Ten Hag na odstřel a Haaland zpět v ráži: 36. kolo Premier League v kostce

08.05., 15:09
Názory a komentáře
Erling Haaland (© AFP)

Kritika na adresu Erlinga Haalanda je minulostí. Fenomenální snajpr Manchesteru City uzemnil čtyřmi brankami Wolverhampton (5:1) a rázně nakročil k zisku trofeje pro nejlepšího střelce. Zdali bude oslavovat i mistrovský titul, je ale stále nejasné. Arsenal totiž nezaváhal s Bournemouthem (3:0) a drží jednobodový náskok, Citizens nicméně odehráli o zápas méně. Další zklamání naopak museli skousnout hráči i fanoušci Manchesteru United.

Haaland je po lehkém zranění zcela fit a proti Wolves navázal na trefu do sítě Nottinghamu Forest v předchozím kole. Svou "one man show" odstartoval ve 12. minutě a počtvrté rozjásal Etihad Stadium už o 42 minut později. Když těsně před koncem střídal, dočkal se od fanoušků zaslouženého potlesku vestoje.

S galapředstavením svého svěřence byl pochopitelně nadmíru spokojen i manažer obhájců titulu Pep Guardiola. "Erling je zpět v ráži. Penalty jsou v jeho případě zárukou gólu, ale ten druhý a čtvrtý? To bylo něco neuvěřitelného," chválil španělský stratég v rozhovoru pro The Guardian. "K tomu, aby se vrátil do své nejlepší formy, potřebuje čas," dodal Guardiola s odkazem na nedávné zdravotní patálie norského útočníka.

Arsenal se ujal vedení na konci úvodního dějství poté, co Bukayo Saka chladnokrevně proměnil pokutový kop. Anglický reprezentant dal 20. soutěžní branku v sezoně, což se v dresu Gunners naposledy podařilo Pierru-Emericku Aubameyangovi v ročníku 2019/20. Ve druhé půli rozvlnili síť i Leandro Trossard s Declanem Ricem.

Roli favorita ustál i třetí Liverpool, jenž zdolal pátý Tottenham 4:2, a po dvou ztrátách bodoval naplno. Předchozí rozmíšku s koučem Jürgenem Kloppem vzal za správný konec Mohamed Salah, který zapsal bilanci 1+1 a stal se prvním hráčem v historii Premier League, jemuž se podařilo ve třech po sobě jdoucích sezonách pokořit hranici deseti gólů a deseti asistencí.

Reds i proto stále drží matematickou naději na zisk mistrovské trofeje, když za vedoucím Arsenalem zaostávají o pět bodů. Spurs se naopak po čtvrtém nezdaru v řadě účast v Lize mistrů notně vzdaluje. Na čtvrtou Aston Villu ztrácejí sedm bodů, ale odehráli o zápas méně.

Velmi rozladěn byl po další porážce kouč severolondýnského mužstva Ange Postecoglou. "Potřebujeme změnu. Nastat prostě musí. Mým úkolem je vybudovat tým, v jehož silách bude realizovat moji představu fotbalu. Aby se tak stalo, někdo bude muset odejít. Způsob, jakým chceme hrát a trénovat, prostě není pro každého," citovala ho agentura Reuters.

Zcela opačné emoce vstřebával o víkendu Mauricio Pochettino z Chelsea. Jeho svěřenci si totiž s lehkostí pochutnali na West Hamu, který deklasovali 5:0. Kanonádu Blues zahájil 21. gólem v ročníku Cole Palmer, čímž se osamostatnil na druhém místě v tabulce střelců za Haalandem (25). Hlavní hvězdou ale tentokrát nebyl, protože se ještě více dařilo Nonimu Maduekemu (1+1) a Nicolasi Jacksonovi (2+1). Velezkušený manažer hostujícího celku David Moyes nezvítězil na Stamford Bridge ani na 19. pokus a v pondělí oznámil, že po dohodě s vedením nepodepíše novou smlouvu a po sezoně u Hammers skončí.

Manchester United na kolenou

A možná nebude sám. Po pondělním debaklu 0:4 na stadionu Crystalu Palace se v Anglii snesla další vlna kritiky na adresu manažera Manchesteru United Erika ten Haga. Bývalí hráči Red Devils v čele s Paulem Scholesem a Michaelem Owenem se nechali slyšet, že by měl nizozemský stratég Old Trafford opustit. I proto, že je nejúspěšnější klub historie Premier League tři kola před koncem až osmý a hrozí mu, že nepostoupí do evropských pohárů.

"Poslední hřebíček do rakve," řekl legendární Scholes ve vysílání Premier League Productions.

United utrpěli 13. porážku v ligové sezoně, což je klubový rekord v éře PL. Za sedmou Chelsea sice zaostávají jen o skóre, ale mají výrazně těžší los. V příštím kole hostí vedoucí Arsenal, následně rozjetý Newcastle a ročník uzavřou v Brightonu, s nímž čtyřikrát v řadě prohráli.

Posledně jmenovaná mužstva své příznivce o víkendu naopak potěšila. Šestí Magpies nezaváhali na stadionu předposledního Burnley, kde vyhráli jednoznačně 4:1, a jedenáctý Brighton udolal v souboji pohárových zástupců čtvrtou Aston Villu 1:0, která má ovšem navzdory neúspěchu vysněnou účast v Champions League na dosah.

Už jistě sestupující Sheffield United padl 1:3 se sedmnáctým Nottinghamem a zaokrouhlil počet inkasovaných gólů v ročníku na 100, což se při formátu s 38 zápasy stalo v anglické nejvyšší soutěži naposledy Leicesteru před 115 lety.

Forest si skalpem "otloukánka" výrazně pomohli v boji o záchranu. Vítězství bylo pro ně nesmírně cenné i proto, že klub definitivně neuspěl s odvoláním proti odpočtu čtyř bodů za porušení finančních pravidel Premier League. V tabulce má aktuálně o tři body více než Luton, který remizoval s patnáctým Evertonem 1:1.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Erling Haaland (Manchester City) - 9.80 / 4 góly, 7 střel na branku, 5 úspěšných soubojů.

2. Nicolas Jackson (Chelsea) - 9.70 / 2 góly, asistence, 4 klíčové přihrávky.

3. Harvey Elliot (Liverpool) - 9.50 / gól, asistence, 5 klíčových přihrávek.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Erling Haaland (Manchester City) - 21 bodů.

2. Nicolas Jackson (Chelsea), Michael Olise (Crystal Palace) - oba 16 bodů.

3. Callum Hudson-Odoi (Nottingham) - 15 bodů.

Sestava 36. kola:

(©Marek Ustohal)

Brankář: Robin Olsen (Aston Villa) - Mezi tyčemi Villans se na Amex Stadium překonával, ale k bodům to nestačilo. V první půli rozesmutnil hned dvakrát aktivního Adingru a tváří v tvář si na něj nepřišel ani Groß. Po změně stran zlikvidoval samostatný nájezd Pedra a v 87. minutě i penaltu stejného střelce, ale na následnou dorážku už zareagovat nedokázal. Celkově zapsal sedm zákroků, pouze Vicario z Tottenhamu jich měl o víkendu více.

Stoper: Murillo (Nottingham) - Jednadvacetiletý Brazilec opět ukázal, že je v záchranářské misi Forest klíčovým mužem z pohledu defenzivy. Obrana nottinghamského celku rozhodně nepůsobila v Sheffieldu nezdolně, ale několik požárů dokázal včasným skluzem nebo správným postavením uhasit právě odchovanec Corinthians, který perfektně četl hru, a když bylo potřeba, skákal do střel domácích útočníků jako hokejový bek.

Stoper: Thiago Silva (Chelsea) - Poté, co o generaci starší Murillův krajan v průběhu minulého týdne oznámil, že Blues v létě opustí, odehrál proti West Hamu skvělý zápas ozdobený třetí nulou na Stamford Bridge v řadě. Své defenzivní povinnosti si plnil s grácií, a navíc přidal nadstavbu v podobě asistence u gólu Maduekeho. Ve 36. minutě si naskočil na Palmerův roh a svého spoluhráče našel s milimetrovou přesností.

Stoper: Joško Gvardiol (Manchester City) - Už v minulém kole si hlasitě řekl o nominaci v sestavě kola a svůj vysoce nadprůměrný výkon zopakoval. Fakt, že tentokrát síť soupeře nerozvlnil, nehrál v rozhodování žádnou roli. Rodák ze Záhřebu totiž obhájcům titulu výrazně pomáhal jak v obraně (devět úspěšných soubojů), tak v útoku. Ve 12. minutě proměnil po faulu na něj Haaland penaltu a nasměroval Citizens k dalšímu vítězství.

Pravý záložník: Harvey Elliot (Liverpool) - Po závěrečném hvizdu obdržel cenu pro nejlepšího hráče utkání s Tottenhamem a nutno podotknout, že naprosto zaslouženě. Driblinkem s míčem v maximální rychlosti zvedal příznivce na Anfieldu ze sedaček, spoluhráčům připravoval jednu šanci za druhou a v 59. minutě vstřelil nejkrásnější branku 36. kola. Za hranicí pokutového území převzal míč od Salaha a oku lahodící "raketou" vymetl šibenici. Klobouk dolů!

Střední záložník: Rodri (Manchester City) - Famózními statistikami se opět pyšnil dle bodování webu sofascore.com i nejlepší hráč aktuální ročníku Premier League. Ve středu pole v duelu s Wolves dominoval, s lehkostí sobě vlastní rozdával přesné pasy na kratší i delší vzdálenost (80/86) a skvostnou letošní bilanci v "kanadském bodování" rozšířil o další dvě asistence. Z pozice defenzivního záložníka už má na kontě sedm gólů a devět finálních přihrávek.

Střední záložník: Declan Rice (Arsenal) - V podobném duchu lze hovořit také o opoře Gunners. I ona totiž ve středu pole konstantně dominuje a zároveň je i produktivní (7+8). Proti Bournemouthu odchovanec Chelsea bořil, tvořil a rozdával fotbalovou radost. V 70. minutě po vpádu do pokutového území soupeře připravil trefu Trossardovi a těsně před koncem rozjásal Emirates Stadium sám, když zužitkoval nezištnou přihrávku Jesuse.

Levý záložník: Callum Hudson-Odoi (Nottingham) - Nominaci v sestavě si vysloužil i další z odchovanců Blues. Rychlonohý křídelník od úvodního hvizdu "terorizoval" obranu Sheffieldu United a za svou aktivitu sklidil kýžené ovoce. Ve 27. minutě odpověděl na úvodní zásah Breretona Diaze oku lahodícím obstřelem a v 65. minutě stanovil výsledek po individuální akci "à la" Robben.

Pravý útočník: Noni Madueke (Chelsea) - S obránci West Hamu cvičil podobně jako Hudson-Odoi a několikrát je obsadil do role slalomových kuželů. Dvaadvacetiletý Angličan byl na Stamford Bridge zkrátka a dobře k nezastavení. Kromě bilance 1+1 je nutné zmínit také 93procentní úspěšnost přihrávek, šest klíčových přihrávek a pět úspěšných soubojů. Když je fit a má do fotbalu chuť, dokáže být stěžejním hráčem.

Střední útočník: Erling Haaland (Manchester City) - Když těsně před koncem střídal, neskrýval frustraci. Navzdory faktu, že už měl v kapse čtyři góly, jejichž prostřednictvím víceméně ukončil spekulace o tom, kdo bude nejlepším střelcem soutěže. Chvála na něj sršela ze všech stran. Mimochodem, jeho poslední trefa by mohla být studijním materiálem pro ofenzivní hráče všeho věku. Od zpracování míče, přes odpoutání se od obránce až po zakončení.

Levý útočník: Nicolas Jackson (Chelsea) - Výkonnost senegalského útočníka je jako noc a den. Sem tam je rodák z Djibonkeru zralý na vystřídání v poločase, někdy je schopen spálit tisíciprocentní šanci, ale pravdou je, že už vstřelil 13 branek. To vše v debutové sezoně mezi anglickou elitou. Naposledy skóroval dvakrát v londýnském derby s West Hamem. Zajímavostí je, že ve statistice přesných zásahů bez penalt je lepší než Palmer nebo Salah.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
36
26
5
5
88 : 28
83
2
Manchester City
35
25
7
3
87 : 33
82
3
Liverpool FC
36
23
9
4
81 : 38
78
4
Aston Villa
36
20
7
9
73 : 53
67
5
Tottenham Hotspur
35
18
6
11
69 : 58
60
6
Newcastle United
35
17
5
13
78 : 56
56
7
Chelsea FC
35
15
9
11
70 : 59
54
8
Manchester United
35
16
6
13
52 : 55
54
9
West Ham United
36
13
10
13
56 : 70
49
10
AFC Bournemouth
36
13
9
14
52 : 63
48
11
Brighton & Hove Albion
35
12
11
12
53 : 57
47
12
Wolverhampton Wanderers
36
13
7
16
49 : 60
46
13
Fulham FC
36
12
8
16
51 : 55
44
14
Crystal Palace
36
11
10
15
49 : 57
43
15
Everton FC
36
12
9
15
38 : 49
37
16
Brentford FC
36
9
9
18
52 : 60
36
17
Nottingham Forest
36
8
9
19
45 : 63
29
18
Luton Town
36
6
8
22
49 : 78
26
19
Burnley FC
36
5
9
22
39 : 74
24
20
Sheffield United
36
3
7
26
35 : 100
16

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (23)

Přidat komentář
Mastný Chobot

Som zvedavy, ci a kto z nasej defenzivnej casti sa dostane do zostavy roka, kedze mame najlepsiu obranu. Raya ma najviac nul, ale ze by podaval najlepsie brankarske vykony, to sa neodvazim tvrdit. Gabriel po 30 kolach by tam jednoznacne patril, ale posledne tyzdne nie je dobry. Saliba zasa naopak, ale tiez si netrufnem povedat, ze by jeho vykony boli celkovo najlepsie v lige. Potom jedine White, ktory vsak podla mna doplati na to, ze ho niektori stale nevnimaju ako cistokrvneho RB a namiesto neho sa tam dostane Porro alebo Walker.

Reagovat
Eichel

White by tam mal určite byť.

Reagovat
tweek

Saliba tam imo bude k vůli všeobecnému hypu okolo něj. Vedle něj asi VVD. Nenapadá mě jiný stoper (krom teda Gabriela, který si to počátkem dubna až do teď celé dojebal) , který by měl lepší sezonu než tihle dva.

Reagovat
O.Giroud

Tarkowski

Reagovat
Miguel19

Understand Chelsea have reached verbal agreement with Willian Estevão on personal terms.

Told initial bid still to be sent but it will be around €32m plus add-ons, as talks with Palmeiras will follow.

Nothing done yet but #CFC remain clear favorites since January.

Asi nová zkušená posila.

Reagovat
SunFells

To je v prdeli Estevaa i Paeze.

Reagovat
Whitemedia

Oba vypadají topově, ale tak trochu mi přijde, že nakupujeme akorát na pravé křídlo a nebo AM.

Reagovat
SunFells

Právě, získali jste dva největší talenty ve stejném věku, které si pozičně kolidují.

Reagovat
SunFells

Ale tak vyděláte na nich nakonec.

Reagovat
Talker

K tomu na té pozici máme ještě nejlepšího hráče týmu v Palmerovi a ještě tam je Madueke.

Je škoda, že nemohli přijít o 2 roky dříve.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
iamek

Ty kravo to je masakr. Do budoucna budete naprosto top. Ach Jo.

Reagovat
Man__United

BREAKING: Emergency services raced to the aid of a Premier League footballer diagnosed with an addiction to laughing gas - amid desperate concerns for his welfare. [@MikeKeegan_DM]

Reagovat
Freedo

Z toho jsou takový ty kovový sračky, co se v UK povalujou všude na ulici, ne?

Reagovat
r.mrazik

https://x.com/utdcj_/status/1788273857381441782?s=46

To je právě snů, fotograf Antonyho, co čeká než dá gól

Reagovat
Sigma Olomouc

Hádám, že to měla být práce snů.

Ale Antony je prostě legenda.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Unai

Reagovat
Unai

Reagovat
Man__United

Managers linked to Manchester United today…

Morning - Gareth Southgate

Afternoon - Thomas Tuchel

Evening - Hansi Flick

Martin Tyler: “Sean Dyche”

Reagovat
Busby babes

Nakonec to bude Ole

Reagovat
hodoňa

Ty chceš zpět Oleho?

Reagovat
Busby babes

Jeho konec nebyla chyba. Rozpadlo se to. Ale s poradnym vedenim? Beru hned. Porad si myslim, ze kdyby neprisel Ronaldo, tak jsme byli v pohode.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele