Premier League - preview 1. kola: Na závěr se představí nováček z Leicesteru

16.08., 08:46, aktualizováno 19.08., 08:34
Previews
King Power Stadium (© AFP)

Pondělní zápas mezi nováčkem z Leicesteru a londýnským Tottenhamem uzavře první kolo anglické Premier League. Utkání je na programu od 21:00.

Leicester City - Tottenham Hotspur

pondělí 21:00

Program prvního kola anglické Premier League uzavře v pondělí večer utkání mezi postoupivším Leicesterem City a londýnským Tottenhamem. Foxes patří mezi hlavní adepty na sestup, naopak svěřenci Angeho Postecoglua by rádi bojovali o přímý postup do Ligy mistrů.

Leicester zažil vloni povedenou sezónu, pod trenérem Enzem Marescou vyhrál Championship s náskokem jednoho bodu před druhým Ipswichem, do skvělé formy se rozehrál odchovanec Kiernan Dewsbury-Hall a nejlepším střelcem v sezoně se stal zkušený Jamie Vardy. Vypadalo to, že do Premier League velmi rychle zapadnou a nebudou se muset strachovat o záchranu v nejvyšší soutěži.

Jenže italský trenér během léta vyslyšel lákavou nabídku Chelsea, kde na lavičce nahradil Mauricia Pochettina, a Leicester musel najít náhradu. Tou se stal velšský stratég Steve Cooper, který byl v prosinci roku 2023 po sérii špatných výsledků odvolán z funkce hlavního trenéra Nottinghamu Forest, a fanoušci Foxes nebyli z jeho angažování příliš nadšení. O pár dní později navíc přišla další nepříjemná zpráva, za Marescou do Chelsea přestoupila největší hvězda Leicesteru, a tedy Kiernan Dewsbury-Hall. Jeden z nejproduktivnějších hráčů loňské sezóny Championship, autor 12 branek a 14 asistencí.

Jako náhrada dorazil do Leicesteru na roční hostování z Brightonu argentinský kreativec Facundo Buonanotte, devatenáctiletý mladík má tedy před sebou náročný úkol - přesvědčit fanoušky, že dostatečně nahradí oblíbeného odchovance.

Domácím bude navíc v pondělí chybět i zraněný Jamie Vardy. K dispozici není ani stoper Coady či ofensivní univerzál Patson Daka.

Také v kádru Tottenhamu došlo k několika změnám. Do klubu konečně přišel hrotový útočník světového kalibru, za 60 milionů liber dorazil z Bournemouthu anglický ostrostřelec Dominic Solanke. Mezi další zajímavé posily se určitě dá zařadit střední záložník Archie Gray, který má za sebou průlomovou sezónu v dresu Leedsu, či Wilson Odobert, jehož přestup byl oznámen teprve před pár dny. Francouzský křídelník, odchovanec Paris Saint-Germain, přišel za nemalé peníze z Burnley.

Tottenhamu bude scházet náhradní brankář Fraser Forster, který má poraněný kotník, nejistý je také start Brazilce Richarlisona. Trenér Postecoglu pak ve čtvrtek oznámil, že do pondělního utkání nenastoupí Yves Bissouma, a to kvůli tomu, že na sociálních sítích zveřejnil záběry, na kterých vdechuje rajský plyn.

Leicester City - pravděpodobná sestava:
Hermansen; Pereira, Faes, Vestergaard, Justin; Winks, Ndidi, Soumare; Reid, Mavididi, Fatawu

Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Vicario; Porro, Romero, Van de Ven, Udogie; Sarr, Bentancur; Kulusevski, Maddison, Son; Solanke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.16 - 4.51 - 1.63

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Brentford FC - Crystal Palace

neděle 15:00

V neděli odpoledne je na programu anglické Premier League také londýnské derby mezi Crystal Palace a Brentfordem. Eagles zakončili loňskou sezónu na 10. příčce a v podobný výsledek budou doufat i letos, naopak Bees by se rádi vyhnuli sestupovým bojům.

Brentford v létě nebyl příliš aktivní na přestupovém trhu, do kádru dánského trenéra Thomase Franka přišel portugalský křídelník Fábio Carvalho, který se nedokázal prosadit v Liverpoolu a po řadě hostování si vymodlil trvalý přestup. Ofensivu podpoří také brazilský střelec Igor Thiago z belgických Brugg.

Naopak v týmu Crystal Palace došlo k výraznějším změnám. Během EURO klub opustil hvězdný mladík Michael Olise, Francouz se nechal zlákat nabídkou německého Bayernu Mnichov. Eagles ho nebudou chtít nahradit jedním jménem, v létě přišel z Lazia Daichi Kamada a z francouzského Marseille dorazil Ismaïla Sarr.

Brentfordu bude v prvním kole chybět řada důležitých hráčů, mimo hru je Mee, Henry, Hickey, Dasilva i nově příchozí Igor. Hostům bude scházet jen mladík Franca.

Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Flekken; Roerslev, Collins, Pinnock, Ajer; Norgaard, Janelt, Jensen; Mbeumo, Toney, Wissa

Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Henderson; Richards, Andersen, Guehi; Munoz, Wharton, Doucoure, Mitchell; Kamada, Eze; Mateta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.29 - 2.64

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Manchester City

neděle 17:30

Šlágr prvního kola anglické Premier League je naplánován na nedělní večer, na Stamford Bridge se utká Chelsea vedená novým trenérem Enzem Marascou s obhájcem titulu Manchesterem City. Domácí fotbalisté budou chtít co nejrychleji zapomenout na posledních pár sezón, naopak Citizens sní o další ligové trofeji. Letos budou útočit už na osmý titul od roku 2011.

Chelsea se s Manchesterem City utká jen patnáct dní po jejich posledním vzájemném zápase. Na předsezónním turnaji ve Spojených státech amerických zvítězili dle očekávání Citizens 4:2, hattrick zaznamenal norský ostrostřelec Erling Haaland, který bude útočit na další Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce anglické nejvyšší soutěže.

Londýnský celek se v minulé sezóně dokázal, tehdy ještě pod vedením argentinského trenéra Mauricia Pochettina, na poslední chvíli vyšvihnout na konečnou šestou příčku, která klubu zajistila účast v pohárové Evropě. Jedná se sice "jen" o předkolo Konferenční ligy, příznivci Blues však jsou hladoví po jakékoli trofeji, naposledy se radovali v roce 2021 z vítězství v Lize mistrů, když ve finále porazili právě Manchester City.

V létě převzal tým italský trenér Enzo Maresca, jenž dokázal v minulé sezóně dovést Leicester City k postupu do Premier League z prvního místa. Stal se tak už čtvrtým trenérem od května 2022, kdy se stal novým majitelem Chelsea Američan Todd Boehly. Podobně jako v minulých sezónách přišlo do londýnského kádru mnoho posil, dosud Maresca získal 10 hráčů za více než 150 milionů liber.

Nejdražší posilou se letos v létě stal křídelník Wolves Pedro Neto. Maresca po něm toužil i přesto, že Portugalec nastřílel v posledních třech sezónách v Premier League jen tři branky a je velmi náchylný na zranění. Další zajímavou posilou je odchovanec Leicesteru City Kieran Dewsbuy-Hall, který se už s trenérem Marescou dobře zná. V Championship se z něj stal naprosto nepostradatelný člen základní sestavy a bilancí 12 branek a 14 asistencí dovedl Foxes k postupu zpátky mezi anglickou elitu.

O poznání klidnější léto zažili v Manchesteru. Na lavičce Citizens dle očekávání pokračuje žijící trenérská legenda Pep Guardiola, který dal jasně najevo, že je se svým kádrem nadmíru spokojený. Ještě aby ne, vždyť Citizens vyhráli šest z posledních sedmi ročníků Premier League a letos v létě je opustil jediný fotbalista, který pravidelně v jejich dresu hrál, a to argentinský ofensivní univerzál Julián Álvarez. Ten totiž neodolal nabídce Atlética Madrid a za vysoké odstupné se přesunul do španělského hlavního města.

Do klubu naopak přišla jiná útočná zbraň, a to Brazilec Sávio. Nečekaný tahoun dovedl loni Gironu k úžasné sezóně a k postupu do základní skupiny Ligy mistrů. Girona je součástí City Football Group, a tak se křídelník dle očekávání přesunul právě do kádru Manchesteru City.

V neděli bude Chelsea chybět jediný hráč, a to pravý obránce Reece James. Kapitán mužstva ještě nedoléčil své zranění stehenního svalu a navíc je také je suspendován poté, co byl vyloučen v předposledním zápase Blues v minulé sezóně. Do utkání pravděpodobně nezasáhne ani Conor Gallagher, který je spojován s přestupem do Atlética Madrid.

Co se týče Manchesteru City, mimo hru je mladičký Oscar Bobb, který si v přátelském utkání zlomil lýtkovou kost, a Citizens se budou muset obejít také bez hvězdného záložníka Rodriho, který se na hřišti neobjevil od vítězného finále EURO 2024.

Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Sánchez - Gusto, W. Fofana, Colwill, Cucurella - Fernández, Lavia, Caicedo - Neto, Nkunku, Palmer

Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Lewis, Akanji, Dias, Gvardiol - Bernardo, Kovačić - Sávio, De Bruyne, Doku - Haaland

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.80 - 3.90 - 1.96

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Ipswich Town - Liverpool FC

sobota 13:30

V sobotu krátce po poledni započne na Portman Road nová éra. Domácí fotbalisté totiž poprvé okusí chuť Premier League a hned v prvním kole je čeká náročná zkouška, do Ipswiche dorazí silný Liverpool.

Po více než půlroce, kdy Klopp oznámil šokující konec svého angažmá na lavičce Liverpoolu, čeká jeho nástupce, Nizozemce Arne Slota, první soutěžní utkání. Reds pod jeho vedením v přípravě na americké půdě neprohráli jediné utkání, a to proti nim stáli velmi silní soupeři. Nejprve si Liverpool poradil se španělským Realem Betis, v srpnu pak porazil Arsenal, Manchester United či Sevillu.

Zatímco se podařilo zaujmout předvedenou hrou i výsledky, na přestupovém trhu to zatím není žádná sláva. Netrpěliví fanoušci Reds stále čekají na první letní posilu a navíc se během léta nepodařilo vyřešit smlouvy klíčových hráčů. O nový kontrakt stojí kromě Mohameda Salaha, také kapitán Virgil van Dijk či Trent Alexander-Arnold.

To se ovšem nedá říct o Ipswichi. Na Portman Road přišlo mnoho nových tváří, kteří mají za úkol jediné - udržet tým trenéra McKenny v nejvyšší soutěži. V létě přišel do kádru například Arijanet Murić, pravděpodobně nová brankářská jednička, která nahradila odchazejícího českého gólmana Václava Hladkého. Dále pak Ipswich posílil mladičký útočník Omari Hutchinson, který se stal nejdražší posilou týmu v historii, z Manchesteru City pak dorazil Liam Delap a prvoligové zkušenosti si s sebou přinesl Kalvin Phillips.

O neuvěřitelném příběhu The Tractor Boys toho bylo napsáno už spousta, po 22 letech se jim podařilo vrátit do Premier League. Lví podíl na tom bezpochyby má právě trenér Kieran McKenna, pro kterého je Ipswich prvním klubem v jeho trenérské kariéře. Není teda žádným překvapením, že v sobotu to bude i pro něj premiéra v nejvyšší soutěži.

Domácím bude v prvním ligovém kole chybět zejména dvojice záložníků Nathan Broadhead, Harrison Clarke. Naopak hosté by měli dorazit v tom nejsilnějším složení.

Ipswich Town - pravděpodobná sestava:
Muric; Tuanzebe, Edmundson, Greaves; Johnson, Luongo, Morsy, Davis; Hutchinson, Delap, Harness

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson; Alexander-Arnold, Quansah, Van Dijk, Robertson; Szoboszlai, Gravenberch, Mac Allister; Salah, Jota, Diaz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.20 - 6.06 - 1.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Wolverhampton Wanderers

sobota 16:00

Premier League se v sobotu vrátí i na Emirates Stadium, kde svěřenci Mikela Artety vstoupí do nové sezóny zápasem proti Wolverhamptonu Wanderers. Cíl Gunners je stejný jako loni, a tedy dlouho očekávaný ligový titul, hosté naopak pomýšlejí na umístění v první polovině tabulky.

Arsenal loni zakončil sezónu opět na druhé příčce, tentokráte na Manchester City Pepa Guardioly ztratil pouhé dva body, což vypovídá o vyrovnanosti celé soutěže. Pokud letos chtějí postoupit o jednu příčku výše, nesmí si dovolit zaváhat, protože Citizens vypadají i v této sezóně téměř neporazitelně.

Mikel Arteta si v létě vymodlil stopera Riccarda Calfioriho, který do Arsenalu přestoupil z italské Bologni a bude bojovat o místo v základní sestavě. Navíc londýnský celek uplatnil přestupovou opci na brankáře Davida Rayu, jenž v minulé sezóně nahradil mezi třemi tyčemi Angličana Aarona Ramsdalea. Tým naopak opustil odchovanec Emile Smith-Rowe, čtyřiadvacetiletý záložník se přesunul do Fulhamu.

Wolverhampton bude v sobotu velkým outsiderem, vždyť na Emirates Stadium naposledy bodoval v roce 2020 a proti Arsenalu prohrál posledních šest soutěžních utkání. Tým z West Midlands navíc v létě opustila dvě velká jména, kapitán Max Kilman zamířil do londýnského West Hamu a do hlavního města se přesunul i křídelník Pedro Neto, který podepsal dlouholetou smlouvu s Chelsea. Na hostování do nizozemského Feyenoordu pak odešel i levý obránce Hugo Bueno.

Trenér Gary O'Neill ale už loni dokázal, že patří mezi nejlepší stratégy v zemi a že i s papírově silnějšími soupeři dokáží jeho svěřenci sehrát více než vyrovnané utkání. Do týmu přišlo hned několik mladých, nadějných fotbalistů, kteří se budou chtít v Premier League ukázat v tom nejlepším světle. Z Brazílie dorazil hbitý křídelník Pedro Lima, na hostování s opcí přišel ze španělské Celty Vigo produktivní útočník Jogen Strand Larsen.

Fanoušci se také těší na nečekané návraty, po hostováních se zpátky v dresu Wolves objeví Daniel Podence, Goncalo Guedes či Saša Kalajdžič, poslední jmenovaný ale nejprve musí doléčit poraněné koleno.

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Raya; White, Saliba, Gabriel, Zinchenko; Odegaard, Partey, Rice; Saka, Havertz, Martinelli

Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sa; Doherty, Mosquera, Toti, Ait-Nouri; Sarabia, Lemina, Gomes, Podence; Cunha, Hwang

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 9.29 - 19.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Everton FC - Brighton & Hove Albion

sobota 16:00

Seagulls se v sobotu odpoledne střetnou v Goodison Parku s domácím Evertonem. Pro Fabiana Hürzelera to bude první soutěžní utkání v roli hlavního trenéra Brightonu & Hove Albionu. Oba dva soutěžní utkání mezi Brightonem a Evertonem v loňské sezóně skončil remízou 1:1 a vyrovnaný zápas se dá očekávat i tentokrát.

Toffees se v minulém ročníku dlouho strachovali o sestup, ale díky skvělému závěru se dokázali vyšvihnout na konečné 15. místo. Nebýt odečtu osmi bodů za portušení pravidel finanční Fair Play, patřila by svěřencům Seana Dyche dokonce 12. příčka. Everton je tak i nadále jedním ze šesti týmů, které nikdy nesestoupily z Premier League od jejího založení v roce 1992.

Fanoušci by rádi viděli svůj tým v nejvyšší soutěži i v následující sezóně, a tak s očekáváním vyhlíželi letní posily. A ty nakonec přeci jen dorazily. Nejvíce si v Evertonu slibují od senegalského kreativce Ilimana Ndiayeho, který po povedeném angažmá v dresu Sheffieldu United přestoupil do Marseille. Ve Francii se mu ale příliš nedařilo, a tak v červenci s radostí přijal nabídku z ostrovů.

Také v Brightonu by si přáli vylepšit výsledky z loňské sezóny. Seagulls totiž nedokázali navázat na postup do pohárové Evropy, od března vyhráli jen jediné soutěžní utkání a nakonec skončili až v druhé polovině tabulky, v létě pak z klubu překvapivě odešel trenér Roberto De Zerbi.

Jeho nástupcem se stal Fabian Hürzeler, jenž má za sebou jen rok a půl na lavičce německého St. Pauli. Brighton pod jeho vedením ale během přípravy vypadal velmi dobře, vyhrál všechny čtyři přátelská utkání, v nichž se předvedla zejména mladičká letní posila z Newcastlu, Yankuba Minteh.

Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford; Young, Tarkowski, O'Brien, Mykolenko; Gueye, Iroegbunam, Doucoure; Harrison, Calvert-Lewin, McNeil

Brighton - pravděpodobná sestava:
Steele; Veltman, Van Hecke, Dunk, Barco; Milner, Wieffer; Minteh, Pedro, Mitoma; Welbeck

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.49 - 2.39

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Newcastle United - Southampton FC

sobota 16:00

Southampton čeká v sobotu odpoledne náročný zápas prvního kola anglické Premier League, svěřence Russella Martina totiž čeká dlouhá cesta na sever Anglie, v St. James' Parku je přivítá Newcastle United. Zatímco pro Saints skončila sezóna 2023/24 nespoutanou radostí ve Wembley po postupu zpátky do Premier League, Magpies museli zamáčknout své slzy, protože přišli o postup do pohárové Evropy.

Fotbalisté Newcastlu sice měli 25. května už volno, s napětím ale sledovali finále FA Cupu mezi Manchesterem City a Manchesterem United. Kdyby totiž ve Wembley zvítězili favorizovaní Citizens, posunuli by Magpies do Konferenční ligy. Zvítězili ale překvapivě svěřenci Erika ten Haga, a tak Newcastle přišel o poslední šanci zahrát si v pohárové Evropě.

Letos si ale bude chtít tým okolo trenéra Eddieho Howea zařídit postup do pohárů sám. V létě do kádru přišlo několik zajímavých hráčů, kromě brankáře Vlachodimose, který bude bojovat o místo v základní sestavě, dorazil také bývalý kapitán Bournemouthu Lloyd Kelly, jenž by měl posílit konkurenci na pozici stopera. Magpies navíc také uplatnili opci na levého obránce Lewise Halla. Anglický mladík na severu hostoval už v loňské sezóně z Chelsea.

O poznání více změn v kádru si připravilo vedení Southamptonu. Tým, který se dokázal po roce navrátit zpátky mezi anglickou elitu, opustil jen stoper Duje Čaleta-Car, který navíc v dresu Saints odehrál jen 13 utkání v sezóně 2022/23. Na jižní pobřeží naopak dorazilo hned deset fotbalistů!

Prvoligové zkušenosti do týmu přinesl Adam Lallana z Brightonu či Taylor Charlie po ukončení smlouvy v sestupujícím Burnley. Ofensivní čísla dorazili vylepšit chilský reprezentant Ben Brereton Díaz a odchovanec Aston Villy Cameron Archer, kteří loni oblékali dres Sheffieldu United. Dále pak dorazil Flynn Downes z West Ham a na trvalo do Southamptonu přestoupil také perspektivní stoper Taylor Harwood-Bellis.

V Southamptonu je všechny povede trenér Russell Martin, pro kterého to bude v sobotu také premiéra v anglické nejvyšší soutěži. Bývalý skotský reprezentant v minulosti trénoval Milton Keynes Dons a velšský tým Swansea City, v létě 2023 pak převzal Southampton. Hned ve své první sezóně na lavičce Saints dokázal s týmem přes hektické play-off postoupit zpátky do Premier League, a tak se není třeba divit tomu, že jej mnozí řadí mezi nejtalentovanější trenéry na ostrovech.

Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Pope; Trippier, Schar, Burn, Hall; Longstaff, Guimaraes, Joelinton; Murphy, Isak, Gordon

Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy; Sugawara, Harwood-Bellis, Bednarek, Stephens, Walker-Peters; Downes, Smallbone, Aribo; Armstrong, Brereton Diaz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 5.36 - 7.31

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - AFC Bournemouth

sobota 16:00

V sobotu se rozběhne kolotoč Premier League na plné otáčky, na programu je i duel mezi Nottinghamem Forest a Bournemouthem.

Domácí fotbalisté by se rádi v letošní sezóně vyhli sestupovým starostem, naposledy skončili na sedmnácté příčce a jen o šest bodů se zachránili. Trenér Nuno Espírito Santo má za sebou poměrně povedený půlrok a nyní bude chtít ukázat, že jeho úspěch s Wolverhamptonem nebyl pouhou shodou okolností.

Vedení Nottinghamu mu navíc v létě přivedlo hned několik kvalitních posil, na kterých by mohl portugalský stratég stavět svůj plán na záchranu v nejvyšší soutěži. Kromě stopera Nikoly Milenkoviče, který přišel z italské Fiorentiny, přišel ještě jeden klíčový hráč, a to skotský ofensivní záložník Elliot Andersen. Odchovanec Newcastlu přestoupil za téměř 40 milionů liber, což je klubový rekord.

Svůj kádr doplnil také Bournemouth. Novým členem týmu Andoniho Iraoly se stal například Julian Araujo, který dorazil z Barcelony, či Enes Ünal. Ten se však v přípravě zranil a na startu sezóny bude muset nejprve doléčit poraněný kotník. Cherries také uplatnili také opci na kolumbijského křídelníka Luise Sinisterru.

Největší změnou je ale pozice hrotového útočníka. Dlouholetá opora Dominic Solanke totiž přestoupil po velmi povedené sezóně do londýnského Tottenhamu a Bournemouth musel nutně sehnat adekvátní náhradu. Na poslední chvíli přišel z Porta Brazilec Evanilson.

Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Sels; Williams, Milenkovic, Murillo, Aina; Yates, Danilo; Elanga, Gibbs-White, Hudson-Odoi; Wood

AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Neto; Smith, Huijsen, Zabarnyi, Kerkez; Cook, Christie; Tavernier, Kluivert, Sinisterra; Semenyo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.53 - 3.32

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

West Ham United - Aston Villa

sobota 18:30

V sobotu večer započne éra Julena Lopeteguiho ve West Hamu United, Hammers totiž v prvním kole sezóny 2024/25 přivítají na London Stadium ambiciózní Aston Villu. Naposledy se tyto dva týmy utkaly v úvodním zápase Premier League v srpnu 2012, Hammers tehdy zvítězili v Upton Parku těsně 1:0.

Po čtyřech letech plných vzestupů a pádů pod vedením Davida Moyese přichází do West Hamu nový trenér v podobě zkušeného Španěla Julena Lopeteguiho, který dříve působil například v Realu Madrid, Seville nebo v anglickém Wolverhamptonu Wanderers.

Londýnský celek navíc prožívá velmi povedené letní přestupové období, během něhož utratili více než 120 milionů liber. Nejdražší posilou je Max Kilman, který se s trenérem Lopetegium potkal už v dresu Wolves. Dále pak do West Hamu přišel například německý ostrostřelec Niclas Füllkrug z Borussie Dortmund, křídelník Crysencio Summerville z druholigového Leedsu United či pravý obránce Aaron Wan-Bissaka, který bude o místo v sestavě bojovat s Vladimírem Coufalem. Nezapomínejme ani na mladou brazilskou útočnou hrozbu, tedy Luise Guilhermeho, který přišel z Palmeiras za více než 20 milionů liber.

Velké plány pro letošní sezónu mají ale i v Aston Ville. Villans se poprvé po 41 letech zúčastní Ligy mistrů poté, co v minulé sezóně šokovali celou Premier League a zaslouženě se dostali mezi nejlepší čtyři týmy. Hůře v tabulce skončil Manchester United, Chelsea i Tottenham Hotspur.

Svěřenci Unaie Emeryho byli navíc blízko i evropskému titulu, až v semifinále Konferenční ligy nestačili na pozdějšího vítěze, řecký Olympiakos Pireus.

Také Aston Villa v létě hodně posilovala. Za peníze, které vyinkasovala za prodej Douglase Luize a Moussy Diabyho, dokázal tým z Birminghamu nakoupit hned několik velmi nadějných fotbalistů. Do týmu přišel belgický záložník Amadou Onana, jenž po nevydařeném EURO přestoupil z Evertonu, z Chelsea pak dorazil Iaan Maatsen, který má za sebou půlrok v německé Bundeslize. Fanouši se mohou těšit také na duo mladičkých Angličanů - Samuela Ilinga Juniora a Jadena Philogenea. Po individuálně velmi povedené sezóně v dresu Lutonu přišel do klubu i zkušený Ross Barkley.

Domácím bude v sobotu chybět jen Mexičan Edson Álvarez, hosté nebudou moct využít služeb dlouhodobě zraněného Tyronea Mingse a nenastoupí ani Francouz Boubacar Kamara.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola; Coufal, Mavropanos, Kilman, Emerson; Ward-Prowse, Rodriguez; Bowen, Kudus, Paqueta; Fullkrug

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez; Maatsen, Konsa, Torres, Moreno; Bailey, Onana, Tielemans, McGinn; Rogers; Watkins

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.68 - 2.84

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Manchester United - Fulham FC

pátek 21:00

V polovině srpna začíná rovněž nová sezona Premier League a na úvod půjdou do akce Manchester United a Fulham, co napravovat mají především domácí svěřenci manažera Erika ten Haga.

Manchester United loni obsadil až osmou příčku tabulky a nepovedenou sezonu se mu povedlo částečně napravit triumfem v FA Cupu. I tak došlo v kádru ke změnám a ty významné se týkaly především příchodů. Na Old Trafford dorazili Leny Yoro, Joshua Zirkzee a na poslední chvíli také z Bayernu Mnichov zakoupení obránci Noussair Mazraoui s Matthijsem de Ligtem.

Právě složení zadní formace už nyní představuje komplikaci, jelikož před začátkem sezony se na marodce ocitlo vícero fotbalistů. Tři měsíce bude chybět Yoro, o první tři utkání přijde Luke Shaw a v pořádku nejsou ani Tyrell Malacia a Victor Lindelöf, na kondici navíc musí zapracovat Harry Maguire.

"Není to ta správná letní příprava, když můžete s týmem pracovat jenom pět nebo šest týdnů. Odcestovali jsme na turné do USA, až poté se k týmu připojili hráči, kteří reprezentovali své země na mistrovství Evropy a Copě América. A nakonec se zapojily i poslední posily," říká Ten Hag.

"Tým není připraven, ale sezona začíná. Je tady ovšem více manažerů, kteří se musejí vypořádat s podobným problémem," dodal.

Absence na straně Red Devils se netýkají jenom obrany, ale rovněž ofenzívy. Ještě měsíc bude mimo hru Rasmus Hojlund, v základní sestavě bude v pátek večer chybět rovněž Joshua Zirkzee.

Fulham bude letos obhajovat loňské třinácté místo a na trhu si počínal skromně, alespoň co do počtu nových posil. Jedna přesto zaujala, z Arsenalu přišel záložník Emile Smith Rowe a stal se nejdražší investicí v historii londýnského klubu, jehož barvy nově hájí také Ryan Sessegnon a Jorge Cuenca. Citelné oslabení naopak bude představovat João Palhinha (Bayern Mnichov).

"Na úvod nás čeká pikantní zápas, který bude sledovat celý svět. Old Trafford je zvláštním stadionem a jedeme tam hrát svůj fotbal, zahrát si na tomto stánku je snem každého fotbalisty," vyhlíží úvodní utkání brankář Bernd Leno.

Manchester United - pravděpodobná sestava:
Onana - Mazraoui, De Ligt, Martinez, Dalot - Casemiro, Mainoo - Amad, Fernandes, Garnacho - Rashford

Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Castagne, Diop, Bassey, Robinson - Lukic, Reed - Iwobi, Pereira, Smith Rowe - Muniz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.23 - 5.07

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
0
0
0
0
0 : 0
0
Crystal Palace
0
0
0
0
0 : 0
0
Nottingham Forest
0
0
0
0
0 : 0
0
Brighton & Hove Albion
0
0
0
0
0 : 0
0
AFC Bournemouth
0
0
0
0
0 : 0
0
Wolverhampton Wanderers
0
0
0
0
0 : 0
0
Southampton FC
0
0
0
0
0 : 0
0
Leicester City
0
0
0
0
0 : 0
0
Ipswich Town
0
0
0
0
0 : 0
0
West Ham United
0
0
0
0
0 : 0
0
Aston Villa
0
0
0
0
0 : 0
0
Tottenham Hotspur
0
0
0
0
0 : 0
0
Newcastle United
0
0
0
0
0 : 0
0
Manchester United
0
0
0
0
0 : 0
0
Manchester City
0
0
0
0
0 : 0
0
Liverpool FC
0
0
0
0
0 : 0
0
Fulham FC
0
0
0
0
0 : 0
0
Everton FC
0
0
0
0
0 : 0
0
Chelsea FC
0
0
0
0
0 : 0
0
Brentford FC
0
0
0
0
0 : 0
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1321)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele