Slov útěchy moc není. Akanji podal špičkové výkony, myslí si trenér Yakin

07.07., 10:46
Aktuality
Murat Yakin (vlevo) a Manuel Akanji (vpravo) (© AFP)

Trenér Murat Yakin se zastal obránce Manuela Akanjiho, který jako jediný švýcarský fotbalista neproměnil ve čtvrtfinálovém rozstřelu s Anglií na mistrovství Evropy penaltu. Na tiskové konferenci ocenil, jaký turnaj hráč Manchesteru City odehrál. Yakin dodal, že vyřazení ho vzhledem k předvedenému výkonu jeho týmu velmi zasáhlo.

Švýcaři v Düsseldorfu po gólu Breela Embola v 75. minutě vedli, jenže krátce nato vyrovnal Bukayo Saka. "Bolí to hodně, když do toho vložíte takové úsilí, když vidíte, jaké šance jsme měli. Je mi velmi líto kluků a celé země, že po takovém výkonu musíme turnaj opustit," prohlásil Yakin, jehož svěřenci v osmifinále porazili obhájce zlata Italy 2:0.

Na úřadující evropské vicemistry už ale v sobotu nestačili. Prodloužení rozhodnutí nepřineslo a na řadu přišly penalty, v nichž jako jediný Akanji neuspěl i proto, že brankář Anglie Jordan Pickford měl na lahvi s pitím napsáno, kam je Švýcaři nejčastěji kopou. A v případě Akanjiho, který šel na řadu jako první, se nemýlil. Naopak všech pět exekutorů Albionu pálilo přesně.

"Dáváte hráčům zodpovědnost, tak se pak na ně nemůžete zlobit. Zvlášť na hráče, kteří odehráli fantastický turnaj jako Manu. Co mu můžete říct? Slov útěchy moc není. Nezáleží na tom. Poděkoval jsem mu za jeho výkon a také za to, jak tým vedl, jak hrál. Byly to opravdu špičkové výkony. Samozřejmě převládá obrovská prázdnota a smutek. Ale každý ten smutek musí překonat sám," uvedl devětačtyřicetiletý Yakin, který vede Švýcarsko od roku 2021.

Statistiky zápasu. (©Opta by Stats Perform)

Maximem alpské země na velkých turnajích, tedy mistrovství Evropy a světa, zůstává čtvrtfinále. "Krásné na tom je, že je to pouze fotbalový zápas. Na jedné straně vám fotbal dává v životě strašně moc, tolik, že to nemůžete nikdy splatit. Tyhle chvíle k tomu patří. Je to neproměněná penalta. Už se tím nemusí dál trápit, když vidíte, jak hrál a jakou zodpovědnost nesl," mínil někdejší hráč Stuttgartu, Fenerbahce Istanbul či Basileje.

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
GjøvikFF

Švýcaři jedním z nejlepších týmů Eura, jak mačkali Anglii na závěr prodloužení, bylo skvělé.

Vůbec není čeho litovat, tohle si opravdovej fanda bude pamatovat.

Stejně jako impotentní Anglii, na kterou se xtej turnaj po sobě nehodí dívat a přesto, že výsledky mají, si tu holomajznu každý vybaví.

Hopp Schwiiz!

Reagovat
Novak.Usykovic

Mně teda přišlo více působivé to, jak Turci na závěr zápasu mačkali Tulipány. To byla krása fotbalová.... alespoň posledních 20 minut, které jsem sledoval. První poločas a podstatný segment druhého jsem nesledoval.

Tu Anglii jsem viděl jenom posledních 10minut a pak penalty.

Reagovat
Kop do titulků

No Teda nevím minule na EURU tu penaltu sprasil úplně stejně proti Spanelum, to už je snad lepší zavřít oči, narvat to a doufat že se to vejde pod břevno než tohle kde ma proste brankar 50/50 jestli trefi stranu. Úplně nevím proč na tu penaltu leze jako prvni když je z nich evidentně rozklepanej

Reagovat
kitas

To je jednoduché. Pretože vtedy to ešte môžu zachrániť ostatní. Ale som si istý že to tak Akanji rozhodne kopnúť nechcel. Meter a pol vedľa brankára, po zemi, slabú. To určite nebol úmysel.

Reagovat
Kop do titulků

No kdyby se to stalo jednou ale jak říkám on to kopl v podstatě stejně v roce 2021 proti Španělům. Penalty holt nejsou jeho gusto tak doufám že už to napotreti Švýcarsko nezprasi

Reagovat
Seydou Doumbia

proměnil penclu proti francii na tom minulém juru tuším

Reagovat
Kop do titulků

je to tak, tak to Teda z 1/3 beru zpátky

Reagovat
Seydou Doumbia

já osobně čekal že půjde i Šaka, proti francii tehda šel, možná se čekalo až na 5 pencli s ním no akandži aby vyrovnal příště svou sérii na 2-2

Reagovat
Kucka

Taky jsem si na to vzpomněl

Reagovat
Rudnevs

Taktiež nepochopím. Švajčiari tam nemali také ofenzívne esá ako Angličania, ale stále bolo tisíc lepších možností než tam poslať stopéra

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele