Sparta podle Rosického splnila ultimátní cíl. Chceme být v Lize mistrů konkurenceschopní, vyhlásil

28.08., 08:50
Aktuality
Tomáš Rosický (© Sparta Praha)

Tomáš Rosický, sportovní ředitel Sparty, považuje postup do Ligy mistrů po 19 letech za splnění ultimátního cíle po dvou titulech za sebou. Zároveň se už ale zabývá tím, jak bude jeho tým v "milionářské" soutěži konkurenceschopný. V rozhovoru pro Nova Sport uvedl, že by si v ligové fázi přál narazit na své bývalé týmy Dortmund a Arsenal.

Pražané se vysněného návratu do LM dočkali poté, co v kvalifikaci postupně vyřadili irský Shamrock Rovers, rumunský FCSB a Malmö. "Vždycky jsem o tom mluvil jako o ultimátním cíli pro Spartu po dvou titulech. Samozřejmě se vždycky snažíte přemýšlet dopředu, aby Sparta neustále pokračovala vpřed," řekl třiačtyřicetiletý Rosický po výhře 2:0 v domácí odvetě závěrečného 4. předkola nad Malmö. Stejným poměrem Sparta zvítězila i minulou středu ve Švédsku.

"Pro nás se tím plní ultimátní cíl, ale stejně tak mám v hlavě další, a to je jak být kompetitivní v Lize mistrů. Z minulé sezony víme, že můžeme hrát důstojnou roli s určitými týmy, ale taky moc dobře víme o tom, co se stalo na Liverpoolu," připomněl Rosický březnové osmifinále Evropské ligy se slavným mužstvem, jemuž Sparta nejprve doma podlehla 1:5 a na Anfieldu dokonce 1:6.

V letošní kvalifikaci LM se cítil nejhůř po úvodním domácím utkání s FCSB, které skončilo 1:1. V Bukurešti však Letenští triumfovali 3:2. "To byl zápas, který se nám vůbec nepovedl. Od začátku sezony jsme měli jasný plán. Od začátku to bylo hrozně složité tím, že spousta kluků byla mimo. Snažili jsme se jim dávkovat všechno postupně a jednotlivě, protože bylo Euro, Copa América. Vraceli se nám postupně a bylo to složité i pro nového trenéra (Friise)," prohlásil bývalý reprezentant.

"Udělali jsme si jasný plán, jak budeme postupovat. Jeden z nejdůležitějších bodů byl, že koho přivedeme v tomto přestupním období, tak chceme, aby co nejvíc hráli kluci, kteří mají zkušenosti z minulého roku. Kontinuita z minulého roku a zkušenosti nabrané z těžkých zápasů z minula pro nás byly zásadní. Hlavně v těchto dvou zápasech, venku v Malmö, a dnes se to projevilo," mínil sparťanských odchovanec.

Ligu mistrů zažil na Letné už jako hráč, nyní ji prožije z pozice funkcionáře. "Ve funkci sportovního ředitele je to mnohem těžší. Když jste na hřišti, víte, že s tím zápasem můžete něco udělat, ale tady neuděláte nic, dá se říct. Trpíte během zápasu. Musím říct, že emoce jsou krásné. Sparta skoro po 20 letech v Lize mistrů, to je neuvěřitelné. To byly (obránci) Vitíkovi dva roky. Je to fantastické," konstatoval Rosický.

Nesmírně pyšný byl nejen na hráče, ale i dánského trenéra Larse Friise, který v červnu nahradil krajana Briana Priskeho. "Pro Larse je to taky obrovská satisfakce. Hned po titulu jsme druhý den řešili trenéra (Priskeho), který měl zájem z Feyenoordu. Bylo to hrozně těžké rozhodnutí, jestli Briana držet v uvozovkách na sílu. Někoho, kdo už tady myslí a srdcem nechce být, anebo jít jinou cestou, cestou vášně. Lars ukazuje, že je dobrý trenér a že to zvládá výborně," řekl Rosický.

Sparta se v novém formátu utká s osmi soupeři. Narazit může i na Rosického bývalé zaměstnavatele Dortmund a Arsenal. "To by bylo fajn," podotkl někdejší záložník.

Ocenil také fanoušky. "Je to jeden ze zásadních bodů. Trvá to už nějaký rok a půl, propojení celého klubu a jednota všech složek klubu a navázání na fanoušky je absolutně neuvěřitelné. Každý zápas je vyprodaný, zájem je obrovský. Za jednotu celého klubu s fanoušky jsem strašně šťastný, stejně jako za to, že to takhle pokračuje," uvedl Rosický.

Autor: ČTK

Komentáře (20)

Přidat komentář
Hachim Mastour

Treba prinavrátiť východoeurópskym klubom slávu

Reagovat
veikko

Je třeba si zopakovat zeměpis

Reagovat
Luka3enko

vždyť má pravdu

Reagovat
Sandstorm

Nemá. Geograficky ani historicky (lidé asi neznají co bylo před druhou světovou válkou) na východ fakt nepatrime.

Reagovat
Heresy

Reagovat
Mike Litoris

No, geopoliticky právě ano.

Pro tohle určení jsou klíčové právě události druhé poloviny dvacátého století, ty jsou pak reflektovány v ekonomickém směrování země. Až po Sametové revoluci je vidět snaha opět přilnout k západu, bohužel je tedy manko v podobě čtyřiceti let vnuceného komunismu dost velkou kotvou.

Reagovat
Sandstorm

Reagovat
veikko

No právě, druhé poloviny 19., ne jen 20. století. Politicky ten systém vycházel z rakouské tradice, čeští politici usilující o samostatnost z ní vycházeli taky + z nějakých francouzských ideálů republiky a humanismu. Nějaká individua typu Kramář, kteří byli z Ruska hotoví, tak ale nechtěli zavádět ani samoděržaví, ani bolševickou diktaturu. My fakt s východem nemáme vůbec nic společného, ani Polsko není kulturně východ. Jsme prostě střední Evropa s opravdu letitou tradicí, na čemž 40 let nic nezmění. Vždyť i ten náš komunismus se s SSSR nedá srovnávat.

Reagovat
Pankrac

já jako souhlasím že jsme střed i geopoliticky, tjn. že jsme nějakou hranicí západu a východu. Máme tu dědictví obojího a nemůžeme říct ani že jsme západ, ani že jsme východ. Ale jestli člověk chce máchat historií z před 90 let, tak by jí měl máchat všude a netvrdit, že někde platí historie z před 40 let, někde z před 90 let a někde vlastně radši historii řešit nebudeme

Reagovat
Sandstorm

Tady nejde o nějakých 40 nebo 90 let. Prostí lidé dál nevidí. Jde o stovky let kdy jsme byli součástí říše římské a habsburské.

Reagovat
Pankrac

Moje pointa byla, že se na různé situace používá různá doba "platné" historie. Tam kde se to hodí se to počítá od 40. let 20. století. Jinde od 90. let 20. století a někde jinde se to jako neměnné počítá od 19. století.

A někdo chce jako platné počítat to co se děje teď.

Reagovat
naheCZ

Ale tak když se bude brát termín "historicky", tak je naprostá kravina brát v potaz jen těch 40 let. Protože celou naši historii předtím jsem byli střed s velkou vazbou na západní země, naopak s těma východníma máme společných jen těch 40 let.

Reagovat
Pankrac

Ale tak naše vazba na západ, nalejme si čistého vína je nejsilnější z období, kdy jsme byli kolonií Rakouska. Pokud se člověk podívá na nějakou lidovou tradici tak se nám tu opravdu prolínají prvky východní evropy, to není jen těch pár desítek let za komunistů.

Souhlasím, že jsme víc orientovaní na západ. Kulturně to je ale "východní část" zapadu. Rakušanů a časti Němců rozumím (kulturně) mnohem víc než třeba Francouzům a nebo Britům, ale stejně tak víc než třeba Ukrajincům, Rusům nebo Arménům. Na druhou stranu kulturně můžu říct, že v některých věcech rozumím víc východní Evropě než tý über západní Evropě a pak jsou věci, kterým víc rozumím západu. Proto se mám za středoevropana a jsem rád že nás ovlivňuje oboje. Myslím kulturně, ne politicky.

Reagovat
Phantome

Rovnako ako Slováci, tak aj Česi sú Západní Slovania žijúci v strednej Európe s nálepkou "bývalého východného bloku".

Reagovat
kilobyte

Tak snad přijdou ještě nějaké posily.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak chybí vám jenom levý wingback a případně stoper za Vitíka, ne?

Reagovat
kilobyte

Já bych radši levého stopera. Sorensen přes nohu není ono a Zelený vše neodehraje.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Za mě levý wingback, levý stoper a střeďák. A to nepočítám s žádným odchodem.

Reagovat
_Franklin_

Přesně tak

Reagovat
Rudy

Ziskane finance pouzit na platy kvalitnich hracu. Je to moc velke scifi? Na 2 mozna i 3 by to snad stacilo. Nesmi to byt samozrejme dale neprodejni 30+

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele