetí radost hostů. Útočník Troyes si po standardní situaci našel ve vápně odražený míč a dokonale trefeným volejem pravačkou ho poslal pod břevno branky Alexandra Nübela.

Branka kola je ke shlédnutí zde.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain541021:413
2.RC Lens541014:613
3.Olympique Marseille541011:313
4.Olympique Lyon43109:410
5.Montpellier HSC530215:99
6.Stade Rennes52127:67
7.FC Lorient42117:87
8.Lille OSC521210:127
9.AJ Auxerre52127:97
10.FC Nantes51316:56
11.ES Troyes520310:136
12.Clermont Foot52036:106
13.Toulouse FC51227:95
14.Stade Reims51229:125
15.OGC Nice51224:75
16.AS Monaco51227:115
17.Stade Brestois51137:154
18.Racing Strasbourg50324:63
19.Angers SCO50236:122
20.AC Ajaccio50143:91

Autor: Livesport.cz / Štěpán Touma

Komentáře (22)

Přidat komentář
domingo

Zatim je to v ramci moznosti dobry, skoro bych rekl nad plan, i kdyz proti Angers se melo vyhrat (ale v Montpellieru to zase byla silena haluz). My mame obri nevyhodu v tom, ze proste nedokazeme zapojit do hry devitku, v tom 4-1-4-1 je nejvetsi nebezpeci vzdycky z podhrotovych pozic, zatimco stredem jsme jeste ani v jednom zapase nedokazali efektivne proniknout do souperova vapna. Pocitam ze se to zlepsi az se vrati Niang.

Je to takova klasicka Furlanova brejkova bramboracka, akorat ted ma diky Autretovi se Sakhim v ty druhy utocny vlne lepsi hrace nez kdysi v Troyes (kde to cely tahal stoletej Nivet) a Brestu, tak to zatim plus minus vychazi

V drzeni mice jsme druzi nejhorsi v lize, ve zkompletovanych prihravkach asi ctvrti nebo pati od konce, kazdej nas opticky prehrava, ale umime byt nebezpecni a v Costilovi mame zatim velkou oporu. Potencialni pruser muze byt zraneni Jeanviera, protoze takhle kvalitnich obrancu mame malo a ta defenzive je konstantne pod velkym tlakem. Zachrana bude porad dost narocnej cil, ale jsem trochu optimistictejsi nez pred mesicem.

Jo a hodne se mi libi Joly, to by mohlo byt klidne dlouhodoby reseni na pravyho beka, ma v sobe podobnej typ energie jako nejlepsi fotbalista vsech dob Cédric Hengbart <3

Navic je mu teprve 22 a vzdycky, kdyz nastoupil, jsme uhrali body (nehral jenom proti Lille a Lyonu).

Takze nejak souhrnne - ze nestacime na Lille, Lyon a podobny tymy je uplne jasny, klicovy bude dal ziskavat body proti prime konkurenci a hlavne nespadnout do nejaky krizovy snury ctyr, peti proher v rade, protoze to je presne neco, s cim Furlan nikdy nedokazal nic udelat. Bude tudiz klicovy nejak se cti odehrat zapasy s Marseille a v Rennes a potom ziskat pohodlnej polstar doma proti Lorientu a Brestu.

Furlanovi v L1 furt spis neverim nez jo, ale zatim dobra prace

Reagovat
AnthonyR

Jsem fakt rád, že se Auxerre zase vrátilo do Ligue 1 Jak reálná je šance, že se ten tým udrží v lize?

Reagovat
smazaný uživatel

Od Nianga něco čekáš, jo? Mi přijde, že se s každým novým klubem o level zhoršuje. Jinak ale souhlas, že to je docela povedenej start sezony, body proti Montpellieru nebo Strasbourgu můžou být na konci zlatý. Hlavně od toho Strasbourgu jsem čekal, že dostanete bídu, zvlášť bez Jeanviera. To urvali fakt pěkně.

Z nováčků jsem před sezónou Auxerre určitě měl kvalitativně blíž k Ajacciu než k Toulouse, ale uznávám, že to bylo založený hlavně na dojmech z baráže, Ligue 2 jsem moc nesledoval (až do letoška ).Pořád bych je ale dal na sestup. Kdyby přímo padaly jen 2 týmy jako normálně, tak bych věřil, že pod sebe třeba to Ajaccio a Troyes nebo Clermont dostanou, ale u těch 4 se bojím, že tomu neuniknou.

Reagovat
Israha

V ASSE se neplánuje hned vrátit zpět do Ligue 1 nebo jaká je teď politika klubu? Protože tam krom Macona, Sowa a Nadého snad nezůstal žádný kvalitní hráč; všichni, co něco byli schopni uhrát, byli puštěni. Ten pohled na soupisku je smutný...

Reagovat
domingo

Jeste Krasso a Green, ale jinak je to tragedie, no. Skoda

Reagovat
smazaný uživatel

Politika klubu je co nejrychleji se nechat prodat. Nevím no, bylo jasný, že nějaká přestavba kádru proběhne, ale až tolik odchodů jsem taky nečekal. Tam nezůstal kámen na kameni snad v žádný řadě. A že by posily byly extra důvod k optimismu, to se říct nedá. Teď na konci přestupáku přišlo pár ok jmen, Wadji nebo Monconduit by na L2 mohli být solidní hráči, ale trochu jsem doufal, že když už se bude dělat přestavba, postaví se mladej tým, co třeba letos postup nedá, ale za rok už jo. Místo toho přišel kotel třicátníků z ligovýho podprůměru.

Jak píše domingo, aspoň ten Krasso vypadá dobře. Z nějakýho důvodu jakmile nastoupí v druhý lize, hraje jako Ronaldo. Já věřím, že se to postupně víc sehraje a ASSE půjde tabulkou nahoru, ale ztráta 8 bodů po 5 kolech je fakt dost. Bizár je, že se tam na špici drží Bordeaux, co ještě týden před začátkem ani nevědělo, jestli tu ligu budou hrát.

Reagovat
domingo

Na druhou stranu hrat jako Ronaldo proti tem zebrakum z Bastie neni moc meritko

Reagovat
smazaný uživatel

To není no, ale jestli jsi zahlídl ten gól, co dal kolo předtím venku Valenciennes, tak to byla akce, co jsem od útočníka ASSE neviděl tak sto let.

Reagovat
Israha

Krasso v dobách, kdy občas naskočil v L1 bídák byl a L2 nesleduju, takže jeho progres jsem nezachytil. No, aspoň něco, ale furt žádná slává. Mi to připadá, jak kdyby to skládali na nějaké dlouhodobější držení se v druhé lize, z té přestupové politiky úplně razí nedostatek ambicí...

Reagovat
domingo

Tyjo od Nianga cekam asi v prvni rade nejakej base level kvality, nepocitam s tim ze to tam zacne sazet jak zamlada ale porad je to o dost lepsi fotbalista nez Charbonnier (na Costu zatim nemam nazor). Minimalne by mel zapadnout do toho brejkovyho stylu.

Ja si teda porad myslim ze jsme bliz k ACA nez k Toulouse a taky si myslim, ze se ACA zvedne, pokud pamatujes jak vypadalo GFCA kdysi tak tenhle tym mi je dost pripomina. Maji dost kvalitnich veteranu na to aby minimalne zabojovali o zachranu. A Troyes mam rad a pral bych jim zachranu. V idealnim pripade bych chtel, aby slitl Brest, Angers, Clermont... a pak uz to je dost o hubu, no

Takhle, na 16. misto by mohlo letos stacit relativne malo bodu. 38-40. To jsme schopni uhrat, 25-30 bodu muzeme dat jenom na Abbe-Deschamps. Problem je, ze neverim trenerovi. Pocitam ze budu nervozni az tak do Velikonoc... a to jeste neberu v potaz tymy, ktery by papirove mely do L1 patrit, ale budou mit problem pravidelne sbirat body, jako prave Toulouse, Lorient nebo to Troyes.

Reagovat
smazaný uživatel

Dost veteránů tam mají, ale tou kvalitou na záchranu si moc jistej nejsem. Čekal jsem, že jim aspoň bude fungovat ta obrana, která si loni vodila L2, ale zatím moc nestíhá. Na druhou stranu je pravda, že měli docela těžkej los, důležitý zápas budou teprv hrát a třeba tam něco urvou. Asi nečekám, že by měli být poslední se ztrátou 15 bodů, ale budu překvapenej, jestli skončí líp než 18. Ideálně bych poslal dolů ACA, Troyes, Clermont a Reims, ale je mi jasný, že tam místo nich spadne někdo sympatickej jako Auxerre nebo Lorient.

Reagovat
Seydou Doumbia

+ Ajacciu odešel Gadeon Kalulu do Lorientu, dle mého jejich nejlepší obránce loni.

Reagovat
Israha

Ok, takže Longoria zvládl téměř na jedničku přestupové okno, co se týče příchodů. Od Clausse přes Mbemu, Suáreze, Alexise až po návrat Harita velká spokojenost. Ale může mi někdo vysvětlit, jak ve stejném vesmíru, ve kterém Wout Faes z nějakého Reims jde do PL za 17 mega, může Ćaleta-Car jít za 10?! To je naprostá příšernost, ty odchody a prodeje, a časem se to nezlepšuje...

Reagovat
Seydou Doumbia

Prodat ho o rok dřív tak máte dvojnásobek, ale zase kdo by vám tam tehdá hrál, když máte 20 nových obránců až letos. Aktuálně co hráč u vás to jméno, většinou že zkušenostmi z ciziny. Těžko s vámi budeme bojovat i když ten optimismus mě přejde až přijedou poradní soupeři

Reagovat
Israha

Uvidíme. Lyon zase má mnohem silnější mentalitu a umí otáčet a vyhrávat zápasy s přímými konkurenty. Tudor Marseille vtiskl jakousi pevnější formu, v podstatě překopal kádr od základů (aktuálně je tam z déle sloužících jen Payet a Rongier, ostatní načínají třetí rok a méně), ale nějak se mi nezdá, že by zrovna on měl lék na tu naši pověstnou labilitu .

Reagovat
Seydou Doumbia

Dle mého co se lability týče a nějakých flopů si moc OL a OM nemá co vyčítat, oba v tomhle ohledu stojíme za hovno. Vy ted regulérně můžete po nepovedeném zápasu vyměnit pět hráčů a kvalita bude pořád stejná, kde je doba co musel celou sezonu vydržet Car-Alvaro protože jako náhrada tam byl jen Perrin nebo ukrást ze zálohy Kamaru? Kde je doba co vám hromadu zápasů musel odehrát Amavi, Sakai, Sarr, Radonjic, Germain, protože nikdo jiný nebyl dostupný? Jako pokud to neurvete individuální a týmovou kvalitou tak nevím. Co hráč to jméno ted u vás. My máme jakž takž silnou základní jedenáctku, ale kádr co nás má dostat do LM nevím zda to je. Když jediný stoper co snese měřítko tam je Lukeba s ním musí hrát Mendes, protože dále tam je Boateng a Da Silva...dejme tomu máme silnou zálohu a do ofenzívy z lavičky jde použít Dembélé a Cherki, ale jestli se někdo zraní v obraně na delší dobu tak to můžeme zrušit

Reagovat
Israha

Jako jo, takhle nabušený kádr nebyl snad od Bielsy, kdy tam ještě harcoval Valbuena, Ayewovci a tahle generace...ale v Marseille prostě hráčům padá sebevědomí v momentě přestupu, to je už pomalu stigma, a nějak podvědomě jsem na stejné vlně s domingem a nejsem si jistý, jestli zrovna Tudor to vytrhne. Nemám pro to nějaké konkrétní podklady, je to spíš tušení, ale prostě...nevím . Vy máte imho kádr tak na EKL, ale v Lyonu se vždy umělo vyhrávat důležité zápasy a sbírat důležité body (ať už jste byli favorité, nebo ne), což je kolikrát důležitější a na těch pohárových anabázích nás, Monaca, Lille, Rennes, apod. to vidíš.

Reagovat
domingo

Ja teda Tudorovi vubec, ale vubec neverim, cekam 5 bodu ve skupine LM a ctvrty misto v lize

Reagovat
Seydou Doumbia

A to asi po sto letech má OM hratelnou skupinu v LM. Dle mého to bude skupina na styl lonské Lille a stát se tam může vše. Tam se ukáže jakou má OM a Tudor kvalitu. Pokud skončí OM čtvrtý, kdo bude druhý a třetí? Reálně se mi na tom startu ligovém nelíbí nikdo mimo aktuální top trojky i když od OM to může být stále o dost lepší.

Reagovat
domingo

Tottenham a Sporting, prijde mi to jako docela jasna skupina, paradoxne

Reagovat
Seydou Doumbia

a 2 a 3 místo v ligue 1 tedy kdo?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele