Předvedli jsme úžasný týmový výkon, nepřeceňoval svůj hattrick Lookman

23.05., 09:02
Aktuality
Ademola Lookman (© AFP)

Ademola Lookman prožil podle svých slov jeden z nejlepších večerů v životě. Hattrickem dovedl Bergamo k zisku premiérové evropské trofeje. Atalanta ve středečním finále Evropské ligy výhrou 3:0 v Dublinu ukončila neporazitelnost Leverkusenu v této sezoně. Trochu nečekaný hrdina rozhodujícího zápasu poděkoval trenérovi Gian Pierovi Gasperinimu, že ho dovedl na nejvyšší úroveň v kariéře.

První, co ho po závěrečném hvizdu zajímalo, bylo, aby získal míč, s nímž se hrálo. Na památku toho, že se stal prvním hráčem, který vstřelil hattrick ve finále Evropské ligy. "Je to jeden z nejlepších večerů mého života. Předvedli jsme úžasný týmový výkon. Zvládli jsme to fantasticky. Jsem rád, že jsme se zapsali do historie," uvedl nejlepší hráč zápasu pro TNT Sports.

Šestadvacetiletý rodák z Londýna hrál za Everton, Lipsko či Leicester. Jeho velká chvíle přišla až v Dublinu na úkor českého brankáře Matěje Kováře. "Jeden z našich manažerů pracoval dříve v Leicesteru a upozornil mě na příležitost ho přivést. V Anglii nebyl příliš produktivní, já ho viděl v útočnější roli. Jeho ohromující hattrick z finále zůstane ve fotbalových análech," řekl kouč Gasperini.

Lookman mu pochvalu oplatil. "Všechno dělá s maximální intenzitou. Z tréninku a hovorů, které s ním vedete, chápete, co od vás očekává. První rozhovory, které jsem s trenérem měl, mě přiměly změnit pohled na fotbal. Díky tomu jsem mohl vidět svou hru v jiném světle."

Atalanta je prvním italským týmem, který vyhrál Evropskou ligu od doby, kdy soutěž nahradila dřívější Pohár UEFA. Posledním italským klubem, který vyhrál pohár se starým názvem, byla Parma v ročníku 1998/99. A Gasperini je ve věku 66 let a 117 dní nejstarším trenérem, který tuto soutěž vyhrál. Překonal dosavadní rekord Josého Luise Mendilibara, jemuž bylo dvaašedesát, když v minulé sezoně dovedl k vítězství Sevillu.

"Během dvou sezon v Atalantě cítím trenérovu důvěru. Poskytl mi herní vytížení a možnost uplatnit svou hru v rámci stylu, který praktikujeme. Pomohl mi pozvednout hru na zcela novou úroveň. Možná to mohlo přijít dřív, ale teď je to jen začátek. Jsem vděčný, že jsme se zapsali do historie a vezeme titul do Bergama," uvedl Lookman, který se stal s Anglií mistrem světa do 20 let, v kategorii dospělých však začal reprezentovat Nigérii.

Atalanta získala skalp čerstvých německých šampionů, v jejichž dresu v Dublinu jako střídající hráči nastoupili také zbývající Češi Adam Hložek a Patrik Schick.

"Myslím, že jsme psali historii i způsobem, jakým jsme trofej vyhráli. Bylo to prostě mimořádné. Vyřadili jsme Sporting, který se stal mistrem Portugalska, pak i Liverpool, který v té době vedl Premier League. A teď jsme zdolali i v sezoně neporažené německé šampiony. Neuvěřitelné," radoval se Gasperini.

Autor: ČTK

Komentáře (21)

Přidat komentář
ratusek

V suchým za tu práci si to klub zaslouží a jsem rád, že bublina splaskla

Reagovat
Acquanni

Přesně, Leverkusen vlastně neměl nijak zajímavou sezónu, jen bublina

Reagovat
ratusek

Reagovat
JacoBee

Nevíš co je bublina, ale ok

Reagovat
DidusIneptus

Pochvala pro celou Atalantu!

Reagovat
MoonKnight

Málo kdo si zaslouží trofej více než Gasperini.

Reagovat
JeséRodriguez

celej klub funguje dlouhodobě skvěle

Reagovat
Kucka

Reagovat
Čenda

Reagovat
Largo

Reagovat
FotbalJeNáhodný

Hráči, kteří dali hattrick ve finále takového poháru? Stala se z něj legenda.

Reagovat
Largo

Někdo ze Serie A to byl naposledy Pierino Prati z AC Milán, ale to už je dávno. Rok 1969 a finále PMEZ proti Ajaxu.

Reagovat
FotbalJeNáhodný

Reagovat
Largo

Celkově to zatím zvládlo devět hráčů, Puskás dvakrát. Před Lookmanem naposledy Falcao za Atlético v roce 2012.

Reagovat
FotbalJeNáhodný

Reagovat
Di Stéfano

Reagovat
sk333

Kandidát na najlepšieho futbalistu Afriky za tento rok.

Reagovat
GrimeBaller98

Ze da odchovanec Charltonu hattrick ve finale EL by me nikdy nenapadlo

Reagovat
Aldeano

Reagovat
FotbalJeNáhodný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele