Tým je vyladěný a sebevědomý, vyzdvihl Ronaldo poté, co varoval Čechy dvěma góly

12.06., 08:15
Aktuality
Cristiano Ronaldo (© AFP)

Kanonýr Cristiano Ronaldo cítí z fotbalistů Portugalska před mistrovstvím Evropy v Německu patřičnou formu i sebevědomí. Kapitán týmu podal v úterní generálce na úvodní zápas šampionátu s Českem vynikající výkon a dvěma góly přispěl k hladké výhře 3:0 nad Irskem. Podle devětatřicetileté hvězdy si Portugalci budou na šampionátu znovu troufat na kontinentální titul, který premiérově získali v roce 2016.

Byl v tom kus symboliky po dvaceti letech. Portugalci vyslali mužstvu kouče Ivana Haška varování zrovna z Aveira, kde česká reprezentace výhrami nad Lotyšskem a Nizozemskem zahájila svůj marš za bronzovými medailemi na památném Euru 2004.

"Nejdůležitější je, že se nám dařilo, hráli jsme dobře. Podstatné bylo vyhrát bez ohledu na to, kdo dává góly. Tým je vyladěný, cílem bylo zvítězit a získat sebevědomí. Musíme být nohama na zemi a s myšlenkami v nebi snít o zisku evropského titulu," cituje Ronalda server A Bola.

Hráč saúdskoarabského klubu an-Nasr dostal pro první přípravný zápas s Finskem (4:2) volno, porážku s Chorvatskem (1:2) sledoval jen z lavičky. Proti Irsku byl blízko hattricku. V prvním poločase trefil z přímého kopu tyč. Po přestávce dal dva krásné góly. Nejprve si pravačkou zpracoval dlouhý pas od Rubena Nevese, efektní finesou si před bránícím Liamem Scalesem připravil míč na levačku a vymetl horní růžek branky. "Raketa od Ronalda, magický okamžik," nešetří superlativy BBC.

O deset minut později pak rodák z Madeiry nepohrdl pro změnu nabídkou Dioga Joty a z místa před penaltovým bodem skóroval nekompromisně k tyči. V 207. mezistátním zápase se posunul již na 130 vstřelených gólů a vylepšil svůj vlastní světový rekord. "Jestli byl první gól jedním z mých nejhezčích? Nevím, někdy si je všechny pustím. Zareagovali jsme na porážku s Chorvatskem. Úspěchu lze dosáhnout pouze kritikou. Fanoušci od reprezentace očekávají hodně, neexistuje žádný prostor pro chyby, vůbec, vždy chtějí, aby Portugalsko vyhrálo. Kvůli naší generaci a talentu, který má. Porážka je vždy špatná, ale pocházejí z ní dobré věci, když se poučíte," uvedl Ronaldo, jehož čeká rekordní šesté Euro.

Vysloužil si pochvalu trenéra Roberta Martíneze. "Ronaldo? Je třeba ho ocenit a ukázat dětem! Vždycky myslím v první řadě na tým. Jako kapitán měl neuvěřitelné odhodlání, dal dva parádní góly a pracoval pro mužstvo. Projevoval solidaritu a sounáležitost. To se mi moc líbilo," zhodnotil kouč.

Portugalci vstoupí do šampionátu duelem proti české reprezentaci 18. června v Lipsku.

Autor: ČTK

Komentáře (32)

Přidat komentář
Taarabt_QPR

Viděl někdo ten zápas? Je schopný někdo objektivně posoudit jeho včerejší výkon?

Reagovat
Benfica

včera to bol super zápas od celého tímu, Ronalda vrátane. Možno Costa v bráne občas robil nervy.

Čo sa týka Ronalda, 2 gramy koksu, 1 tyčka (z priameho kopu), niekoľko zaujímavých prihrávok, viac krát sa sťahoval až na vlastnú polovicu pri pressingu.. niekomu by sa mohla nepáčiť komunikácia k rozhodcovi, ale jeden faul na penaltu tam teda rozhodne bol (rozhodne viac ako penalta čo dostáli Chorváti). Celko však nijak nevyčnieval, Fernandes, Leao, Félix a ďalší zahrali tiež dobrý zápas

Reagovat
sankakofi

Reagovat
Taarabt_QPR

Díky moc! Jsem strasne zvedavy, jak se na nem podepise to, ze hraje soutez na dost bidne urovni a samozrejme jeho vek.

BTW Da se tenhle tym srovna s Belgiim(myslim MS rusko), kde se rikalo, ze to je "posledni" sance generace na uspech? Nebo se Portugalci nemusi bat o budoucnost? Prece jen Leao, Felix. Ramos atd atd

Reagovat
celeb

Rozhodne nemusia a proti silnejsim superom mozu byt lepsi aj bez neho. Proti Islandu bol efektny aj efektivny, okrem tej tycky tam mal este 1 velku sancu, kedy tesne minul branu a aj sa par krat vracal na svoju polku a pomahal s rozohravkou, ci sa snazil vratit spoluhracom nahravky na goly a az nesebcil ako zvykne. U nho je to to casto o hlave. Ked sa dari a ma este slabsich superov, tak hra ako boh. Ked sa nedari, tak sa len hada s rozhodcami, rozhadzuje rukami a o nejakej pomoci timu sa neda rozpravat.

Nastastie Portugalci maju aj v utoku pretlak, takze nie je problem hrat bez neho. Ale proti tomu Islandu to bol jeho zapas, a to musia uznat aj ti, co ho moc nemusia.

Reagovat
Taarabt_QPR

clovek by rekl, ze s vekem jde ego stranou....tak uvidime jak pristoupi k turnaji a jestli potlaci ego pro tym. Ja jsem byl jeho velky fanousek, ale samozrejme s jeho excesy to pomalu upada. Tak doufam, ze se rozlouci na urovni

Reagovat
Benfica

asi tak, pre celkový úspech bude veľmi dôležitá nálada v tíme. To bola najväčia zbraň aj v 2016. Našťastie sa zdá, že tá nálada je na tej správnej vlne, úplne niečo iné ako pred MS 2022

Reagovat
celeb

pre mna s frantikmi najvaci favoriti na titul

Reagovat
Benfica

ja by titul rád, ale prvé "finále", na ktorom teraz najviac záleží je v utorok..

Reagovat
Benfica

Nie, nie. Určite sa nedá povedať, že posledná šanca.. väčšina kľúčových hráčov nemá ani 30, celkovo nad 30 sú len Ronaldo, Pepe, Danilo a Cancelo so Semedom majú rovno 30. Keď si odmyslíš Pepeho a Ronalda tak to je hodne mladý tím.

Reagovat
sankakofi

Portugalsko bude ešte dlho medzi Top mužstvami v Európskemom futbale. Po prvé ako píše @Benfica, to mužstvo je pomerne mladé. Od brankárskej jednotky Dioga Costy, ktorý má stále len 24 a skúsenosti na rozdávanie, cez množstvo hracov vo veku okolo 21 rokov. Budúcnosť v obrane určite bude okolo Antónia Silvu, Nuna Mendes, Goncala Inacia. Záloha bude určite v budúcnosti postavená na Joaovi Nevesovi, ktorý je podľa môjho skromného názoru budúca veľká hviezda. O útok je tiež postarané s Felixom, Leaom, Ramoso,Netom, Conceicaom. Za druhé, Portugalsko ma skvelo postavený systém mládežníckeho futbalu s viacerými akadémiami tímov ako Benfica, Porto, Sporting alebo Braga, ktoré sú rozosiate po celom Portugalsku, napr. Aj v Algarve atď. Pracuje sa tam s mladezou na vysokej úrovni a neustále budú produkovať talenty ako na bežiacom páse.

Reagovat
Taarabt_QPR

Dík. To je dost zajimavy. Uprimne jsem netusil, ze ta jejich infrastruktura je na takove urovni. Jen je potreba, aby kluci neutikali do Arabie jako třeba Ruben Neves .....

Reagovat
misinho7

5g do 900g. Masaker bolo by pekne kebyze sa mu to podari na Eure.

Reagovat
letitfly

To je tak těžký napsat celý slovo a nepožívat nesmyslnou zkratku? Trvalo mi tak 15 vteřin než jsem si uvědomil, že nepíšeš o koksu

Reagovat
misinho7

a v akom kontexte toho celeho ta napadne koks? ze sa mu podari nazbierat 900g koksu na Eure? Jakoze od spoluhracov ci ako?

Reagovat
letitfly

Kontext jsem právě vůbec nepochopil

Reagovat
celeb

mozno si robi zasoby na zimu

Reagovat
Mass

Mně jako fandovi kosmonautiky se zase vybavilo, že z nějakýho přežitelnýho 5g se vystřelil jak UFO na 900g a rozplácnul se.

Reagovat
zeroberto

to mě hodně pobavilo

Reagovat
zeroberto

A to ještě v češtině se jednotka bez mezery čte jinak než s mezerou.

5 g - pět gramů

5g - pěti gramový

Mě to trvalo asi minutu než jsem pochopil že mu chybí 5 gólů do 900 gólů a to si ještě nejsem úplně jistej, že to tak myslí

Reagovat
dextroza_m

Machruješ a pak napíšeš "mě" místo "mně"...

Reagovat
zeroberto

Tak jako klasika, já dobrá čecha pane, slevu dáme za chyba .

Já vůbec za nic nemůžu, to auto korekce

Reagovat
Mishko

komentár "bez toho plačka by boli omnoho silnejší", aby barcelonští fans ušetrili čas a stačilo im to opalcovať

Reagovat
AlmazStruhar1231

Hráli opravdu dobře a ač Ronalda nemusím, zdá se mi, že ten narrativ - Portugalsko by bylo silnější bez Ronalda - je mylný. Podobně jako u Argentiny to za něj odpracují ostatní a on prostě ten end product má. Rozhodně víc, než Goncalo Ramos nebo Kolo Muani. Na další MS už snad nebude, ale tady by měl za mě ve většině zápasů hrát a vůbec se nebudu divit, bude-li se opět řadit mezi nejlepší střelce turnaje.

Myslím si ale, že my jim to znepříjemníme, protože to Irsko bylo opravdu slabé.

Tip: 2:0 pro Portugalsko

Reagovat
AlmazStruhar1231

Pardon, tím Kolem Muanim jsem samozřejmě myslel Joao Felixe.

Reagovat
Mass

Nedivim se záměně, sou si celkem podobný

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
pantondavo

Reagovat
FCSL

Na ME bude jinak makat než za United nebo Juventus. Ještě si všechny namaže na chleba

Reagovat
ADM

Tipnem si, že bude najlepším hráčom turnaja a vyhrajú to - je to jeho posledná šanca dotiahnuť sa aspon trošku na Messiho po WC..

Reagovat
pantondavo

Tak ono jak se to vezme, ve finále MS byla Francie, poslední neevropský tým vypadl ve čtvrtfinále, Maroko byla statistická výjimka, takže ve finále kvalitativně je tohle EURO lepší než poslední MS

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele