Premier League - souhrn 17. kola

20.12.2014, 15:37, aktualizováno 22.12.2014, 23:00
Komentáře a souhrny
Chelsea vyhrála na hřišti Stoke a drží si tříbodový odstup na Manchester City, jenž porazil Crystal Palace. Liverpool se rozešel ve šlágru s Arsenalem smírně, pouze bod si pak odvezl i Manchester United z Birminghamu, kde změřil síly s Aston Villou. Tři body si zapisují WHU, Southampton, QPR, Tottenham, Swansea a Sunderland...

Stoke City - Chelsea FC 0:2

22.12.2014 21:00

Góly: 2. John Terry, 78. Cesc Fàbregas

Fotbalisté Chelsea dokázali odvrátit loňskou porážku a na Britannia Stadium tentokrát vyhráli 0:2. Skóre otevřel již ve druhé minutě hlavou John Terry a klid na kopačky hostů přinesl dvanáct minut před koncem Cesc Fabregas. Mourinhova družina tak může mít klidné Vánoce, Premier League vede stále o tři body.

Chelsea do utkání vstoupila nejlépe, jak mohla. Neuběhlo ani 120 vteřin, když Cesc Fabregas rozehrál rohový kop z pravé strany, na jeho centr si naběhl kapitán John Terry a ač byl hodně tísněn bránícím Cameronem, dokázal usměrnit míč za záda bezmocného Begoviće. Zkušený stoper si tak připsal premiérovou ligovou branku právě probíhající sezóně a asistující Fabregas zase dvanáctou gólovou přihrávku (statistický server Opta ihned zvěřejnil na Twitteru informaci, že Steven Gerrard, který byl v této disciplíně v loňském ročníku nejlepší v Premier League, měl na svém kontě pouze o jednu asistenci více).

Na další brankové příležitosti jsme si museli nějakou dobu počkat, nejvíce vzruchu mezitím vyvolal Bardsleyho ostrý skluz na Hazarda, po kterém jako vždy velice emotivní José Mourinho nemohl uvěřit, že z toho domácí zadák vyvázl pouze se žlutou kartou.

Ve 21. minutě Blues podržel brankář Courtois, jenž si poradil s nepříjemnou tečovanou ránou N'Zonziho. Na druhé straně vymyslel další geniální pas španělský záložník Fabregas pro svého kolegu z reprezentace Costu, ovšem nejlepší střelec Chelsea v této sezóně mířil tváří v tvář Begovićovi těsně vedle vzdálenější tyče.

Po změně stran se s míčem do šestnáctky dostal Eden Hazard a předváděl tam své tradiční taneční kreace, které zakončil prostrkávačkou na Fabregase, jehož pohotový, ale nepříliš razantní pokus bez problému lapil pozorný Begović. Další průběh druhého dějství žádnou výraznější příležitost nenabídl.

Až v 71. minutě zahrozil Charlie Adam, pověstný svou tvrdou střelou ze střední vzdálenosti. N'Zonzi skotskému středopolaři přiťukl balón, ten se do něj opřel a jen o kousek minul pravou tyč Courtoisovy brány. Když už to vypadalo, že se svěřenci Marka Hughese nadechují k závěrečnému náporu, hosté podruhé udeřili. Fabregas si vyměnil míč s Hazardem, pak si přihrávku od belgického kouzelníka perfektně zpracoval a z halfvoleje rozvlnil síť.

Zanedlouho mohl přidat třetí gól Diego Costa, v další stoprocentní příležitosti po vysunutí Schürrleho však znovu neuspěl a Asmir Begović si připsal další vynikající zákrok. Podobně si na opačné straně hřiště vedl Thibaut Courtois, jenž vytěsnil křížnou ránu Assaidiho. A když se s úspěchem nepotkaly ani pokusy Schürrleho a Krkiće, Stoke prohrálo s Chelsea 0:2.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Arsenal FC 2:2

21.12.2014 17:00

Góly: 45. Philippe Coutinho, 90+7. Martin Škrtel - 45. Mathieu Debuchy, 64. Olivier Giroud

Šlágr kola mezi Liverpoolem a Arsenal nakonec dopadl smírně. Nejdůležitější momenty se odehrály na koncích obou poločasů. V tom prvním se nejprve trefil Philippe Coutinho, na což za chvíli odpověděl Mathieu Debuchy. V druhém dějství otočil stav ve prospěch hostů Giroud, během dlouhého nastavení ale po rohu vyrovnal Martin Škrtel.

Atmosféra na Anfield Road byl jako vždy fantastická, ovšem fotbalisté na trávníku své příznivce za skvělou podporu zejména v úvodní půlhodině atraktivní hrou neodměnili. Liverpool měl sice více ze hry, což dokumentují i statistiky, domácí drželi míč na svých kopačkách po dvaceti minutách hry více než 83 % celkového času. Co z toho, když první střelu mezi tři tyče vyslali až ve 30. minutě.

Následně měl dvě nebezpečné příležitosti Lazar Marković - jednou ho zastavil gólman Szczesny, podruhé po pasu od Sterlinga ohrozil pouze diváky na tribuně. Jak byl takřka celý první poločas skoupý na gólové šance, v samotném závěru padly hned dvě branky.

Jordan Henderson navedl míč do středu, přihrál Coutinhovi, brazilský ofenzivní univerzál se zbavil svého strážce a dokonale přesnou střelou na zadní tyč překonal bezmocného Wojciecha Szczesnyho. Domácí se nicméně z vedení příliš dlouho neradovali. Centr po standardce Sáncheze ještě defenziva Reds odvrátila, avšak Flamini vrátil míč do malého vápna, kde sváteční střelec Debuchy předskočil Škrtela a Brad Jones na jeho dobře umístěnou hlavičku nedokázal včas zareagovat.

Po změně stran měl dobrou příležitost ke skórování Lucas Leiva, jemuž připravil výbornou palebnou pozici Gerrard, ale brazilský středopolař prokázal, že je všechno jen ne zakončovatel a jeho projektil letěl nad. Podobně dopadl i zanedlouho Steven Gerrard - Szczesny proti Sterlingovi špatně vyběhl, balón nezasáhl a mladičký křídelník pak místo střely do poloprázdné brány volil centr na svého kapitána, který hlavou netrefil.

Nedáš, dostaneš. Na opačné straně po centru Gibbse sice Giroud svým sklepnutím trochu zahnal Cazorlu, ten mu však míč nezištně vrátil a francouzský kanonýr zblízka trefil přesně místečko mezi nohama Brada Jonese. Odpovědět mohl brzy Coutinho, ale Szczesny si s jeho zblokovaným pokusem bez problému poradil.

V 75. minutě převzal přihrávku od Hendersona Lucas Leiva a i když byl tentokráte jeho pokus nebezpečnější než předtím, mířil těsně vedle. Neuspěl ani střídající Fabio Borini. Italský útočník si zcela osamocen naskočil na centr z levého křídla, ovšem fantastický Szczesny jeho hlavičku vytáhl nad břevno a výrazným způsobem Arsenal podržel.

Dlouho to vypadalo, že kýžené vyrovnání nepřinese ani devítiminutové nastavení. Dvě střely ze střední vzdálenosti zlikvidoval pozorný Szczesny, navíc Fabio Borini obdržel v krátkém sledu dvě žluté karty a oslabil svůj tým. Pak však celý Anfield vybouchl. Rohový kop Lallany přesně našel obvázanou hlavu Martina Škrtela a slovenský stoper srovnal stav zápasu na 2:2.

Strhující konec utkání nabídl ještě jednu nebezpečnou situaci před brankou Brada Jonese. Nejlepší muž na trávníku Santi Cazorla vypálil ze střední vzdálenosti, australský gólman jeho projektil vyrazil před sebe a s dorážejícím Monrealem si už naštěstí pro Liverpool Škrtel ve spolupráci s brankářem poradili.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Sunderland AFC 0:1

21.12.2014 14:30

Góly: 90. Adam Johnson

Zase to dokázal! Adam Johnson potřetí za sebou skóroval na hřišti Newcastlu a potřetí se přičinil o vítězství Sunderlandu ve slavném lokálním derby. Šestizápasové čekání na vítězství tak Black Cats ukončily tím nejsladším způsobem.

Už ve třetí minutě měl velkou šanci ke skórování obránce Magpies Dummett, který zahrával přímý kop zhruba z 18 metrů. Po Colbackově přiťuknutí ovšem poslal míč nad. Jack Colback odehrál už osmé derby, předchozích sedm však za Sunderland; a poslední vzájemný duel dokonce ověnčil gólem, jenž pečetil výhru 3:0 v St. James Parku.

Stejným výsledkem skončilo i předposlední měření sil v Newcastlu - a Mackems zvítězili loni i doma. Sunderland tak toužil po čtvrté vzájemné výhře v řadě. Především v prvním poločase byli hosté lepším týmem a uprostřed úvodního dějství si vytvořili několik gólových šancí.

Po Johnsonově centru zakončoval hlavou volný Wickham, z úhlu ale odkrytý kout branky netrefil a rozvlnil jen boční síť. Ještě blíže gólu byl Steven Fletcher; ten se zase po pobídce Larssona báječně opřel do vysokého míče a rozezvonil břevno Alnwickovy svatyně.

Mladý brankář, jenž v Newcastlu působí jako trojka a chytá díky zraněním Krula a Elliota, si na nedostatek vytíženosti rozhodně nemohl stěžovat. Především Connor Wickham jej pořádně zaměstnával - jeho ránu z 20 metrů i hlavičku po centru Verginiho musel Alnwick vyrážet.

Newcastle byl slabším týmem a za celých pětačtyřicet minut si vytvořil všehovšudy jednu gólovku. To když Sissoko už s blížící se čtvrthodinou hry pronikl do vápna, ale následně střílel po zemi přímo do míst, kde se nacházel Pantilimon. Rumunský gólman se nezapotil ani při ráně Péreze, která se točila na zadní tyč, ale nakonec cíl minula.

Magpes navíc ihned po přestávce ztratili na několik minut stopera Stevena Talyora, jenž si po kolizi s Fletcherem a tyčkou rozsekl kůži pod okem. Přesilové hry Sunderland málem využil, Fletcher si krásně poradil ve vápně a našel v šestnáctce úplně volného Jordiho Gómeze, jenž však levačkou fatálně minul.

Gól na kopačce měl i domácí Ayoze Pérez, který selhal vinou skvělého zákroku Costela Pantilimona. Do Sissokovy přihrávky se španělský mladík opřel parádně, ale konečky prstů vysokého strážce sunderlandské brány tento duel zvítězily na plné čáře. Dvacet minut před koncem si poradil i s velkou šancí teprve sedmnáctiletého Adama Armstronga, jehož ránu na přední tyč pohodlně kryl.

Ještě nadějněji vyhlížela akce Péreze, který dostal od Tiotého pas do vápna, snadno obehrál Browna, jenže Pantilimon dnes přitahoval míč jako magnet. Alan Pardew se tak jal poslat do hry zlatého žolíka Papisse Cissého, který coby náhradník už dvakrát zatížil konto soupeře dvěma trefami a proti Chelsea a Hullu sám zařídil týmu 4 body. Pardewovi navíc vlastně záchranu na lavičce Strak.

Dnes však ani on Newcastlu nepřinesl štěstí; naopak to byl Adam Johnson, kdo na druhé straně zakončoval z ideální pozice - jenže přízemní střelou záhadně branku minul. Občasný anglický reprezentant zničil naděje domácích až v poslední minutě.

Pantilimon nejprve potvrdil status nejlepšího hráče zápasu, když opět vytáhl z šibenice gólovou ránu - tentokrát od Sissoka. Po následném rohu utíkal Johnson s míčem, ustál dva žluté zákroky od Sissoka a Dummetta a předal míč spoluhráčům. Po Larsson - Buckley se nakonec opět dostal k němu a dělovkou k tyči rozhodl o čtvrté výhře v derby pro Sunderland v řadě.

Více informací k zápasu

West Ham United - Leicester City 2:0

20.12.2014 16:00

Góly: 24. Andrew Carroll, 56. Stewart Downing

West Ham zůstává na vynikající čtvrté příčce, zatímco Leicester stále pokračuje v marném hledání další výhry; hledání, které bude po dnešku trvat již minimálně 13 zápasů. Další vítězný gól si připsal na konto Andy Carroll...

Foxes sice normálně měli na lavičce manažera Nigela Pearsona, který se aktuálně odvolává proti jednozápasovému banu, to je však ve snaze urvat konečně tři body nijak zvlášť nepodpořilo. Leicester se ve skutečnosti sotva k něčemu dostával a ještě níže šel patrně po Carrollově brance z 24. minutě, když bývalý hráč West Hamu Paul Konchesky předvedl vpravdě ostudnou malou domů z půlící čáry.

Ještě hůře Leicesteru bylo deset minut po obrátce, když Downing nádherným krouceným projektilem konečně zase načas učinil přítrž oné hutné nudě spojené s poněkud kouskovaným, všeobecně neatraktivním utkáním.

Nigel Pearson se vlastní hochy pokusil nakopnout těsně po završení hodiny hry, když se odhodlal k málokdy vídanému trojímu střídání, a tyto změny útočný projev hostí skutečně pozvedly. Nugent jednou pálil z okraje vápna nad bránu, později přiměl Adriána k ojedinělému zákroku a španělského brankáře nakonec prověřila také hlavička dalšího žolíka Ulloy.

Na nic víc se už ale Leicester nezmohl a Štědrý den takto stráví na samém dně tabulky. Ve všech 22 sezonách historie Premier League se s takovou výchozí pozicí zachránili pouze loňský Sunderland a West Bromwich ze sezony 2004/05.

Více informací k zápasu

Hull City - Swansea City 0:1

20.12.2014 16:00

Góly: 15. Sung-yueng Ki

Dle slov manažera Garryho Monka "neuvěřitelný" Ki Sung-Yeung zařídil Swansea veledůležitou výhru 1:0 na hřišti Hullu. Swansea vyhrála po dvou porážkách v řadě a posunula se před Newcastle na pohodové osmé místo.

Bez Sigurdssona, bez Bonyho, bez Montera, Brittona či Rangela. Swansea nastoupila v dosti pozměněné sestavě, přesto na Hull vyzrála. Steve Bruce se tak dostává pod ještě větší tlak, když letos před domácími fanoušky vyhrál jediný zápas. Na jakoukoli výhru čeká už 10 zápasů; po dnešku zůstává předposlední s dvoubodovou ztrátou na udržení.

Výsledek se začal rýsovat už po čtvrthodině hry, kdy Shelveyho dalekonosná rána skončila díky teči Ki Sung-Yeunga v Tygří síti. Swansea nicméně ztratila už 16 bodů z vedoucí pozice a nechybělo málo, aby i nyní darovala po prvním gólu soupeři body. Robertsonova střela orazítkovala břevno jen pár minut po otevření skóre.

Svěřenci Garryho Monka se ale zkonsolidovali a po půlhodině utkání mohl zvýšit vedení Shelvey, který z 25 metrů rozezvonil tyčku. O přestávce nasadil Steve Bruce do hry dva útočníky - ani Sone Aluko a Yannick Sagbo ale obraz hry nezměnili, naopak to byli hosté, kdo hrozil.

Batefimbi Gomis svým volejem jen těsně minul šibenici, načež při další akci trefil podobně jako jeho holohlavý spoluhráč tyč. Hull se už v závěru zmohl jen na protesty po neodpískané penaltě na Sagba, jenž si stěžoval na držení za dres.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Manchester United 1:1

20.12.2014 16:00

Góly: 18. Christian Benteke - 53. Falcao

Vítězná série Rudých ďáblů se zastavila na čísle 6. Sedmé vítězství v řadě již odmítl Benteke, potažmo celý houževnatý kolektiv Aston Villy, která v relativní pohodě ubránila i více než 20minutové oslabení. Manchester United tentokrát nemastný neslaný výkon na všechny tři body nestačil...

ManUtd odstartoval docela pozitivně, to však v 18. minutě rázem bylo vedlejší, neboť Evans dovolil Bentekemu ve vápně úplně všechno - od zpracování centrovaného balonu na hrudi, přes úkrok do strany až po kroucenou ránu na zadní tyč - a birminghamští byli senzačně ve vedení, aniž by si do té doby nějak viditelně potykali s balonem.

Aston Villa se po vstřelené brance možná ještě víc zatáhla, před vlastním vápnem si však zpravidla počínala v klidu, suverénně. A i ve chvíli, kdy se hra začala přelévat ze strany na stranu, nehrozilo Guzanovi žádné konkrétní nebezpečí - poděsit ho ve 33. minutě mohl tak akorát Youngův záludný centr, při němž musel až do poslední chvíle vyčkávat, zdali jej Falcao nebo někdo jiný netečuje.

Do druhého dějství kuriózně vstoupila lépe vedoucí Aston Villa, od které se již zřejmě nečekalo nic jiného než bohapustý zanďour. Ve středu všeho dění byl přitom pochopitelně Benteke, který nejprve podržel míč pro Agbonlahora (jehož rána byla zablokována), a potom sám nebezpečně hlavičkoval po rohu.

Ihned poté se už začaly činit také hostující ofenzivní hvězdy. Nejdříve měl z práce Rooneyho lépe těžit Van Persie, posléze při zemi nepříjemně pálil Mata. Guzan byl v obou okamžicích na svém místě a připraven. Což neplatilo teprve pro třetí případ, kdy Falcao nekompromisně hlavičkoval do Američanova protipohybu po centru Younga z levé strany - 54. minuta, začínáme odznova.

Manchester United byl v tu chvíli na koni a jeho momentum mělo ještě povzbudit střídání uzdraveného Di Maríi za Van Persieho. Ani tento okamžik, ani velice sporná červená karta pro Agbonlahora, jehož střet s Youngem vyzněl v 65. minutě sice nešikovně, ale spíše žlutě, nicméně Red Devils ve finále nijak nenakopli.

Ve skutečnosti spíše ještě Clark s Weimannem brzy poté mohli trestat letargické počínaní hostů v obranné třetině; a Villans si v oslabení vedli znamenitě i nadále. Guzana pořádně vylekala snad akorát poměrně neškodná Wilsonova kroucená rána ze samého nastavení duelu.

Více informací k zápasu

Queens Park Rangers - West Bromwich Albion 3:2

20.12.2014 16:00

Góly: 24. Charlie Austin (pen.), 48. Charlie Austin, 86. Charlie Austin - 10. Joleon Lescott, 20. Silvestre Varela

Západní Londýn má nového hrdinu. Costa? Hazard? Kdeže! Charlie Austin hattrickem zničil West Bromwich Albion a zařídil svému Queens Park Rangers tři body po dokonalém obratu. Výsledek 3:2 posunul QPR ze sestupových pozic, Austina navíc dostal na třetí místo v tabulce střelců...

Ze začátku to přitom v žádném případě na vítězství Rangers nevypadalo. Unylou a nevzhlednou úvodní desetiminutovku utnul stoper West Bromu Joleon Lescott. Rohový kop Dorranse prodloužil na přední tyči Sessegnon a Lescott za přísného dohledu šesti stojících obránců QPR trknul míč do sítě.

Přesně za dalších deset minut navíc hosté překvapivě vedli už 2:0, a to přesto, že se Rangers doma v posledních týdnech velmi daří; vždyť z předchozích čtyř zápasů tu získali deset bodů. Silvestre Varela se nicméně při teprve druhém startu v základní sestavě za WBA prokličkoval polovinou Hoops, narazil si se Sessegnonem a prostřelil Greena.

Radost a větší vedení však vydrželo jen pět minut. James Morrison pak ve vápně stáhl Leroye Fera a rozhodčí Craig Pawson ukázal na penaltový puntík. Nechytatelnou dělovkou ji proměnil momentálně už třetí nejlepší střelec Premier League Charlie Austin, jenž tak vykřesal pro domácí jiskru naděje.

Své střelecké konto Austin zakulatil ihned po změně stran. Jubilejní desátý přesný zásah v uplynulé ligové sezóně přidal 25letý forvard ve 48. minutě. Bartonův roh poslal Dunne jen do břevna, po Zamorově pohotové vracečce však Charlie Austin jen doklepl míč do brány - 2:2.

Fotbalová krása se poté na dobrou půlhodinu odmlčela a slovo dostala hlavně bojovnost. Deset minut před koncem měl Austin šanci na totální zvrat, ale tentokrát jej ještě vychytal Ben Foster. Zlomový moment se udál záhy - nejprve Berahino sice obešel Greena, ale z úhlu odkrytou branku netrefil. Dvě minuty nato udeřila podruhé hlava Charlieho Austina.

Jako tank se robustní útočník navalil do vápna po rohovém kopu Bartona a přesnou hlavičkou otočil skóre z 0:2 na konečných 3:2. Konečných především proto, že Berahino v poslední minutě trefil z úhlu jen brankovou konstrukci. Potvrdil tak úžasnou domácí formu Rangers, kteří venku nezískali ani bod. Přesto se vymanili ze sestupových pozic - sídlí na 15. příčce hned za WBA.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Everton FC 3:0

20.12.2014 16:00

Góly: 38. Phil Jagielka (vl.), 65. Graziano Pellè, 82. Maya Yoshida

Čtyři a dost! Southampton se konečně vymanil z hrozivé výsledkové krize a porazil Everton jasně 3:0. Po čtyřech porážkách tak získal důležité tři body, jež Saints udržely v boji o pohárovou Evropu. Branky vstřelili Pellé, Yoshida a vlastňákem pomohl domácím Lukaku...

Southampton nastoupil netradičně se třemi středními obránci; manažer Ronald Koemann tak mimo jiné zvýšil důraz na dobře hrající krajní obránce Nathaniela Clyna s Ryanem Bertrandem, kteří tak měli více prostoru pro útočení. Poprvé se to projevilo už po deseti minutách, kdy právě po Clynově centr hlavičkoval Pellé těsně nad.

První střelu na branku nicméně vyslali hráči Evertonu, jmenovitě Ross Barkley. Přízemní dělovka Fraizera Forstera nevyděsila, navíc mířila doprostřed, a tak jí anglická dvojka bez potíží lapila. Mezitím se na zemi teatrálně a "bezmocně" válel Eto’o, který se záhy okamžitě vrátil na trávník a po právu si vysloužil hlasité bučení tribun.

Poté se ale opět do dominantnější pozice dostali hráči Saints, Pellého gól po půlhodině platit nemohl, jelikož mu předcházel faul Longa, ale další nebezpečná situace už branku přinesla. Jagielkův faul ve vápně sice sudí podivně Šalamounsky změnil na roh, z něhož udeřilo. Ward-Prowsův míč minul Alderweireld i Eto’o a Romelu Lukaku si jej nechtěně srazil do vlastní branky - 1:0.

Chvíli nato navíc div nepřidal druhý gól Pellé - Clynův skvělý střílený centr nasměroval italský forvard do boční sítě. Do kabin se tak šlo za nejtěsnějšího vedení domácích borců, kteří posledních pět soutěžních utkání prohráli - vypadli dokonce i z ligového poháru proti třetiligovému Sheffieldu United.

Dnes ale neochvějně drželi hubený výsledek, a byť byl Everton mírně aktivnější, žádnou šanci si proti konsolidované obraně Saint nevytvořil. Jako blesk z čistého nebe naopak udeřil Graziano Pellé. Clynův centr ztečoval k útočníkovi Long a Pellé z otočky prostřelil Howarda. Americký brankář se vyznamenal alespoň tři minuty nato, kdy skvěle vyrazil Fonteho hlavičku mířící k tyči.

Frazier Forster se poprvé opravdu zapotil až s blížící se osmdesátou minutou, jeho zákrok proti Lukakuově ráně byl vynikající. Jeho důležitost se ukázala záhy, kdy skvostný centr šajtlí od Stevena Davise uklidil ramenem (!) za záda Howarda stoper Mayo Yoshida. Japonský bek uzavřel na konečných 3:0, Southampton tak po hrozivé sérii konečně zvítězil.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Burnley FC 2:1

20.12.2014 16:00

Góly: 21. Harry Kane, 35. Erik Lamela - 27. Ashley Barnes

Když se oba celky roku 2010 střetly naposledy, byla z toho parádní podívaná a domácí výhra 4:2 pro Burnley. Tentokrát na White Hart Lane nepadlo tolik branek, avšak na co se dívat bylo takřka nepřetržitě. Už popáté v řadě potom v tomto duelu berou body domácí...

Všechny góly se divže nevtěsnaly do úvodní třetiny zápasu, přestože se Kane jako první prosadil "teprve" ve 21. minutě. Mladý útočník každopádně tehdy svou důležitost pro současný Tottenham prokázal hned ve dvou rovinách, když nejdříve ideálně rozeběhl na levé straně Chadliho a pak si sám našel prostor k utěšené hlavičce ve vápně soupeře.

Clarets našli odpověď opravdu vcukuletu, když si Barnes zpracoval Boydův centr a po pár dotycích s balonem nekompromisně zamířil do sítě; svou reakci však měl přichystán také Tottenham. Erik Lamela se po 35 minutách na styl Garetha Balea vrtnul z pravé strany do středu pole a nechytatelnou ranou si připsal svou debutovou trefu v anglické nejvyšší soutěži.

I ve zbytku zápasu bylo o zábavu postaráno. Ings s Barnsem zajímavě, leč bez finálního produktu spolupracovali na hrotu útoku Burnley, zatímco Spurs výborně kooperoval pro změnu trojlístek Eriksen-Kane-Lamela. Právě druzí dva jmenovaní přitom mohli v největší šanci druhé půle navázat na centr dánského špílmachra, oběma však scházely milimetry.

Více informací k zápasu

Manchester City - Crystal Palace 3:0

20.12.2014 13:45

Góly: 49. David Silva, 61. David Silva, 81. Yaya Touré

Žádný útočník? Žádný problém. Manchester City dokázal na domácí půdě udolat Crystal Palace 2:0 díky brankám Davida Silvy, jenž hrál jubilejní dvoustý zápas za klub. Ten tak dokonale nahradil absentující forvardy; byť na falešné devítce nastoupil Milner. Utkání však zastínilo chybné rozhodnutí čárového sudího, který sebral hostům regulérní gól...

Eagles na půdě Manchesteru City nevyhráli dlouhých 24 let, ale soupeře se v úvodu zápasu rozhodně nezalekli. Naopak byli chvilkami i nebezpečnější - jako při Bolasieho centru a hlavičce Jedinaka, který Hart lapil jen s velkým štěstím. To při Citizens stálo i ve chvíli, kdy Frazier Campbell vyzrál na ofsajdovou past a efektními nůžkami těsně minul branku.

O zajímavé situace ale nebylo nouze ani na druhé straně, byť City pálilo vyloženě slepými. Dvakrát minul Nasri, dobré pozice z hranice vápna nevyužili ani Fernandinho a především Touré. Pellegrinimu chyběl hrot - Agüero, Džeko i Jovetić byli zranění.

Definitivní probuzení favorita přišlo zhruba v polovině úvodního dějství, kdy City během pěti minut mohlo třikrát skórovat. Skvělou práci Nasriho a střelu Silvy zastavil blok, Kolarovův centr zase ve výborné pozici Silva promáchl a nakonec selhal Yaya Touré, ke kterému se zhruba na značce deseti metrů odrazil míč od Jedinaka.

Crystal Palace už pak hrozil jen z ojedinělých standardek, přesto byl blízko prvního gólu zápasu. Po jedné z nich totiž dostal šanci ke skórování velmi aktivní Bolasie, ale střelou z úhlu rozvlnil konžský reprezentant pouze boční síť Hartovy branky.

Man City mělo v prvním poločase problém s jakousi "ostrostí" či "zabijáctvím". Bez jediného útočníka na hřišti a s Milnerem na pozici falešné devítky sice zvládali kombinovat i ve vápně Palace, ale o přesné zakončení byla nouze. Domácí nevystřelili ani jednou na branku - dokonce ani Zabaleta, který se po skvělém náběhu a pasu Tourého ocitl sám před Speronim, minul obloučkem tyčku o pár centimentrů.

Hosté si však nedali říct a po přestávce zaslouženě kapitulovali. Byť už to byl asi čtvrtý totožný Zabaletův náběh, obrana jej nechala proniknout do vápna a dostat míč na nohu. Argentinec zadovkou našel Davida Silvu, jenž i s významným přispěním tečujícího Danna otevřel skóre. Druhý gól se valil záhy, kombinaci Nasriho se Silvou však opět nevyužil Touré, dělovkou z 18 metrů ohrozil jen fanoušky.

Druhý direkt přišel až po hodině hry a opět se u toho vyskytl David Silva s jedním krajním obráncem. Tentokrát Aleksandar Kolarov skvělým centrem z levé strany našel maličkého Španěla na malém vápně a ten druhou trefou v utkání zvýšil na 2:0. Dlouho však vedení vydržet nemělo - McArthur totiž po Bolasieho centru regulérní hlavičkou snížil - asistent sudího však chybně zvedl praporek.

A nedlouho poté definitivně rozhodl Yaya Touré. Rychlý brejk vedený Navasem vyšperkoval James Milner přesným pasem na nabíhajícího Afričana, který dělovkou o tyč uzavřel skóre na konečných 3:0. Manchester City tak dohnal na čele tabulky vedoucí Chelsea, který má však pondělní utkání na hřišti Stoke k dobru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC17133138:1342
2.Manchester City17123236:1439
3.Manchester United1795330:1832
4.West Ham United1794429:1931
5.Southampton FC1792628:1329
6.Arsenal FC1776430:2127
7.Tottenham Hotspur1783622:2327
8.Swansea City1774622:1925
9.Newcastle United1765618:2323
10.Liverpool FC1764721:2422
11.Everton FC1756627:2721
12.Aston Villa1755711:2120
13.Stoke City1754818:2319
14.Sunderland AFC17310415:2419
15.West Bromwich Albion1745817:2317
16.Queens Park Rangers17521020:3217
17.Crystal Palace1736819:2715
18.Burnley FC1736812:2615
19.Hull City1727815:2413
20.Leicester City17241115:2910

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (805)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele